FOTO/VIDEO – Valeria Peter Predescu: Omagiu. Cel mai mare festival-concurs național de interpretare este la Bistrița!

FOTO/VIDEO – Valeria Peter Predescu: Omagiu. Cel mai mare festival-concurs național de interpretare este la Bistrița!

În sala ce-i poartă cu fală numele – Valeria Peter Predescu – ieri, pe înserate, la Centrul cultural Dacia din Bistrița – s-a dat startul celui mai mare festival-concurs național de interpretare din România – o confruntare muzicală bazată pe repertoriul și creațiile muzicale ale marii artiste a cântului popular din Bistrița-Năsăud – Doamna Valeria!

Ediția a IX-a – 2018! Aș zice, cea mai frumoasă, cea mai complexă, din câte ediții am văzut până în prezent!

Gazda manifestării a fost, în primul rând  o r c h e s t r a „Dor Românesc” și al ei maestru, Ștefan Cigu:

Au fost 21 de concurenți, adică 42 de partituri complexe, cu tot atâtea note personale de interpretare, din aproape toate zonele folclorice ale țării! Au răsunat fără greșeală pe scenă, de parcă am fi vorbit de orchestra națională Radio sau Tv a României. Chapeau Domnule Fănel!  De altfel. astăzi, spectacolul de gală – premierea și invitații –  este preluat de Radio România și de televiziunea de profil.

O să notez și prezentarea de mare clasă, făcută cu/din suflet, cu mult bun simț, cu eleganță și rafinament, cu un ușor condiment umoristic, de Ovidiu Purdea Someș de la Cluj. Renumit realizator TVR 3 și un solist de mare valoare al cântecului nostru popular. Sponsorul principal al manifestării a fost, firesc, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, în numele căruia, în deschidere, a transmis un mesaj din inimă profesorul Vasile Puica, vicepreședinte.

Juriul acestui, în esență,  Festival omagial – VALERIA PETER PREDESCU, element structural de bază al folclorului nostru bistrițean și năsăudean – subliniez dacă se poate cu roșu! în conștiința noastră, mai ales a tinerilor, a generațiilor de mâine, deoarece au cu ce se mândri! – juriul concursului s-a bucurat de o componență de zile mari: Cleopatra Lorinţiu – poeta, scriitoarea noastră dragă, diplomat, realizatoare de emisiuni culturale de televiziune, cetăţean de onoare al judeţului Bistriţa-Năsăud, bună prietenă a Valeriei Peter Predescu; Gabriela Rusu Păsărin – cadru didactic universitar prestigios, realizatoare de emisiuni culturale și muzicale la Radio România; Ileana Vieru – realizator emisiuni folclorice la Radio România  – Antena Satelor; Dumitru Buzoianu – profesor, dirijor şi orchestrator, realizator emisiuni folclorice de televiziune; Maria Costea Lirca – profesor, realizator de emisiuni folclorice la Radio România Târgu Mureş; Cornelia Ardelean Archiudean –  draga noastră interpretă a cântecului popular din zona de câmpie a judeţului Bistriţa-Năsăud; Ioan Lazăr – profesor de muzică, renumit dirijor şi interpret al meleagurilor noastre; Menuţ Maximinian – scriitor, etnolog, realizator de emisiuni folclorice radio şi TV, directorul cotidianului local „Răsunetul”, bine cunoscut publicului noatru; Nicolae Predescu – fiul regretatei artiste Valeria Peter Predescu  și Alexandru Pugna – Preşedintele Juriului – Ministru – Secretar de Stat în Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, îndrăgitul nostru interpret de folclor și iniţiatorul acestui festival. „Ariergarda” a fost asigurată de directorul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, domnul Gavril Țărmure, un mare iubitor al folclorului autentic.

La un asemenea juriu și interpreții s-au străduit să ridice foarte mult ștacheta interpretativă. Au fost 21 de concurenți, din aproape toate zonele folclorice tradiționale. Dacă nu mă înșel, a lipsit numai Dobrogrea. Toți cei care au urcat pe scenă au studii de muzică, sau sunt pe cale să le facă. Vârsta? De la 16 la 27 de ani. Iată-i, în ordinea tragerii la sorți: Rus Alexandru (Bistriţa-Năsăud), Negru Ştefan (Bacău), Cocoş Ionuţ (Ialomiţa), Avram Silviu Ionuţ (Bistriţa-Năsăud), Chichiriţă Cristina Nicoleta (Suceava), Manoilă Anca (Mureş), Varga Marius (Bistriţa-Năsăud), Necşa Georgiana (Timiş), Cetean Mihai (Alba), Măgheruşan Ioana Delia (Bistriţa-Năsăud), Pop Alexandru (Arad), Ştefan Florin (Dâmboviţa), Todoran Violeta (Bistriţa-Năsăud), Farcaş Cristina Maria (Mureş), Betej Andrada (Gorj), Horoba Anda (Bistriţa-Năsăud), Rotaru Cătălina (Suceava), Horoba Alina Adriana (Timiş), Hazbeiu Elena Florina (Bistriţa-Năsăud), Pumnea Ionuţ Robert (Braşov) și Banabic Emilia Corina (Bistriţa-Năsăud).

Nu vreau să abuzez de timpul dumneavoastră, dar vreau să fac și pe placul concurenților și al multor iubitori bistrițeni și năsăudeni care au umplut până la refuz sala de spectacole. De aceea acum o să redau mai jos doar 3 videoclipuri. Voi fi subiectiv, le consider eu, foarte bune – deci eu sunt vinovatul, nu juriul! Promit că pentru sâmbătă, prima zi de weekend, voi publica un potpuriu cu toate înregistrările foto și video de aseară, în asentimentul tuturor, sper. Îi veți asculta pe concurenții: Alexandru Rus, din județul nostru, Georgiana Necșa din jud. Timiș și Mihai Cetean din jud. Alba.

Hors-concurs, seara a fost încheiată de Grupul vocal folcloric Valeria Peter Predescu, oblăduit chiar de marea noastră artistă:

Tot în afara concursului, au urcat pe scenă și ALEXANDRA CHIRA împreună cu fratele ei ALEX, un taragotist de mare clasă, din Zalău, acompaniați de Dor Românesc, sub bagheta lui Anghel Urs. Alexandra este câștigătoarea concursului Valeria Peter Predescu – 2017 și al confruntării muzicale de la TVR a Iulianei Tudor – VEDETA POPULARĂ. Este, fără exagerare, o nouă stea a muzicii populare românești! Vă rog să o ascultați și să priviți și câteva din pozele de ieri.

 Să nu uitați că vă așteptăm și astă seară, la orele 18:00, pentru spectacolul de gală. Fiind televizat, ușile se închid imediat după începerea programului.

Cele mai frumoase flori pentru cele mai iubite Mării le găsiți la Euforia Floral Boutique! Poți comanda și online august 14, 2020 - "Drag mi-i numele Mărie, mi l-o pus mama și mie" sună versurile unui cântec tare iubit, dedicat Măriilor, cel mai întâlnit și drag nume pe care-l poartă româncele. În fiecare familie există cel puțin o Marie și mâine, în marea sărbătoare dedicată Sfintei Mării, toate primesc cel puțin un buchet de flori din partea celor dragi. La Euforia Floral Boutique, florăria de la intrarea în magazinul Kaufland de pe B-dul Independenței, găsiți în fiecare zi din an zeci de buchete de flori și aranjamente din flori naturale, sofisticate, rustice, mai mici, mai mari, pe buzunarul oricui și gata de dăruit la aniversarea cuiva drag.
Starea de alertă se prelungește pentru încă 30 de zile august 14, 2020 - Guvernul se pregătește să prelungească starea de alertă cu încă 30 de zile. Practic aceasta este a patra lună de stare de alertă. Nu se va renunța la restricțiile valabile până acum.
Aquabis: Străzi din Reteag și Lușca, fără apă, astăzi, pentru câteva ore august 14, 2020 - Câteva străzi din Reteag și Lușca rămân fără apă, astăzi, 14 august 2020, pentru câteva ore - anunță Aquabis. 
BISTRIȚA – O invitație, pentru bistrițenii cu suflet mare: „Nu ne ocoliți, ar fi păcat… Este mare nevoie de plasmă…!” august 14, 2020 - „Vă așteptăm pe la noi! Nu ne ocoliți, ar fi păcat... Este mare nevoie de plasmă pentru pacienții infectați cu Covid-19, în stare gravă! Sunt sigură ca aveți multe întrebări legate de această procedură și legislație. Le deslușim împreună, nu va faceți griji! Doar treceți pe la noi sau sunați-ne ! Ei cu legile, noi cu testările”
FOTO/VIDEO: Carambol în Unirea după ce unei autobasculante i-a explodat o roată și s-a răsturnat august 13, 2020 - Un accident rutier s-a petrecut în urmă cu câteva minute în Unirea. Unei autobasculante i-a explodat o roată, a intrat într-o coloană de nouă mașini oprite la culoarea roșie a semaforului și s-a răsturnat.  Nu sunt anunțate victime.
FOTO: Telcișor – A apăsat pedala de accelerație prea tare și a intrat într-un parapet august 13, 2020 - Un accident rutier a avut loc în această după masă în localitatea Telcișor. Un șofer a apăsat pedala de accelerație prea tare într-o curbă și a pierdut controlul volanului. Mașina a intrat într-un parapet, iar un bărbat a ajuns la spital.
Din 2021 ne va obliga legea să adunăm separat resturile de la fructe și legume sau deșeurile vegetale august 13, 2020 - Parlamentul a aprobat o lege a compostului, care va intra în vigoare de la data de 1 ianuarie 2021. Toate primăriile din țară sunt obligate să organizeze colectarea separată a deșeurilor biodegradabile.
Cristian Niculae sare la gâtul lui Ioan Turc: „Este meschin să te bucuri în astfel de situații” august 13, 2020 - „Este meschin să te bucuri în astfel de situații”, a comentat Cristian Niculae, candidat la Primăria Bistrița. Acesta s-a referit la reacția contra-candidatului său, liberalul Ioan Turc.
VIDEO: Planuri de viitor. Care este prioritatea numărul 1, în Tiha Bârgăului august 13, 2020 - Vasile Șut, primarul din Tiha Bârgăului, a fost prezent zilele trecute la Bistrițeanul Live. Edilul a vorbit despre provocările cu care s-a confruntat în primii 4 ani de mandat, dar și despre planurile sale de viitor. Care este prioritatea numărul 1:
Vâltoare în PNL! Notarul Groza s-a retras de pe lista consilierilor CJ. Diana Morar trage lista CL deși n-a rugat-o nimeni! august 13, 2020 - Precampania electorală este, de fapt, campanie în toată regula. Singurul lucru incert sunt... listele de consilieri locali și județeni. Atât la PSD cât și la PNL.
Liberalul Jenor Beudean a fost achitat! Bistrițeanca pe care a îmbrâncit-o în plină stradă are de-i plătit daune morale august 13, 2020 - Surpriză la Judecătoria Bistrița cu puțin timp înainte de alegerile locale. Liberalul Jenor Beudean, care și-a anunțat candidatura la Primăria Șieu-Odorhei, a fost achitat de magistrații de la Judecătoria Bistrița. Este vorba despre procesul în care era judecat pentru lovire sau alte violențe. Culmea, victima sa are de-i plătit daune morale.
Bistrița-Năsăud: 11 cazuri pozitive și 6 bistrițeni vindecați. 329 persoane, în carantină august 13, 2020 - Avem 994 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 11 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar șase persoane au fost declarate vindecate și externate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.454 de cazuri noi de infecție.
VIDEO – ICPE Bistrița, o afacere de succes bazată pe cercetare, profesionalism și seriozitate august 13, 2020 - Ing. dr. Grigore Vlad – managerul ICPE Bistrița – a fost prezent ieri seară la Bistrițeanul Live. Acesta a făcut un scurt istoric al instituției, depănând o fascinantă poveste a drumului plin de peripeții pe care institutul de cercetare l-a parcurs până să ajungă societate comercială cu capital privat.
Conferințele de vară la Telciu, într-o variantă online. Program. Ce nu aveți voie să ratați august 13, 2020 - Conferințele de vară de la Telciu, ajunse la a 9-a ediţie, debutează mâine, 14 august, în spațiul virtual. Reputați profesori și conferențiari universitari vor vorbi despre mișcări sociale, spiritualități și devălmășire. Se anunță dezbateri și prezentări captivante. Ce nu aveți voie să ratați: 
Fosta locație a Teraplast se transformă în complex imobiliar. Câte apartamente vor fi amenajate pe Zefirului: august 13, 2020 - Vechea locație de pe strada Zefirului unde a funcționat până acum câțiva ani Teraplast va fi transformată într-un complex imobiliar. Acesta va fi dezvoltat tocmai de Teraplast, în colaborare cu un dezvoltator imobiliar local.
Monede romane găsite în Jelna. În zonă ar fi funcționat un punct de control roman august 13, 2020 - Trei monede romane au fost donate zilele trecute Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud. Acestea au fost găsite pe teritoriul localității Jelna, unde, cercetătorii cred că ar fi funcționat un punct de control roman.
Aquabis: Avarie în Sângeorz-Băi. Cât timp vor fi afectați locuitorii august 13, 2020 - O avarie a fost semnalată în Sângeorz-Băi, azi, 13 august 2020, anunță Aquabis. Probleme au apărut și în Cristeștii Ciceului. Cât timp vor fi afectați locuitorii:
Primăria Rodna, amendată cu 35.000 de lei pentru nerespectarea Legii Apelor august 12, 2020 - Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa a fost sesizată că Primăria Rodna nu respectă Legea Apelor. Inspectorii s-au deplasat la fața locului, iar în urma constatărilor primăria a fost amendată cu 35.000 de lei. Valentin Grapini, primarul Rodnei, spune că deja a contestat sancțiunea primită, iar reclamația este un joc politic.
Tentativă de omor la Buduș! Un tânăr de 19 ani i-a tăiat gâtul unui alt tânăr august 12, 2020 - Altercație deosebit de violentă noaptea trecută în localitatea Buduș. Implicați au fost 6 tineri, iar unul de 19 ani a scos un cuțit și i-a tăiat gâtul altuia. Procurorii îl cercetează acum pentru tentativă de omor.
WONDERLAND: Când vrei să fii primar, dar sfidezi cu tupeu tot pietonalul și legile locale… august 12, 2020 - Prima regulă când ai ambiții să fii primar este să respecți legile orașului și pe locuitorii săi, să le arăți că legea e pentru toți și că nu ești deasupra ei. Patroana magazinelor Atlantis, care s-a și autointitulat "prima primăriță", ne arată încă din campania electorală că sfidează regulile orașului și că se comportă, când i-o dictează interesul personal, ca pe tarlaua proprie, sfidând pe cine și cum vrea. Pentru că poate și pentru că Poliția Locală doarme, le-a crescut "micuților" glicemia și i-a luat somnul ieri, pe la amiază, când era tot un cerșetor și o mașină pe Pietonal...
A vrut să taie cu securea un par pentru o claie de fân și s-a electrocutat august 12, 2020 - Un bărbat din Năsăud a ajuns astăzi la spital după ce s-a electrocutat. Bărbatul ar fi vrut să taie cu securea un par pentru o claie de fân, dar a atins firele electrice și s-a curentat. Polițiștii au deschis un dosar penal și continuă cercetările.
Centura orașului Beclean, la un pas de implementare! „Proiectul va fi realizat mai repede decât ne puteam imagina” august 12, 2020 - „Azi este o zi importantă pentru orașul Beclean! Am primit vestea că „Centura de ocolire a orașului Beclean” se află în lista de proiecte aflate în implementare…! Iată că proiectul mult așteptat de întreaga noastră comunitate va fi realizat mai repede decât ne puteam imagina mulți dintre noi!”, a anunțat primarul Nicolae Moldovan din Beclean.
Bistrița-Năsăud: Cinci cazuri pozitive și 13 persoane vindecate august 12, 2020 - Avem 983 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore cinci bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 13 persoane au fost declarate vindecate și externate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.415 de cazuri noi de infecție.
VIDEO: Investiții de milioane de euro, la Tiha Bârgăului. Administrația locală, premiată de AFIR august 12, 2020 - Invitat la emisiunea „Direct în Problemă”, moderată de Iulia Stupinean la Bistrițeanul Live – primarul Vasile Șut din Tiha Bârgăului a vorbit despre investiții și șantiere aflate în derulare, în localitate. „În Tiha Bârgăului s-a asfaltat luna trecută Ulița de la Vale. Se mai lucrează la apă și canalizare pe străzile laterale ale DN17. Aici...
Industria vinului, zdruncinată de Covid. Proprietar de cramă: „Aveam contracte semnate, dar totul a căzut acum…” august 12, 2020 - Pandemia de Coronavirus a zdruncinat puternic nu doar sectorul turismului și al serviciilor, ci și industria vinului. Familia Muntean, care deține crama „Valea Ascunsă” din Teaca, spune că deși mare parte din vin era deja contractat înainte de pandemie, acum toate acordurile au căzut.
Peste două milioane de euro merg pe echipamente de protecție și medicamente august 12, 2020 - Până la 1 iunie, autoritățile județene au cheltuit peste două milioane de euro pe echipamente de protecție, medicamente și sporuri pentru cei din linia 1. Din cele 11 milioane de lei cheltuite, autoritățile au achitat efectiv doar aproape trei milioane de lei.
Rostul de dimineață: Virus? Fantomă? Ceață? Sau dimpotrivă…?!? august 12, 2020 - Să fie însuși virusul...? Să fie fantomele PSD care ne bântuie…? Să fie stafiile celor din PNL care ne zgârie conștiința…? Sau poate, dimpotrivă…? O simplă ceață de august torid? Un simplu efect de poveste…? Dar dacă... ?!?
Aquabis: Avarii în Lunca Ilvei și Sângeorz-Băi. Cât timp vor fi afectați locuitorii august 12, 2020 - S-au semnalat avarii, în această dimineață, în Lunca Ilvei și Sângeorz-Băi, anunță Aquabis. Locuitorii vor rămâne azi, 12 august 2020, fără apă potabilă.
Spitalul județean și Primăria Beclean, date exemple de bune practici în cheltuirea banului public, în starea de urgență și alertă august 11, 2020 - Într-un raport detaliat care vizează modul cum s-au cheltuit banii publici de la începutul pandemiei de Coronavirus, Curtea de Conturi a României dă exemplu de bune practici Spitalul Județean de Urgență Bistrița, precum și Primăria Beclean.
FOTO – Cristian Niculae strânge semnături pentru candidatura la Primărie: „Va fi plăcerea și bucuria mea” august 11, 2020 - „Pe toată durata acestei săptămâni, va fi plăcerea și bucuria mea de a fi în mijlocul bistrițenilor”, a anunțat Cristian Niculae. „Să nu uităm nici acum, nici în viitor, că administrația locală trebuie să fie despre Bistrița, și despre oamenii orașului nostru!”