14.2 C
Bistrița
joi, mai 30, 2024

FOTO/VIDEO: Supărare mare pe Bârgău: Off-road-iștii au fost amendați de jandarmi, după ieșirea organizată duminică, la Colibița

Off-road-iștii au primit aprobare să organizeze o drumeție în pădurea comunei Prundu Bârgăului. La două zile de la distracția în zăpadă, aceștia au fost amendați. În total, jandarmii au dat 36 de amenzi, din care cinci pentru organizarea de eveniment. Cei sancționați vor să acționeze în instanță „abuzul”.

La începutul săptămânii trecute, cinci off-road-iști de pe Bârgău au cerut autorizație pentru organizarea unei drumeții în zona împădurită a comunei. Aceștia au primit avizul, după ce au plătit o taxă, conform unei Hotărâri a Consiliului Local din Prundu Bârgăului. Drumeția urma să fie organizată în 14 februarie 2021.

Duminică, cele 10 mașini de teren au pornit spre Poiana Prislop, locul unde au răsunat motoarele. Doar că rapid s-a aflat că mașini de off-road „se joacă” în zăpadă, așa că iubitorii de adrenalină și curioșii au pornit spre locul de unde se auzeau turațiile motoarelor.

[arve url=”https://www.youtube.com/watch?fbclid=IwAR1CKCjdC8HfgnaSsoUhQtn81eWevbpPtJ-ZXaouJ7IH4QwgTffDeDtZjHo&v=eMXa6qFBlIY&feature=youtu.be” loop=”no” muted=”no” /]

S-a auzit că sunt mașini de off-road în zona respectivă, și turiști veniți și din alte județe au pornit spre locul respectiv. Totul a fost așa, ad-hoc. Oamenii s-au pornit spre zona unde erau mașinile de off-road cu mașini mici, care li s-au împotmolit. A fost, ce mai, distracție – un tablou de iarnă. Oamenii au mers să vadă mașinile de off road, și apoi fiecare și-a luat și a mâncat ce a avut. Venind seara, s-a făcut și un foc de tabără. Fiecare a fost cu ale lui, dar erau afară, pe munte. Nu a fost ceva organizat. Pur și simplu o chestie spontană, cu zeci de turiști de prin alte județe, toți curioși”, a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, primarul comunei Prundu Bârgăului, Doru Crișan.

Jandarmii montani au auzit despre cele ce se întâmplă și i-au așteptat pe turiști la coborârea din poiană, blocând un drum județean. Și au dat amenzi.

Jandarmii nu au urcat să vadă ce se întâmplă. Ci i-au așteptat pe drum. Au blocat drumul și au amendat vreo 30 de persoane. Nici măcar nu știau ce a fost sus, spuneau că ar fi aflat că nu e un eveniment organizat. Și au dat amenzi la cei pe care i-au identificat de prin poze”, a mai explicat primarul comunei Prundu Bârgăului.

Ulterior, au făcut verificări pentru a vedea cine a „organizat” evenimentul. Așa au ajuns la cei cinci care au solicitat Primăriei Prundu Bârgăului autorizație pentru drumeție.

Le-au încheiat procese verbale de sancțiuni contravenționale, în absență, și le-au trimis ulterior acasă celor cinci. Aceștia s-au trezit cu amenzi de 3.000 de lei – pentru organizare eveniment.

Jandarmii au explicat că intervenția și sancțiunile au fost perfect legitime.

Jandarmii montani au aplicat cinci amenzi organizatorilor, în valoarea de 3.000 de lei amenda. Și au mai aplicat încă 31 de amenzi unor persoane care au participat. În total, valoarea celor 36 de amenzi aplicate ajunge la 22.000 de lei. Evenimentul a avut loc în Poiana Prislop. Deși a fost în aer liber, au fost spre 300 de persoane, a fost muzică, băutură, mâncare, nu s-au purtat măști și nu s-a păstrat distanța.

Nu ar fi avut nimeni nimic dacă cele 10 mașini își făceau traseul de off-road pentru care au primit aprobare. Dar acolo, în Poiana Prislop, a fost total altceva. Au fost sute de persoane, mâncare, băutură, lipsa distanței și a măștilor. Nu avea rost ca echipajele să intervină acolo sus, ci i-au așteptat la coborâre”, au explicat, pentru Bistrițeanul.ro, reprezentanții IJJ BN.

Cei amendați, în schimb, vor să dea în judecată jandarmii.

S-au întâlnit toți și vor să conteste amenzile. Mai mult, vor să se constituie parte civilă și să facă plângere împotriva jandarmilor, pentru abuz. Chiar și la Parchetul Militar vor să meargă. Consideră că jandarmii au făcut un abuz, că a fost un exces de zel. Nici măcar nu au urcat în Poiană să vadă ce e acolo, ci au blocat un drum județean.

Deși apreciem munca pe care o fac jandarmii în zona noastră, cred că prin astfel de acțiuni, numai turiști nu mai atragem. Oamenii au voie să iasă în vârful muntelui. Și așa avem multe restricții impuse. Dacă îi mai și amendezi că au stat în aer liber și a mâncat fiecare ce a avut, că s-au strâns, curioși fiind, apoi atunci putem să uităm de turiști, să închidem tot și gata. Deci cei amendați asta vor să facă, au fost ieri la Primărie și au discutat despre acest lucru, de aceea știu despre ce e vorba”, a concluzionat primarul Doru Crișan.

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

RCB Electro caută inginer electronist și electrician întreținere, Patiseria Sweet IRIS are nevoie de vânzătoare

RCB ELECTRO 97 Bistrița, producător de cabluri electrice, angajează pe perioadă nedeterminată inginer electronist și electrician întreținere. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, Fan Courier și Clinica Sanovil:

BISTRIȚA: S-a deschis We Fit Club, pe str. Alba Iulia! 1100 mp cu aparate performante de fitness, clase de kangoo jumps sau bodypump

Cea mai nouă, probabil cea mai modernă sală de fitness, singura desfășurată pe 1100 mp s-a...

Descoperă Mercedes me Service

Știai că: Aplicația Mercedes me Service îți oferă asistență digitală în toate problemele legate de service?