Ora XII a sosit…: Bistrița 9!

Ora XII a sosit…: Bistrița 9!

Fotoliul de primar al municipiului Bistrița a atras nouă candidați. Pentru unii fotoliul este doar o piesă de mobilier din fața televizorului, pentru alții simbolul unei puteri administrative, iar pentru foarte puțini un scaun mai elaborat, dar pe care îl poți ignora. Actorul Andi Vasluianu opina că „Îţi dai seama că foarte greu reuşeşti tu să fii tu, personal, cu toate ale tale, stând pe un scaun. Atunci când eşti privit. Atunci când lumea se uită la tine. E foarte greu”. În concluzie, pentru majoritatea scaunul de primar nu este pentru cap…

  1. Cristian Niculae, candidatul PSD, ne scuzați, al Alianței pentru Bistrița, nu ar trebui să se bazeze pe funcția de viceprimar, deținută în prezent. Chestia cu „eu știu cu ce se mănâncă primăria” este o glumă bună pentru orice om inteligent, care nu este orb. Bistrița este la pământ, la străzi de pământ încă, iar Niculae s-a prefăcut mort în păpușoiul banilor publici. De fapt, a fost viu oarecum votând în tandem cu PNL și restul momâilor din Consiliul Local toate proiectele lui Ovidiu Crețu. Strategia lui pentru a câștiga primăria are infantilitatea, pardon prezumția copilăriei, de la jocul în nisip cu lopățica. Dincolo de faptul că Niculae a dat gir prostiilor lui Crețu, că a fost orb vizavi de cartierele fără apă și canalizare, plus alte prostii edilitare, a început să-i și semene. N-a făcut ca omul gospodar ce trebuia făcut la început, în câțiva ani, și face acum, în câteva luni, o poleială cu asfalt, piste de biciclete, modernizări de școli, salubritate, etc. Categoric, e de votat. Ca Wonderlandul.

2. Ioan Turc, candidatul PNL, scuze al Alianței PNL-USR-PLUS, ca să sune pompos, a intrat nepregătit în campanie, chiar dacă a emis o părere că este nevoie de un drum expres Cluj-Bistrița. S-a dus la școlarizare la Oradea, Cluj și Dumnezeu mai știe unde, pentru a lua lecții de administrație. S-a pozat cu vedete ale administrației și s-a introdus în televizoare și pe facebook drept un providențial primar. Orice om când își construiește o casă nu o face identică cu a vecinului. E vorba de diversitatea umană și viziune. Bistrița nu poate fi Oradea și nici Cluj, dar Turc nu și nu că „va fi ce-a fost și mai mult decât atât”, cum a spus Petru Rareș, fiul nelegitim al lui Ștefan cel Mare, fost neguțător de pește, care a condus poporul, în două rânduri, cu o pauză de o cafea între mandate. Turc, întradevăr, este la al doilea mandat ca președinte PNL BN, nu după o pauză de cafea, ci după ce l-a vrut Oltean iar șef peste partid, că are și Scaraoschi planul lui cu PNL-ul ăsta!  Strategia aleasă de Turc pentru a câștiga s-a reliefat până acum într-o fotografie umană cu un câine și becurile arse din Parcul Municipal. Scuze, a mai remarcat și pericolul unei borduri de cinci centimetri care înconjoară locul de joacă pentru copii. Desigur, amănunte administrative, dar care corelate cu programul său electoral te duc cu gândul că vom fi ce-am fost și Doamne ferește de mai mult decât atât! Echipa PNL din spatele lui Turc achiesează sistematic la certuri cu presa, dușmanul care-i critică, la conturi false de facebook și un vocabular neaoș, în spiritul mahalalelor. De altfel, în Groapa lui Eugen Barbu se spune că „dacă dreptatea ar fi o sârmă aș îndrepta-o”. De unde patent? De la Gabi Ștefoi, Florin Urâte, Cristian Munthiu, Doina Sigmirean fina, Ștefan Cicioc cumătrul, Ovidiu Florean? N-or fi prea multe scule? Și prea mult tupeu cu bannerele amplasate ilegal? Lasă că vine Orban să ne lămurească de faptul că ăl mai bun liberal ca primar e tot un bugetar. Neapărat Director la Registrul Comerțului. 

3. Ionuț Simionca – PMP. Dacă are, are. Are… de așteptat până învață că la primărie, nu-i ca la deputăție. Nu există redistribuire. Partea bună e că anul ăsta învață și el străzile orașului despre care le va spune nepoților că a vrut să-l păstorească, prin 2020. Nici n-a prea avut timp de Bistrița în ultimii 14 ani, vreo 10 a fost prin America, iar în ultimii 4 mai mult prin București. Da-n rest e ok. Nu înțelegem noi multe din ce zice, dar ne place cum gândește. 

4. Georgeta Rodica Dobraniș, candidat POL, adică Partidul Oamenilor Liberi. Un model de comerț cu amănuntul trebuie promovat temeinic din casă în casă, în cartierele mărginașe ale Bistriței, acolo unde în lipsa magazinelor doamnei, te întâlnești cu… doamna. Proiectele doamnei Dobraniș sunt precum afacerea, luate de  la alții și expuse la un preț mai mare. Principalul este să știi să vinzi imagini, iar doamna candidat știe să vândă gogoși la preț de cozonac electoral. O candidatură de dragul de a candida și un partid al oamenilor liberi care speră să prindă un consilier local. De altfel, un boutique nu se poate transforma în supermarket peste noapte, nu?

5. Dumitru Daniel Ciobănică, candidat al Partidului Verde. O campanie verde, cu un autobuz ce elimină noxe având portretul candidatului ca emblemă. Desigur, prezentarea lui Florin Călinescu a fost de bun augur, dar oare l-a ajutat? Obișnuit să fluiere, DD Ciobănică notează orice fault edilitar, însă prezentarea infracțiunii lasă de dorit. Vrea să facă totul fostul arbitru, inclusiv acel procent de 3% care îți asigură recuperarea banilor folosiți în campanie. Inedită candidatură, onestă, exact ca o autorizație de construcție necesară să-ți deschizi legal o cârciumă. Vârful strategiei de campanie a fost atins odată cu venirea lui Florin Călinescu. După, cobori la bază. 3% realizabil.

6. Sorin Claudiu Roșu Mareș, candidat al Partidului Puterii Umaniste, social liberal. Prin definiția sa, partidul are și social-democrație și liberalism, un fel de USL mai mic, dar mic, mic, mic, prea mic pentru o primărie așa mare.

7. Dumitru Marius Vârtic, candidat al Partidului Național Țărănesc Maniu-Mihalache. Frumoasă titulatură de partid în care sunt amintiți cei doi mari oameni politici țărăniști. Dar e o distanță uriașă de nuanță politică până la candidat despre care putem spune că are șanse precum cei care susțin că pământul este plat sau că Michael Jackson trăiește bine-mersi.

8. Georgică Toderașc, candidat al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR). Medalie de aur, cam greu, dar sigur obține diploma de participare la alegerile locale.

9. Doris Rai, candidat independent. Obișnuită cu păcatele politicii, doamna Rai exprimă concret o viziune administrativă care dă fiori așa-zișilor favoriți. Lucruri simple, care nu sunt deloc simple, dar care pot fi realizabile cu concursul cetățenilor și a unui Consiliu Local responsabil față de cetățeni, nu față de partide. Discurs coerent, prezență. Doamna Rai a spus în direct la bistrițeanul.ro că jură cu mâna pe Biblie că nu face jocurile nimănui și că partidele au jucat perfid jocul de-a interesul cetățeanului. Categorisită ca o mimoză, ca o mușcată de pus la geam, Doris Rai are puterea să răspundă prompt atacurilor venite mai ales din partea PNL și să lămurească pe toată lumea că o femeie nu este doar gospodină, ci poate fi un bun gospodar. Numărul lăudătorilor săi ar trebui însă să dea de gândit oricărui analist politic. Bistrițenii s-au fript cu ciorbă, au suflat și-n iaurt. Dacă au chef să-și gătească singuri?

OFICIAL, de mâine: Dolha – prefect, Toth și Attila – subprefecți martie 3, 2021 - Guvernul s-a întrunit în ședință astăzi, iar unul dintre punctele de pe ordinea ed zi a fost numirea prefecților și subprefecților. Astfel, de mâine, este OFICIAL: Dolha - prefect, Toth și Attila - subprefecți. 
FOTO/VIDEO: GRAV accident la Salva – victimă încarcerată martie 3, 2021 - Un grav accident de circulație a avut loc în Salva. Un autoturism a părăsit partea carosabilă, iar un bărbat a rămas încarcerat.
Peste 1.500 dintre mașinile controlate de RAR în județ, găsite cu nereguli martie 3, 2021 - RAR și Poliția Rutieră au verificat anul trecut, în trafic, peste 1.911 de autoturisme. Dintre acestea, peste 1.500 au fost găsite cu nereguli. CARE au fost cele mai des întâlnite probleme:
Daniel Suciu (deputat PSD BN): Până și ajutorul de înmormântare a fost diminuat! martie 3, 2021 - Daniel Suciu, deputatul PSD BN, a comentat, recent, votul acordat de coaliția majoritară bugetului pentru 2021. „Până și ajutorul de înmormântare a fost diminuat!”, s-a revoltat deputatul.
FOTO: O tânără a rămas încarcerată, după ce mașina în care se afla a ajuns în șanț martie 3, 2021 - Un accident rutier a avut loc în Rusu Bârgăului. Două autoturisme au colizionat frontal, iar în urma impactului, una dintre ele a ajuns în șanț. O tânără a rămas încarcerată între fiarele mașinii. 
O provocare, pentru elevii din Bistrița-Năsăud: EROUL din localitatea mea martie 3, 2021 - Elevii din Bistrița-Năsăud au vreme până în 10 mai să conceapă o lucrare despre eroul din localitatea sau familia lor. Este vorba despre un inedit concurs de istorie, adresat copiilor din gimnaziu sau liceu. Cele mai bune lucrări vor fi distinse cu premii în bani și diplome.
Vaccinare „drive-thru”, în etapa a III-a! martie 3, 2021 - Etapa a II-a de vaccinare va începe, teoretic, pe 15 martie 2021. Autoritățile iau în considerare inclusiv vaccinarea de tip „drive - thru”. Astfel, cetățenii s-ar putea vaccina din confortul... mașinii.
FOCAR Covid într-un sat izolat din județ! „Nu ne explicăm fenomenul”, spune primarul martie 3, 2021 - Un sat din județ a reușit să-i șocheze pe toți! Deși destul de izolat, cu doar „o mână de oameni”, zona a devenit acum focar COVID. „Nu reușim să ne explicăm cum s-a ajuns la așa ceva, mai ales că majoritatea sunt oameni în vârstă, care nu prea circulă”, a declarat primarul comunei.
Peste 100 de femei de la țară și-au găsit de lucru în prima luna a anului 2021 martie 3, 2021 - AJOFM BN a anunțat că a ajutat 206 bistrițeni să-și găsească de lucru în prima lună a anului 2021. Majoritatea celor angajați sunt femei....și un procent însemnat..femei de la țară. 
Noul site al municipalității a adus servicii online în plus, dar a „tăiat” din datele de contact ale funcționarilor martie 3, 2021 - De Mărțișor, Primăria Bistrița le-a făcut cadou bistrițenilor un nou site, mult mai prietenos, dar și o serie de servicii online în plus. A tăiat însă pe altă parte, „ascunzând” telefoanele de serviciu ale funcționarilor din primărie. Aceștia mai pot fi găsiți doar pe fix.
Ioan Turc: Tomberoanele subterane de pe Petre Ispirescu nu sunt permanente! martie 3, 2021 - Una dintre soluțiile administrației locale pentru colectarea „ca la carte” a deșeurilor e folosirea de tomberoane subterane. O astfel de „construcție” a apărut pe strada Petre Ispirescu. „E doar temporar amplasată acolo, pentru ca bistrițenii să vadă CE înseamnă acest sistem de colectare!”, a declarat Ioan Turc.
OAMENI din BN: Ana Bodescu din Salva, Tezaur Uman Viu: „Toate cele de demult au fost mai trainice…” martie 3, 2021 - „Autentic este lucrul adevărat. Că nu poți pune la cămeșa de pânzoaică o șipcă de nailon, că nu mere…! Autentic înseamnă lucrat de mână și lucrat în casă… Oricâte mașinării ar fi pe lumea asta nu le potrivesc așa cum le potrivești tu cu mâna…”, ne mărturisește meșterul popular Ana Bodescu, din Salva, într-un interviu publicat de Centrul Județean pentru Cultură:
Prefectul Dolha vrea premii „motivante” pentru cei care își pârăsc vecinii că aruncă gunoiul în natură martie 3, 2021 - În urma vizitelor în zonele unde oamenii aruncă gunoiul aiurea, prefectul Stelian Dolha a ajuns la concluzia că singurele metode de a stopa acest fenomen este supravegherea intensă, sancționarea vinovaților și chiar acordarea de premii „motivante” pentru cei care-și pârăsc vecinii sau cunoscuții care aruncă gunoiul în natură.
WONDERLAND: Cum stăm noi TOCMAI în capitală, fără să știm…! martie 2, 2021 - Așa cum ați auzit! Dacă voi credeți că locuiți într-o mică urbe în nordul țării, să știți că nu e NIMIC mai fals...! Citadina noastră - că așa-i place Turc-ului nostru să-i spună, e TOCMAI capitala țării! E... Bucureștiul!
Decizie FINALĂ: Dosarul 10 August – ÎNCHIS! UPDATE- se vrea sesizare la CEDO și organizare de proteste martie 2, 2021 - DIICOT a cerut redeschiderea dosarului „10 August” în care erau condamnați șefii Jandarmeriei. Tribunalul București a respins astăzi cererea, decizia fiind finală. Astfel, cei care au coordonat intervenția din Piața Victoriei scapă definitiv de răspundere penală. UPDATE: Se dorește sesizare la CEDO și organizare de proteste.
VIDEO – Senatorul Ioan Deneș: Actuala coaliție funcționează după principiul „Ciocu’ mic că acum noi suntem la putere” martie 2, 2021 - Senatorul Ioan Deneș consideră că actuala coaliție funcționează după principiul „Ciocu' mic că acum noi suntem la putere”:
Elena Udrea, condamnată la 8 ani de închisoare! Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului președinte, condamnată și ea martie 2, 2021 - Fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, și-a primit sentința finală. Cele șapte condamnări au fost contopite într-o sentință de 8 ani închisoare cu executare. EBA, fata fostului președinte, Traian Băsescu, a primit și ea cinci ani de închisoare cu executare.
SURSE: Firma de audit la care a renunțat Primăria Bistrița vrea scuze de la Turc și penalizări pentru întârzierea contractului martie 2, 2021 - Firma la care a apelat Primăria Bistrița pentru audit și la care ulterior a renunțat după ce primarul Ioan Turc a constatat că administratoarea acesteia este inculpată într-un dosar penal cere municipalității „să revină asupra deciziei” și să renunțe la rezilierea contractului. Surse Bistrițeanul.ro spun că administratoarea firmei ar vrea și penalizări pentru întârzierea contractului și chiar și scuze publice.
EXPLOZIE de cazuri COVID: 60 bistrițeni depistați pozitiv! Lazany: Valul 3 își arată colții! martie 2, 2021 - DSP BN raportează 60 de cazuri noi de COVID depistate în ultimele 24 de ore. „Avem 79 de pacienți deja pe secția COVID, din care 8 la ATI! Se pare că al treilea val își arată colții”, a declarat Gabriel Lazany, managerul SJUB.
COVID-ul nu l-a ocolit nici măcar pe Robert! Dar el, un învingător, ca-ntotdeauna! martie 2, 2021 - Robert Gira - copilul minune din Năsăud - demonstrează că e un luptător și un... învingător! COVID-ul nu l-a ocolit, dar a trecut cu bine și peste această experiență. Mai mult, face tot mai mulți pași - la propriu - spre o viață normală!
VIDEO: Bogdan Ivan Gruia – StartUp Nation pentru Studenți, un sprijin pentru tinerii care ar putea inova România martie 2, 2021 - Deputatul PSD BN Bogdan Ivan Gruia a comentat într-o intervenție în parlament faptul că în bugetul pe 2021 nu se regăsesc preocupările pentru tinerii și studenții din România. „Avem atât de mulți tineri deștepți care vor să crească România și nu au niciun sprijin din partea statului!”
Cum și-a dat seama arhitectul Andrei Popescu că se „operează” cu două PUG-uri la Primăria Bistrița martie 2, 2021 - Prezent aseară la Bistrițeanul Live, arhitectul Andrei Popescu a vorbit despre cum și-a dat seama că la Primăria Bistrița se ține cont de două PUG-uri, fiind eliberate certificate de urbanism în subzone funcționale care în PUG-ul oficial de pe site nu există.
SURPRIZĂ: Ioan Turc și-a luat al cincilea consilier! Fiica unui fost șef din SRI martie 2, 2021 - Prima zi de primăvara i-a adus primarului Ioan Turc încă un consilier personal, al cincilea. Este vorba despre Adeline-Cristina Cozma, care este și consilier local al comunei Rodna. Printre altele, Adeline-Cristina este și fiica lui Sorin Cozma, fostul șef al Direcției Generale de Prevenire și Combatere a Terorismului din cadrul SRI.
Aquabis: Lucrări de mentenanță, astăzi, în Cușma. Cum vor fi afectați localnicii martie 2, 2021 - Se vor efectua lucrări de mentenanță, astăzi, 2 martie 2021, în Cușma - anunță Aquabis. Cum vor fi afectați localnicii:
Rostul de dimineață: Prea multe măști… Prea puține chipuri. Multe alte surprize, în centrul Bistriței martie 2, 2021 - Prea multe măști, prea puține chipuri – dar cine vrea să simtă pe pielea lui cum anume se scrie liniștea, la Bistrița, musai să dea o raită prin centrul orașului. Aici vă așteaptă cuminți și însuflețite, colorate și haioase, spectaculoase sau pur și simplu călduroase – o mulțime de surprize.
Temperaturile de primăvară au pus lacătul pe Pârtia Cocoș martie 2, 2021 - Ieri, în prima zi de primăvară Pârtia Cocoș a declarat sezonul de iarnă închis. Nici sezonul acesta bistrițenii nu au avut ocazia să se bucure de pârtia de lângă Bistrița mai mult de 2-3 săptămâni.
Bistrița a depășit incidența de 1,5/1.000! Noi restricții, începând de mâine: martie 1, 2021 - Autoritățile județene anunță noi restricții în municipiul Bistrița. Asta după ce incidența cazurilor COVID a depășit 1,5/1.000 de locuitori.
ALTE Vremuri… Imagini de colecție cu prefectul județului, la vânătoare martie 1, 2021 - Câteva spectaculoase fotografii au făcut deliciul internauților, dar și al pasionaților de vânătoare, zilele trecute. Acestea îl înfățișează pe însuși prefectul județului, surprins alături de câțiva prieteni și colegi – la o partidă de vânătoare:
Primele pubele îngropate au ajuns la Bistrița! martie 1, 2021 - Noua administrație a anunțat că va opta pentru pubele îngropate - subterane, de îndată ce actualul contract cu Supercom va expira. Astăzi s-a montat „prima mostră”, pe strada Petre Ispirescu.
Și-a agresat și furat clientul! Taximetristul, reținut! martie 1, 2021 - Un taximetrist va ajunge azi în fața instanței cu propunere de arestare preventivă. Acesta și-ar fi agresat și furat un client.