9.2 C
Bistrița
vineri, martie 29, 2024

FOTO/VIDEO: Un cadou incredibil, pentru noi toți – din partea profesorilor Liceului de Arte „Corneliu Baba”

Există doar două școli în Bistrița în care – periodic – profesorii au curajul să permită elevilor să îi critice, comenteze sau judece. Este vorba de Liceul de muzică „Tudor Jarda” și Liceul de Arte „Corneliu Baba”. Ambele licee vocaționale organizează periodic evenimente în care protagoniștii sunt profesorii care îndrăznesc să iasă la lumină cu tot ce au mai bun.

S-a întâmplat și ieri seară, la Muzeul Județean din Bistrița, unde profesoara Laura Todoran, directoarea Liceului „Corneliu Baba” a făcut oficiile de gazdă la vernisajul expoziției Maestrul

Ne face o mare bucurie și ne simțim onorați să participăm la această expoziție.

Este un mesaj de deschidere, de revenire la viața culturală puternică din această parte a țării. Sper ca acest parteneriat să se dezvolte și pe viitor în manifestări mai ample, de o și mai mare anvergură…

Trebuie să mulțumim tuturor celor care au expus. Să mulțumim pentru acest cadou incredibil pe care îl primim de la fiecare lucrare expusă aici. Este o expoziție a profesorilor din Bistrița, Zalău și Cluj.

Este un prilej în care profesorul de artă își dezvăluie identitatea super-eroului ascuns în interior. Împărtășește o parte din sufletul și gândurile sale într-un format vizual simbolic și metaforic. Acesta cred că este un cadou extraordinar pentru noi toți”, a remarcat Istvan Havadi, metodist la Inspectoratul Școlar Județean Cluj. 

Zilele Liceului de Arte „Corneliu Baba” au fost marcate, în acest an, prin simpozionul și expoziția „Maestrul”.

La Muzeul Județean aveți ocazia să admirați câteva lucrări extraordinare. Ele aparțin nu doar profesorilor de la Liceul de Arte „Corneliu Baba” din Bistrița – ci și profesorilor de la Liceul de Artă „Ioan Sima” din Zalău. Au fost invitați și profesori de la școlile de arte din Bistrița-Năsăud și Cluj.

Prezentă la vernisaj a fost și prof. dr Aurelia Dan, inspectorul școlar general al ISJ BN.

Profesoara a admis că nu a fost un elev cu aptitudini artistice. „Dimpotrivă. Acest lucru mi-a sedimentat ideea eronată că arta este pentru mine de neatins. Blocajul acesta m-a îndepărtat de frumusețea și bucuria pe care un tablou poate s-o inspire.

Mă bucur însă de deschiderea pe care profesioniști ca dumneavoastră o oferă. Nu faceți decât să sădiți în inimile noastre, ale profanilor, acest sentiment de bucurie că viața poate fi frumoasă și în astfel de momente grele prin care trecem noi toți…”, a mai spus Aurelia Dan.

Prefectul Stelian Dolha a admis că este foarte important mesajul transmis de profesorii Liceului „Corneliu Baba” și al partenerilor lor.

Bistrița-Năsăud devine astfel un fel de pol al artelor. Pentru că i-ați adus aproape de noi și pe artiștii din Sălaj și Cluj. Este foarte important. Îmi place și spațiul în care ați reușit să expuneți.

Vă mulțumesc că faceți asta, în preajma sărbătorilor, nu doar pentru sufletul dumneavoastră, ci și pentru noi. Orice lucrare de artă ne oferă o anumită libertate spirituală și comuniune între noi…”, a remarcat prefectul Stelian Dolha.

Marcel Lupșe s-a declarat bucuros că profesorii liceului au reușit să invite și colegi din alte județe.

Întotdeauna aceste dialoguri au fost fertile. Cred că dialogul artelor are o însemnătate foarte mare. Mai ales în acestă perioadă care ne reține cumva în casă mai mult. Care ne însingurează și ne pune în pericol relațiile sociale pe care le-am creat între noi…

Suntem cu atât mai bucuroși să participăm la o asemenea expoziție de un nivel artistic bun, într-o instituție profesionistă așa cum se cuvine…

Istoricul de artă Vasile Duda a remarcat că este vorba de un proiect mai vechi al Liceului „Corneliu Baba.

Este o moștenire și o tradiție de a permite asemenea comparații între elevi și profesori, a mai spus Vasile Duda. Istoricul a povestit că pe la 1476 când Leonardo da Vinci intra în atelierul lui sculptorului și pictorului Verrocchio – la Bistrița era consemnată existența unui alt Leonardo, printre artiștii care lucrau aici.

În 1549, în regulamentul de organizare a breslei artiștilor din Bistrița, erau stabilite regulile pentru a fi acceptat în această breaslă. O primă probă le solicita aspiranților să realizeze un portret al Mariei cu Pruncul. Adică un portret compozițional cu mâini. Dar și acum, în atelierele liceelor de artă, se lucrează la portrete compoziționale cu mâini. Asta se cerea și în secolul 16, asta a rămas valabil și acum – a explicat Vasile Duda.

Dacă avem această tradiție în burgul nostru, merita să o continuăm. Liceul se numește Corneliu Baba. Avem deja un maestru. După acest model, am încercat să organizăm aceste evenimente cu maeștri și ucenici. Care sunt maeștri, cine sunt ucenicii – și noi ne-am pus această întrebare… Nu râvnim neapărat la acel statut extraordinar de frumos. Pur și simplu este nevoie de acest contact. Mai ales într-o lume în care valorile se pierd în tot felul de întâlniri online. Credem că e important să descoperim lecția unui maestru. Ne bazăm relațiile în acestă activitate de formare pe acest principiu vechi: de a-i învăța pe cei din jurul nostru lucrurile pe care le știm… Dar ca să învățăm pe alții, trebuie să arătăm ce știm…” 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM caută reprezentant vânzări Bistrița

Materom angajează Reprezentant vânzări Bistrița-Năsăud. Postul este disponibil în Bistrița. Se oferă venituri financiare motivante + bonus in functie de performanțe, mașină de serviciu, laptop, telefon, contract perioadă nedeterminată. 

5 motive pentru a îți lua un colțar de bucătărie

Colțarele sunt o categorie de piese de mobilier extrem de practice și de confortabile, în același timp. În cazul în care te-ai gândit să cumperi un colțar pentru bucătărie, dar nu ești încă hotărât dacă este sau nu o idee bună, te ajutăm să îți clarifici această întrebare în materialul de față.

NOI locuri de muncă, la Masterfoam și Stewo Plast Năsăud: Se caută șef de schimb, reglor

MasterFoam Grup Bistrița are nevoie de șef de schimb, operatori producție, tehnicieni și magazioneri. Stewo Plast Năsăud are nevoie de un reglor cu experiență, iar Clinica Sanovil angajează asistent medical generalist, infirmieră și fiziokinetoterapeut. Noi locuri de muncă sunt disponibile la Sercaver SRL, Rombat sau Electroplast.