Observații privind sistemul de colectare a deșeurilor în Bistrița-Năsăud

Observații privind sistemul de colectare a deșeurilor în Bistrița-Năsăud

În sfârșit, ADI Deșeuri a ieșit public cu câteva explicații privind viitorul colectării deșeurilor menajere și reciclabile și tarifele percepute. Rămân, totuși, multe lucruri neelucidate, „în ceață”, pe care ADI Deșeuri trebuie să le lămurească. 

Trimit această scrisoare și la ADI Deșeuri și în spațiul public. Solicit un răspuns la toate întrebările și cred că ar fi bine ca toate cele de mai jos să fie lămurite și în spațiul public. Sugerez, pe această cale, ca ADI Deșeuri să organizeze o dezbatere publică la care să răspundă întrebărilor cetățenilor și să primească sugestii pentru îmbunătățirea sitemului de colectare a deșeurilor.

1. Taxa de salubrizare

Referitor la tarif/taxa de colectare pe care trebuie să o plătească fiecare locuitor nu au elucidat problema majorării. În spațiul public a circulat varianta majorării cu 75% a taxei de salubrizare. Fals. Taxa a crescut în mediul urban de la 9,9 lei/lună/persoană la 11,5 lei, ceea ce însemnă o creștere cu 16,16%. Problema cu cei 75% provine din faptul că până în anul 2019, la Bistrița s-a acordat o subvenție de 3,3 lei/lună/persoană care nu mai este certă din 2020 încolo. Și chiar dacă viceprimarul Niculae a ieșit cu promisiunea electorală că va propune menținerea subvenției și în anul 2020, mai devreme sau mai târziu și bistrițenii vor trebui să achite taxa nominală. Trebuie menționat că în mediul rural majorarea taxei de salubritate este efectiv cu peste 100%, a crescut de la 3 la 6,5 lei/persoană/lună. 

Dar nebuloasa continuă: în ultimele ieșiri în spațiul public, directorul ADI Deșeuri vorbește de o taxă de 8,12 lei/om/lună nu 9,9. De unde a apărut cifra de 8,12? Dacă extragem TVA de 19% din 9,9 lei găsim 8,12. Dle Plaian lămuriți problema, 11,5 lei/om/lună conține și TVA? De unde ați scos 8,12 taxa din 2019?

2. Colectarea selectivă

Colectarea selectivă din poartă-n poartă se va face numai pentru plastic-metal în noile pubele galbene care ne vor fi puse la dispoziție până la 1 martie 2020. Dl. Plaian a afirmat că fiecare cetățean care locuiește la casă trebuie să „livreze” minim 6 pubele galbene, altfel va fi penalizat. E o explicație foarte hazardată și incorectă, sau nu este dusă până la capăt. Cipul pubelei galbene dă operatorului informația despre locația cetățeanului/gospodăriei care are acea pubelă în custodie, îi dă și informații privind volumul/masa de reciclabil colectat de la acel cetățean sau gospodărie? De ce pun întrebarea: pubela galbenă se poate umple cu 10-15 flacoane PET de 5-7 l, dacă un cetățean livrează 6 pubele/an umplute astfel nu va mai fi penalizat?

În luna noiembrie cetățenii care locuiesc la case au primit un pliant în care se dau câteva informații minimale despre frecția uscată, reciclabilă, că se va colecta de la case tot a doua săptămână cele de plastic/metal în sacul galben, iar sticla și hârtia/carton se va depozita la containerele semiîngropate din zona caselor. Sunt foarte multe cartiere în oraș unde nu sunt semiîngropate la case, sunt zone cu locuințe mixte blocuri și case. Cei de la case pot depozita sticla și hârtia/cartonul la cel mai apropiat container albastru (hârtie) sau verde (sticla)?

3. Plătești cât arunci

Nu s-au dat explicații privind aplicarea principiului că fiecare plătește cât gunoi aruncă. Cum măsurați cantitatea de deșeu rezidual pe care operatorul îl colectează de la case? Va cântări operatorul pubela neagră? Puneți cip și pubelei pentru deșeurile reziduale(fracția umedă)?

La blocuri, fracția umedă se va depune în containerele de 110 l, închise într-o incintă la care accesul se face pe bază de cartelă de acces. Operatorul poate afla cel mult de câte ori s-a dus gunoi de către un apartament nu și ce cantitate. Se va face o medie care se va distribui pe fiecare apartament arondat la țarcul respectiv? Vor fi „sancționați” cu aceeași taxă și cei ce duc gunoi mult și cei ce depozitează o cantitate infimă.

4. Opriți debandada de la punctele de colectare

Poate că va fi mai multă ordine la punctele de colectare, dar fără măsuri punitive aspre asupra celor ce nu respectă regulile ne vom învârti, în continuare în cercul vicios.

Dl.Plaian a afirmat că ADI Deșeuri a solicitat amplasarea de camere de filmat la punctele de colectare pentru a-i depista pe cei nu respectă regulile de colectare selectivă și de depozitare a deșeurilor. Trebuie implementat cât de repede acest sistem de supraveghere, așa-numitul Big Brother, altfel vom fi îngropați, în continuare, în gunoaie.

Instituțiile publice să-și facă treaba, să-și îndeplinească atribuțiile. Poliția locală ar putea să devină o instituție credibilă în comunitate dacă se va face ordine la punctele de colectare. Măriți amenzile pentru cei ce nu se conformează și faceți public informații privind sancționarea celor ce nu respectă regulamentele de conviețuire într-o colectivitate civilizată.

5. Ce colectăm selectiv

O ultimă problemă pe care o adresez celor de la ADI Deșeuri. Lămuriți, foarte detailat, ce se poate colecta la fiecare tip de deșeu reciclabil. La care pubelă punem:

  • Ambalajele mixte de plastic- hârtie (sunt produse livrate în cutie de plastic pe care e lipită eticheta și/sau instrucțiunile de utilizare);
  • Tuburile spray;
  • Cabluri electrice, au conductor metalic și izolația de plastic;
  • Ambalaje mixte carton-folie metal. Sunt multe produse care pe interiorul recipientului au folie de aluminiu, unde le punem, că nu putem separa folia de carton?
  • Flacoanele în care se livrează ulei comestibil se pun la reciclabil (plastic sau sticlă) sau la fracția umedă?
  • Hârtia de la pachetele de unt nu poate fi curățată complet, o punem la fracția umedă sau la reciclabil hârtie/carton?
  • Deșeurile textile unde se depozitează?

Cu siguranță sunt foarte multe deșeuri care pot fi reciclate. Pentru viitorul nostru, pentru viitorul omenirii, hai să ne mobilizăm. Sunt convins că marea majoritate a bistrițenilor vor respecta regulile! Bistrițenii vor să trăiască într-un mediu curat, dar sunt exigenți, dacă plătesc un tarif vor să vadă servicii de calitate!

Adrian Florin Chereji

Președinte

Asociația BISTRIȚA CIVICĂ

WONDERLAND: Nu-i mai ajunge Facebook-ul să se admire! S-a întins pe panouri! februarie 26, 2020 - A ratat cineva știrea că vicele Niculae se vrea primar? Dacă cumva n-aveți cont de Facebook să fiți la curent cu știrea anului 2016 - Niculae se vrea primar!, nu mai aveți nicio șansă să scăpați de vice și de zâmbetul lui... galeș. Pe oriunde ai încerca să fugi din oraș, îți va sări în față Niculae. Nu te speria, fii calm, nu înjura și înțelege că nu i-a mai ajuns Facebook-ul. Când vrei să fii primar și tot viitorul tău și al familiei tale stă în asta, chiar nu contează că nu e nici măcar în pre-campanie ca să te afișezi pe stâlpi. Să furi startul e un deranj chiar mic la un ambiț așa de mare!
FOTO/VIDEO: Clipe de grație, ieri, în Biserica Romano-Catolică de pe Șincai februarie 26, 2020 - Momente de grație, ieri seară, la Biserica Romano-Catolică de pe Gheorghe Șincai. Bistrițenii au umplut lăcașul de cult, dornici să asiste la un eveniment de excepție, cum nu s-a mai pomenit de ani de zile în Bistrița…
FOTO: N-a adaptat viteza în curbă și a lovit mașina care venea din sensul opus februarie 26, 2020 - S-a întâmplat azi, în Sigmir, în apropiere de intersecția spre Șieu Măgheruș. Șoferul unui microbuz nu a adaptat viteza în curbă, întrând pe contrasens și lovind o autoutilitară care circula regulamentar.
SURSE: Un militar al Brigăzii 81 Mecanizată ar fi fost prins la braconaj februarie 26, 2020 - Weekendul trecut, un militar din cadrul Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, Garnizoana Prundu Bârgăului, ar fi fost prins la braconaj. Surse Bistrițeanul.ro spun că militarul ar fi fost prins cu arma la el și cu vânat.
Noi cazuri de gripă, la Spitalul Județean. Printre pacienți, o fetiță de 2 ani februarie 26, 2020 - Patru pacienți internați la Spitalul Județean de Urgență Bistrița au fost diagnosticați cu gripă. Despre cine este vorba:
VIDEO. Cel mai tare imn pentru Coronavirus, compus de un bistrițean: „Crezi că dacă îți pui mască, nu o să te recunoască…?! Fuuugi!” februarie 26, 2020 - Ca să nu rămânem cu totul repetenți, ca să nu ne luăm prea tare în serios sau pur și simplu ca să ne mai descrețim frunțile / isteriile colective – a apărut, în cele din urmă, și un imn pentru Coronavirus! Este compus de un muzician din Bistrița și cuprinde sfaturi esențiale pentru toți cei care se simt cuprinși de panică:
VIDEO – CORONAVIRUS: Teoretic, cei monitorizați la domiciliu TREBUIE să stea în casă! Practic, pot ieși! februarie 26, 2020 - Cazuri confirmate de coronavirus, NU există. Totuțși, în județul nostru sunt 22 de persoane monitorizate la domiciliu. Toate venite din Italia. Părerile sunt împărțite. Arafat spune că pe perioada monitorizării TREBUIE să stea în casă. Practic...alții îi lasă să iasă...până la magazin.
Șefa AJOFM BN: Am așteptat-o pe doamna ministru să vină să vadă cum ne plouă în cap: februarie 26, 2020 - Ministrul muncii, Violeta Alexandru, a fost ieri într-o vizită inopinată, în județ. Aceasta a explicat, printre altele, că e nemulțumită de ANOFM, și implicit, de sediile județene ale acesteia. ”Chiar am așteptat-o și aș fi vrut să vină să vadă cum ne plouă în cap” a declarat azi șefa AJOFM BN, Otilia Râpan.
VIDEO: Afișe cu informații despre coronavirus în instituții și școli. Ce mesaje vrea prefectul să ajungă la populație februarie 26, 2020 - Într-o ședință de Colegiu Prefectural, prefectul Stelian Dolha le-a recomandat șefilor de instituții să ajute la informarea bistrițenilor cu privire la coronavirus prin intermediul unor afișe. De asemenea, acesta a recomandat ca astfel de afișe să fie lipite inclusiv în școli.
VIDEO: Șefii de instituții, speriați de chestionarele de evaluare ale prefectului! februarie 26, 2020 - Prefectul Stelian Dolha a anunțat că în fiecare intituție va fi un chestionar prin care cetățenii vor evalua funcționarii. Unii șefi de instituții sunt speriați de aceste chestionare. Motivul? Că ar putea evalua serviciul oferit, nu persoana care i-l oferă.
Se poate! Cum a reușit Primăria Beclean să își autofinanțeze curățenia, deszăpezirile și îngrijirea spațiilor verzi din turism februarie 26, 2020 - Cine spune că o autoritate locală nu poate face bani din turism nu l-a cunoscut pe Nicolae Moldovan, edilul de la Beclean. La primăria pe care o conduce vin anual 3 milioane de lei doar din biletele de intrare de la Băile Figa, sumă care, practic autofinanțează servicii precum curățenia, deszăpezirile sau îngrijirea spațiilor verzi.
VIDEO – Dolha îi dă replica lui Moldovan: Vrei să ajuți? Nu ai fost la NICIO ședință, deși ești vicepreședintele Comitetului de Urgență: februarie 26, 2020 - Radu Moldovan explica ieri, că dacă i se cere ajutorul, atât el cât și instituția pe care o conduce, sunt gata să se implice în toată povestea cu coronavirusul. Prefectul i-a dat replica azi: „Vrei să ajuți? Nu ai fost la nicio ședință a Comitetului pentru situații de Urgență, deși ești vicepreședinte!” Autoritățile județene se...
Aquabis: Fără apă potabilă, astăzi, în Bistrița și Beclean februarie 26, 2020 - Câteva străzi din Bistrița și Beclean rămân astăzi, 26 februarie, fără apă potabilă, pentru câteva ore - anunță Aquabis.
150 de bistrițeni internați, într-o săptămână, din cauza bolilor respiratorii! Două persoane au murit! februarie 26, 2020 - Bolile respiratorii sunt tot mai prezente în această perioadă. Aproape 150 de bistrițeni au fost internați. Iar din nefericire, dui pacienți au decedat. AFLĂ câți au ajuns la spital cu Gripă, pneumonie sau IACRS:
Masterplanul de apă și canal în stand by din cauza… hârțogăriilor! februarie 26, 2020 - Apă și canalizare în aproape tot județul! Despre Masterplanul de apă și canal se vorbește de ani de zile, dar nu se vede nimic concret. Acesta se află în stand by din cauza ...hârțogăriilor. ”Le-au mai trebuit niște studii, celor de la Guvern. Așa că tot facem studii și hârtii!” a declarat Radu MOldovan. AFLĂ când speră președintele CJ BN să se semneze contractul:
Rostul de dimineață: O puștoaică a furat ieri o CARTE dintr-un supermarket…! Cum procedăm…? februarie 26, 2020 - „Dumnezeule mare, bun și surprizător! În Bistrița a fost prinsă o puștoaică furând o carte. Bine, a mai șutit și niște ciocolată și niște căști de înfipt în creier, dar astea-s mizilicuri. A furat o carte! Așa ceva e mai rar ca ploaia de stele...”
Pârtia Cocoș se închide oficial, începând de astăzi februarie 26, 2020 - Ca urmare a temperaturilor ridicate din ultima perioada, Pârtia Cocoș se închide de astăzi 26 februarie - au anunțat administratorii pârtiei.
DRAMA a doi frați ai nimănui a determinat ministrul Muncii să vină de urgență la Bistrița februarie 26, 2020 - Violeta Alexandru, ministrul Muncii a făcut ieri o vizită fulger în Bistrița-Năsăud. Se pare că aceasta a fost adusă în județul nostru de drama a doi frați minori, ai nimănui, care de ani buni sunt pasați la rude în diferite locuri din Bistrița-Năsăud și Cluj. Povestea lor:
NU sunt cazuri confirmate de CORONAVIRUS! Numărul celor monitorizați la domiciliu însă, în creștere! februarie 26, 2020 - Numărul persoanelor aflate în atenția DSP BN, sosiți din țări în care coronavirusul face ravagii, e în  creștere. Deși NU sunt cazuri confirmate, tot mai mulți sunt monitorizați la domiciliu.
VIDEO – Ministrul muncii, la Bistrița: Vreau să rezolv problema pensiilor internaționale și a copiilor cu părinți plecați în străinătate februarie 25, 2020 - Ministrul muncii, Violeta Alexandru, a pornit într-un lanț de vizite inopinate, la diferite instituții din țară. Ajunsă la Bistrița, aceasta a avut o scurtă întâlnire cu presa. ”Printre problemele de care vreau să mă ocup e cea a pensilor internaționale. Și totodată, a copiilor nimănui, copiii a căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate!” a declarat aceasta.
FOTO: Scandal cu iz politic la Nimigea! februarie 25, 2020 - Geamurile unei case din Nimiges de Jos au fost sparte în toiul nopții. Păgubitul susține că ar fi băieții primarului, care ”așa știu să facă campanie electorală”. Primarul a explicat că e ”sătul de cât mă ponegrește. Am un avocat și-l dau în judecată!”.
Dependenții de adrenalină sunt așteptați în vară la Băile Figa! Se pregătește cel mai mare tobogan din țară februarie 25, 2020 - Prezent la Bistrițeanul LIVE, primarul orașului Beclean Nicolae Moldovan a precizat faptul că este în lucru cel mai mare tobogan de apă din țară. Acesta va putea fi testat chiar din vara acestui an, odată cu începerea sezonului estival.
Radu Moldovan ironizează Pro România: „Eu nu am primit nicio confirmare oficială…” februarie 25, 2020 - Președintele PSD Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, a comentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, și anunțul făcut de Pro România cu refuzul de-a intra într-o alianță cu PSD. „Cei de la Pro România nu mi-au dat nici măcar un telefon, de undeva, de la cineva care să îmi spună că e nemulțumit de ceva...”
VIDEO: Încă două drumuri județene intră în reabilitare! februarie 25, 2020 - Astăzi s-au semnat contractele pentru reabilitarea a încă două drumuri județene. E vorba de DJ 173 și DJ 154 D. Valoarea lucrărilor se ridică la aproape 16 milioane de lei.
Se suspendă cursurile, într-o școală din Bistrița, din cauza gripei februarie 25, 2020 - Conducerea unei școli din Bistrița a solicitat Inspectoratului Școlar Bistrița-Năsăud suspendarea cursurilor, pentru trei zile. Câteva cazuri de gripă tip A și B au fost confirmate aici. Reprezentanții DSP BN admit că vacanța intersemestrială, desființată în acest an școlar, ar fi ușurat puțin situația.
VIDEO – Radu Moldovan: Și eu sunt în ceață de la câte am citit despre coronavirus. DAR trebuie să liniștim oamenii! februarie 25, 2020 - Subiectul fierbinte al acestor zile, coronavirusul, a fost dezbătut și într-o conferință ce a avut loc la Consiliul Județean. ”Noi ne vom implica, dacă ni se cere, cu tot ce putem. Sincer, și eu sunt în ceață de la câte am citit despre coronavirus. Dar noi trebuie să linițștim populația!” a declarat Radu Moldovan.
Primarul orașului Beclean tace și face. Când va fi gata centura orașului februarie 25, 2020 - Un an de zile au petrecut funcționarii Primăriei Beclean pentru a pregăti centura care urmează să facă mai ușoară viața șoferilor care au de tranzitat zona. Pentru ca CNAIR să nu aibă nimic de reproșat a fost rezolvată inclusiv problema exproprierilor. Când va fi gata centura Becleanului:
CORONAVIRUS: 16 persoane ținute sub observație, la domiciliu! februarie 25, 2020 - Numărul de bistrițeni ce ajung din Italia acasă, e în creștere. În acest moment, reprezentanții DSP BN monitorizează 16 persoane, la domiciliu. Încă nu s-a impus carantinarea niciunui bistrițean.
O hoață mică… cu gusturi bune! CE a furat de pe rafturi: februarie 25, 2020 - O minoră s-a plimbat printre rafturile unui supermarket. Ceea ce i-a plăcut de pe rafturi a pus în ghiozdan. Jandarmii au cadorisit-o pentru alegerile făcute...cu un dosar penal. CE a luat de pe rafturi: 
Alianțele se fac greu și se „desfac” ușor în Bistrița: Pro România a spus PAS protocolului cu PSD și ALDE, dar rămâne alături de Radu Moldovan februarie 25, 2020 - Puține au fost alianțele politice din Bistrița-Năsăud, iar ele au fost funcționale doar în anumite condiții politice, interese și oportunități, după care, marile alianțe au intrat în cimitirul istoriei. Vă prezint în cele ce urmează o analiză a așa-ziselor alianțe politice din Bistrița-Năsăud: