5.9 C
Bistrița
miercuri, octombrie 23, 2024

FOTO/VIDEO: Unic, în România! Copiii învaţă la Bistriţa cum se fac filmele de desene animate

Veselie şi febrilitate mare printre copii, la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”, în bibliotecă! De câteva zile încoace aici a început un atelier desfăşurat în premieră pe ţară. Este coordonat de regizoarea Raluca Maria Rusu, originară din Bistriţa, dar stabilită la Bucureşti de ani de zile. A studiat film de animaţie la Academia de Arte din Köln.

Este un atelier organizat în premieră pe ţară la aceste dimensiuni. Folosim o anumită tehnică din animaţie care se numeşte animaţie stop motion. Ideea a apărut în urma unui experiment pe care l-am făcut eu acum câţiva ani. Am vrut să văd dacă şi copiii pot să creeze un film de animaţie… Animaţia fiind de regulă realizată exclusiv de cei mari şi gustată mai mult de cei mici… Am ajuns la o formulă de 6 şedinţe, în care animaţia este folosită ca un complex instrument educativ…”, a povestit pentru Bistriteanul.ro regizoarea Raluca Maria Rusu.

[arve url=”https://youtu.be/w9TFxWBTLrQ” /]

Primele noţiuni despre iluziile optice…

Tânăra regizoare ne-a mai explicat că proiectul a pornit de la o propunere a profesoarei Camelia Tabără, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean. La prima şedinţă copiii învaţă de ce se mişcă lucrurile sau de ce ni se pare că se mişcă obiectele într-o animaţie. „Îşi însuşesc astfel nişte noţiuni despre iluzii optice şi despre mişcarea corpurilor în spaţiu. Toate sunt explicate însă pe înţelesul lor, lăsând la o parte toate formulele matematice şi fizice, prin aplicaţii şi jocuri”, a explicat Raluca Maria Rusu.

Copiii învaţă apoi să construiască o poveste cu un personaj, un mesaj, o acţiune şi un final al poveştii. Învaţă despre multiplele stiluri în care poate fi spusă o poveste. Sau cum să lucreze cu diferite materiale la care până acum nu au avut acces. Învaţă, totodată, să construiască personajele după o anumită tehnică, dar şi să lucreze cu un soft de animaţie.

Cum se face compoziţia, cum se alege muzica sau iluminarea cadrului sunt alte detalii pe care copiii le învaţă în cadrul acestui atelier, însuşindu-şi indirect abilităţi care nu se predau deocamdată în curricula şcolară…

Sunt foarte receptivi şi le place. Eu sunt de fiecare dată surprinsă de viteza lor de percepţie legată de formula după care se mişcă lucrurile. Am făcut şi un atelier pilot cu adulţi. Mi se pare că elevii de şcoală primară se prind şi înţeleg mult mai repede. Au o atenţie sporită la detalii şi o viteză de percepţie mai mare…”, ne-a mai mărturisit tânăra regizoare.

Cinci grupe de copii de la Colegiul „Andrei Mureşanu” se bucură de acest privilegiu, şi fiecare grupă are de finalizat un scurt film de animaţie.

Nu putem deocamdată să dezvăluim toată povestea, ca să nu stricăm surpriza din seara premierei. Le las libertate totală şi îi ghidez când văd că se împotmolesc puţin sau nu înţeleg exact ce este de făcut…”, admite Raluca Maria Rusu.

Există şi o dimensiune originală, în tot proiectul, pentru că regizoarea a insistat asupra faptului că trebuie să existe o dimensiune fantezistă, dar şi una comică, în toată povestea.

Cele cinci filme vor fi gata în curând, după care urmează o fază de post-producţie la care vor munci şi copiii. Tot ei vor stabili genericul, muzica şi efectele sonore.

Viitoarele generaţii de animatori.

„Prin acest proiect vrem să facem vizibile talentul şi viziunea copiilor din Bistriţa. Sperăm să stimulăm şi organizarea unor proiecte de educaţie non-formală în viitor…”, a mai precizat Raluca Maria Rusu.

Un alt motiv indirect al organizării acestor ateliere: lipseşte o anumită infrastructură a animaţiei româneşti. Lipsesc animatorii şi lipseşte un studiu aprofundat şi sistematizat de specialitate.

Mai ales în ultimii 30 de ani industria animaţiei în România a scăzut destul de mult. Printr-un asemenea atelier mi-ar plăcea şi să pregătim cumva viitoarele generaţii de animatori. Să descoperim noi talente în acest domeniu. Copiii sunt expuşi la un mediu artistic, la o nouă modalitate de exprimare artistică… Ne putem aştepta şi la surpriza ca unii dintre micii participanţi să dorească să se ocupe şi în viitor de animaţie. Sau chiar să-şi facă o carieră din asta…”, ne-a mai mărturisit Raluca Maria Rusu.

Filmele de animaţie realizate de copii, în premieră, în 19 decembrie

Toate vor fi proiectate pe 19 decembrie, într-o proiecţie publică, la Cinema Dacia. Intrarea va fi liberă pentru toată lumea.

Raluca Maria Rusu a studiat regie de film la Școala Internațională de Film din Köln, iar ulterior scenaristică și film de animație la Academia de Arte Media din Köln, Germania.

Reîntoarsă în România după 10 ani, a pus bazele MiniMotion – un atelier inovator inter și multidisciplinar de film de animație pentru copii. Atelierul folosește animația stop-motion ca instrument educativ complex, deschizând astfel un nou orizont creativ pentru cei mici.

KIDS IN MOTION este organizat și implemetat de Asociația Tineri pentru Comunitate Bistrița, în parteneriat cu MiniMotion, Artless și Colegiul Național „Andrei Mureșanu”. Este finanţat prin programul Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow.

Elevii învață prin acest atelier să gândească asociativ, să îmbine domenii diferite pentru a obține un produs nou, dar şi să lucreze în echipă și să fie atenți la detalii.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

CONFIDENT, prima clinică psiho-somatică pentru adulți și copii din Bistrița

Bistrițenii au acum în oraș prima clinică psiho-somatică care oferă servicii în sănătate mintală, cu ajutorul unor experți specializați în acest domeniu: CONFIDENT. Este situată pe strada Mihai Eminescu, nr. 1-4, într-un spațiu modern, și oferă o gamă variată de servicii profesionale și personalizate pentru nevoile pacienților, adulți și copii. AFLĂ cum poți face programări:

BSG Amanet & Exchange – Servicii avantajoase și sigure pentru amanetarea aurului și electronicelor

(P)  BSG Amanet & Exchange domină piața de amanet din România, oferind servicii avantajoase și sigure...

Aquabis angajează electrician, TeraSteel caută operatori producție. NOI locuri de muncă, în Bistrița

AQUABIS organizează recrutare pentru ocuparea unui post de electrician și instalator în Bistrița. TeraSteel are nevoie de operatori producție, iar FAN Courier caută curieri în Sângeorz-Băi. NOI locuri de muncă sunt disponibile la GB Instaplan Bistrița, Sanovil și Kreativ Metal & Colours.