8.1 C
Bistrița
marți, februarie 27, 2024

Ministerul Mediului propune ca cei care cumpără lemne de foc să fie ajutați cu 150 de lei/metru cub

Ministerul Mediului vrea să compenseze scumpirile din ultima perioadă a lemnului de foc și propune un ajutor de 150 de lei pe metru cub de lemn pentru orice persoană care folosește lemnul pentru încălzire.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat într-o conferință de presă că persoanele care vor beneficia de acest ajutor trebuie să facă dovada achiziției lemnelor de foc la metrul cub cumpărat cu factură și cu aviz de însoțire a mărfii. Plafonul maxim stabilit este de cinci metri cubi de lemn.

„Guvernul acordă deja ajutoare pentru cei vulnerabili pentru lemne de foc. Noul ajutor vine în compensarea preţului care a crescut în ultima perioadă. Conducerea Coaliţiei a solicitat o propunere de la Ministerul Mediului. Săptămână viitoare vom prezenta această propunere Coaliţiei. Vom propune ca preţurile să fie compensate cu un ajutor de 150 de lei pe metrul cub de lemn de foc cumpărat (…)

Cel care va beneficia va trebui să facă dovada că a cumpărat lemn de foc pentru încălzire cu factură şi cu aviz de însoţire a mărfii. De această măsură vor beneficia toţi cei care au cumpărat lemn de foc, indiferent de categoria socială sau dacă sunt consumatori vulnerabili sau nu, astfel încât să fie un ajutor similar cu cel pentru gaze naturale sau pentru energia electrică (…) La fel ca la energia electrică, unde s-a stabilit un plafon maxim, şi aici vom stabili un plafon maxim. Propunerea noastră se referă la 5 mc (…) Măsura vine în completarea măsurilor deja existente”, a menţionat Tanczos, într-o intervenţie la Digi 24.

Banii, dați pe listele primăriilor

Responsabili pentru listele cu beneficiari vor fi reprezentanții primăriilor care trebuie să prezinte ministerului situația la zi a familiilor.

„Vom propune ca lista beneficiarilor să fie întocmită de primăriile care ştiu care sunt familiile, gospodăriile ce folosesc lemn de foc, urmând ca bugetul Ministerului Muncii să fie suplimentat cu această sumă. Sistemul informatic care va gestiona va fi, mai mult ca sigur, dezvoltat de STS.

Propunerea noastră se va referi doar la persoanele fizice şi impactul (bugetar, n.r.) va fi calculat după ce vom prezenta această propunere împreună cu Ministerul de Finanţe. Eu cred că impactul este unul suportabil şi poate fi acoperit din bugetul de stat. Analiza o vom face cu Ministerul de Finanţe.

Numărul de familii beneficiare variază între 1 şi 3 milioane, în funcţie de situaţia sau modul în care îşi procură fiecare lemnul de foc. Cei care au pădure proprie şi nu cumpără lemnul de foc nu beneficiază de acest sprijin, pentru că nu plătesc preţul ridicat care se practică acum pe piaţă”, a spus ministrul.

În ceea ce priveşte modalitatea de acordare a sumelor compensate, Tanczos a punctat că plata către beneficiari se va face ulterior achiziţiei lemnului de foc.

„Propunerea noastră se va referi la o compensare ulterioară, pentru că trebuie să se facă dovada achiziţionării cu factură a lemnului de foc. Ca perioadă, probabil că va dura luni (până când beneficiarii pot intra în posesia compensării, n.r.). Sunt convins că subvenţia acordată nu va afecta preţul de pe piaţă”, a explicat oficialul.

ARTICOLE SIMILARE

3 COMENTARII

  1. Si cine se incalzeste electric ce primeste?
    Incalzirea cu cu cu curentul electric parca e nepoluatoare si nu e subventionata nicicum!

  2. Spune mi unde sa citesc pentru subventia la curent electric. Am 5 aeroterme ide 2kw fiecare si consum 1200kw pe luna. Cati bani primesc…desteptule?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

ItalTextil Sărata angajează electrician și mecanic întreținere, Aquabis caută consilier juridic

Se fac angajări la ItalTextil Sărata! Aquabis are nevoie de un consilier juridic, iar Eurocompozite SRL caută lăcătuș mecanic și operatori. Locuri de muncă sunt disponibile și la RCB Electro, CML sau Electroplast. Oferta completă – mai jos:

Stil german, prețuri românești: Mobila Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, de calitate, la prețuri excelente!

Mobila Outlet Gherla aduce o nouă dimensiune confortului în locuința ta, oferind mobilă NOUĂ, de înaltă calitate, importată direct din Germania, la prețuri accesibile. Cu un showroom de 700 de metri pătrați și o prezență online extinsă, Mobila Outlet Gherla își propune să devină destinația preferată a iubitorilor de confort.

Clinica Sanovil caută specialist Resurse Umane și recepționist, ROMBAT are nevoie de metrolog, inginer și operatori

Noi locuri de muncă sunt disponibile la Clinica Sanovil, Eurocompozite, Rombat și Fan Courier. CML are nevoie de doi topometriști, iar Electroplast caută manager și operatori. Oferta completă – mai jos: