3.6 C
Bistrița
vineri, noiembrie 8, 2024

Oaspeți de seamă din Anglia, Bolivia, Chile, Italia, Spania, Suedia și România, la Biblioteca „George Coșbuc”

Poeţi, scriitori, traducători și editori din Anglia, Bolivia, Chile, Italia, Spania, Suedia și România au fost, zilele trecute, oaspeți la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” din Bistrița, în cadrul „Întâlnirilor de la Telciu”, manifestare literară ajunsă la a patra ediție, desfășurată în acest an în perioada 15 – 20 august, sub patronajul PEN România, fiind  coordonată de scriitorul Gelu Vlașin.

Invitații prezenți la întâlnirea de la Bistrița au fost întâmpinați de scriitorul Ioan Pintea, directorul BJGC BN, care i-a invitat să viziteze împreună câteva dintre secțiile instituției, după care, cu toții au coborât în Clubul Cultural CoșBook, unde a avut loc un adevărat maraton literar moderat de Gelu Vlașin, cu lecturi de poezie, prezentări de cărți și discuții ample despre literatura diasporei românești și șansele ei de afirmare.

Prima care a citit din creația sa a fost poeta Andrea Espada (Cuenca / Castilla la Mancha / Spania), în limba spaniolă, lectură dublată cu multă expresivitate în limba română de traducătoarea Laura Cătălina Dragomir (Barcelona – Spania). Poetul Mario Castro (PEN Chile / Suedia) și-a precedat lectura din propriile versuri apreciind că Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud este o adevărată „Bibliotecă Paradis, un loc foarte, foarte potrivit pentru poezie!”. Au mai lecturat din creația lor poeții Javier Claure Covarrubias (Bolivia / PEN Suedia), tradus de Laura Cătălina Dragomir, Luminița Amarie (Londra – Anglia), Eugen Barz (ASARS – Parla / Spania), Laura Cătălina Dragomir (Barcelona – Spania), Cătălina Suditu (Iași – România), ca și Claudia Scuturici (Bistrița / România – elevă la Colegiul Andrei Mureșanu), „mezina Întâlnirilor de la Telciu” (Gelu Vlașin).

Un moment special al serii a fost recitalul muzical oferit de Cristina Vlașin, care s-a acompaniat singură la pian pentru prima dată și care a mărturisit că a ales special acest loc pentru a debuta astfel în public, pentru că „la această bibliotecă mă simt ca acasă”.

Ultima parte a întâlnirii literare de la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” a fost dedicată discuțiilor libere despre traducerile literare și editarea de carte. Au vorbit despre experiența lor de traducători Mario Castro și  Enrique Javier Nogueras (Universitatea Granada / Spania), ambii traducători ai poeziei lui Mihai Eminescu („dacă nu ar exista traducerile operelor literare, am trăi într-o lume închisă”, a spus E.J. Nogueras). Apoi, s-a vorbit despre edituri și piața de carte. Bogdan Hrib (Editura Tritonic – București / România) a insistat pe „diferențierea adevăratelor edituri de simplele tipografii, care doar tipăresc carte și nu fac nimic pentru promovarea ei”, iar Andreea Hedeș (Editura Neuma)  a afirmat că „un mare minus și o mare rană este educația, inclusiv a autorilor, a publicului, a cititorilor și până la urmă a noastră, a tuturor”.

Proaspăt sosită din Italia, Maria Pop (Rediviva Edizioni – Milano / Italia), poetă și traducătoare bistrițeancă la origine a vorbit despre activitatea sa de la Milano. „Noi, la Centrul Cultural Italo-Român ne-am concentrat pe cultură și pe promovarea valorilor culturale, lăsând în afară orice polemică și asta ne-a ajutat să rămânem uniți și să fim foarte cunoscuți pe piața culturală din Italia. La acțiunile noastre participă și foarte mult public italian”, a spus Maria Pop, care a tradus, între altele, în limba italiană și „Istoria Transilvaniei” (autori Ioan Aurel Pop & Ioan Bolovan).

Despre cei care sunt dincolo de graniță trebuie să aflăm în primul rând noi, cei din țară și de aceea mă bucur că ați ales să veniți astăzi la Biblioteca Județeană”, a spus la final Ioan Pintea, care i-a invitat pe oaspeții săi să revină și la ediția de anul viitor.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

FAN Courier angajează curieri puși pe treabă din Sângeorz Băi și Bistrița. NOI Locuri de muncă, la TeraSteel, GB Instaplan și Sanovil

NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la TeraSteel care angajează operatori producție. FAN Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi, iar la GB Instaplan Bistrița se caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. Oferta completă, mai jos: 

GUMIX Bistrița: Servicii complete de vulcanizare, cu aparatură de ultimă generație! Inclusiv HOTEL pentru cauciucuri

Băieții de la GUMIX aduc bistrițenilor servicii complete de vulcanizare, cu aparatură de ultimă generație. Profesionalismul...

Descoperă duo-ul perfect pentru o igienă bucală corespunzătoare!

Menținerea unei igiene orale corespunzătoare este esențială pentru sănătatea dinților și a gingiilor. În ultimii ani, tehnologia a adus o serie de inovații în domeniul îngrijirii dentare, cele mai notabile fiind irigatorul bucal și periuța de dinți electrică.