7.1 C
Bistrița
vineri, aprilie 19, 2024

OAMENI din BN: Ana Bodescu din Salva, Tezaur Uman Viu: „Toate cele de demult au fost mai trainice…”

„Autentic este lucrul adevărat. Că nu poți pune la cămeșa de pânzoaică o șipcă de nailon, că nu mere…! Autentic înseamnă lucrat de mână și lucrat în casă… Oricâte mașinării ar fi pe lumea asta nu le potrivesc așa cum le potrivești tu cu mâna…”, ne mărturisește meșterul popular Ana Bodescu, din Salva, într-un interviu publicat de Centrul Județean pentru Cultură:

Cuvintele de mai sus aparțin meșterului popular Ana Bodescu care ne explică limpede și fără cusur faptul că „autentic înseamnă lucrat cu migală, cu zăbavă și cu multă răbdare…

Specialiștii Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud au publicat recent un interviu realizat în 23 septembrie 2020, în Salva Bistrița-Năsăud.

În doar câteva minute, cu o vorbă molcomă și înțeleaptă – creatoarea populară Ana Bodescu ne explică ce așteptări are de la cei din jur.

Nu sunt în măsură să dau sfaturi. Dar totuși o idee… Aș dori ca tineretul și oamenii care-s de competență în purtarea costumului popular – să se intereseze un pic. Să vadă cum o fost mai demult, ca să nu-și bată joc de costum. Copiii noști să știe adevărata valoare a costumului popular. Că toate celea de demult au fost mai trainice…”, ne confirmă Ana Bodescu. 

Meșterul popular originar din Salva a primit în 2020 – la vârsta de 71 de ani – Titlul Onorific de TEZAUR UMAN VIU, acordat de Ministerul Culturii păstrătorilor și transmițătorilor patrimoniului cultural imaterial din România.

Ana Bodescu face parte dintr-o familie cu tradiție în ceea ce privește cusăturile cu mărgele și crearea costumelor populare românești, reușind să ridice la rang de artă meșteșugul său.

Creatoarea populară Ana Bodescu, împreună cu nora sa Cornelia Bodescu, duc mai departe tradiția cusăturilor cu mărgele, așa cum le realizau părinții și bunicii lor.

Este vorba despre o adevărată „dinastie” de creatori populari din Salva, familia Fătului –  vestiți pentru felul în care coseau sumane, căputuri, zeche, cămăși țărănești, toate lucrate migălos, de mână, încă din ultimele decenii ale secolului al XIX-lea.

O vorbă din bătrâni spune că Hainele cu mărgele nu le purta tot satul / Le purta doar împăratul! Așa încât, pentru a vă bucura de frumusețea, valoarea și unicitatea creațiilor sale populare – trebuie să-i treceți pragul!”, se mai precizează în materialul postat pe pagina Centrului Județean pentru Cultură. 

[arve url=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fcjcbn%2Fvideos%2F1152950215158639%2F&show_text=false&width=560″ aspect_ratio=”560:314″ loop=”no” muted=”no” /]

Sursa foto & video @ Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud / Emilia Ometiță – șef-serviciu Cultură Tradițională

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis. 

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați. 

Mobilă nouă, fără defecte! Calitate germană, prețuri excelente! Mobilă Outlet Gherla oferă un discount de 10% cititorilor noștri la toate piesele de mobilier! Oferta...

Mobilă Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, sigilată și de cea mai înaltă calitate, de la furnizori consacrați din Germania. Aici găsiți o gamă variată de mobilier pentru toate încăperile locuinței, la prețuri mult mai mici față de prețul de catalog al furnizorilor.