OPINII: Sunt educația și cultura o prioritate, dincolo de declarații și promisiuni? Culese din Telciu, la final de etapă

OPINII: Sunt educația și cultura o prioritate, dincolo de declarații și promisiuni? Culese din Telciu, la final de etapă

Proiectul „Familii și Migrație. Perspective din rural” în cadrul căruia s-a realizat spectacolul „Celule de bază” și turneul (virtual) aferent a intrat în ultima etapă, a decontului către AFCN și Primaria Telciu. Adică, munca cea mai invizibilă și, cumva, mai aridă din ceea ce înseamnă producția artistică și aproape orice proiect cultural. O muncă pe care din 2017 încoace, o facem în fiecare an, la final de toamnă. Dar, în paralel cu munca la deconturi, se impune un scurt bilanț cu privire la platforma Culese din Telciu.

A fost un an dificil pentru echipă și colaboratori, iar la orizont se preconizează un an neclar, greu și tulbure, atât din perspectiva pandemiei, cât și a contextului economic dominat de spectrul subfinanțării și al falimentelor.

Prin urmare, deocamdată nu știm ce va urma în 2021 în privința platformei de rezidențe artistice „Culese din Telciu”, pe care am lansat-o în 2018 împreună cu Claudiu Lorand Maxim.

Dar ne bucurăm că în cei trei ani de activitate am reușit, cu mult efort și cu sprijinul multor oameni și instituții, să impulsionăm substanțial producția artistică locală.

Mai precis, în acești 3 ani s-au produs 3 texte dramatice, un scurt-metraj documentar, 2 cărți ilustrate pentru copii mici și mari, 2 turnee naționale pe viu, plus un al treilea virtual și un spectacol de teatru documentar bazat pe unul dintre cele trei texte rezultate în urma rezidențelor telcene.

Pe lângă aceste realizări, platforma Culese din Telciu a contribuit la crearea și consolidarea unei rețele naționale de susținere a producției artistice și itinerare – atât în marile fiefuri ale vieții culturale (București, Cluj, Iași, Sibiu), cât și în orașe mai mici (Piatra-Neamț, Zalău, Bârlad).

Toate aceste realizări au presupus o serie de rezidențe artistice pe parcursul lunilor de vară, avându-i ca invitați pe scriitorul Vasile Ernu, ilustratoarea Veronica Neacșu, regizorul Vlad Petri, regizorul Claudiu Lorand Maxim, dramaturga Alexandra Voivozeanu, actorul și regizorul Andrei Șerban, actrița Mădălina Brândușe, dramaturga Petro Ionescu, regizorul Raul Coldea și artistul grafic Cristian Grecu, care a făcut echipă cu Gabriela Elena Herța, învățătoare în comuna Romuli, unde au lucrat timp de o lună cu elevii școlii generale.

Anul ăsta, trebuia să găzduim întreaga echipă artistică a spectacolului „Celule de bază”, pentru aproximativ două luni, în vederea realizării primei producții de teatru documentar telcean. Producția s-a făcut, dar nu la Telciu, ci la Cluj, datorită contextului pandemic care determinat o succesiune de schimbări și schimbări la schimbări.

Pentru ca toate astea să fie posibile, a fost nevoie de multă muncă vizibilă și mai ales invizibilă. A fost nevoie, în primul rând, de un efort continuu pentru obținerea de bani, pentru că fără bani, oricât entuziasm și bunăvoință ar exista, nu se poate construi mare lucru.

S-au scris an de an proiecte la Administrația Fondului Cultural Național, aceasta fiind principala sursă de finanțare a platformei Culese din Telciu. S-au depus eforturi constante pentru asigurarea co-finanțărilor necesare pentru obținerea finanțărilor de la Administrația Fondului Cultural Național.

Iar aici, principalul partener a fost Primăria și Consiliul Local Telciu, care ne-a asigurat în fiecare an o finanțare între 10-15% din bugetul total al fiecărui proiect. Timp de doi ani, în 2018 și 2019, am beneficiat și de susținerea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, prin Centrul Județean de Cultură Bistrița-Năsăud, cu o finanțare de aproximativ 20-25% din bugetul total al fiecărui proiect.

Tot timp de doi ani, am beneficiat de sprijin financiar și din partea Teatrului Gong din Sibiu.

Dar anul ăsta ne-am trezit nevoiți să improvizăm din mers, nu doar în privința realizării propriu-zise a spectacolului, ci și în asigurarea cofinanțării asumate în proiectul depus la AFCN. Adică, ne-am trezit nevoiți să completăm din alte surse (mulțumim donatorilor), pentru a compensa reducerea sau chiar pierderea totală a unor cofinanțări.

Într-un final am scos-o la capăt, dar nu e o poveste pe care vrem să o repetăm, incertitudinea financiară fiind foarte toxică, atât pentru bunul mers al oricărui proiect, cât mai ales pentru sănătatea psiho-emoțională a celor implicați într-un astfel de proiect. Iar asta s-a întâmplat în toate cele trei proiecte desfășurate de asociația noastră (Conferințele de vară de la Telciu, Telciu 2020. Platformă Rurală de Educație prin Cultură și Familii și Migrație. Perspective din Rural).

Alături de alte proiecte desfășurate la Telciu de asociația Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale, platforma Culese din Telciu a contribuit semnificativ la punerea pe harta vieții culturale a comunei Telciu și a atras atenția asupra importanței ruralului în tot ceea ce înseamnă producție culturală, educație prin cultură, diseminare etc.

Cred că avem îndreptățirea să spunem și că am reușit să punem pe picioare un model cultural-educațional care a inspirat alte demersuri asemănătoare și care ar merita multiplicat, cu adaptări și variațiuni, în multe alte localități rurale sau din urbanul mic. Putem spune că ne-am făcut treaba și că ajunși în acest punct, rămâne de văzut dacă suntem la finalul unei prime etape sau într-o fundătură din care nu mai putem ieși. Putem spune că am demonstrat că se poate construi ceva și în afara marilor centre urbane, cu o tradiție culturală mult mai consistentă.

Răspunsul la această dilemă nu ține numai de noi și colaboratorii noștri, ci, în primul rând, de modul în care autoritățile guvernamentale și instituțiile din teritoriu vor aborda domeniul cultural și educațional. Adică, dacă vor considera educația și cultura drept priorități, finanțându-le adecvat și asigurând infrastructura necesară, sau dacă vor considera cultura și educația ca pe niște capricii și domenii mereu puse primele pe lista tăierilor de fonduri.

Noi ne-am făcut treaba cât și cum am putut, dar pentru a continua un astfel de proiect, pentru a permanentiza o astfel de platformă de rezidențe artistice în vederea transformării într-un reper și construirii unei tradiții în timp, e nevoie de stabilitate și predictibilitate financiară. E nevoie, în primul rând, de un buget care să permită asigurarea unui venit constant pentru cele 2-3 persoane care se ocupă de scrierea de proiecte, coordonarea lor și de partea de comunicare.

Ceea ce o simplă asociație nu poate face doar din donații și dintr-o continuă milogeală pe la porțile instituțiilor care împart fonduri pentru cultură. E nevoie de siguranța unui buget care să asigure co-finanțarea necesară aplicării la granturi europene sau la finanțări interne, precum mult-menționatele „afeceneuri”, nu de obositoare negocieri și lămuriri anuale, pentru niște sume derizorii pe lângă onorariile plătite unor vedete contractate să cânte la zilele unui oraș sau la alte evenimente culturale de profil.

Noi ne-am cam epuizat resursele psiho-emoționale și capacitatea de funcționare în regim semi-voluntar și pe onorarii care abia acoperă traiul pe 2, maxim 3 luni (depinde de locul în care se trăiește și de situația locativă). Mitul romantic al artistului care lucrează dezinteresat, cu burta goală, spre desfătarea și mântuirea prin frumos a semenilor, nu ține de foame și nici nu plătește chiria. Prin urmare, ca și în cazul altor activități și proiecte derulate de Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale, platforma de rezidențe artistice Culese din Telciu își încetează activitatea. Sperăm să fie doar momentan și să putem vorbi de un final de etapă, nu de un final deplin.

Ajunși în acest punct, ținem să mulțumim tututor celor care ne-au ajutat în diferite forme și din diferite posturi (colaboratori, parteneri, susținători etc.) și care au crezut în munca noastră. Mulțumim mult și celor care au participat la evenimentele noastre și care, prin feedback, ne-au ajutat să rămânem mereu conectați la așteptările și interesele publicului.

Cu speranța că o să reușim și în viitor să aducem artiști contemporani pe ulițele satului, ne luăm rămas bun de la voi pentru o vreme, dar vă invităm să urmăriți în continuare pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne în contact.

Valer Simion Cosma

Vine Black Friday la Wawa Fresh Cosmetics! Cremele naturale produse în Bistrița, care au cucerit trei continente, au super prețuri mâine, toată ziua! noiembrie 26, 2020 - La Wawa Fresh Cosmetics totul se face ca la carte! De la producția cremelor din ingrediente și până la ambalajele atent lucrate, ca ale marilor branduri, sau până la ofertele promoționale, care au loc exact la momentul potrivit. Așadar, dacă mâine e  ultima vineri din noiembrie e Black Friday și la Wawa Fresh Cosmetics, ziua în care produsele vor avea cel mai mic preț din an, cu până la 50 la sută! Dacă nu ai descoperit încă produsele Wawa și secretul care le face atât de iubite astăzi, acum e momentul! 
Guvernul liberal va finaliza 3 spitale regionale până în 2024. Ce alte priorități mai are PNL în Programul de Guvernare noiembrie 26, 2020 - Criza sanitară a scos în mod tragic în evidență rezultatele neglijării de către PSD a investițiilor în sistemul sanitar și politizării numirii managementului în spitale: de la stocurile zero de medicamente și echipamente de protecție lăsate de PSD, lipsa spitalelor noi promise ori a secțiilor care să trateze cazurile cele mai grave, până la dezertarea șefilor unor DSP-uri la izbucnirea pandemiei în primăvară. Guvernul liberal va finaliza 3 spitale regionale până în 2024. Ce alte priorități mai are PNL în Programul de Guvernare:
AȘA DA! Peste 20 de pacienți cu COVID 19, în stare gravă, au o șansă la viață datorită medicului Lucian Bobeanu noiembrie 26, 2020 - Și-a dedicat viața salvării oamenilor. Așa că, pune la dispoziție TOT ce are. Infectat și vindecat de COVID 19, medicul Lucian Bobeanu a bifat un record: a donat plasmă de OPT ori. Astfel, peste 20 de pacienți cu COVID 19, aflați în stare gravă, au o șansă în  plus la viață...
VIDEO: O șansă unică, pentru 22 de primării din Munții Rodnei! noiembrie 26, 2020 - O șansă unică, pentru 22 de primării din Munții Rodnei, sâmbătă, 28 noiembrie. Primarul Valentin Grapini a făcut demersurile necesare pentru o asociere istorică în zonă.
Uite-l pe Pomohaci, nu e Pomohaci! Fostul preot cu probleme penale a fost retras în ultima clipă din show-ul online de 1 Decembrie noiembrie 26, 2020 - Fostul preot Cristian Pomohaci trebuia să susțină parte din concertul extraordinar pregătit de Centrul municipal de cultură, cu ocazia Zilei Naționale. La o zi după ce presa locală a semnalat prezența fostului preot cu probleme penale, acesta a fost retras de pe afiș.
Unul dintre cei mai iubiți preoți de pe Valea Bârgăului a plecat la cer, după o luptă cruntă cu Covid-19 noiembrie 26, 2020 - Aseară s-a stins Dumitru Pugna, unul dintre cei mai iubiți și căutați preoți de pe Valea Bârgăului. Acesta fusese infectat cu Covid-19 și se afla de mai mult timp la Terapie Intensivă. Este al doilea preot de pe Valea Bârgăului care pierde lupta cu Covid-19.
FOTO- VIIȘOARA: Accident cu victimă încarcerată noiembrie 26, 2020 - Salvatorii bistrițeni au fost solicitați să intervină de dimineață la un accident rutier petrecut în Viișoara. O mașină a părăsit partea carosabilă. Una din cele două victime implicate a rămas încarcerată.
DREPT LA REPLICĂ – Prof. Daniela Fulga: noiembrie 25, 2020 - DREPT LA REPLICĂ – Prof. Daniela Fulga: În data de 24 nov. 2020, în ziarul Bistrițeanul.ro a apărut un articol semnat FLAVIA DANCIU cu titlul: „VIDEO - SCANDALOS: Cum explică o profesoară de la LIVIU elevilor relația dintre fata de împărat și fiul văduvei”. Acest articol are două părți - textul scris propriu-zis și textul audio-vizual ( înregistrarea) de 13 secunde prin care autoarea articolului, FLAVIA DANCIU, își susține afirmațiile despre limbajul meu nepotrivit în timpul unei ore de curs online.
ȘOCANT: Chiriașii i-au devalizat casa! Au luat la plecare inclusiv centrala termică noiembrie 25, 2020 - O bistrițeancă stabilită la Cluj s-a hotărât să-și dea apartamentul din Bistrița în chirie. Doi tinerei ce ”păreau copii timizi, la locul lor”, i-au golit casa de bunuri. Inclusiv centrala termică au scos-o din perete. ”De 15 ani lucrez în imobiliare, dar așa ceva nu am mai văzut!” a povestit Antonela.
SINGURUL spațiu de joacă de pe Grănicerilor, râvnit de Consiliul Județean! La ce îi trebuie: noiembrie 25, 2020 - Consilierii locali vor decide joi dacă vor da Consiliului Județean un teren de pe strada Grănicerilor. Acesta este singurul spațiu de joacă de pe strada cu pricina. Cu toate acestea, administrația locală nu a investit în el. DE CE îl solicită CJ BN:
Aquabis: Fără apă, mâine, 26 noiembrie, în Sângeorz Băi. Probleme, și în Tiha Bârgăului noiembrie 25, 2020 - Se sistează apa potabilă mâine, 26 noiembrie, în Sângeorz Băi - anunță Aquabis. Și locuitorii din Tiha Bârgăului rămân fără apă de astă-seară până mâine: 
VIDEO – Bogdan Ivan Gruia: Câteva soluții simple pentru IMM-urile afectate de pandemie noiembrie 25, 2020 - „Riscăm să transformăm criza sanitară – într-o criză economică, și, mai grav, într-o criză umanitară. S-au pierdut 1.600.000 de locuri de muncă în această perioadă, în România… În Bistrița-Năsăud sunt sute de IMM-uri și companii care au intrat în faliment, care nu mai au cu ce să-și plătească angajații”, a avertizat Bogdan Ivan Gruia - candidat PSD BN la Camera Deputaților. 
VIDEO – Profesoara de la CNLR: Regret tonul folosit și îmi pare rău pentru disconfortul creat profesorilor noiembrie 25, 2020 - Un video cu profesoara de Limba Română de la CNLR a făcut valuri ieri după-masă. În urma înregistrării apărute, conducerea Colegiului și a Inspectoratului Școlar au demarat verificările de rigoare. ”Regret tonul folosit și îmi pare rău pentru disconfortul creat elevilor și profesorilor” a explicat Daniela Fulga.
25 noiembrie: Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor. Doris Rai: „Oferiți o floare și o îmbrățișare!” noiembrie 25, 2020 - Anual, în 25 noiembrie, se marchează Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor. Doris Rai își arată susținerea pentru femeile agresate.
La o săptămână de carantină incidența scade în municipiul Bistrița. În ultimele 24 de ore, 105 cazuri pozitive noiembrie 25, 2020 - Avem 5.503 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 105 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. Totodată au fost înregistrate 3 decese în contextul pandemiei. La nivel național, în același interval de timp, au fost raportate 9.739 de cazuri noi de infecție.
MAGIE! Nu de sărbători, ci în atelierul băieților de la WRAP AUTO. Mașina ta iese ca nouă din mâinile lor! noiembrie 25, 2020 - Mașina ta face parte din ”familie”. O îngrijești cum știi mai bine și, cu toate eforturile pe care le depui, vine un moment când nu-i mai poți ascunde ”vârsta”. Totuși, nu vrei să renunți la ea! Nicio problemă! Băieții de la WRAP AUTO sunt adevărați magicieni. O duci la ei, iar după o cosmetizare interioară și un polish exterior, mașina ta e ca nouă!
USR-Plus: Salutăm decizia colegilor noștri de a demisiona pentru a nu beneficia de pensie specială noiembrie 25, 2020 - USR-Plus:  Au apărut în mediul public o serie de reacții care converg în aceeași direcție: gestul parlamentarilor USR este nul, fiindcă aceștia își păstrează în fond pensia. Fake news!
Au sosit peste 800 de doze de vaccin antigripal pentru nou-născuți! noiembrie 25, 2020 - În sezonul rece, la nivel național, se oferă doze de vaccin antigripal pentru a fi administrat persoanelor vulnerabile, în primul rând. La Bistrița au ajuns aproape 20.000 de doze și mai trebuie să sosească 10.000. Anul acesta au sosit doze de vaccin antigripal inclusiv pentru nou născuți.
Fost candidat la Primăria Tiha Bârgăului, trimis în judecată. Acesta și-a incendiat casa și pensiunea și și-a înscenat un atac cu arma noiembrie 25, 2020 - În sfârșit, cu un pomelnic de acuzații, fostul candidat la Primăria Tiha Bârgăului, Dănuț Resvanță, a fost trimis în judecată. Printre multele acuzații care i se aduc se numără dare de mită, tentativă de omor, uz de armă. Acesta și-a incendiat o pensiune și o casă pentru a încasa asigurări cu mult umflate și și-a înscenat un atac cu arma.
VIDEO: Ce îi reproșează președintele Radu Moldovan prefectului Stelian Dolha. „O astfel de decizie poate duce la convulsii sociale” noiembrie 25, 2020 - „Nu a existat o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în care să se fi dezbătut intrarea Bistriței în carantină... Nu am votat nicicum, pentru că mi s-a părut incorect ca un asemenea subiect atât de important să nu fie dezbătut”, a recunsocut președintele Radu Moldovan în studioul Bistrițeanul Live. Ce îi reproșează prefectului Stelian Dolha:
PSD BN:  Oare ce fel de mâncare caldă preparată poți cumpăra cu 6 lei? noiembrie 25, 2020 - 6 lei pe zi! Aceasta este rația impusă de Orban persoanelor de peste 75 de ani, cărora le-a dat, în bătaie de joc, carduri pentru mese calde acum, în campanie electorală! Oare ce fel de mancare caldă preparată poți cumpăra cu 6 lei?
VIDEO – SCANDALOS: Cum explică o profesoară de la LIVIU elevilor relația dintre fata împăratului și fiul văduvei noiembrie 24, 2020 - Unii dintre elevii de la CNLR s-au ales cu o profesoară de română care este extrem de plastică în vorbire. Exemplul e chiar felul în care ea explică relația de iubire din basmul cult „Fata de împărat și fiul văduvei” de Petre Ispirescu. Cum explică profesoara intriga basmului:
Deputatul PNL Robert Sighiartău a eliminat birul pus de PSD pe munca românilor cu venituri mici noiembrie 24, 2020 - Prima măsură luată de guvernarea PNL a fost anularea suprataxelor PSD. Supraimpozitarea românilor care munceau două sau patru ore, dar plăteau taxe ca pentru opt ore, a fost eliminată printr-o inițiativă legislativă a deputatului PNL de Bistrița-Năsăud, Robert Sighiartău. Supraimpozitarea i-a afectat grav tocmai pe românii cu venituri mici.
Deputatul PMP Ionuț Simionca: Eu am renunțat la pensia specială acum un an, nu în campanie pentru voturi. Demisia parlamentarilor PSD și USR, praf în ochii electoratului. noiembrie 24, 2020 - Parlamentarul bistrițean, Ionuț Simionca, a criticat astăzi demisiile anunțate de parlamentari PSD și USR pentru a nu beneficia de pensii speciale, calificând gestul acestora drept „praf în ochii electoratului”.
CÂND ar putea reveni elevii la școală? Anunțul făcut de Ministerul Educației noiembrie 24, 2020 - Elevii ar putea reveni în băncile școlilor după sărbătorile de iarnă, în luna februarie, odată cu începerea semestrului doi al anului școlar. Totul depinde de evoluţia situaţiei epidemiologice din România.
PSD BN: Prin incompetență și impostură, Guvernarea PNL a adus țara în pragul dezastrului noiembrie 24, 2020 - Guvernarea PNL, prin incompetență și impostură, a adus țara în pragul dezastrului. Partidul Național Liberal e mai periculos decât coronavirusul. Pe 6 decembrie spunem STOP răspândirii molimei liberale.
Angajații de la Protecția Copilului își vor primi banii! La Bistrița, autoritățile județene stau pe poziție cu un plan B noiembrie 24, 2020 - Guvernul a avut ieri o ședință în care s-a discutat și a treia rectificare bugetară pe anul 2020. Astfel, s-ar fi alocat bani pentru plata salariilor angajaților DGASPC. La Bistrița, autoritățile județene stau în stand-by cu un plan B, în cazul în care banii de la Guvern ”se rătăcesc” pe drum.
UPU-SMURD primește un videolaringoscop ultramodern, care scade riscul de infectare cu Covid a medicilor noiembrie 24, 2020 - Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a achiziționat un videolaringoscop ultramodern pentru UPU-SMURD. Acesta va reduce la minim riscul de contaminare al personalului medical, care manipulează calea aeriană a pacienților cu Covid-19.
96 de persoane infectate cu COVID-19 și 3 decese, în ultimele 24 de ore noiembrie 24, 2020 - Avem 5.398 de cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 96 de bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. Totodată au fost înregistrate 3 decese în contextul pandemiei. La nivel național, în același interval de timp, au fost raportate 7.753 de cazuri noi de infecție.
Serialul escrocheriei cu „fotomodele” continuă: Două persoane luate în vizor de polițiști noiembrie 24, 2020 - O agenție de publicitate își are sediul de câteva luni pe Pietonal. Unii oameni au fost înșelați, alții au reușit să scape înainte să plătească 100 de lei. Alții au scos bani grei din buzunar. Polițiștii au întocmit dosar penal pe numele a două femei din cadrul agenției. Și nu e primul dosar în cauză: