FOTO: Ziua Limbii Române, celebrată de scriitoarea Nadia Urian, la Horezu

FOTO: Ziua Limbii Române, celebrată de scriitoarea Nadia Urian, la Horezu

În fiecare an, pe 31 august, Limba Română este sărbătorită peste tot, în țară, iar în acest an scriitoarea Nadia Urian din Cristeștii Ciceului a avut deosebita onoare și bucurie să fie prezentă la Horezu, acolo unde Ligya Diaconescu „inima și sufletul atâtor acțiuni dedicate Limbii și Culturii românești” (după cum o caracteriza Livia Ciupercă) s-a ocupat de organizarea unui frumos eveniment cultural.

„Nicio limbă nu aprinde

Coaja  vorbelor de iască 

Precum arde în colinde

Miez de limbă românească”

(Olimpia Sava, Galați)

Rămân în suflet aceste amintiri frumoase, iar relatarea lor nu face decât să recunoască efortul celor care se implică, precum doamna Ligya Diaconescu, directorul general al SC Starpress SRL Râmnicu Vâlcea și al Asociației Internaționale de Cultură și Turism Starpress, directoarea Revistei de Informație, Turism și Cultură Româno-Canado-Americană Starpress. Și nu o face cu niciun altfel de efort sau fonduri primite de undeva, ci din propriul buzunar!”, a consemnat Nadia Urian, adăugând că – precum în poezia Ligyei Diaconescu („Limba noastra românească / Prin dor mult ne-aduce acasă / Pribegiți prin lumea largă / Într-o horă românească”) și în acest an, la Horezu, Vâlcea și-au dat întâlnire scriitori, iubitori ai culturii, colaboratori ai revistei Starpress, membri ai Uniunii Scriitorilor și ale altor organizații culturale, români din țară, din SUA, Canada, Marea Britanie, Germania, din România, dar și interpreți de muzică ușoară sau populară.

Și totul, pentru limba română !

Nu, nu e o laudă, ci o recunoaștere! Încărcată de respect, admirație și prețuire! Desfășurată într-o zonă geografică încărcată de tradiție și istorie, o astfel de întâlnire nu putea să înceapă decât cu o vizită la mănăstirile Horezu, Bistrița și Arnota. Ce locuri minunate! Mănăstirea Horezu, situată la poalele Muntelui Căpățănii, construită în stil brâncovenesc de meșterii care lucrau mai mult noaptea (ca huhurezii sau hurezii), de teama turcilor…”, ne-a transmis Nadia Urian.

La Mănăstirea Horezu, scriitoarele Mariana Popa și Nadia Urian au prezentat  materiale despre uciderea lui Constantin Brâncoveanu, ctitorul mănăstirii, cel care și-a încurajat fiii, înainte de moarte: „Fiii mei, fiți curajoși, am pierdut tot ce am avut în această lume, cel puțin să ne salvăm sufletele noastre și să ne spălăm păcatele cu sângele nostru!

La Mănăstirea Bistrița, ctitorie a boierilor Craiovești, scriitorii și oamenii de cultură invitați s-au rugat sfintelor moaște ale Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul, iar drumul a continuat printre stânci, până la Mănăstirea Arnota, numită și Athosul României, fiind situată la 840 de m înălțime, la capătul unui drum care se parcurge destul de greu.

Asemeni unui cuib de vulturi, mănăstirea păstreză între zidurile ei mormântul lui Matei Basarab Vodă, iar măicuțele mănăstirii ne-au așteptat cu o masă românească având cel mai bun gust din lume! Scriitorul Florin T. Roman a pregătit o scriere despre domnitorul Matei Basasab, totul fiind filmat de Florin Țene, de la DigiTV. Îi mulțumim! În organizarea și vizitarea acestor obiective s-a implicat și preacuviosul preot drd Constantin Mănescu, Președintele Filialei Vâlcea al Scriitorilor Români. A doua zi, la Casa de Cultură Constantin Brâncoveanu din Horezu s-au desfășurat manifestările închinate Zilei Limbii Române, iar după cuvântul de deschidere al primarului Nicolae Sărdescu, doamna Ligya Diaconescu a prezentat Antologia „Limba noastră cea română”, a mai consemnat Nadia Urian.

Al. Florin Țene, președintele Ligii Scriitorilor Români și Membru în Academia  Americană-Română i-a înmânat „Doamnei Scrisului Românesc” – „Tableta de aur a limbii române”, după care a urmat premierea câștigătorilor participanți la Concursul internațional de poezie și proză – Centenarul Unirii – Starpress 2018 și lansările de carte ale scriitorilor invitați: Mariana Popa din Brașov, redactor-șef al revistei Cultura, Melania Rusu Caragioiu din Montreal (Canada), redactor-șef al Redacției Culturale Montreal, poetul George Filip (Canada), autor a peste 50 de cărți, scriitoarea Olimpia Sava, dir. Editurii Olimpias Galați, scriitorul Adalbert Gyuris, din Ausburg (Germania), Rodica Calotă din Târgu-Jiu, Nadia Urian din Bistrița-Năsăud care și-a prezentat aici ultima carte de povești culese din zona Bistriței, Florin T. Roman din Arad, organizatorul penultimei întâlniri, Tudosia Lazăr din Ivești (Galați), care și-a prezentat frumoasa-i carte Cărticica Prichindeilor.

Camelia Florescu, nume cunoscut în muzica ușoară românească, dar și poetă de o mare sensibilitate, a făcut tot posibilul să nu lipsească de la acest frumos eveniment al familiei Starpress, aducând cu sine bucuria și optimismul, pe ritm de dans.

Pe parcursul întâlnirii ne-au însoțit cu cântecele dumnealor și trebuie să le mulțumim pentru asta domnilor George Cărbunescu, Maria Brădean, Marin Mitroescu… Ne-au însoțit, de asemenea, părintele Mihai Sima, Ana Cristian și fiul său, dar și Ansamblul de cântece și dansuri populare Steluțe Brâncovene, iar micuțele invitate, Anastasia Țene și Maria Elena Diaconescu au recitat atât de frumos din creațiile prezentate… ! Și totul pentru frumoasa limbă română, „limba dorurilor noastre”…! Onoare și bucurie, respect și prețuire, celor care au pregătit, peste tot în țară, ca și aici, la Horezu, o astfel de sărbătoare, a sufletului românesc! Căci „tot ce-i românesc nu piere și nici nu va pieri!”, a conchis scriitoarea Nadia Urian.

VIDEO: Femeie lovită din plin, pe trecerea de pietoni, în Tiha Bârgăului iulie 2, 2020 - O femeie care traversa strada pe trecerea de pietoni a fost lovită, din plin, de un autoturism. Și o fetiță care se afla în mașină a ajuns la spital. Evenimentul rutier a avut loc în Tiha Bârgăului.
EXCELENT! Confort sporit pentru pacienții de la spital: Toate paturile din unitatea medicală au fost înlocuite iulie 2, 2020 - Spitalul Județean de Urgență Bistrița a reușit înlocuirea paturilor din întreaga unitatea medicală. Ultimele paturi au sosit la spital în urma sponsorizării din partea Nuclearelectrica și a unei alocări din partea Ministerului Sănătății.
VIDEO: Ce se întâmplă cu drumurile recent modernizate în Rodna, distruse de inundațiile săptămânii trecute iulie 2, 2020 - Ce se întâmplă cu drumurile recent modernizate în Rodna, distruse de inundațiile săptămânii trecute. Cine plătește pagubele? Este vorba de bani pierduți? Primarul Valentin Grapini a explicat situația: „Este foarte greu, în asemenea situații. Lucrăm contra cronometru…”
EXPLOZIE de creativitate și culoare, de mâine, la Târgul Breslelor Moderne iulie 2, 2020 - Inima cetății Bistrița va fi plină în acest weekend de creativitate, frumusețe și culoare. Meșteșugari din Bistrăța Năsăud vă vor aștepta cu drag la Târgul Breslelor Moderne. Iar rodul talentelor lor sigur vi se va lipi de inimă.
Aquabis: Fără apă potabilă astăzi, în Sângeorz-Băi și Rebrișoara iulie 2, 2020 - Se sistează apa potabilă astăzi, 2 iulie 2020, pe câteva străzi din Sângeorz-Băi și Rebrișoara - anunță Aquabis.
Bistrițenii ar putea fi scutiți de anumite taxe și impozite! Consilierii, chemați în ședință extraordinară pentru a vota: iulie 2, 2020 - Viceprimarul Cristian Niculae a convocat o ședință extraordinară de Consiliu Local. Pe ordinea de zi, un proiect cu facilități fiscale pentru bistrițeni. E vorba de reducerea sau scutirea de la plata unor taxe sau impozite.
Vitalia se pregătește să transforme gunoiul în combustibil destinat fabricilor de ciment iulie 1, 2020 - Octavian Morariu, președintele firmei Vitalia, care administrează centrul de la Tărpiu, a făcut cunoscut faptul că SRL-ul a investit într-un proces industrial de transformare al deșeurilor în combustibil, destinat fabricilor de ciment, printre altele. Investiția ar fi aproape finalizată.
VIDEO: O veste foarte bună, pentru drumul Rodna – Valea Vinului iulie 1, 2020 - O veste foarte bună, pentru drumul Rodna – Valea Vinului. În 6 iulie, firma Frasinul va începe lucrările de reabilitare a drumului, a anunțat primarul Valentin Grapini din Rodna:
Un bistrițean căutat de poliție în Franța a vrut să se refugieze acasă. Unde a fost prins: iulie 1, 2020 - Un bistrițean de 28 de ani a vrut să se ascundă acasă de autoritățile din Franța, care-l căutau pentru infracțiuni contra proprietății. Planurile nu i-au ieșit însă, fiind prins de polițiștii români.
FOTO/VIDEO : Un adolescent, la un pas de înec la ștrandul Codrișor iulie 1, 2020 - Un adolescent se află în stare gravă, după ce a fost la un pas de înec la ștrandul municipal de la Codrișor. Acesta a fost scos inconștient, de către salvamarul ștrandului, de pe fundul bazinului.
VIDEO: Cum stăm cu defrișările, în Lunca Ilvei? Primarul Flaviu Lupșan avertizează că „se respectă întru totul litera legii” iulie 1, 2020 - Nici primarul, nici preotul nu fac legea pădurii într-o localitate. Cu atât mai puțin Consiliul Local. Este nedrept și incorect să susții că toate calamitățile naturale se întâmplă din cauza defrișărilor masive – avertizează primarul Flaviu Lupșan. „La Lunca Ilvei se respectă întru totul litera legii.”
Ai vrut să-ți trimiți copilul la grădiniță pe timp de vară? AFLĂ când se deschid și care sunt regulile iulie 1, 2020 - Părinții care au dorit să-și trimită copiii la grădiniță, pe timp de vară, au depus cereri. Administrația locală a analizat cererile și au decis. Se deschid TREI grădinițe. AFLĂ când și care sunt regulile.
BN: 12 cazuri noi în 24 de ore, printre care un medic și doi asistenți! Plus un deces iulie 1, 2020 - Bistrița Năsăud înregistrează 12 cazuri noi de COVID 19, în ultimele 24 de ore. Numărul total al infectărilor, de la începutul pandemiei, ajunge la nivelul județului la 535. La nivel național, de la ultima raportare s-au înregistrat 326 cazuri noi.
FOTO 6,4 milioane de lei pentru cea de-a doua celulă de depozitare a deșeurilor de la Tărpiu. Când va fi gata: iulie 1, 2020 - Cu o întârziere considerabilă măsurată în ani, astăzi a început construcția celei de-a doua celule la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Tărpiu. Prima celulă trebuia închisă încă de anul trecut, însă s-a cerut o derogare pentru a mai putea funcționa.
FOTO: În doar o lună, e gata terenul pentru sala de sport semi-îngropată de la GN 1! Și lucrările la clădire sunt avansate! iulie 1, 2020 - Bistrița va avea o sală de sport semi-îngropată, cu teren de sport deasupra. Aceasta este amplasată la Școala Gimnazială nr 1. Lucrările de reabilitare și modernizare a școlii au început acum o lună. Și deja sunt extrem de avansate!
FOTO: Emblema de merit pentru un pompier din Sîngeorz Băi iulie 1, 2020 - O intervenție dificilă, flăcări U-RI-A-ȘE, vieți de salvat, bunuri de păzit. Așa se prezenta situația la incendiul devastator din Șanț, de la finele anului 2019. Pentru modul în care a gestionat intervenția la acest incident, un pompier din Sîngeorz Băi a primit emblema de merit.
Aquabis: Străzi din Bistrița, Beclean și Josenii Bârgăului, fără apă potabilă iulie 1, 2020 - Două străzi din Bistrița, Beclean și Josenii Bârgăului vor rămâne fără apă potabilă, astăzi, 1 iulie 2020 - anunță Aquabis.
Un liceu de pe Valea Bârgăului, din nou în TOP: Care sunt liceele cu cele mai mari note la Bacalaureat iulie 1, 2020 - Un liceu de pe Valea Bârgăului a reușit să facă din nou o figură frumoasă la Bacalaureat. Din cei 87 de absolvenți 78 și-au luat examenul, cea mai mare medie aici fiind 9,93. În Bistrița-Năsăud s-au obținut 217 note de 10 la probele examenului național:
Aquabis: Se reiau sistările, în cazul clienților cu facturi neplătite iulie 1, 2020 - S.C. AQUABIS S.A face cunoscut clienților săi că începând de astăzi, 01 iulie 2020, intenționează să reia activitatea în unele sectoare care nu au funcționat în timpul stării de urgență și a stării de alertă.
FOTO/VIDEO: Accident cu cascadorii, pe Calea Moldovei iunie 30, 2020 - Un spectaculos accident a avut loc în urmă cu puțin timp pe Calea Moldovei. Două autoturisme s-au ciocnit, iar unul a ajuns cu roțile în sus.
„Am văzut înmormântarea mamei prin telefon” – Drama bistrițenilor blocați în Spania de Covid iunie 30, 2020 - Vasile Pop este unul dintre „căpșunarii” bistrițeni blocați alături de soție în Spania odată cu restricțiile impuse de pandemia de Coronavirus. După ce cu o lună înainte de restricții fratele i-a murit pe o autostradă din Austria, în aprilie i s-a prăpădit în Sărățel și mama. Blocat în Spania, bărbatul a urmărit înmormântarea mamei sale printr-un apel video...
Modalitatea inedită prin care vrea să îi răsplătească o cosmeticiană pe absolvenții de liceu și generală pentru notele bune iunie 30, 2020 - O cosmeticiană din Beclean le-a pregătit o surpriză absolvenților de liceu și generală care au obținut note bune la Bacalaureat și Evaluarea Națională. Preț de o zi, aceasta își oferă gratuit serviciile. Despre ce este vorba:
O sîngeorzancă a pus mâna pe al doilea Gopo din carieră pentru machiaj și coafură iunie 30, 2020 - Sîngeorzanca Nastasia Mateiu a luat cel de-al doilea premiu Gopo din carieră pentru machiaj și coafură. Acesta este cel mai important eveniment dedicat cinematografiei românești, care a și fost amânat cu trei luni din cauza restricțiilor determinate de pandemia de Coronavirus.
Alexandru Stânean rămâne încă patru ani la cârma Teraplast! iunie 30, 2020 - Firma Teraplast s-a dezvoltat enorm de mult în ultimii ani. Consiliul Administrativ a decis că Alexandru Stânean e cel mai îndreptățit să conducă grupul de firme. Așa că i-au prelungit mandatul cu încă patru ani.
VIDEO: Despăgubiri, pentru familiile afectate de inundații în Rodna. Un tir de alimente, de la Supercom iunie 30, 2020 - Valoarea pagubelor produse de inundațiile săptămânii trecute, la Rodna, este însemnată - a admis primarul Valentin Grapini. Supercom va trimite la Rodna un tir de alimente. Oamenii afectați de inundații vor primi și despăgubiri:
HARTĂ INTERACTIVĂ a rezultatelor la Evaluarea Națională, în Bistrița-Năsăud! TOP 5 cele mai bune școli în Bistrița iunie 30, 2020 - S-a încheiat recent examenul național de Evaluare Națională, iar specialiștii de la Egas Consulting au realizat pentru Bistrițeanul.ro o hartă interactivă a școlilor din județ. AFLĂ, mai jos, care sunt școlile cu cele mai multe note peste 9, sau școlile cu cele mai slabe rezultate. TOP 5 cele mai bune școli în Bistrița:
BN: PATRU cazuri noi de COVID 19 și un deces în contextul pandemiei, în ultimele 24 de ore iunie 30, 2020 - DSP BN  a anunțat că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat PATRU cazuri noi de COVID 19 la nivelul județului. Numărul total al celor infectați, de la începutul pandemiei, ajunge astfel la 523. Tot în ultimele 24 de ore s-a înregistrat și un deces în contextul pandemiei.
BACALAUREAT 2020: S-au afișat primele rezultate! Două medii de 10, în Bistrița-Năsăud iunie 30, 2020 - S-au afișat primele rezultate la examenul național de Bacalaureat! În Bistrița-Năsăud s-au înregistrat două medii de 10, ale unor elevi care au absolvit Colegiul „Liviu Rebreanu” și Colegiul „Andrei Mureșanu”: 
A ieșit singur cu ATV-ul și s-a întors acasă cu poliția și jandarmii iunie 30, 2020 - Un tânăr din Năsăud a avut parte de aventura vieții, aseară. A ieșit la o plimbare cu ATV-ul. A reușit să-l ”parcheze” într-o râpă. Iar acasă a ajuns însoțit de poliție și jandarmi.
Șoferul implicat în accidentul din Cluj are nevoie de sânge! iunie 30, 2020 - Tânărul de 22 de ani, implicat în accidentul din Cluj, are nevoie de sânge. Deși medicii erau rezervați în privința șanselor sale de viață, tânărul a rezistat cinci zile deja. Ajutați la salvarea vieții lui! FIȚI eroi!