FOTO: Ziua Limbii Române, celebrată de scriitoarea Nadia Urian, la Horezu

FOTO: Ziua Limbii Române, celebrată de scriitoarea Nadia Urian, la Horezu

În fiecare an, pe 31 august, Limba Română este sărbătorită peste tot, în țară, iar în acest an scriitoarea Nadia Urian din Cristeștii Ciceului a avut deosebita onoare și bucurie să fie prezentă la Horezu, acolo unde Ligya Diaconescu „inima și sufletul atâtor acțiuni dedicate Limbii și Culturii românești” (după cum o caracteriza Livia Ciupercă) s-a ocupat de organizarea unui frumos eveniment cultural.

„Nicio limbă nu aprinde

Coaja  vorbelor de iască 

Precum arde în colinde

Miez de limbă românească”

(Olimpia Sava, Galați)

Rămân în suflet aceste amintiri frumoase, iar relatarea lor nu face decât să recunoască efortul celor care se implică, precum doamna Ligya Diaconescu, directorul general al SC Starpress SRL Râmnicu Vâlcea și al Asociației Internaționale de Cultură și Turism Starpress, directoarea Revistei de Informație, Turism și Cultură Româno-Canado-Americană Starpress. Și nu o face cu niciun altfel de efort sau fonduri primite de undeva, ci din propriul buzunar!”, a consemnat Nadia Urian, adăugând că – precum în poezia Ligyei Diaconescu („Limba noastra românească / Prin dor mult ne-aduce acasă / Pribegiți prin lumea largă / Într-o horă românească”) și în acest an, la Horezu, Vâlcea și-au dat întâlnire scriitori, iubitori ai culturii, colaboratori ai revistei Starpress, membri ai Uniunii Scriitorilor și ale altor organizații culturale, români din țară, din SUA, Canada, Marea Britanie, Germania, din România, dar și interpreți de muzică ușoară sau populară.

Și totul, pentru limba română !

Nu, nu e o laudă, ci o recunoaștere! Încărcată de respect, admirație și prețuire! Desfășurată într-o zonă geografică încărcată de tradiție și istorie, o astfel de întâlnire nu putea să înceapă decât cu o vizită la mănăstirile Horezu, Bistrița și Arnota. Ce locuri minunate! Mănăstirea Horezu, situată la poalele Muntelui Căpățănii, construită în stil brâncovenesc de meșterii care lucrau mai mult noaptea (ca huhurezii sau hurezii), de teama turcilor…”, ne-a transmis Nadia Urian.

La Mănăstirea Horezu, scriitoarele Mariana Popa și Nadia Urian au prezentat  materiale despre uciderea lui Constantin Brâncoveanu, ctitorul mănăstirii, cel care și-a încurajat fiii, înainte de moarte: „Fiii mei, fiți curajoși, am pierdut tot ce am avut în această lume, cel puțin să ne salvăm sufletele noastre și să ne spălăm păcatele cu sângele nostru!

La Mănăstirea Bistrița, ctitorie a boierilor Craiovești, scriitorii și oamenii de cultură invitați s-au rugat sfintelor moaște ale Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul, iar drumul a continuat printre stânci, până la Mănăstirea Arnota, numită și Athosul României, fiind situată la 840 de m înălțime, la capătul unui drum care se parcurge destul de greu.

Asemeni unui cuib de vulturi, mănăstirea păstreză între zidurile ei mormântul lui Matei Basarab Vodă, iar măicuțele mănăstirii ne-au așteptat cu o masă românească având cel mai bun gust din lume! Scriitorul Florin T. Roman a pregătit o scriere despre domnitorul Matei Basasab, totul fiind filmat de Florin Țene, de la DigiTV. Îi mulțumim! În organizarea și vizitarea acestor obiective s-a implicat și preacuviosul preot drd Constantin Mănescu, Președintele Filialei Vâlcea al Scriitorilor Români. A doua zi, la Casa de Cultură Constantin Brâncoveanu din Horezu s-au desfășurat manifestările închinate Zilei Limbii Române, iar după cuvântul de deschidere al primarului Nicolae Sărdescu, doamna Ligya Diaconescu a prezentat Antologia „Limba noastră cea română”, a mai consemnat Nadia Urian.

Al. Florin Țene, președintele Ligii Scriitorilor Români și Membru în Academia  Americană-Română i-a înmânat „Doamnei Scrisului Românesc” – „Tableta de aur a limbii române”, după care a urmat premierea câștigătorilor participanți la Concursul internațional de poezie și proză – Centenarul Unirii – Starpress 2018 și lansările de carte ale scriitorilor invitați: Mariana Popa din Brașov, redactor-șef al revistei Cultura, Melania Rusu Caragioiu din Montreal (Canada), redactor-șef al Redacției Culturale Montreal, poetul George Filip (Canada), autor a peste 50 de cărți, scriitoarea Olimpia Sava, dir. Editurii Olimpias Galați, scriitorul Adalbert Gyuris, din Ausburg (Germania), Rodica Calotă din Târgu-Jiu, Nadia Urian din Bistrița-Năsăud care și-a prezentat aici ultima carte de povești culese din zona Bistriței, Florin T. Roman din Arad, organizatorul penultimei întâlniri, Tudosia Lazăr din Ivești (Galați), care și-a prezentat frumoasa-i carte Cărticica Prichindeilor.

Camelia Florescu, nume cunoscut în muzica ușoară românească, dar și poetă de o mare sensibilitate, a făcut tot posibilul să nu lipsească de la acest frumos eveniment al familiei Starpress, aducând cu sine bucuria și optimismul, pe ritm de dans.

Pe parcursul întâlnirii ne-au însoțit cu cântecele dumnealor și trebuie să le mulțumim pentru asta domnilor George Cărbunescu, Maria Brădean, Marin Mitroescu… Ne-au însoțit, de asemenea, părintele Mihai Sima, Ana Cristian și fiul său, dar și Ansamblul de cântece și dansuri populare Steluțe Brâncovene, iar micuțele invitate, Anastasia Țene și Maria Elena Diaconescu au recitat atât de frumos din creațiile prezentate… ! Și totul pentru frumoasa limbă română, „limba dorurilor noastre”…! Onoare și bucurie, respect și prețuire, celor care au pregătit, peste tot în țară, ca și aici, la Horezu, o astfel de sărbătoare, a sufletului românesc! Căci „tot ce-i românesc nu piere și nici nu va pieri!”, a conchis scriitoarea Nadia Urian.

Reprezentața Dacia-Renault caută un contabil șef priceput! Noi locuri de muncă, în Bistrița septembrie 28, 2020 - Reprezentața Dacia-Renault caută un contabil șef priceput, dar și un șef de atelier tinichigerie-vopsitorie! Angajatorii din Bistrița caută și un șef pentru tratarea apei sau un șef de linie, electricieni, ingineri sau muncitori construcții civile și industriale. Noi locuri de muncă, disponibile în oraș: 
Dosar penal pentru un primar din județ! Ce a făcut: septembrie 28, 2020 - Un primar din județ s-a ales cu dosar penal. Asta după ce a încălcat legea electorală, la alegerile locale de ieri. De asemenea, tot ieri s-a înregistrat și un ultraj, o polițista de la o secție de votare fiind agresată.
Zeci de elevi din Bistrița NU se vor întoarce miercuri la școală! Intră în scenariul ROȘU: septembrie 28, 2020 - Comitetul pentru Situații de Urgență a analizat evoluția cazurilor de Covid 19 din școli. Atfel, elevii a trei clase vor intra în scenariul roșu- școala acasă. Două grupe de preșcolari intră în scenariul galben: acasă și la grădiniță, prin rotație. 
Robert Sighiartău (PNL): „Am eliberat multe județe și orașe de PSD” septembrie 28, 2020 - Deputatul liberal Robert Sighiartău a comentat ieri seară rezultatul alegerilor locale, pe pagina sa de socializare. „Victorie mare a Partidului Național Liberal la aceste alegeri! Am eliberat multe județe și orașe de PSD”, a scris Robert Sighiartău.
La Rebra se reiau alegerile, după o egalitate perfectă septembrie 28, 2020 - Situație neobișnuită în comuna Rebra, unde cei doi candidați (primarul în funcție) și candidatul PNL au ieșit la egalitate. Fiecare a obținut câte 423 de voturi, indiferent de câte ori s-au renumărat voturile noaptea trecută.
Bistrița-Năsăud: 3 cazuri pozitive în ultimele 24 de ore septembrie 28, 2020 - Avem 1.481 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 3 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. Nici o persoană nu a fost externată din spital. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.271 cazuri noi de infecție.
Radu Moldovan, un nou mandat la șefia Consiliului Județean, cu mai bine de 50 la sută din voturi septembrie 28, 2020 - Numărătoarea paralelă a luat sfârșit și la buletinele de vot privind opțiunea pentru noul președinte al Consiliului Județean. Radu Moldovan a câțtigat cu mai bine de 50 la sută din voturi, intrând astfel în al treilea mandat de președinte CJ.
Încă un jandarm vindecat de COVID-19 a sărit în sprijinul bolnavilor și al medicilor și a donat plasmă septembrie 28, 2020 - Județul nostru se laudă cu aparat de plasmafereză pentru recoltarea de la pacienții vindecați de COVID-19. Totuși, până acum au fost înregistrate doar 31 de donări la aparatul de plasmafereză. Astăzi, încă un jandarm vindecat de COVID-19 a donat plasmă pentru a sprijini medicii în vindecarea altor bolnavi.
Care este componența în Consiliul Local din Bistrița: septembrie 28, 2020 - Conform primelor rezultate la alegerile locale desfășurate ieri, PNL Bistrița-Năsăud a câștigat 10 mandate în Consiliul Local din Bistrița. Ce alte surprize apar pe listă:
AFLĂ PRIMUL câte voturi a obținut fiecare candidat la funcția de primar al Bistriței. Cu cât a câștigat Ioan Turc: septembrie 28, 2020 - Începând de astăzi, Primăria Bistrița va fi în mâinile liberalului Ioan Turc. Acesta s-a „luptat” cu alți 8 aspiranți la fotoliul de primar. CÂTE voturi a obținut fiecare:
4 dosare penale, în urma alegerilor locale de ieri septembrie 28, 2020 - Potrivit reprezentanților IPJ BN s-au întocmit 4 dosare penale în urma alegerilor locale de ieri. De asemenea au fost aplicate amenzi în valoare de peste 5.000 de lei.
Aquabis: Străzi din Bistrița și Beclean, fără apă potabilă, azi, pentru câteva ore septembrie 28, 2020 - O stradă din Bistrița și una din Beclean rămân fără apă potabilă, astăzi, 28 septembrie 2020, pentru câteva ore - anunță Aquabis.
REZULTAT FINAL: Cine și-a adjudecat fotoliul de primar în orașe și comunele din Bistrița-Năsăud septembrie 28, 2020 - Bistrițeanul.ro îți prezintă lista completă a primarilor aleși în urma alegerilor locale de ieri:
VIDEO: CARE a fost atmosfera la sediul PSD și PNL după aflarea rezultatelor septembrie 27, 2020 - Bistrițenii și-au ales primarul pentru următorii patru ani. Aproximativ jumătate din cei cu drept de vot s-au prezentat la urne. La Bistrița s-a schimbat culoarea politică. Locuitorii din municipiu au acordat cele mai multe voturi candidatului liberal, Ioan Turc. VEZI care a fost atmosfera:
Alegeri locale 2020. AFLĂ care sunt primarii care ne vor conduce în următorii 4 ani septembrie 27, 2020 - Bistrițeanul.ro vă ține la curent cu rezultatele votului de astăzi. Cine sunt cei care ne vor conduce în următorii 4 ani:
STOP VOT! Care a fost prezența la vot în județ: septembrie 27, 2020 - S-au închis secțiile de votare! La urne au fost așteptați peste 260.000 de bistrițeni. Și-au exprimat opțiunea....puțin peste jumătate din alegători. AFLĂ detalii:
VIDEO – UPDATE: 262.000 de bistrițeni sunt așteptați astăzi la urne! septembrie 27, 2020 - Peste 262.000 de bistrițeni sunt așteptați astăzi la cele peste 300 de urne organizate la nivelul județului Bistrița-Năsăud. Cei care vor să voteze astăzi vor fi nevoiți nu doar să înfrunte vremea rea, ci să se conformeze și unor reguli de igienă și distanțare socială. Câți bistrițeni au votat până la ora 18.30
ALTE vremuri. Ca într-o gură de iad… Primul vot: „Ce fericire, ce emoții! Ah! Cabina n’am s’o uit cât voi trăi” septembrie 27, 2020 - Primul vot: Ce fericire, ce emoții! Am stat, draga mea, două ore în fața oglinzii, pregătindu’mi toaleta. Am schimbat cinci pălării și patru rochii... Ah ! Cabina, n’am s’o uit cât voi trăi ! Plină de emoții, îmi scot puful, pudra și roujul și în fugă vreau să ascund sudoarea rece care mi’a îmbujorat fața. O jartieră îmi alunecă oeste ciorapul de mătase și cade. O ridic. O voce strigă la ușă: „Liber?” Es zăpăcită...
VIDEO Un bărbat din Rodna s-a ales cu dosar penal după ce a încercat să mituiască un alegător septembrie 27, 2020 - Un bărbat din Rodna s-a ales cu dosar penal după ce a oferit o sumă de bani unui alt alegător pentru a vota cu un anumit candidat. Alte trei persoane au fost amendate pentru că nu au respectat legislația electorală
Familie numeroasă sau monoparentală? Puteți primi terenuri pentru case, bani pentru mașini și alte beneficii septembrie 27, 2020 - Un proiect de susținere financiară a familiilor numeroase și monoparentale a trecut tacit de Senat. Printre numeroasele beneficii de care ar pute abeneficia cei vizați se numără și ajutor pentru achiziționarea de terenuri pentru case, mașini cu număr mai mare de locuri, etc. 
A venit iarna… în depărtări! septembrie 27, 2020 - Vremea s-a răcit brusc, iar județul nostru s-a aflat sub incidența codului portocaliu de vreme rea și ploioasă. La munte, pe creste, a venit... iarna. A nins pe Vârful Pietrosu.
Reprezentantul Alianței pentru Bistrița amendat, după ce a intrat cu alegătorii în cabina de vot septembrie 27, 2020 - Un reprezentant al Alianței pentru Bistrița a fost amendat, după ce a intrat cu alegătorii în cabina de vot. S-a întâmplat la o secție de votare din municipiul Bistrița.
Doar 135 dintre alegătorii aflați în izolare sau carantină au solicitat să voteze cu urna mobilă septembrie 27, 2020 - Cei care se află în izolare la domiciliu sau carantină au posibilitatea să voteze astăzi folosindu-se de urna mobilă. Numărul celor care au solicitat acest lucru este însă modest. Doar 135 de persoane au cerut să voteze cu urna mobilă.
Bistrița-Năsăud: 10 cazuri pozitive, printre care un elev și un profesor și 26 bistrițeni externați septembrie 27, 2020 - Avem 1.478 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 10 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. 26 persoane au fost externate din spital. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.438 cazuri noi de infecție.
Proiect Rabla pentru electrocasnice 2020: Mai multe tipuri de aparate și vouchere cu valori mai mari septembrie 27, 2020 - Autoritățile au emis un proiect prin care, din acest an, să se poată schimba mai multe tipuri de electocasnice, în programul Rabla. Astfel, dacă proiectul va fi aprobat, se vor putea cere bani pentru cumpărarea, pe lângă televizoare, mașini de spălat sau frigidere, și pentru aspiratoare. Iar voucherele au valori mai mari.
Panică într-o secție de votare din Bistrița: Un bătrân s-a prăbușit la pământ septembrie 27, 2020 - Activitatea a fost întreruptă în această dimineață, pentru scurt timp, la secția de votare de la Școala Generală nr. 5 din Bistrița. Un bătrân s-a prăbușit la pământ, în timp ce își exercita dreptul la vot.
Aquabis: Defecțiune, în Viișoara. Cât timp vor fi afectați locuitorii din zonă septembrie 27, 2020 - O defecțiune a fost semnalată în Viișoara, în această dimineață - anunță Aquabis. Cât timp vor fi afectați locuitorii:
Alegeri Locale 2020. TOT ce trebuie să știi despre ziua votului: septembrie 27, 2020 - Alegerile Locale din acest an, care se desfășoară sub umbra Coronavirusului, vor avea reguli speciale atât pentru alegători, cât și pentru cei din secțiile de votare. Marea lor majoritate vizează distanțare fizică și păstrarea unor reguli de igienă, pentru a evita infectarea cu Covid-19.
EDITORIAL: Doamnelor și domnilor, ați asistat la cea mai mizerabilă campanie electorală septembrie 26, 2020 - Doamnelor, domnilor, stimați alegători, Tocmai ați avut ocazia să asistați la cea mai mizerabilă campanie electorală locală din ultimii 30 de ani. Nu știu dacă se poate coborî mai jos. Suntem pe fundul oceanului, în Groapa Marianelor a ceea ce poartă numele retoric de politică. Cu cancanuri ieftine și postaci plătiți pe caiet cu funcții viitoare, v-au ținut departe de proiectele și viziunea lor despre Bistrița. Mai grav este că v-au atras în luptele lor personale, în loc să vă convingă prin proiecte. E mai simplu, nu? Ce ușor ni se fură mințile cu răutăți perfid induse ca să vă deturneze atenția și să vă otrăvească gândirea…
Un bărbat din Șanț a murit după ce s-a răsturnat cu tractorul pe un drum forestier septembrie 26, 2020 - O tragedie a avut loc astăzi pe un drum forestier din localitatea Șanț. Un bărbat s-a răsturnat cu tractorul pe care îl conducea. Din nefericire, leziunile suferite au fost incompatibile cu viața.