7.1 C
Bistrița
vineri, aprilie 19, 2024

„Îmblânzitorii” de lemn din colțul de rai- Aventurosul drum din agitația orașului, la natura pură și la atelierul de tâmplărie lăsat moștenire

Printre dealurile întinse din Târlișua se ascunde o familie, care în urmă cu 5 ani a spus adio vieții agitate a orașului și și-a investit toată energia și resursele într-o casă bătrânească nelocuită de două decenii. Călin, capul familiei, a repus pe picioare atelierul de tâmplărie al tatălui său, iar din mâinile telceanului adoptat vremelnic de Cluj, ies adevărate opere de artă.

Când auzi prima dată povestea familiei Baias sprâncenele îți conturează involuntar o mirare. E greu de înțeles cum o tânără familie, cu doi copii mici, între timp a apărut și al treilea, e dispusă să lase confortul și oportunitățile unui oraș precum Cluj-Napoca, pentru dealurile și liniștea aproape monumentală din Târlișua.

Odată ce înțelegi ce avantaje imense le-a oferit viața de la țară, pasul pe care l-au făcut cei doi acum 5 ani ți se pare nu doar îndrăzneț, ci și oarecum normal.  După 12 ani de Cluj-Napoca, i-au cucerit iremediabil aceste dealuri și comunitatea unită, prietenoasă, în care mereu găsești un sprijin.

Roxana și Calin Baias s-au mutat în Târlișua, pe când cel mai mare dintre copii avea doar doi ani și jumătate, iar cel mijlociu doar 6 luni. Între timp, familia s-a întregit cu o fetiță, care acum are doi ani și jumătate.

„Am locuit în Cluj-Napoca 12 ani și ne-am mutat aici la țară, locul natal al soțului de aproximativ 5 ani. Cel mare dintre copii avea atunci 2 ani și jumătate, iar mijlociul 6 luni. La început veneam doar pentru a renova casa părintească, apoi ne-am atașat de dealuri și de comunitate și am decis să ne mutăm efectiv. Am pornit de la zero cu toate, nu aveam apă în casă, gospodăria nu a mai fost locuită de vreo 20 de ani, dar eram foarte entuziasmați și așa am mers mai departe”, povestește Roxana.

Jumătate de km îi desparte de cel mai apropiat vecin

Aceasta a locuit toată viața sa în Bistrița și mai apoi în Cluj-Napoca, a absolvit Facultatea de Științe Economice din cadrul UBB și a muncit în general în contabilitate. Soțul său este pasionat de prelucrarea lemnului de când se știe, fiind un hobby moștenit de la tatăl lui.

Și în Cluj-Napoca a avut un mic atelier de tâmplărie, însă odată cu mutarea în Târlișua, acolo s-a mutat și visul său. A refăcut atelierul de tâmplărie al tatălui său chiar pe fundația pe care acesta a funcționat, cu decenii în urmă.

Casa nelocuită în ultimii 20 de ani au reabilitat-o pe rând: au început cu asigurarea utilităților, renovarea bucătăriei și a unei camere. Au urmat mai apoi două dormitoare, iar acum, 5 ani mai târziu, încă lucrează la căsuța lor. Întrebată dacă nu îi e dor de „confortul” de la Cluj, Roxana spune:

„Este diferit. Avem încălzire cu sobe pe lemne. Este mai dificil pentru că avem chiar și 4 focuri. Trebuie să pregătim mereu lemne, dar am luat-o ca pe o aventură, în mijlocul naturii. Noi locuim pe deal, nu avem vecini decât la 500 m sau 1-2 km”.

Și copiii s-au adaptat foarte repede, iar Roxana nu și-a făcut deloc griji. Deși vorbim despre o comună din mediul rural, școala este proaspăt renovată, iar copiii au acolo absolut tot ce au nevoie.

Din atelierul din Târlișua, pe Internet!

Odată repus pe picioare atelierul părintelui, Călin s-a apucat de treabă și aduce bucăți de natură chiar în sufrageria sau bucătăria celor care apelează la el. Deși cei doi trăiesc într-una devărat colț de rai, tot la Internet apelează pentru a-și vinde produsele. Publicitatea din gură în gură ajută și ea.

„Fiecare obiect din lemn masiv realizat în atelierul nostru este unic și adaptat după stilul și cerințele fiecărui client. Puteți comanda mese de bucătărie sau de livind din lemn de esență tare, măsuțe de cafea unice, în stil rustic, din trunchi, live edge, diferite dimensiuni, cu picioare confecționate manual din metal sau tot din lemn. Mese și bănci pentru terase din brad, leagăne pentru grădină, obiecte decorative din lemn masiv, platouri pentru mese tradiționale, tocătoare, seturi rustice din bușteni”.

Cele mai căutate sunt mesele și măsuțele pentru cafea. Pentru ca un obiect să prindă viața e nevoie de la 3 zile la două săptămâni. Ce iese din mâinile lui Călin puteți vedea pe pagina de Facebook Atelier Țibleș.

Și Roxana s-a întors la origini și chiar s-a specializat în asta, însă drumul tinerei de la contabilitate la lucrul de mână vi-l prezentăm într-un alt material.

 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis. 

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați. 

Mobilă nouă, fără defecte! Calitate germană, prețuri excelente! Mobilă Outlet Gherla oferă un discount de 10% cititorilor noștri la toate piesele de mobilier! Oferta...

Mobilă Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, sigilată și de cea mai înaltă calitate, de la furnizori consacrați din Germania. Aici găsiți o gamă variată de mobilier pentru toate încăperile locuinței, la prețuri mult mai mici față de prețul de catalog al furnizorilor.