28.8 C
Bistrița
marți, iunie 28, 2022

FOTO: MetAforisme vizuale, la Casa cu Lei. „Oricâte calități am avea, lumea se uită numai la defecte”

Doctor în arte vizuale și profesor la Universitatea Tehnică, la Arhitectură, Leonard Vartic din Cluj-Napoca este o personalitate pe cât de sensibilă, pe atât de plină de forță și energie. Acestea probabil că sunt determinate de talentul și inteligența sa”, a precizat Gavril Țărmure, managerul Centrului Cultural Municipal.

La Galeria „Casa cu Lei” puteți admira câteva impresionante tablouri ale lui Leonard Vartic. De asemenea, merită câteva momente de meditație și lucrările de grafică satirică semnată de Lucian Dobârtă.

Două expoziții au fost inaugurate la Casa cu Lei. O expoziție de pictură și una de grafică. Una de intervenție în spațiul public, una de interiorizare și întoarcere a ochiului spre sine. Sunt doi artiști și două mesaje diferite, a explicat istoricul de artă Vasile Duda.

Prin lucrările propuse, Leonard Vartic se arată pasionat de construcție. Recunoaștem forma de a alcătui compozițiile, într-un limbaj în care simetricul și asimetricul își găsesc echilibrul estetic. Rămâne constantă și preocuparea legată de culoare, chiar dacă nu e vorba de o explozie agresivă a culorilor, ci mai degrabă o permanentă armonizare între ele… Aceasta vine dintr-o dorință de organizare a spațialitătii arhitecturale. Astfel încât să existe permanent o relație de context, de așezare a culorilor într-un dialog”, a remarcat Vasile Duda.

Lucian Dobârtă ne-a obișnuit deja cu acea combinație de imagine timbru asociată cu un text. De multe ori o ivitație la apropiere și la meditație, în zona caricaturii, a jocului și accesibilului. Societate contemporană așa se construiesc mesajele de multe ori… Sunt instinctele pe care le avem deja formate în aceste zile. Artistul ne învață și ne obișnuiește să ne ascuțim aceste simțuri, să trecem repede prin mesajele transmise, dar să păstrăm lucrurile care contează…”, a mai spus Vasile Duda.

Prozatorul Alexandru Uiuiu, a povestit, la rândul său, că întotdeauna a considerat pictura un fruct cu miezul mai mare decât coaja. „Vizunea picturală depășește cu mult rama tabloului. Uitați-vă la aceste lucrări ca la niște ferestre care deschid alte orizonturi, alte lumi… Este o adevărată poetică a imaginii aici...”

Foto @ Centrul Cultural Municipal

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Îmbrăcăminte pentru femei – ce oferă designerii pentru primăvară?

Primăvara este anotimpul în care natura renaște. Totul a devenit colorat și temperaturile deja ne fac...

Ferestre și uși la preț de producător, exclusiv pentru bistrițeni, de la TeraGlass

TeraGlass, producător de ferestre și uși din PVC și aluminiu cu experiență de peste 15 ani...

Se fac angajări la Ocolul Silvic Dealul Negru, Dianova Instal, Leoni și Electroplast

Noi locuri de muncă sunt disponibile la Ocolul Silvic Dealul Negru și IMP România (fosta fabrică...