22 C
Bistrița
marți, iulie 16, 2024

VIDEO: Maria Kiss, asistent șef Secția ATI, Spitalul Județean Bistrița, despre provocările și satisfacțiile profesiei de asistent medical

Maria Kiss, asistent șef Secția ATI la Spitalul Județean de Urgență din Bistrița, a povestit în emisiunea Medicină pe limba ta, despre provocarea de a coordona secția Urgențe la Spitalul Județean din Bistrița. Care sunt calitățile unui asistent medical:

Mama mea a fost asistentă medicală 42 de ani, la Spitalul din Năsăud, pe secția de Chirurgie. Deci aveam un model de urmat chiar în familie. Motiv pentru care, după câțiva ani de la terminarea liceului m-am înscris la Colegiul Medical Universitar. A funcționat în cadrul Liceului Sanitar din Bistrița. Apoi, ca să-mi completez studiile, am terminat anul IV la UMF Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca”, a mărturisit Maria Kiss. 

În emisiunea Medicină pe limba ta, ne-a povestit că a copilărit practic în spital. Intra în fiecare zi să-și vadă mama, căci îi era în drum, la întoarcerea de la școală.

A intrat de mică în contact cu sistemul medical. Însă în clasa a VIII-a nu își dorea deloc să fie asistent medical. Atunci visa cu totul altceva. Însă pe parcursul anilor, Maria Kiss și-a dat seama că de fapt este vorba de o meserie în care poți să ajuți enorm oamenii.

Ai o anumită satisfacție în momentul în care vezi zâmbetul pacienților…

Am admirat foarte mult la mama mea dragostea și pasiunea pentru meseria ei. Și faptul că timp de 42 de ani, aproape o viață de om, a continuat în aceeași secție. Mi-a plăcut că interacționa cu oamenii. Era mulțumită când obținea rezultate bune… Suntem tentați ca atunci când ceva nu ne place, să plecăm, să ne schimbăm locul de muncă. Ei, mama mea nu a părăsit secția de chirurgie”, a povestit Maria Kiss.

O tragedie din familia sa a convins-o că merită să lucreze pe secția ATI. La Spitalul Județean de Urgență din Bistrița muncește din 2009. În curând se împlinesc 14 ani de când Maria Kiss își face treaba impecabil.

Coordonează peste 60 de asistente, în întreaga secție pe care a reușit s-o organizeze foarte bine. „Sunt mici detalii practice care se pot îmbunătăți. Colectivul este destul de organizat exemplar…”, a povestit Maria Kiss.

Maria Kiss a povestit și despre primele experiențe în cadrul unor operații, dar și despre marile provocări cu care s-a confruntat.

Numirea în funcția de asistentă șefă a fost o mare provocare. Nu aveam la fel de multă experiență ca alte colege. Dar am vrut să încerc și să-mi demonstrez că pot”, a mai spus Maria Kiss.

Care sunt calitățile unui asistent medical?

Primul lucru pe care trebuie să-l avem în vedere este empatia față de pacient. Contează și abilitățile practice dobândite în timpul școlii. Dar și dorința de autodepășire, de a învăța zi de zi ceva nou.

Nu putem să rămânem plafonați la ce am învățat în școală, fără să încercăm să ne actualizăm cunoștințele, în pas cu dezvoltarea atât de rapidă a sistemului de sănătate. Trebuie pus un mare accent pe monitorizarea și supravegherea pacientului critic.

Trebuie să cunoști aparatura, echipamentele și medicația care se folosește zi de zi.

Un asistent medical bun – oricât de obosit este – ar fi bine să schițeze măcar un zâmbet când interacționează cu pacientul.

Abilitățile de comunicare sunt foarte importante, atât cu pacientul, cât și cu colegii medici, asistenți, infirmiere… Nu putem funcționa ca o echipă, atunci când se rupe o verigă”, a subliniat asistenta șefă.

Suntem o familie foarte mare de aproape 115 persoane din care mă bucur că fac parte. Sper să rezist cât mai mult aici. Le doresc colegilor mei să fie sănătoși. Să facă lucrurile cât mai bine se poate. Să ne bazăm pe deviza că de fapt pacientul e mâine putem fi noi. Nu ne dorim, dar e posibil. Să-i tratăm pe pacienții noștri așa cum ne-ar plăcea nouă să fim tratați…”, a mai spus Maria Kiss.

Alte detalii despre dificultatea meseriei de asistent medical descoperiți urmărind întreaga emisiune, mai jos:

Emisiunea „Medicina pe limba ta” este un proiect de educație pentru sănătate inițiat de Bistriteanul.ro și susținut de Policlinica MED TOTAL – Str. 1 Decembrie, Nr 30.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Cinste mamei Dna Sigheti din Nasaud o profesionista, rar am vazut, si norkal ca fata a urmat cakea pe care a deschiso mama ei, de a ajuta oamenii, felicitari

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Clinica Sanovil caută asistent medical generalist, reprezentant medical, fiziokinetoterapeut și infirmieră: Noi locuri de muncă, în Bistrița și Năsăud

Clinica Sanovil angajează asistent medical generalist, reprezentant medical, fiziokinetoterapeut și infirmieră! Delice Pan caută șofer pentru distribuție pâine. Coroana Grand Hotel angajează paznic iar Centrul Micul Prinț caută terapeuți pentru copii și tineri cu autism. NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița și Năsăud:

MATEROM AUTOMOTIVE: Piesele de origine Mercedes-Benz oferă calitate superioară, siguranță și fiabilitate, fiind testate după standarde stricte

Alege Piese de origine Mercedes-Benz de calitate, direct de la sursă – sigure, durabile şi economice. Pentru a garanta că automobilul tău Mercedes-Benz va rămâne întotdeauna un Mercedes original.

MATEROM AUTOMOTIVE: Cele mai îndrăgite modele Škoda au acum un avantaj client de până la 3.050 Euro!

Grăbește-te și profită acum de aceste REDUCERI WOW! Škoda Kodiaq 2024 Selection - Lux și Putere Experimentează luxul...