9.9 C
Bistrița
sâmbătă, decembrie 2, 2023

Lipsă acută de medicamente în farmacii! Cei mai afectați: copiii, diabeticii, pacienții oncologici

Am luat la rând toate farmaciile și nu am găsit antibiotic pentru copii!”, „Nu am mai găsit medicamente pentru diabetici nicăieri”, s-au plâns bistrițenii în ultimele zile. „Sunt mai multe cauze”, au explicat reprezentanții Colegiului Farmaciștilor BN.

În ultimele zile, bistrițenii s-au plâns că nu au mai găsit medicamente în farmacii.

Am primit antibiotic pentru fetiță și abia am găsit la o farmacie. Ne-au spus că NU sunt! Am luat toate farmaciile la rând!”, a explicat D.D.

Soțul are diabet. Și am fost să îi cumpăr medicamentele care le ia lună de lună. Nici la farmacia unde găseam totdeauna nu mai aveau. Mi-au spus că e o problemă și că nu se mai găsesc!”, a povestit L.D.

Iar situațiile nu sunt singulare. În farmaciile din Bistrița și din întreg județul este o lipsă acută de medicamente.

Ar fi mai multe cauze, susțin reprezentanții Colegiului Farmaciștilor BN

Contactați de reporterii Bistrițeanul.ro, reprezentanții Colegiului Farmaciștilor BN au confirmat lipsa medicamentelor. Iar cauzele ar fi mai multe.

Într-adevăr lipsesc mai multe feluri de medicamente din farmacii. Cel mai mult lipsesc antibioticele pentru copii, cele pentru pacienții oncologici și pentru pacienții diabetici.

Problema nu e că NU sunt în farmacii. Dar nu sunt nici în depozite. Cauzele sunt multiple, însă aș enumera trei:

  • majorarea prețurilor de către producători, și astfel nu sunt livrate către depozite. Sau și dacă sunt în depozite, se livrează aceste medicamente către alte țări din Europa de Vest, care acceptă noile prețuri, cele majorate
  • livrarea medicamentelor existente către „farmaciile de lanț” recunoscute. Astfel că mai ales în zona rurală se simte și mai mult lipsa medicamentelor
  • lipsa fondurilor CAS către farmacii. Degeaba farmacia cere medicamente la depozit, că dacă nu are cu ce le plăti, depozitele nu livrează. 

Deci nu e vorba că NOI nu vrem, ca farmaciști, să le dăm medicamentele. NU le avem, și acestea trei ar fi cauzele principale…”, a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, Alexandru Vasile, vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor BN.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

LEONI Bistrița: Anunț solicitare Autorizație mediu

SC LEONI WIRING SYSTEMS RO SRL anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de obținere a Autorizației de mediu pentru funcționarea FABRICĂ DE PRODUCȚIE DE ECHIPAMENTE ELECTRICE ȘI ELECTRONICE...

Se fac angajări la Masterfoam, Arena by Casa EMA și Clinica Sanovil

Masterfoam angajează operatori producție, tehnicieni mentenanță și magazineri. Restaurantul Arena by Casa EMA caută ospătar, barman și ajutor bucătar. Clinica Sanovil are nevoie de farmacist, specialist marketing & comunicare, infirmieră part-time. Oferta completă – mai jos:

IANA OPTIC: De Crăciun fă-ți cadou o pereche de ochelari cu cristale Swarovski ! Sau fă-i cadou cuiva drag un voucher

La Iana Optic vă așteaptă deja surprize de sărbătoare pentru cei dragi. Ai acum ocazia să-ți faci cadou o pereche nouă de ochelari (cu cristale Swarovski, ca să fie răsfățul complet) sau poți să faci cuiva drag un cadou prețios.