16.3 C
Bistrița
sâmbătă, septembrie 23, 2023

FOTO/VIDEO: Sute de bistrițeni, la coadă pentru o plimbare cu liftul în Turnul Bisericii Evanghelice

Sute de bistrițeni au stat la coadă, încă de dimineață, pentru a urca în turnul Bisericii Evanghelice cu liftul. Și-au făcut fotografii cu Bistrița de la înălțime și au asistat la recitalurile formațiilor săsești de pe pietonal.

Biserica Evanghelică a fost luată cu asalt încă de dimineață. Sute de bistrițeni curioși au stat la coadă minute bune, pentru a ajunge în turnul Bisericii Evanghelice.

Andrei Cioancă și Mathias Velcherean au 15 ani și sunt colegi de clasă la Colegiul „Liviu Rebreanu” – secția germană.

Ni s-a spus că este nevoie de ghizi pentru turiștii germani. Așa ne-a venit ideea să participăm. Am venit și noi din curiozitate…”, ne-a explicat Mathias. Andrei Cioancă l-a completat, adăugând că au vrut, totodată, să-și exerseze și germana, dar și să dea o mână de ajutor într-un eveniment atât de important.

Tinerii voluntari au primit în prealabil informațiile generale asupra obiectivelor din Biserica Evanghelică, dar s-au informat și ei asupra subiectului.

Vizita începe cu un tur prin exteriorul Bisericii Evanghelice. Acolo trebuie admirată piatra funerară a unui fost cavaler care aparținea breslei minerilor. Apoi prezentăm fostul ceas solar de pe zidul bisericii dinspre pădurea Codrișor. Ceasul solar funcționează chiar bine. Puțin trebuie reglat cu o oră din când în când, pentru că noi funcționăm după calendarul gregorian. Ne-am pregătit și o poveste despre fostul jude al orașului – Andreas Beuchel, care a trădat Bistrița în vremea lui Petru Rareș. Pentru asta bistrițenii de demult l-au decapitat, iar figura lui a fost expusă pe biserică, drept exemplu”, ne-a povestit Andrei Cioancă.

Pe Mathias Velcherean l-au cucerit mai degrabă detaliile din interiorul bisericii.

M-au impresionat băncile, cu istoria lor deosebită. Mi se pare incredibil cum de s-au păstrat atât de bine, deși unele au fost construite prin anii 1507. Mi s-a părut interesant că meșterii și-au scris și numele pe bănci. Subiectul ăsta mă interesează. Poate o să-l studiez și în viitor, ca să aflu exact cine erau cei care au făcut băncile…”, ne-a explicat Mathias. Tânărul ne-a atras atenția asupra covoarelor expuse pe margini, dar și asupra steagurilor de bresle aranjate pe stâlpi.

„Unele sunt replici, pentru că originalul s-a deteriorat. Dar chiar și așa sunt tare frumoase!”, a conchis Mathias. 

Pe scena amplasată pe pietonal evoluează astăzi și mâine formații din Bistrița, Reghin, Sighișoara și Wels. 

Târgul Breslelor moderne, organizat de Asociația Produs în Bistrița Năsăud, este deschis astăzi și mâine până la ora 20.00. Participă meșteșugari, artizani și invitați din alte zone ale Transilvaniei.

Programul zilei de astăzi continuă cu concertul Corului Bach din Brașov, cu participarea lui Stephan Schlandt.

De la ora 20:00, tot în Biserica Evanghelică are loc și Concertul de orgă Erich Turk și Flauto Dolce. 

De la ora 21:30, până spre miezul nopții, se desfășoară Noaptea albă a Bisericii Evanghelice:

  • rondul Gărzii de Bistrița,
  • istoria turnului,
  • dansuri medievale – NOSA,
  • concert – TRUVERII,
  • animație cu foc – SIRIUS,
  • povestea paznicului turnului și alte momente istorice realizate de Asociația Culturală Bistrița Medievală

Duminică, 14 mai 2023:

10:00 – 12:00 – Slujbă religioasă festivă – Biserica Evanghelică

12:00 – 12:45 – Concert Fanfara din Drabenderhohe și Fanfara din Traun – scenă pietonal

16:00- 17:30 – Vizite ghidate, film documentar – Biserica Evanghelică

18:00 – 19:00 – Concert de orgă Eduard Antall în turneul național „Orgile României” – Biserica Evanghelică

16:00 –19:00 – Muzică de fanfară, Foişor – Parcul „Regele Mihai I al României”; Participă fanfarele invitate din Germania și Austria

19:00 – 20:00 – Concert jazz „Bigg Dima” – Turnul Dogarilor

20:00 – Întâlnirea Saşilor Nordtransilvăneni – Asociaţia HOG Bistritz- Nösen – Centrul Cultural Municipal

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă la Michaela’s Brasserie, Transmixt, Masterfoam și Tehnoprod Plast SRL

Michaela’s Brasserie are nevoie de ajutor cofetar, brutar – patiser și ospătar. Transmixt caută șoferi de autobuz. Se oferă salariu corect, bonuri de masă, condiții de lucru moderne, instruiri dedicate și alte avantaje specifice. Ce alte locuri de muncă sunt diponibile în Bistrița:

Cel Mai Cool Desert – Bubble Waffle – a ajuns la Năsăud!

Copiii și adolescenții din Năsăud sunt în extaz, de ieri! Cel mai cool desert – bubble waffle – a ajuns și în orașul lor! Cei doi foști colegi de liceu și-au extins afacerea delicioasă, deschizând un punct și în orașul academicienilor - Năsăud.

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest sunt invitați la Oradea pe 14 septembrie să se înscrie în programul ScaleOut 4X10, organizat de RBL și ING Bank

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj) sunt invitați la Oradea, pe 14 septembrie 2023, cu ocazia lansării ScaleOut 4x10 - program de scalare organizat de Fundația Romanian Business Leaders (RBL) și ING Bank România.