19.8 C
Bistrița
duminică, iunie 4, 2023

Containere „inteligente” pentru gunoi în Bistrița? Abia la finalul anului viitor!

Abia la finalul anului trecut se vor putea bucura bistrițenii de „insule ecologice” pentru deșeuri. Firma care a câștigat licitația are la dispoziție până la finalul anului viitor pentru a implementa proiectul.

Cu 13,4 milioane de lei, din PNRR, Primăria Bistrița își face insule ecologice pentru deșeuri. 100 de astfel de platforme de colectare a deșeurilor vor fi reamenajate în Bistrița, firma care a câștigat licitația având la dispoziție până la finalul anului viitor să implementeze proiectul.

„Noua tehnologie de colectare selectivă – punct subteran de colectare a deșeurilor –reprezintă o soluție tehnică ce respectă toate obligațiile legale impuse prin lege și ajută la îmbunătățirea condițiilor de viață ale populației și sunt urmărite în principal următoarele obiective: eficientizarea spațiilor de amenajare pentru colectarea deșeurilor; o organizare superioară a serviciului de salubrizare, compatibilă cu necesitățile actuale; limitarea totală a accesului uman și a animalelor, rozătoarelor, insectelor la deșeuri; reucerea mirosurilor neplăcute prin stoparea vandalizării și a accesului uman sau animal la deșeurile colectate; eliminarea conectării la canalizare; reducerea impactului asupra sănătății publice, încadrarea în orice peisaj urban și arhitectural” , se arată în descrierea proiectului.

Fiecare „insulă” va deservi cel puțin 200 de persoane și trebuie să genereze o bază de date cu privire la tipul și cantitatea de deșeu colectat, dar și modul în care bistrițenii respectă regulile de colectare a deșeurilor. Taxa plătită de bistrițeni trebuie să fie în concordanță cu cantitatea de deșeuri produse.

Noile platforme trebuie să aibă sisteme electronice de monitorizare, cu sistem de cântărire, senzori de umplere, sistem de iluminat, supraveghere video și antivandalism pentru fiecare punct de colectare.

Se va înființa un dispecerat de preluare și prelucrare a datelor transmise pentru fiecare insulă ecologică.

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Cand se intalneste containerul inteligent cu cetateanul mocicos si needucat, nu stiu zau cine castiga ?
    Conceptul nu este valabil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Lichidare de stoc la BIASICOM: Orice produs, cu 20% mai ieftin!

Finalul lunii mai vine cu lichidare de stoc la BIASICOM. Îți poți schimba frigiderul, mașina de...

Brutăria Presto caută vânzătoare și personal curățenie. Locuri de muncă, disponibile și la Italtextil Sărata, Aquabis, Amicii Building

Brutăria Presto (lângă Peco Mol Unirea) caută vânzătoare și personal curățenie. Supercom are nevoie de conducători...

Balkan International Wine Competition, pentru prima dată în România! Cină de gală, alături de cei mai buni maeștri ai vinului din Europa

La început de iunie, spectaculosul castel Teleki de la Posmuș devine „capitala” europeană a vinului. Balkan...