18.2 C
Bistrița
marți, mai 11, 2021

FOTO/VIDEO: Un moment de glorie pentru Bistrița: Un nou brand al orașului, într-o comoară fabuloasă!

Totul a început în toamna anului 2014, când pe Dealul Târgului au fost descoperite un topor şi o daltă lucrate în bronz, dar şi un spectaculos vas de aur realizat de comunitatea care trăia pe aceste meleaguri acum 3.800 de ani!

Fantastica descoperire de pe Dealul Târgului a scos la lumină vestigii ale unei întregi comunități care locuia pe aceste meleaguri, dar a generat și o anchetă a Poliției Române, datorită legislației referitoare la deținerea unor detectoare de metale și protecția patrimoniului arheologic, pedeapsa pentru cei care încalcă legile fiind drastică și cuantificabilă în ani de închisoare.

Despre descoperirea de pe Dealul Târgului – puteți reciti detalii și accesând linkul de mai jos:

FOTO: Descoperire EXCEPŢIONALĂ, de o importanţă covârşitoare pentru arheologi, pe Dealul Târgului…!

Astă-seară, publicul din Bistrița a avut ocazia să admire vasul de aur care cântărește aproape 322 de grame, având diametrul de 12 centimetri și înălțimea de 9,4 centimetri. Întreaga poveste a descoperirii, dar și cercetările care au urmat în zonă și concluziile la care au ajuns specialiștii – au fost cuprinse într-un volum prezentat publicului interesat.

Cercetătorul dr. George Marinescu de la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud şi dr. Florin Gogâltan de la Institutul de Arheologie şi Istoria Artei Cluj-Napoca au explicat publicului importanța covârșitoare a descoperirii, contextul acestui eveniment, dar și rezultate ale expertizelor efectuate asupra vasului de aur.

„Am convingerea că va deveni în scurtă vreme un brand al orașului”, a susținut dr. Florin Gogâltan de la Institutul de Arheologie şi Istoria Artei Cluj-Napoca.

Cercetătorul dr. George Marinescu a remarcat, la rândul său, că este vorba despre „o descoperire majoră care ar trebui inclusă în orice monografie sau lucrare despre istoria României în general, dar și despre istoria Bistriței. Este un obiect deosebit…

[arve url=”https://youtu.be/4ZnYFtn-vmA” /]

Volumul bilingv lansat de Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud în colaborare cu Institutul de Arheologie şi Istoria Artei Cluj-Napoca se intitulează „Aur pentru zei. O descoperire aparţinând epocii bronzului de la Bistriţa – Dealul Târgului (nord-estul Transilvaniei)” și cuprinde câteva impresionante fotografii realizate de Laurențiu Grec.

Cei care au asistat la prezentarea volumului au avut parte de o veritabilă călătorie în timp, în urmă cu 3800 de ani până în Epoca Bronzului, aflând astfel uimitoare povești despre dovezile istorice care completează o pagină glorioasă și încă plină de surprize  din istoria milenară a Bistriţei.

[arve url=”https://youtu.be/GaKqDXSVIXU” /]

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

POP&POP Glass Solutions Bistrița – Profesioniști în amenajări cu sticlă și sisteme de glisare inteligente pentru birouri, locuințe sau terase

Ai în plan amenajări cu sticlă la firmă sau acasă?! Pop&Pop Glass Solutions Bistrița sunt profesioniștii...

Ai nevoie de meniuri pentru cafenea sau restaurant? Creativii de la EMA Grafix îți fac ce model vrei tu, rapid și ieftin!

Meniul e cartea de vizită a oricărui restaurant, cafenea sau a oricărei terase cu dichis! Dacă...

FOTO – NOU de Paște, la Euforia: Aranjamente florale cu licheni stabilizați!

Alege ca sărbătorile acestea pascale să fie pline de culoare! Cu aranjamentele de la Euforia Floral...