21.6 C
Bistrița
duminică, mai 26, 2024

VIDEO: Frasinul a terminat un drum județean din Botoșani într-un an, deși avea la dispoziție doi

În timp ce unele autorități județene și locale sunt nevoite să prelungească termenele de finalizare ale lucrărilor, Consiliul Județean Botoșani s-a trezit cu un drum județean finalizat în jumătate din termenul din contract. Constructorul bistrițean Frasinul a finalizat lucrările în doar 13 luni, deși avea la dispoziție 24 de luni. Asta în condițiile în care a fost nevoie, pe 90% din drum, de stabilizare cu lianți hidraulici, soluție folosită mai mult la autostrăzi și drumuri intens circulate.

Constructorul Frasinul a finalizat de curând lucrările la drumul județean 297 din Botoșani, tronson care se întinde pe 26 de kilometri. Este vorba despre un contract de 86 de milioane de lei plus TVA, adjudecat de Frasinul, ca lider de asociere și Dimex 2000 Company. Fiecare și-a adjudecat jumătate din tronsonul de aproape 26 de km.

Dacă cele mai multe autorități județene și locale ajung să se roage de constructori să nu depășească termenele de finalizare din contract, în cazul acesta, Consiliul Județean Botoșani, beneficiarul lucrării, s-a trezit cu drumul gata în doar 13 luni. Termenul de finalizare din contract era 24 de luni.

Viteza cu care a lucrat Frasinul este cu atât mai impresionantă, cu cât 90% din drum a necesitat stabilizare cu lianți hidraulici, soluție la care se apelează și la autostrăzi și drumuri importante cu trafic intens.

„Terenul de fundare avea o calitate scazută și a fost necesară stabilizarea cu lianți hidraulici. Dacă nu făceam această stabilizare, riscam să se rupă drumul chiar și după un an de la recepție. Așa putem să fim siguri că pe perioada garanției de 5 ani nu o să se întâmple nimic și n-o să avem probleme”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro, ing. Alexandru Airinei.

Peste 100 de muncitori în permanență pe șantier și o stație mobilă care se „plimbă” în funcție de lucrări

Frasinul a reușit să finalizeze lucrarea în timp așa scurt și datorită mobilizării exemplare de pe șantier. În permanență, constructorul a avut peste 100 de muncitori zilnic pe șantier, iar în unele zile, numărul acestora a depășit 130.

De asemenea, constructorul a fost ajutat și de stația mobilă de betoane, care îl însoțește la lucrările importante desfășurate în alte județe.

„Stația noastră de beton produce 50 de metri cubi pe oră. Ca și timp câștigi foarte mult să ai stația ta de betoane în șantier. Nu mai depinzi și de alți furnizori. La noi, la lucrările mari, e o practică curentă asta”, a completat Alexandru Airinei.

Sistem rutier :
– 30 cm pământ stabilizat cu lianți hidraulici
– 25 cm strat inferior de fundatie din balast
– 20 cm strat superior de fundatie din balast stabilizat
– 6 cm strat de legătura din BAD 22,4
– 4 cm strat de uzura din BA16

Lucrările au inclus amenajarea a două poduri, 26 de podețe transversale, 17.000 de metri de șanțuri trapezoidale pereate, 5.200 de metri de rigolă carosabilă, 12.000 de metri pătrați de trotuare, 76 de drumuri laterale, 3 kilometri de parapet și 12 stații de autobuz.

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

BISTRIȚA: S-a deschis We Fit Club, pe str. Alba Iulia! 1100 mp cu aparate performante de fitness, clase de kangoo jumps sau bodypump

Cea mai nouă, probabil cea mai modernă sală de fitness, singura desfășurată pe 1100 mp s-a...

Descoperă Mercedes me Service

Știai că: Aplicația Mercedes me Service îți oferă asistență digitală în toate problemele legate de service?

Materom: Ofertă de primăvară pentru călătorii confortabile și mult mai sigure

A venit în sfârșit primăvara și este momentul potrivit pentru începuturi proaspete și noi aventuri. Descoperă frumusețea naturii care ne trezește la viață, din spatele volanului modelului tău Mercedes-Benz preferat – un companion excelent pentru călătorii pline de experiențe incitante!