1.6 C
Bistrița
duminică, decembrie 3, 2023

Paul, paramedicul care a ajuns primul la pilotul decedat la Colibița: „Am respectat protocolul, am făcut tot ce am putut”

Paul Ceușan, un tânăr de 21 de ani a ajuns primul la pilotul căzut cu avionul în Colibița. Paramedic de profesie, tânărul era în timpul liber, însă a încercat cu tot ce a avut la îndemână să îl salveze pe pilot. A fost scos din stopul cardio-respirator de 4 ori, însă organismul nu a mai putut lupta.

Paul Ceușan a povestit pentru news.ro cum a încercat să îl salveze pe pilotul avionului ușor prăbușit ieri în lacul Colibița. Acesta se afla alături de prieteni pe malul lacului, lângă un complex.

Când a văzut că avionul cade în lac nu a stat pe gânduri și a mers cu o barcă cu motor la fața locului. Acesta l-a luat în barcă pe pilotul care se afla în stop cardio-respirator. Tot acolo a început resuscitarea acestuia.

„Am început resuscitarea, aveam un tricou pe mine, sunt paramedic, este un protocol pe care trebuie să-l urmezi la o resuscitare, este un ritm pe care trebuie să îl respecți. Sunt 30 de compresiuni și 2 ventilații. Ventilațiile de obicei, când sunt pe echipaj de autospecială de prim-ajutor, sunt niște accesorii cu care poți să ventilezi. Fiind în timpul liber, am făcut hiperextensia capului ca să-l eliberez căile aeriene, mi-am pus tricoul pe fața lui și mi-am făcut mâna ca o pâlnie. Am făcut ventilațiile și compresiuniile, le-am făcut exact așa cum trebuie”, a povestit paramedicul pentru news.ro.

În timp ce tânărul aplica menevrele de resuscitare au ajuns și echipajele medicale. S-a continuat protocolul de resuscitare, pilotul fiind scos din stopul cardio-respirator de 4 ori, însă în cele din urmă corpul i-a cedat.

Pilotul a primit sânge la fața locului

„A venit și elicopterul de la Mureș, i-a fost donat sânge, i-au făcut drenaj la plămâni, de la ponton l-am dus direct la elicopter, era ieșit din stop, avea valori cât de cât bune, după vreo 2 minute de când l-am băgat în elicopter l-am scos din nou, fiind intrat iar în stop cardio-respirator. În elicopter este foarte puțin spațiu, l-am scos afară, am început iar resuscitarea. A murit victima apoi la scurt timp”, mai spune tânărul.

Acesta povestește că l-a impresionat prietenul său cu care era în barcă care îi spunea: „Paul, trezește-l”, moment în care i-a spus: „Îmi dau toate puterile să îl trezesc”.

Paul Ceușan are 21 de ani și lucrează la ISU de aproape doi ani.  Tânărul spune că este cel mai grav accident la care a intervenit. Și fratele său, cu 3 ani mai mare, lucrează tot la ISU.

Foto: news.ro

Mai puteți citi pe acest subiect:

FOTO – Anchetatorii clujeni au luat la puricat avionul ușor care s-a prăbușit în Colibița

FOTO/VIDEO: Avion ușor, prăbușit în Lacul Colibița. Pilotul a murit

VIDEO: Afaceristul Marius Ionașcu, pilotul mort în accidentul de pe Lacul Colibița

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

LEONI Bistrița: Anunț solicitare Autorizație mediu

SC LEONI WIRING SYSTEMS RO SRL anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de obținere a Autorizației de mediu pentru funcționarea FABRICĂ DE PRODUCȚIE DE ECHIPAMENTE ELECTRICE ȘI ELECTRONICE...

Se fac angajări la Masterfoam, Arena by Casa EMA și Clinica Sanovil

Masterfoam angajează operatori producție, tehnicieni mentenanță și magazineri. Restaurantul Arena by Casa EMA caută ospătar, barman și ajutor bucătar. Clinica Sanovil are nevoie de farmacist, specialist marketing & comunicare, infirmieră part-time. Oferta completă – mai jos:

IANA OPTIC: De Crăciun fă-ți cadou o pereche de ochelari cu cristale Swarovski ! Sau fă-i cadou cuiva drag un voucher

La Iana Optic vă așteaptă deja surprize de sărbătoare pentru cei dragi. Ai acum ocazia să-ți faci cadou o pereche nouă de ochelari (cu cristale Swarovski, ca să fie răsfățul complet) sau poți să faci cuiva drag un cadou prețios.