25.6 C
Bistrița
miercuri, august 17, 2022

FOTO – Senzații tari, românești, la Figa. Taurul s-a dezlănțuit și anul acesta!

Sătenii din Figa nu au renunțat nici anul acesta la unul dintre cele mai palpitante și totodată periculoase obiceiuri de peste an – „Înstruțatul boului”. Sute de persoane s-au înghesuit să urmărească spectacolul făcut de mai mulți cai și un taur nărăvaș.

Sute de persoane s-au adunat astăzi în centrul satului Figa, pentru a urmări unul dintre cele mai inedite obiceiuri din zonă: „Înstruțatul Boului”. La eveniment a participat și primarul orașului Beclean, dar și ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș.

După ce oamenii au ieșit de la biserică, taurul, care și anul acesta a ținut locul boului, a fost împodobit cu o coroană cu flori și gonit prin centrul localității. În fața taurului s-a aflat un grup de domnișoare, care s-au străduit să prindă animalul, pentru a se mărita anul ce vine.

Un grup de călăreți îmbrăcați în haine tradiționale și două „paparude”, doi bărbați îmbrăcați în crengi, aveau drept scop speriatul animalului. De trei ori a fost gonit taurul pe ulițele satului, la „operațiune” fiind prezent și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean, dar și câțiva jandarmi, care încercau să protejeze lumea de nărăvașul taur.

„Am reușit să pun mâna pe animal, dar încă nu vreau să mă mărit. Poate peste câțiva ani. Și mama a participat la acest obicei când era tânără și s-a măritat repede”, povestește una dintre adolescentele care a reușit să prindă taurul.

Alți, mai în glumă mai în serios spun că nevestele au pus mâna pe bou în tinerețe și au luat imediat după un alt bou de bărbat. Una dintre doamnele care a reușit să prindă boul acum câteva decenii spune că animalul chiar i-a purtat noroc și a reușit să se mărite chiar în anul cu pricina.

Acest obicei, numit și „corida românească”, este păstrat cu strictețe de sute de ani în satul Figa, dar și în Căianu Mic, Spermezeu și Tăure, de Rusalii. Dacă la Figa boul ajută fetele tinere să se mărite, în Căianu Mic, acesta are rolul de a binecuvânta recoltele.

 

 

Bianca SARA GAVRILĂ
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Sfaturi de siguranță pentru Hoverboard

Hoverboard-urile sunt la modă în acest moment, dar merită cu adevărat să fie atât de populare? Iată câteva sfaturi de siguranță de care să țineți cont dacă trebuie neapărat să aveți această jucărie la modă.

La Maison du Claire te trimite la relaxare! Cum poți câștiga un weekend „zen” la Therme București

La Maison du Claire își propune să-i trimită la relaxare pe cei mai fideli clienți ai...