17.7 C
Bistrița
duminică, iunie 26, 2022

Monument istoric, la un pas de prăbușire, după ce a pierdut lupta cu vremea și nepăsarea autorităților

Un monument istoric de categoria A din Tonciu, este la un pas de prăbușire, după ce a fost ignorat de autorități, iar weekendul acesta a pierdut lupta cu vremea. Turnul bisericii luterane din Tonciu s-a prăbușit deja, afectând serios întreaga construcție.

Potrivit patrimoniultransilvan.wordpress.com, biserica luterană, calvinistă, ulterior reformată din Tonciu și-a pierdut turnul în weekend, care s-a prăbușit, afectând astfel întreaga construcție.

Această biserică este monument istoric de clasă A, având in interior un tavan din casete de lemn pictate, element unic în județul nostru. Biserica luterană a fost construită în secolul XV-lea și reconstruită din piatră în 1711. A fost renovată în 1800.

„Starea imobilului este destul de precară, prezentând la exterior și interior multiple fisuri și o breșă din partea stângă, chiar sub podul din turn. Interiorul era prevăzut cu o structură din plăci de lemn pictate, casete, similare bisericii din Tonciu (Mureș), care au fost scoase și depozitate în interiorul bisericii. În interior podeaua este din cărămidă și piatră pe alocuri, existând încă mobilierul original. Porțiuni din podul pictat sunt încă pe tavan. (…) Unele geamuri sunt sparte, dar prevăzute cu plasă de sârmă care nu permite accesul. Intrarea în biserică se face prin lateral, printr-un portic executat parțial din lemn și piatră, lemnul este degradat. Contraforții prezintă fisuri și deplasări, iar sistemul de preluare a apei nu este funcțional, având piese lipsă sau deteriorate”, descriu situația cei de la patrimoniultransilvan.wordpress.com.

Foto: patrimoniultransilvan.wordpress.com

 

 

Bianca SARA GAVRILĂ
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

FILEXPO oferă spații de expoziție de închiriat în curtea interioară! Au și spații generoase interioare pentru închiriat

Firmele care vor să-și facă produsele mai vizibile și să aibă parte totodată de un spațiu...

Ce să faceți dacă aspiratorul nu mai trage praful și murdăria cum o făcea odată

Dacă aspiratorul dvs. și-a pierdut aspirația, nu mai ridică murdăria sau a încetat complet să mai...

Avantajele garajelor prefabricate

Când se gândesc la un garaj, majoritatea oamenilor își imaginează o structură veche, amplasată în spatele...