OAMENI din BN: Eric Stana, absolvent CNAM, despre Romania Skillers. „Cel mai avantajos job în viitor, pentru tineri!”

OAMENI din BN: Eric Stana, absolvent CNAM, despre Romania Skillers. „Cel mai avantajos job în viitor, pentru tineri!”

Eric Stana a absolvit recent Colegiul „Andrei Mureșanu” din Bistrița și se pregătește pentru examenul de Bacalaureat. Din martie 2014, în timpul liber se ocupă de canalul Romania Skillers, pe Youtube. Se pot câștiga, uneori, sume exorbitante de milioane de euro. Cel mai bun lucru pe care l-a învățat în cei 5-6 ani de Youtube? „Merită să fii tu însuți. În orice situație și indiferent de circumstanțe…”

Eric Stana vrea să urmeze Facultatea de Drept, în cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, și să devină avocat sau judecător. Ne-a povestit, între altele, despre proiectul său pe Youtube – canalul Romania Skillers.

Eric și Darius și-au început activitatea pe Youtube în martie 2014. De atunci au reușit să convingă peste 12.500 de abonați. 

Ideea mi-a venit în timpul orei de sport, povestind cu un prieten foarte bun de-al meu. El mi-a spus că a aflat de această platformă unde poți face cam 100 de dolari pe zi. Dar că ai nevoie de ani de zile pentru asta, nu mi-a mai zis 😂”, ne-a explicat Eric Stana. 

Tânărul a început să caute informații pe internet despre modul în care se creeză un canal de Youtube. Despre cum poți să crești numărul abonaților, al vizualizărilor, al like-urilor…

Investiții de aproape 7500 de lei

Pur și simplu mi s-a părut o platformă foarte bună pentru a-ți exprima propria părere liber, fără consecințe drastice. Mi-a plăcut și pentru că pe Youtube, în acea perioadă, se promova foarte mult creativitatea și diversitatea. Iar eu, considerându-mă o persoană creativă, am spus acesta este locul pentru mine”, ne-a mărturisit tânărul absolvent.

Proiectul Romania Skillers a început cu accesorii minime.

Sincer să fiu, la început nu am avut aparatură prea bună. Filmam cu camera frontală a laptopului bunicilor mei și foloseam microfonul încorporat al laptopului. Dar ulterior, mi-am permis un upgrade. Am achiziționat un microfon de vreo 250 de lei, o consolă de 1500 de lei și un webcam de 300 de lei. Am mai plătit 400 de lei pe o placă de captură și 5000 de lei pe un calculator. Deci costurile au fost destul de mari… Dar recomand celor care vor să se apuce de Youtube să nu investească mult de la început, ci abia pe parcurs. La început să se focuseze pe calitatea conținutului produs”, subliniază Eric Stana.

În momentul de față, Eric investește lunar cam 25-30 de euro lunar, la numărul de abonați ai canalului.

Pentru mine este și a fost doar un hobby. Dar în 2020 în România se pot face destul de mulți bani din acest domeniu. Dacă aș vrea să transform Youtube-ul – dintr-un hobby într-un job, aș putea face asta. Iar în 2-3-4 ani, cred că aș putea începe să trăiesc din asta. Există persoane în România care câștigă lunar precum un om cu studii superioare. Așa că da, la o adică, dacă ești pasionat, merită”, afirmă Eric Stana.

E-Sports / Fotbal electronic vs Fotbalul tradițional

O diferență majoră o reprezintă durata reprizelor – explică absolventul. Dacă în cadrul fotbalului clasic o repriză durează 45 de minute, la cel electronic durează circa 6 minute.

De asemenea, la fotbalul electronic cel care joacă îi controlează pe toți cei 11 jucători. Există și un anumit mod de joc în care fiecare își controlează caracterul. Însă nu simultan, ci doar câte unul pe rând. Dar are posibilitatea de a schimba între jucători în funcție de situația în care se află.

Într-o eră a tehnologizării, este perfect normal ca tinerii în special să fie acaparați de tot ceea ce înseamnă internet și gadget-uri. Tinerii pasionați de sporturi vor dori ca – odată ce au părăsit terenul de fotbal, baschet, tenis, etc – să continue aceste meciuri și în mod virtual, cu prietenii”, susține Eric Stana.

Șanse inclusiv pentru cei mai puțin talentați

Este, totodată, o modalitate foarte bună de a juca, la cel mai înalt nivel, și pentru cei care nu sunt prea talentați la sporturile tradiționale. Dar le urmăresc cu plăcere la tv.

Se organizează multe competiții în special în afară de FIFA, League of Legends, Counter Strike sau Fortnite. Competitorii se luptă pentru sume de bani exorbitante precum milioane de euro sau dolari. Sunt convins că atât aspectul financiar, cât și competitivitatea tinerilor, conturează interesul acestora pentru E-sports. Până la urmă – ce poate fi mai frumos decât să faci ce îți place, și să fii și plătit pentru asta…?”, remarcă Eric Stana.

O încurajare a sedentarismului, în defavoarea sportului în aer liber?

Nici pomeneală, crede absolventul CNAM. „Din punctul meu de vedere, E-sports-ul este ca orice alt job. E ca și cel de judecător, profesor, IT-ist. În cele mai multe cazuri, este ceva suplimentar față de job-ul avut.

Mai mult, când ești interesat de e-sports, este clar că te interesează și sportul tradițional. Majoritatea celor care practică sporturi pe calculator, o fac și în aer liber. Chiar dacă nu la un nivel profesionist. La aceste jocuri ai nevoie de cunoștințe pe care le dobândești doar practicând sportul tradițional. Așa, ca sfat pentru tineri, le-aș spune să îmbine sportul tradițional cu cel electronic, pentru o viață sănătoasă”, conchide Eric Stana.

E-sports-ul, viitorul tinerilor…?!  

Eric Stana este convins că acest domeniu reprezintă viitorul tinerilor. Pentru că este o modalitate de a face bani, îmbinând plăcutul cu utilul. „Cu atât mai mult cu cât vor apărea multe job-uri electronice, în anii viitori. E-sports-ul este unul dintre cele mai avantajoase job-uri. Este practic o reprezentare electronică a sporturilor pe care tinerii le iubesc”, subliniază tânărul din Bistrița. 

Se câștigă și foarte mulți bani, în acest domeniu. „Există anumite competiții unde premiul cel mare a fost de 3 milioane de dolari. Evident, premiile diferă în funcție de jocul și de rangul competiției. Pe de alta parte, cei care iau acest lucru foarte în serios și se remarcă, pot primi contracte din partea unor reprezentații. Și sunt plătiți lunar, ca și cum ar avea un salariu”, admite Eric Stana. 

Cel mai bun lucru, învățat în cei 5-6 ani de Youtube

Cred că cel mai bun lucru pe care l-am învățat în cei 5-6 ani de Youtube este că merită să fii tu însuți. În orice situație și indiferent de circumstanțe. 

Pentru că ești mult mai apreciat dacă te comporți așa cum ești cu adevărat. În comparație cu varianta în care te-ai preface, doar ca să „dai bine la cameră”. Sau să le spui oamenilor ce își doresc să audă…”, recunoaște Eric. 

Romania Skillers @ Livestream caritabil de aproape 4 ore

Romania Skillers are și un record în palmares. Eric Stana a organizat acum două săptămâni un livestream caritabil. A durat aproximativ trei ore și jumătate. „Am făcut-o pentru Darius, prietenul meu alături de care am început acest canal de Youtube. Bunicilor lui le-a ars casa. M-am întrebat atunci: Ce pot face eu ca să-l ajut?

Așa i-a venit ideea de a face un livestream, să roage lumea să doneze pentru această cauză. „Target-ul a fost de 150$. Și, spre bucuria mea, am reușit să îl indeplinim. Donația i-am oferit-o prietenului meu, direct prin contul de PayPal”, ne-a povestit tânărul absolvent.

Eric a recunoscut că a fost prima oară când a susținut o asemenea cauză. Însă, pe viitor este convins că va mai derula astfel de proiecte pe Youtube. „Pentru că îmi place mult de tot să îmi ajut semenii…”, mărturisește Eric Stana. 

CÂTE accidente au avut loc din cauza mașinilor cu volan pe dreapta iulie 12, 2020 - Timpul mașinilor cu volan pe dreapta, pe străzile din România, se apropie de sfârșit. Polițiștii cer scoaterea TOTALĂ a acestora din circulație. Zeci de persoane și-au pierdut viața din cauza acestor tipuri de autovehicule. CÂTE accidente au avut loc cu astfel de autoturisme:
Fără permis, a ajuns cu mașina într-un gard! Și el, dar și domnișoara de lângă, la spital! iulie 11, 2020 - Seară de neuitat pentru doi tinerei. El a condus mașina, deși nu avea permis, direct într-un gard. A rămas blocat alături de domnișoara de lângă. Apoi au fost transportați la spital.
Ecologiștii își plâng un fost coleg de partid. Ar fi fost răpus de COVID 19 iulie 11, 2020 - Reprezentanții Partidului Ecologist Român, filiala Bistrița, își plâng un fost coleg de partid. Acesta ar fi fost răpus de COVID 19. Pe lâmgă faptul că a fost un expert topograf, a fost activ atât în partid cât și în comunitatea locală.
FOTO: Fetiță lovită din plin de un microbuz, pe trecerea de pietoni iulie 11, 2020 - O fetiță de nouă ani a ajuns la spital, după ce a fost accidentată pe trecerea de pietoni. Aceasta era împreună cu mama ei când microbuzul a lovit-o din plin.
FOTO: Ce au descoperit lucrătorii Aquabis în sistemul de canalizare iulie 11, 2020 - Haine uzate, moloz, lemne, tampoane și ambalaje de tot felul... Sunt doar câteva dintre „capturile” pe care lucrătorii Aquabis le-au descoperit în sistemul de canalizare! Aruncate acolo de bistrițenii care nu știu să folosească civilizat vasele de wc...
EXTRA: În ajutorul viitorilor studenți din Bistrița…! iulie 11, 2020 - Până inclusiv luni, 13 iulie 2020, tinerii absolvenți care își doresc să urmeze o facultate chiar în Bistrița – au ocazia să se înscrie la admitere. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca Extensia Bistrița oferă și azi și mâine suport telefonic. Alte locuri disponibile pentru absolvenți:
FOTO/VIDEO: BUCURIE !!! Nina Kids mai deschide un spațiu unde copiii să fie iubiți și fericiți! iulie 11, 2020 - Dacă aveți impresia că micuții voștri se simt iubiți, fericiți și ocrotiți numai acasă, înseamnă că nu ați auzit de Nina Kids. Acolo se acționează pe principiul că fiecare Nevoie Individuală Necesită Atenție. Așa că fiecare copil se simte...ca acasă. Iar acum, se mai deschide o locație, pentru ca și mai mulți copii să se poată bucura de atenție, educație și joacă...în siguranță!
Generală 4: Peste 80 de muncitori lucrează de zor să finalizeze lucrările până în septembrie iulie 11, 2020 - Noul an școlar se apropie cu pași repezi. Din fericire, elevii de la Generală 4 se vor putea bucura de ”casă nouă”. Peste 80 de muncitori lucrează de cu zor să termine lucrările. 
COVID 19: Aproape 700 de cazuri noi în 24 de ore. În Bistrița Năsăud – 12 cazuri! iulie 11, 2020 - Grupul de Comunicare Strategică a raportat 698 de noi cazuri de COVid 19 depistate în ultimele 24 de ore, la nivel național. În județul nostru, numărul total al infectărilor a ajuns la 625, cu 12 cazuri noi.
Rostul de dimineață: Cu noaptea-n cap, la spectacol…! iulie 11, 2020 - S-au trezit cu noaptea-n cap, pentru câteva momente de magie. Pentru a surprinde, în toată splendoarea, spectacolul. Incredibil și irepetabil, ca de fiecare dată!
VIDEO: Doris Rai, candidat independent la Primăria Bistrița iulie 11, 2020 - Alegerile locale bat la ușă, iar partidele formează deja alianțe politice pentru un mai mare succes. Totuși, unii se aventurează singuri în cursa pentru fotoliul de primar al Bistriței. Doris Rai a fost prezentă într-o emisiune Bistrițeanul LIVE și a anunțat oficial că va candida independent la Primăria Bistrița.
A început a VII-a ediție a turneului de tenis de câmp TERRAQUA OPEN! iulie 10, 2020 - 170 de jucători s-au înscris la cea de-a VII-a ediție a turneului de tenis de câmp Terraqua Open. Turneul a început ieri, 9 iulie și se va desfășura la Bistrița până duminică, 12 iulie. „Mulțimea de spectatori care ne oferea în anii trecuți din energie va lipsi, în acest an din turneul Terraqua Open...”
CUM se raportează cazurile de COVID 19? Șefa DSP BN lămurește siuația: iulie 10, 2020 - Numărul cazurilor de COVID 19, raportate de la o zi la alta, îngrijorează autoritățile. S-a vehiculat ideea că unele cifre raportate ar cuprinde și retestările celor deja depistați pozitiv. Directorul DSP BN explică modalitatea în care se fac raportările din teritoriu către INSP:
Admitere 2020: Cele mai mici medii cu care s-a „intrat” la liceele de prestigiu din Bistrița iulie 10, 2020 - Nu doar elevii din Bistrița-Năsăud – ci și cei din Suceava s-au „bătut” în acest an pentru cele mai bune specializări ale liceelor de prestigiu din oraș. Este cazul Colegiului „Liviu Rebreanu”, unde s-au înscris și au fost admiși 5 elevi din Vatra Dornei. Cea mai mică medie, la Mate-Info – 9.37!
S-au luat de mânuță și au plecat din centru! Cele două fete, căutate la nivel național! iulie 10, 2020 - Alina și Rosalinda sunt două fete beneficiare ale Centrului de Copii de la Teaca. Acestea au plecat în nenumărate rânduri din Centru, dar au fost găsite și aduse înapoi. Acum au plecat împreună, fiind căutate de două săptămâni.
Drogat la volan, în miez de noapte, pe străzile din Bistrița iulie 10, 2020 - Un tânăr bistrițean a fost oprit azi-noapte, în trafic, pentru control. În urma testării acestuia cu aparatul DRUG TEST, rezultatul a fost pozitiv. Acesta s-a ales cu dosar penal.
Bistrița-Năsăud: 10 cazuri pozitive, 10 persoane vindecate și un deces. La nivel național, 31.381 persoane infectate iulie 10, 2020 - Avem 613 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 10 bistrițeni au fost infectați cu coronavirus, 10 persoane au fost declarate vindecate și externate. S-a înregistrat și un deces. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 592 de cazuri noi de infecție.
14 bistrițeni depistați cu Covid au refuzat internarea în spital. 5 s-au speriat și au chemat ulterior salvarea să îi ducă la spital iulie 10, 2020 - Până acum, 14 bistrițeni depistați pozitiv cu Covid-19 au refuzat internarea în spital. Culmea, 5 dintre ei, la apariția simptomelor, s-au speriat și au chemat ulterior salvarea să îi ducă la spital.
Telciu 2020: Ocazie extraordinară, pentru copiii și tinerii din zonă! iulie 10, 2020 - Telciu 2020: O ocazie extraordinară pentru copiii și tinerii din localitate de a intra în contact cu artiști contemporani. De a participa la activități și ateliere care sunt privilegiul celor din mediul urban. O familiarizare a publicului rural cu o serie de tehnici artistice de intervenție socială.
VIDEO: Măiestrie și sensibilitate. Minute în șir de aplauze…! iulie 10, 2020 - Au fost minute în șir de aplauze, după o infuzie de măiestrie și sensibilitate: solistul Gabriel Croitoru și-a cucerit din nou publicul, la Bistrița, jonglând uimitor cu arcuşul pe coarde, interpretând creații faimoase ale muzicii clasice.
Una din copilele obligate să se prostitueze într-un hotel din Bistrița avea doar 16 ani. Sora ei de 7 ani, vândută de mamă proxeneților iulie 10, 2020 - Zilele trecute, polițiștii au destructurat o rețea de proxeneți care avea ramificații până în Bistrița. Mai exact, fetele erau aduse într-un hotel din Bistrița pentru a practica prostituția. Una dintre fetele obligate să se prostitueze în Bistrița avea doar 16 ani. Sora ei de 7 ani, fusese „vândută” chiar de mamă proxeneților.
Aquabis: 15 localități din BN rămân fără apă astăzi, pentru câteva ore iulie 10, 2020 - 15 localități din Bistrița-Năsăud rămân fără apă astăzi, 10 iulie 2020, pentru câteva ore - anunță Aquabis.
Judecătoria Năsăud: Un an închisoare cu suspendare pentru Traian Ogăgâu iulie 9, 2020 - Traian Ogâgău a fost condamnat la un an de închisoare, cu suspendare, de judecătorii năsăudeni. Pedeapsa vine în urma unui incident din trafic, în 2016. Decizia nu este finală, ea putând fi atacată.
FOTO: Ultima sută de metri! La Băile Figa se amplasează cel mai mare tobogan din România iulie 9, 2020 - Pregătirile se află pe ultima sută de metri! La Băile Figa se amplasează cel mai mare tobogan din România:
Vom putea verifica, cu o aplicație, ce aer respirăm! iulie 9, 2020 - Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului va fi extinsă cu 60 de stații noi. Una dintre ele, care va evalua calitatea aerului 24 din 24 de ore va fi situată în Bistrița, iar valorile înregistrate vor putea fi aflate printr-o aplicație instalată pe telefonul mobil.
Le-a ars casa al doilea an consecutiv! De această dată, s-ar vorbi de ”o mână criminală” iulie 9, 2020 - La finele anului trecut, o casă din Nimigea de Jos ardea ca o torță. Lumea s-a mobilizat și au ajutat familia cu reconstruirea casei. La începutul acestei săptămâni, casa a ars din nou. De această dată, s-ar vorbi de ”o mână criminală”.
Zona în care s-a rănit bistrițeanca la ștrand, semnalizată cu un colac! iulie 9, 2020 - O bistrițeancă a ajuns pe masa de operație, după ce și-a făcut o tăietură adâncă în picior, la ștrand. Zona respectivă a fost semnalizată printr-un colac, până se va repara. 
Bistrița-Năsăud: 10 cazuri pozitive, nici o persoană vindecată și două decese. La nivel național, 30.789 persoane infectate iulie 9, 2020 - Avem 603 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 10 bistrițeni au fost infectați cu coronavirus, iar nici o persoană nu a fost declarată vindecată și externată. S-au înregistrat și două decese. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 614 de cazuri noi de infecție.
EXTRA: Primul turneu virtual, în orașul nostru… „E vremea poveștilor” iulie 9, 2020 - Primul turneu virtual, în orașul nostru, debutează mâine, cu o serie de cărți, povești citite la umbră și personaje fantastice. Dar și o imaginație liberă să zburde pretutindeni...
Laboratorul DSP-ului rămâne fără un specialist! Doctorul e curtat de olandezi: iulie 9, 2020 - Echipa DSP BN care face testările pentru COVID 19 va rămâne fără un specialist. Doctorul Mohamed Attya e curtat de olandezi de ceva vreme bună. Iar acesta e tentat să plece. ”Câtă vreme noi plătim un specialist cu 3.000 de lei, e normal să plece. Nu îi pot cere să rămână” a declarat prefectul județului.