22.3 C
Bistrița
sâmbătă, iulie 26, 2025

Gândurile lui Liviu Rebreanu despre stațiunea Sângeorz-Băi, în perioada de creație a romanului „Ion”

Pe terasă şi pe cărările dimprejur, furnică o lume voioasă pe care valsurile şi romanţele o fermecau. La izvorul tămăduirii era îmbulzeală de pahare, iar din inserarea brazilor, şoaptele de dragoste se întreceau şi se stângeau în aerul ce înviora inimile…” – așa descrie romancierul Liviu Rebreanu atmosfera din stațiune, din acele vremuri…

În perioada de creație a romanului „Ion”, romancierul Liviu Rebreanu a notat și câteva gânduri despre Sângeorz-Băi.

Spațiul în care stațiunea a fost așezată de străbuni ne este descris într-un mod cum nu se poate mai plastic de către marele nostru romanicer Liviu Rebreanu, așa cum l-a văzut atunci când scria romanul Ion, text din care cităm „Uliţa băilor coteşte din şoseaua cea mare din mijlocul Sângeorzului, comună bogată şi nesfârşit de lungă. Un pârâu gureş roade necurmat drumul ce urcă uşor printre case ţărăneşti ce ajunge la băile aşezate într-un cazan împresurat de dealuri împădurite.

Vilele cochete sunt risipite şi ascunse printre brazi bătrâni, în jurul unui dâmb cu o tigvă uriaşă în vârful căreia chioşcul alb pare o tehiuţă de clovn. La picioarele dâmbului, văzându-se departe, într-un perete tăiat în piatră, izvorul tămăduirii bolboroseşte prin guri numeroase, aducându-şi borvizul într-un canal arămiu care-l duce în clădirea scaldelor. În faţa izvorului e o terasă prunduită, de unde pornesc zeci de cărări, păzite de brazi, spre vilele şi căsuţele dimprejur.

La marginea terasei însă un hotel-restaurant nou, parcă stăpâneşte şi ispiteşte toată această lume…. Pe terasă şi pe cărările dimprejur, furnică o lume voioasă pe care valsurile şi romanţele o fermecau. La izvorul tămăduirii era îmbulzeală de pahare, iar din inserarea brazilor, şoaptele de dragoste se întreceau şi se stângeau în aerul ce înviora inimile…””, potrivit sangeorzbai.ro.

Orașul Sângeorz-Băi a fost atestat încă din 1245, atunci cu numele de “Sanct Gurgh”, însă apare prima dată ca fiind un loc unde apele minerale vindecă abia în anul 1770, pe harta Imperiului Austriac.

În anul 1876, stațiunea a primit denumirea de “Hebe”, care sugerează proprietățile apelor minerale păstrate până în ziua de azi, acelea de vindecare și revitalizare a minții și a corpului.

Sursă foto sangeorzbai.ro

 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Materom Automotive Bistrița lansează o ofertă dedicată siguranței la volan

Materom Automotive Bistrița lansează o ofertă dedicată siguranței la volan: Super reducere la schimbul complet al plăcuțelor de frână, pentru modelele Škoda fabricate între anii 2018 și 2020.

BISTRIȚA, zona Subcetate: Apartamente la 82.000 Euro inclusiv TVA, în Ansamblul Rezidențial Valea Românească

Primul bloc din Ansamblul Rezidențial Valea Românească, din zona Subcetate, lângă magazinul Penny, este gata! Cele...

Italian Night, sâmbătă, pe plaja Panoramic Colibița!

Ce spuneți de o experiență culinară inedită, pe plajă, cu nisipul și lacul Colibița la picioare...