4.8 C
Bistrița
marți, aprilie 23, 2024

INEDIT – Lumea lui Aladin, la Arhivele Bistrița-Năsăud: „Contribuția arabilor la dezvoltarea științei în general a fost enormă”

O inedită expoziție cuprinzând obiecte și documente ale culturii arabe va fi inaugurată săptămâna viitoare, la Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud. 

Contribuția știintei arabe la dezvoltarea științei în general a fost enormă. Arabii au fost transmițătorii, și în multe cazuri chiar salvatorii, științei grecești pe care au continuat-o și au dezvoltat-o timp de peste 5 secole.

În orașul Toledo, grupul așa numiților traducători toledani au făcut cunoscute pentru prima dată lumii occidentale scrierile lui Euclide, Ptolemeu, Hipocrate, traduse din arabă în latină.

Doar unui singur traducător – Gherardo da Cremona (sec. XII) – i se datorează versiunile în latină a peste 87 de tratate de medicină, astronomie, fizică, matematică și filozofie.

Universitatea din Cordoba, în secolul al X-lea (perioada califatului) a constituit cel mai strălucit centru al lumii intelectuale din întreaga lume a timpului. Iar Califul al-Hakam II (961-976) a achiziționat pentru biblioteca sa peste 100.000 de opere și manuscrise. A trimis agenți care să le achiziționeze până în îndepărtata Bukhara…”, a explicat Cornelia Vlașin, directoarea Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud.

Inedita expoziție va fi inaugurată la Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud marți, 10 octombrie, de la ora 11.30. „Atunci vom vernisa împreună expoziția Din lumea lui Aladin – documente și obiecte ale culturii arabeMulțumim domnului Florin Coșoiu pentru că este alături de noi cu obiecte din impresionanta sa colecție”, au mai transmis organizatorii. 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud. 

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis. 

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați.