7.7 C
Bistrița
duminică, martie 26, 2023

OAMENI din BN: Ana Bodescu din Salva, Tezaur Uman Viu: „Toate cele de demult au fost mai trainice…”

„Autentic este lucrul adevărat. Că nu poți pune la cămeșa de pânzoaică o șipcă de nailon, că nu mere…! Autentic înseamnă lucrat de mână și lucrat în casă… Oricâte mașinării ar fi pe lumea asta nu le potrivesc așa cum le potrivești tu cu mâna…”, ne mărturisește meșterul popular Ana Bodescu, din Salva, într-un interviu publicat de Centrul Județean pentru Cultură:

Cuvintele de mai sus aparțin meșterului popular Ana Bodescu care ne explică limpede și fără cusur faptul că „autentic înseamnă lucrat cu migală, cu zăbavă și cu multă răbdare…

Specialiștii Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud au publicat recent un interviu realizat în 23 septembrie 2020, în Salva Bistrița-Năsăud.

În doar câteva minute, cu o vorbă molcomă și înțeleaptă – creatoarea populară Ana Bodescu ne explică ce așteptări are de la cei din jur.

Nu sunt în măsură să dau sfaturi. Dar totuși o idee… Aș dori ca tineretul și oamenii care-s de competență în purtarea costumului popular – să se intereseze un pic. Să vadă cum o fost mai demult, ca să nu-și bată joc de costum. Copiii noști să știe adevărata valoare a costumului popular. Că toate celea de demult au fost mai trainice…”, ne confirmă Ana Bodescu. 

Meșterul popular originar din Salva a primit în 2020 – la vârsta de 71 de ani – Titlul Onorific de TEZAUR UMAN VIU, acordat de Ministerul Culturii păstrătorilor și transmițătorilor patrimoniului cultural imaterial din România.

Ana Bodescu face parte dintr-o familie cu tradiție în ceea ce privește cusăturile cu mărgele și crearea costumelor populare românești, reușind să ridice la rang de artă meșteșugul său.

Creatoarea populară Ana Bodescu, împreună cu nora sa Cornelia Bodescu, duc mai departe tradiția cusăturilor cu mărgele, așa cum le realizau părinții și bunicii lor.

Este vorba despre o adevărată „dinastie” de creatori populari din Salva, familia Fătului –  vestiți pentru felul în care coseau sumane, căputuri, zeche, cămăși țărănești, toate lucrate migălos, de mână, încă din ultimele decenii ale secolului al XIX-lea.

O vorbă din bătrâni spune că Hainele cu mărgele nu le purta tot satul / Le purta doar împăratul! Așa încât, pentru a vă bucura de frumusețea, valoarea și unicitatea creațiilor sale populare – trebuie să-i treceți pragul!”, se mai precizează în materialul postat pe pagina Centrului Județean pentru Cultură. 

[arve url=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fcjcbn%2Fvideos%2F1152950215158639%2F&show_text=false&width=560″ aspect_ratio=”560:314″ loop=”no” muted=”no” /]

Sursa foto & video @ Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud / Emilia Ometiță – șef-serviciu Cultură Tradițională

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Mâine se deschide AmaZone Bistrița, primul magazin cu produse resigilate sau lichidări de stoc Amazon, din județ!

Peste 1.000 de produse, cu reduceri de 50 %, îi așteaptă mâine pe bistrițeni la AmaZone...

Un nou magazin ZOO Hobby, în Ștefan cel Mare, lângă Cotidian

Bistrițenii  din partea de sus a orașului au de acum un magazin destinat animăluțelor lor de...

Easy Solution Bistrița – servicii profesionale de curățenie pentru firme și instituții

Lasă grija curățeniei biroului, firmei sau halei pe mâna celor de la Easy Solution: Specializați în...