13.1 C
Bistrița
sâmbătă, iunie 25, 2022

OFICIAL: Școlile se deschid fizic, luni, 8 noiembrie, cu o condiție

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a anunțat în această dimineață că începând de astăzi, rata de vaccinare la nivelul fiecărei unități de învățământ va fi afișată pe site-ul fiecărui Inspectorat Școlar. 60% dintre profesori trebuie să fie vaccinați, pentru ca elevii să poată reveni fizic la școală.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat cum va începe școala pentru elevi luni, 8 noiembrie.

Școala va începe pentru toți elevii și copiii din grădiniță în 8 noiembrie – fie online, fie fizic. Condiția pentru începerea școlii cu prezența fizică a copiilor se referă la rata de vaccinare. 

Ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență este în curs de derulare. Aici se va propune modificarea ordinului ministrului Educației și ministrului Sănătății în acest sens.

În foarte scurt timp va fi validată propunerea, ordinul va fi semnat și va fi transmis către Monitorul Oficial. Pe parcursul acestei zile fiecare unitate de învățământ își va organiza ședința de Consiliu de Administrație – a mai spus ministrul Educației.

În situația în care, există probleme la nivel de resurse umane, sunt profesori infectați sau în carantină, se poate depune o cerere pentru ca școala să rămână online. Chiar dacă are rata de vaccinare de peste 60%, a mai declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Rata de vaccinare de peste 60% se calculează conform raportărilor de la finalul săptămânii precedente.

Acest prag va fi actualizat de acum încolo săptămânal, ziua de vineri fiind considerată zi de referință.

În momentul în care va depăși 60% vaccinare, școala sau grădinița poate trece la învățământ cu prezență fizică.

Se aplică aceste reguli „pentru că în sistemul de învățământ avem disponibile rata de vaccinare în fiecare școală și fiecare grădinița din România. Lucru care nu se mai întâlnește în niciun alt domeniu. Drept pentru care mulțumesc tuturor colegilor din învățământ pentru că au înțeles importanța vaccinării…”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

S-au făcut precizări și în legătură cu tezele pe care elevii le vor susține în acest an școlar.

Elevii claselor a VIII-a vor avea de susținut cu o teză mai puțin. Cei din clasele de liceu de la patru teze câte aveau inițial, vor ajunge la trei teze. Excepție fac cei din învățământul profesional, care aveau deja trei teze.

Teste non-invazive, pe bază de salivă, în școli

Ministrul Sorin Cîmpeanu s-a referit, între altele, și la varianta de testare a elevilor în școli și grădinițe.

Am solicitat Ministerului Sănătății sprijin pentru elaborarea unei proceduri de administrare a acestor teste pe bază de salivă. În așa fel încât această procedură să poate fi diseminată către toate școlile din România, pe parcursul săptămânii viitoare. Imediat ce vor ajunge testele, personalul din învățământ va ști în ce fel se vor administra aceste teste.

Administrarea unor teste non invazive pe bază de salivă excede competențele Ministerului Educației, dar sunt convins că vom primi sprijin din partea specialiștilor în sănătate, de la nivelul Ministerului Sănătății. Important este că această procedură să fie cunoscută în toate școlile de săptămâna viitoare, înainte de a ajunge aceste teste”, a mai spus ministrul Educației.

Care sunt școlile din Bistrița-Năsăud care încep școala fizic în 8 noiembrie: 

AFLĂ care sunt școlile unde elevii se întorc în bănci de luni! Cele cu rata de vaccinare sub 60% rămân online!

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Ce să faceți dacă aspiratorul nu mai trage praful și murdăria cum o făcea odată

Dacă aspiratorul dvs. și-a pierdut aspirația, nu mai ridică murdăria sau a încetat complet să mai...

Avantajele garajelor prefabricate

Când se gândesc la un garaj, majoritatea oamenilor își imaginează o structură veche, amplasată în spatele...

Diferențele între sloturi online și cele offline

Una din principalele modalități în care oamenii se distrează la jocuri de noroc sunt sloturile. Aceste...