21.4 C
Bistrița
duminică, iunie 16, 2024

Paul, paramedicul care a ajuns primul la pilotul decedat la Colibița: „Am respectat protocolul, am făcut tot ce am putut”

Paul Ceușan, un tânăr de 21 de ani a ajuns primul la pilotul căzut cu avionul în Colibița. Paramedic de profesie, tânărul era în timpul liber, însă a încercat cu tot ce a avut la îndemână să îl salveze pe pilot. A fost scos din stopul cardio-respirator de 4 ori, însă organismul nu a mai putut lupta.

Paul Ceușan a povestit pentru news.ro cum a încercat să îl salveze pe pilotul avionului ușor prăbușit ieri în lacul Colibița. Acesta se afla alături de prieteni pe malul lacului, lângă un complex.

Când a văzut că avionul cade în lac nu a stat pe gânduri și a mers cu o barcă cu motor la fața locului. Acesta l-a luat în barcă pe pilotul care se afla în stop cardio-respirator. Tot acolo a început resuscitarea acestuia.

„Am început resuscitarea, aveam un tricou pe mine, sunt paramedic, este un protocol pe care trebuie să-l urmezi la o resuscitare, este un ritm pe care trebuie să îl respecți. Sunt 30 de compresiuni și 2 ventilații. Ventilațiile de obicei, când sunt pe echipaj de autospecială de prim-ajutor, sunt niște accesorii cu care poți să ventilezi. Fiind în timpul liber, am făcut hiperextensia capului ca să-l eliberez căile aeriene, mi-am pus tricoul pe fața lui și mi-am făcut mâna ca o pâlnie. Am făcut ventilațiile și compresiuniile, le-am făcut exact așa cum trebuie”, a povestit paramedicul pentru news.ro.

În timp ce tânărul aplica menevrele de resuscitare au ajuns și echipajele medicale. S-a continuat protocolul de resuscitare, pilotul fiind scos din stopul cardio-respirator de 4 ori, însă în cele din urmă corpul i-a cedat.

Pilotul a primit sânge la fața locului

„A venit și elicopterul de la Mureș, i-a fost donat sânge, i-au făcut drenaj la plămâni, de la ponton l-am dus direct la elicopter, era ieșit din stop, avea valori cât de cât bune, după vreo 2 minute de când l-am băgat în elicopter l-am scos din nou, fiind intrat iar în stop cardio-respirator. În elicopter este foarte puțin spațiu, l-am scos afară, am început iar resuscitarea. A murit victima apoi la scurt timp”, mai spune tânărul.

Acesta povestește că l-a impresionat prietenul său cu care era în barcă care îi spunea: „Paul, trezește-l”, moment în care i-a spus: „Îmi dau toate puterile să îl trezesc”.

Paul Ceușan are 21 de ani și lucrează la ISU de aproape doi ani.  Tânărul spune că este cel mai grav accident la care a intervenit. Și fratele său, cu 3 ani mai mare, lucrează tot la ISU.

Foto: news.ro

Mai puteți citi pe acest subiect:

FOTO – Anchetatorii clujeni au luat la puricat avionul ușor care s-a prăbușit în Colibița

FOTO/VIDEO: Avion ușor, prăbușit în Lacul Colibița. Pilotul a murit

VIDEO: Afaceristul Marius Ionașcu, pilotul mort în accidentul de pe Lacul Colibița

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

STEWO PLASTIC din Năsăud angajează asistent producție. NOI locuri de muncă, la Bistrița

STEWO  PLASTIC Prod din Năsăud caută asistent de producție, iar RCB ELECTRO 97 Bistrița are nevoie de Manipulant mărfuri și Derulatorist. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Smarty Kids Bistrița, Aquabis, Restaurant Arena by Casa EMA sau TeraSteel:

TeraSteel angajează operatori producție, Sanovil caută biolog/biochimist. NOI locuri de muncă, la Restaurant Arena by Casa EMA

Clinica Sanovil Bistrița angajează Biolog / Biochimist. Cunoștințele de microbiologie constituie un avantaj. TeraSteel caută operatori producție. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, RCB Electro, Restaurant Arena by Casa EMA:

RCB Electro caută inginer electronist și electrician întreținere, Patiseria Sweet IRIS are nevoie de vânzătoare

RCB ELECTRO 97 Bistrița, producător de cabluri electrice, angajează pe perioadă nedeterminată inginer electronist și electrician întreținere. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, Fan Courier și Clinica Sanovil: