14.6 C
Bistrița
luni, mai 29, 2023

Conferința „Grigore Moisil: Despre Poezie și Matematică”, susținută de prof. univ. dr. Teodor Rus (USA), la Biblioteca Județeană

O societate puternică este o societate educată. Aceasta este premisa de la care a pornit și Asociația culturală „Grigore Moisil” Bistrița, organizând o conferință specială care să omagieze personalitate și importanța covârșitoare a lui Grigore Moisil – considerat „părintele informaticii în România”.

Se comemorează astfel cei 50 de ani care au trecut de la trecerea în neființă a lui Grigore Moisil, meditând asupra moștenirii pe care matematicianul și informaticianul ne-a oferit-o prin întreaga sa carieră.

Evenimentul își propune totodată să pună în valoare oamenii și locurile din Bistrița-Năsăud.

Vineri, 26 mai 2023, de la ora 19.00, la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud va avea loc conferința GRIGORE MOISIL: DESPRE POEZIE SI MATEMATICĂ.

Conferința este susținută de profesor universitar doctor Teodor Rus, care și-a susținut teza de doctorat sub coordonarea lui Grigore Moisil.

Pentru a-și omagia profesorul, prof. univ. dr. Teodor Rus va veni din Iowa (USA) la Bistrița, special pentru a susține această conferință.

Teodor Rus s-a născut în 1939, la Spermezeu (jud. Bistrița-Năsăud), a absolvit școala primară în localitatea natală, studiind ulterior la Colegiul Silvic Năsăud și Colegiul Național „George Coșbuc” din Năsăud.

A absolvit Universitatea Babeș-Bolyai unde și-a susținut și doctoratul în Matematică și Informatică, în 1965.

Teodor Rus a predat la Universitatea Babeș-Bolyai, Facultate de Matematică și Informatică, între anii 1964-1968. A fost directorul Laboratorului Software la Institutul de Tehnică de Calcul Cluj-Napoca (1974 – 1982).

A fost Visiting Professor, la Departmentul de Computer Science, la Stirling University (Scoția) în 1980 și Visiting Associate Professor la Departmentul de Informatică al Universității din Iowa, între 1982 – 1983.

A susținut cursuri la Universitatea din Saarland, Departmentul de Matematici Aplicate și Informatică din Saarbrücken, Germania (1972), dar și la Institutul de Informatică al Academiei din Beijing (1979).

Din 1983 s-a stabilit în Iowa City, fiind profesor universitar la Iowa University. 

BISTRIȚA devine centru național de excelență, în amintirea lui Grigore Moisil, „părintele informaticii românești”

OAMENI din Bistrița-Năsăud: Constantin Moisil, membru de onoare al Academiei Române, șeful Arhivelor Naționale și tatăl unui genial matematician

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Balkan International Wine Competition, pentru prima dată în România! Cină de gală, alături de cei mai buni maeștri ai vinului din Europa

La început de iunie, spectaculosul castel Teleki de la Posmuș devine „capitala” europeană a vinului. Balkan...

Noi locuri de muncă, la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building și Iproeb. Ofertă Marea Britanie

Se caută personal pentru construcția rețelelor de fibră optică în Marea Britanie. Este nevoie de supervizor șantier, jonctor fibră optică, șofer profesionist, asfaltator, excavatorist, muncitor. Noi locuri de muncă, disponibile și la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building sau IPROEB.

Organizatorii Transylvania Green Energy Forum au anunțat speakerii din cadrul evenimentului

Transylvania Green Energy Forum are loc în curând la Cluj-Napoca. Tranziția înspre energia verde devine o...