18.5 C
Bistrița
joi, mai 26, 2022

FOTO/VIDEO: Una dintre primele 10 orchestre de cameră ale lumii, într-un concert emoționant, la Bistrița

Este una dintre primele 10 orchestre de cameră ale lumii, conform BBC, a fost aplaudată de însuși regele Spaniei, Juan Carlos I și soția sa, Sofia, au susținut turnee în întreaga lume, fiind aclamați și apreciați pretutindeni, iar duminică seara i-au răsfățat și pe melomanii din Bistrița cu câteva bijuterii muzicale.

Răsfăț muzical total, ieri seară, la Sinagoga din Bistrița, unde Orchestra de cameră „Franz Liszt” din Budapesta a susținut un concert extraordinar, în memoria unuia dintre faimoșii violoniști ai României – Ștefan Ruha – laureat al primului Festival Internațional „George Enescu”, în 1958… Invitat alături de orchestră a fost chiar unul dintre nepoții violonistului comemorat – Rudolf  Fátyol, care i-a cucerit pe bistrițeni interpretând emoționant și… Concertul în re minor pentru vioară și orchestră de Felix Mendelssohn Bartholdy:

[arve url=”https://youtu.be/7dgDh0MinXA” /]

Orchestra a fost înființată în 1963, primul director artistic fiind Sándor Frigyes, urmat de János Rolla și Péter Tfirst din 2016. De mai bine de o jumătate de secol, Orchestra de Cameră „Franz Liszt” din Budapesta joacă un rol important în viața muzicii clasice internaționale de elită, muzicienii săi fiind considerați printre cei mai expresivi și performanți  reprezentanți ai muzicii de cameră. Orchestra a concertat în Concertgebouw (Amsterdam), Alte Oper din Frankfurt, Tonhalle din Dösseldorf, Musikverein din Viena, Victoria Hall din Geneva, ajungând chiar și în Beijing, în renumita sală de concerte a centrului de artă „National Centre for the Performing Arts”. Alături de orchestră, au pășit pe scenă de-a lungul timpului, soliști precum Mischa Maisky, Emmanuel Pahud, Vagyim Gluzman, Alison Balsom, Fazyl Say, Rost Andrea sau Steven Isserlis.

[arve url=”https://youtu.be/HtMftYPjncc” /]

Orchestra de cameră „Franz Liszt” a fost invitată să concerteze la inaugurarea Anului internațional Franz Liszt în 2011, marcând și momentul în care Ungaria a preluat președinția Uniunii Europene la Auditoriul Național din Madrid – într-un  concert special la care a asistat inclusiv Juan Carlos I, regele Spaniei, alături de soția sa, Sofia.

În afara turneelor în Germania și Italia, unde au fost întâmpinați mereu cu maximă apreciere, muzicienii de la „Franz Liszt” au susținut o serie de concerte în America de Sud (2013) și Japan (2014). În 2016, albumul lansat la casa de discuri Deutsche Grammophon, în colaborare cu Rácz Ödön, s-a bucurat de apreciere unanimă în rândul criticilor internaționali.

La Bistrița, cei 17 muzicieni membri ai orchestrei și-au cucerit publicul interpretând admirabil Simfonia pentru coarde în si minor, nr. 10 și Concertul în re minor pentru vioară și orchestră de Felix F. Mendelssohn Bartoldy, avându-l drept solist pe reputatul violonist Rudolf  Fátyol.

Seara de duminică s-a încheiat memorabil, cu Serenada în Mi major op.22 compusă de Antonin Dvořak, evenimentul fiind oferit de Primăria Bistrița, Centrul Cultural Municipal „G. Coșbuc” și Societatea de Concerte Bistrița în colaborare cu Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

[arve url=”https://youtu.be/W5YjMdyk7E8″ /]

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

5 moduri prin care să-ți surprinzi partenerul

Simți că rutina îți acaparează relația? Surprinde-ți partenerul cu gesturi mici, dar însemnate, care să mențină...

Cauți ansambluri de joacă outdoor și jucării de sezon pentru cei mici?! La FILEXPO găsești de toate!

Dacă ești în căutarea unor jucării de sezon pentru copii, dacă vrei să faci un cadou...

Weekend mediteraneean, pe Pietonal: scoici, calamari, pui de baltă, caracatițe, gătite de bucătari pricepuți!

Finalul acesta de săptămână vi-l puteți petrece savurând bunătăți mediteraneene și orientale. Pe Pietonalul Liviu Rebreanu...