8.7 C
Bistrița
vineri, mai 14, 2021

FOTO/VIDEO. Senzații tari, românești: Alexandru Tomescu – seducător astă-seară, la Bistrița. „Un loc binecuvântat!”

Spectaculos, emoționant și cuceritor concert, astă-seară, la Bistrița, unde Alexandru Tomescu a strălucit interpretând tulburător câteva piese românești – unele ascultate pentru prima oară la Bistrița. „Pășesc aici într-un loc binecuvântat, un loc căruia oamenii frumoși ca dumneavoastră îi dau viață și sens…. „Elevii de la «Tudor Jarda»” – senzaționali:

Mă bucur foarte mult să fiu din nou la Bistrița, și mai ales pe scena de la Sinagogă, un loc de care m-am atașat deja sufletește și cultural… Atunci când îmi deschid cutia viorii în sala mică din spate, realizez că este poate cea mai frumoasă sală de pregătire pentru un concert la care se poate gândi un artist, am fost în atâtea săli de concerte, dintre cele mai sofisticate sau somptuoase, dar numai aici găsesc o sală mică plină de cărți și sunt de fiecare dată uimit de numărul mare de titluri publicate de Editura Charmides… Îmi crește inima de fiecare dată când văd atâta preocupare pentru cultură, artă și poezie… Simt că pășesc aici într-un loc binecuvântat, un loc căruia oamenii frumoși ca dumneavoastră îi dau viață și sens. Și vă mulțumesc pentru asta...”, a mărturisit violonistul Alexandru Tomescu, astă-seară, la Bistrița.

Cel mai cunoscut violonist român contemporan (pe care l-ați mai admirat, de altfel, la Bistrița și cu alte ocazii), i-a emoționat din nou pe melomanii din oraș care au umplut până la refuz Sinagoga, curioși să asculte din nou vioara Stradivarius Elder-Voicu, în Turneul Internațional Stradivarius 2018 – Balada – Un secol de muzică.

[arve url=”https://youtu.be/s5Exru8iOsI” /]

Carismaticul violonist a fost acompaniat la pian de Angela Drăghicescu, iar spectacolul muzical a adus în fața publicului un aranjament muzical special, unic pentru vioară, pian și cor al Baladei lui Ciprian Porumbescu. Și-au dat concursul, fiind aplaudați minute în șir, elevii Liceului de Muzică „Tudor Jarda” care fac parte din corurile „Excelsior” și „Anotimpuri” – coordonați de profesoara Ana-Maria Dragonici.

[arve url=”https://youtu.be/Bh23ISlQ0tc” /]

Din program au făcut parte Mica suită de Mihail Jora, Temă cu variațiuni din Sonatina op. 1 de Dinu Lipatti, Legenda, Aubade și Hora Unirii de George Enescu, Siciliana de Nottara, Serenada de Mircea Chiriac, Habanera din creația lui Dumitru Capoianu și Sonatina de Tiberiu Olah.

Alexandru Tomescu a amintit și de cauza socială pe care o susține în acest an Turneul Stradivarius – Sunet pentru sănătatea copiilor, derulată de ONG-ul Life Educational for All, care se preocupă de dotarea cu audioteci a saloanelor pentru copii din spitalele din ţară, dar și cu aparatură electronică tv, dvd player, audioplayer, căști, dvd, cd-uri, cu jocuri, instrumente muzicale pt. copii, cărți de desenat și de citit și diverse consumabile (carton colorat, hârtie creponată, plastilină etc). „Muzica în spital și meloterapia, în general, au efecte vizibile și cuantificabile, am reușit să dotăm până acum 10 spitale din țară cu audioteci și sperăm – cu ajutorul dumneavoastră – ca acest număr să se dubleze…”, a mai spus violonistul.

[arve url=”https://youtu.be/kcpDFQ7f7Sk” /]

Nu ratați duminică 20 mai, de la ora 19:00, la Sinagoga Bistrița, un recital extraordinar susținut de Eduard Kunz. În program: Johan Sebastian Bach (7 Preludes and fugues), Domenico Scarlatti (5 Sonatas) și Franz Liszt (Hungarian Rhapsodies no. 8), într-un eveniment special oferit de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud și Societatea de Concerte Bistrița.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

FOTO/VIDEO: S-a deschis DABO DONER pe Pietonal!

Nu e kebab și nici shaorma. E unicul doner, DABO DONER, și a cucerit bistrițenii de...

Dansează, învață mișcări noi și distrează-te la cursurile YOLO STUDIO! GRATUIT, săptămâna viitoare!

Îți place muzica și vrei să te distrezi? Vrei să înveți să dansezi sau să „prinzi”...

POP&POP Glass Solutions Bistrița – Profesioniști în amenajări cu sticlă și sisteme de glisare inteligente pentru birouri, locuințe sau terase

Ai în plan amenajări cu sticlă la firmă sau acasă?! Pop&Pop Glass Solutions Bistrița sunt profesioniștii...