1.1 C
Bistrița
marți, noiembrie 28, 2023

NU știm ce bem! Izvoarele de apă din județ, controlate maxim O DATĂ pe an de DSP!

Conform legii, primăriile trebuie să anunțe DSP-ul despre existența izvoarelor de pe raza comunelor/orașelor de unde lumea bea apă. „NU primim nicio notificare, iar noi nu ajungem la toate izvoarele. Deci apa ar putea să NU fie potabilă!”, au transmis reprezentanții DSP BN.

Direcția de Sănătate Publică BN are în fișa postului și verificarea calității apei consumate de cetățeni.

În ceea ce privește controalele la sistemele de alimentare cu apă, acestea se fac periodic, organizat.

VIDEO: Controale DSP la sistemele de alimentare cu apă! Parva și Telciu, cele mai „spinoase probleme”

Problema e cu izvoarele de apă din care cetățenii își fac stocuri, fără să știe ce beau. DSP BN susține că primăriile TREBUIE să informeze existența izvoarelor pe raza comunelor/orașelor. În urma informării, DSP ia mostre și testează apa – pe costul primăriilor – ca apoi la izvor să se afișeze unul din cele două mesaje:

  • acest izvor este cu apă potabilă
  • Apa acestui izvor NU este potabilă

Primăriile NU ne informează despre existența izvoarelor de apă de pe raza comunelor lor. Și atunci aceste izvoare NU sunt verificate dacă apa este potabilă sau nu. Poate într-un an de zile ajungem noi O DATĂ pe an, la unele dintre ele.

DAR și dacă am ajunge pe la fiecare, o singură testare pe an NU este de ajuns. Deci primăriile au obligativitatea să anunțe existența izvoarelor și să amplaseze pancardă dacă e sau nu potabilă apa acelui izvor!”, a explicat Ioan Suciu, reprezentantul DSP BN.

Dacă un cetățean îngrijorat VREA să știe dacă apa pe care o consumă este potabilă, trebuie să facă un test care costă 400 de lei. Rezultatul sosește într-o săptămână.

Momentan, DSP BN NU poate spune dacă apa de la Maieru, de pe Valea Bârgăului sau Cormaia este sau nu este potabilă.

NU am primit nicio notificare de la primării, NU s-au efectuat teste la izvoare. Noi nu le-am transmis celor de la Maieru că apa nu este potabilă. Dar nici NU am primit de la ei nicio notificare că ar avea un izvor public”, a subliniat Ioan Suciu.

 

 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Masterfoam, Arena by Casa EMA și Clinica Sanovil

Masterfoam angajează operatori producție, tehnicieni mentenanță și magazineri. Restaurantul Arena by Casa EMA caută ospătar, barman și ajutor bucătar. Clinica Sanovil are nevoie de farmacist, specialist marketing & comunicare, infirmieră part-time. Oferta completă – mai jos:

IANA OPTIC: De Crăciun fă-ți cadou o pereche de ochelari cu cristale Swarovski ! Sau fă-i cadou cuiva drag un voucher

La Iana Optic vă așteaptă deja surprize de sărbătoare pentru cei dragi. Ai acum ocazia să-ți faci cadou o pereche nouă de ochelari (cu cristale Swarovski, ca să fie răsfățul complet) sau poți să faci cuiva drag un cadou prețios.

„Spărgătorul de nuci”, PREMIERĂ la Bistrița, în interpretarea elevilor Școlii de balet „Ovidiu Danci”

Îndrăgitul și cunoscutul spectacol de balet clasic „Spărgătorul de Nuci” de Piotr Ilici Ceaikovski ajunge, pentru...