20.4 C
Bistrița
miercuri, iulie 24, 2024

Frumusețea zonei Rodna-Valea Vinului, surprinsă într-o imagine de acum 130 de ani

O carte poștală rară, care surprinde frumusețea zonei Rodna-Valea Vinului, de acum 130 de ani, poate fi admirată în colecția Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud.

O carte poștală rară, aflată în colecțiile noastre, adresată de Ioan Gheție, omului politic năsăudean Ioan Ciocan, la Budapesta, în 1891, ilustrând frumusețea zonei Rodna-Valea Vinului”, explică într-o postare pe pagina de Facebook cei de la Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud.

Fotograful Alex Varga precizează, într-un comentariu, că poza e făcută la Stânca Dracului, exact lângă galeriile minei.

Profesorul Ion Ciocan (19.02.1850, Mocod – 06.09. 1915, Budapesta) s-a născut în familia învățătorului Andrei Ciocan și după primii ani petrecuți la Școala Trivială din Zagra și Școala Normală din Năsăud, și-a continuat studiile la nou-înființatul Gimnaziu superior românesc din Năsăud unde, în anul 1871, a obținut „testimoniul de maturitate” (diploma de bacalaureat) cu calificativul „eminent” – notează justete.ro.

A urmat apoi, ca bursier, cursurile universităților din Viena, Graz și Budapesta, întorcând-se la Năsăud în anul 1878 când a și fost numit profesor de gimnaziu și ulterior, în anul 1880, director al acestei instituții de învățământ, funcție pe care a păstrat-o până în anul 1898 când a acceptat propunerea de a prelua catedra de limba și literatura română a Universității Pazmany Peter din Budapesta.

Ion Ciocan nu a fost doar un intelectual de mare clasă și un dascăl vizionar, devotat profesiei căreia i s-a închinat, ci și un bun gospodar și un abil om politic transilvănean, fiind ales, în mod repetat, timp de aproape două decenii, ca deputat de Năsăud în Parlamentul din Budapesta”, potrivit sursei citate.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la MasterFoam Șieu Măgheruș, Crama Veche și Restaurant Arena by Casa EMA

MASTERFOAM Șieu Măgheruș angajează operatori producție și stivuitoriști! Crama Veche are nevoie de administrator, ajutor bucătar și ospătari. Arena by Casa EMA caută elevi dispuși să lucreze în vacanța de vară. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Clinica Sanovil, RCB Electro, Delice Pan sau Coroana Grand Hotel. Oferta completă - mai jos: 

FOTO – RESELLUX Bistrița: Piscine de la 199 lei și sute de electrocasnice și SMART TV la SUPER PREȚURI!

La mare căutare sunt piscinele în aceste zile și s-au cam epuizat toate stocurile în Bistrița. Din fericire, RESELLUX Bistrița, din incinta OK Shopping Center, are un stoc generos și prețuri absolut decente.

SUPER PREȚ la noul SUV urban MG ZS, la RUBIN Bistrița: 16.950 Euro – TVA inclus

Ofertă specială, la reprezentanța Rubin Bistrița! Aici ai la dispoziție noul SUV urban MG ZS la un preț fără concurență: 16.950 Euro, TVA inclus.