-0.8 C
Bistrița
miercuri, noiembrie 29, 2023

Ministrul Sănătății îi îndeamnă pe românii până în 40 de ani să ridice pastilele de iod

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila îi îndeamnă pe români să meargă la medicul de familie și să obțină prescripția medicală pentru pastilele de iodură de potasiu și să le scoată de la farmacie.

Într-o conferință de presă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila i-a îndemnat pe românii până în 40 de ani să meargă la medicul de familie și să obțină prescripția medicală pentru pastilele de iodură de potasiu și mai apoi să le scoată de la farmacie.

„Distribuția pastilelor de iodură de potasiu este perfect funcțională, îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta de până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția și avem 2.500 de farmacii în toată țara de unde își pot ridica în mod gratuit aceste pastile. Deci este un sistem perfect funcțional, este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reușit să-l punem la punct”, a declarat ministrul Sănătății, într-o conferință de presă.

30 de milioane de pastile de iodură de potasiu au fost produse de Antibiotice Iași și așteaptă să fie ridicate din famarcii. Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie a reacționat după declarațiile ministrului și a precizat că prioritare la medicii de familie sunt urgențele medicale și apoi consultațiile pentru eliberarea rețetei pentru iod.

De ce și cui se administrează iodura de potasiu:

Iodura de potasiu nu se administrează preventiv, ci doar în situația unui incident nuclear și doar la indicația autorităților. Românii sunt sfătuiți să nu administreze iodură de potasiu din proprie inițiativă.

Acestea au scopul de a bloca absorbția radioactivă și trebuie administrate cât mai curând posibil după expunerea la radiații. În cazul unui accident nuclear, acestea ar trebui administrate în termen de 6 ore de la anunțul autorităților. La 12 ore de la expunere, acesta nu mai are efect semnificativ.

Populația țintă pentru administrarea iodului este reprezentată mai ales de persoanele cu vârsta sub 40 de ani.

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

LEONI Bistrița: Anunț solicitare Autorizație mediu

SC LEONI WIRING SYSTEMS RO SRL anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de obținere a Autorizației de mediu pentru funcționarea FABRICĂ DE PRODUCȚIE DE ECHIPAMENTE ELECTRICE ȘI ELECTRONICE...

Se fac angajări la Masterfoam, Arena by Casa EMA și Clinica Sanovil

Masterfoam angajează operatori producție, tehnicieni mentenanță și magazineri. Restaurantul Arena by Casa EMA caută ospătar, barman și ajutor bucătar. Clinica Sanovil are nevoie de farmacist, specialist marketing & comunicare, infirmieră part-time. Oferta completă – mai jos:

IANA OPTIC: De Crăciun fă-ți cadou o pereche de ochelari cu cristale Swarovski ! Sau fă-i cadou cuiva drag un voucher

La Iana Optic vă așteaptă deja surprize de sărbătoare pentru cei dragi. Ai acum ocazia să-ți faci cadou o pereche nouă de ochelari (cu cristale Swarovski, ca să fie răsfățul complet) sau poți să faci cuiva drag un cadou prețios.