Ora XII a sosit…: Bistrița 9!

Ora XII a sosit…: Bistrița 9!

Fotoliul de primar al municipiului Bistrița a atras nouă candidați. Pentru unii fotoliul este doar o piesă de mobilier din fața televizorului, pentru alții simbolul unei puteri administrative, iar pentru foarte puțini un scaun mai elaborat, dar pe care îl poți ignora. Actorul Andi Vasluianu opina că “Îţi dai seama că foarte greu reuşeşti tu să fii tu, personal, cu toate ale tale, stând pe un scaun. Atunci când eşti privit. Atunci când lumea se uită la tine. E foarte greu”. În concluzie, pentru majoritatea scaunul de primar nu este pentru cap…

  1. Cristian Niculae, candidatul PSD, ne scuzați, al Alianței pentru Bistrița, nu ar trebui să se bazeze pe funcția de viceprimar, deținută în prezent. Chestia cu “eu știu cu ce se mănâncă primăria” este o glumă bună pentru orice om inteligent, care nu este orb. Bistrița este la pământ, la străzi de pământ încă, iar Niculae s-a prefăcut mort în păpușoiul banilor publici. De fapt, a fost viu oarecum votând în tandem cu PNL și restul momâilor din Consiliul Local toate proiectele lui Ovidiu Crețu. Strategia lui pentru a câștiga primăria are infantilitatea, pardon prezumția copilăriei, de la jocul în nisip cu lopățica. Dincolo de faptul că Niculae a dat gir prostiilor lui Crețu, că a fost orb vizavi de cartierele fără apă și canalizare, plus alte prostii edilitare, a început să-i și semene. N-a făcut ca omul gospodar ce trebuia făcut la început, în câțiva ani, și face acum, în câteva luni, o poleială cu asfalt, piste de biciclete, modernizări de școli, salubritate, etc. Categoric, e de votat. Ca Wonderlandul.

2. Ioan Turc, candidatul PNL, scuze al Alianței PNL-USR-PLUS, ca să sune pompos, a intrat nepregătit în campanie, chiar dacă a emis o părere că este nevoie de un drum expres Cluj-Bistrița. S-a dus la școlarizare la Oradea, Cluj și Dumnezeu mai știe unde, pentru a lua lecții de administrație. S-a pozat cu vedete ale administrației și s-a introdus în televizoare și pe facebook drept un providențial primar. Orice om când își construiește o casă nu o face identică cu a vecinului. E vorba de diversitatea umană și viziune. Bistrița nu poate fi Oradea și nici Cluj, dar Turc nu și nu că “va fi ce-a fost și mai mult decât atât”, cum a spus Petru Rareș, fiul nelegitim al lui Ștefan cel Mare, fost neguțător de pește, care a condus poporul, în două rânduri, cu o pauză de o cafea între mandate. Turc, întradevăr, este la al doilea mandat ca președinte PNL BN, nu după o pauză de cafea, ci după ce l-a vrut Oltean iar șef peste partid, că are și Scaraoschi planul lui cu PNL-ul ăsta!  Strategia aleasă de Turc pentru a câștiga s-a reliefat până acum într-o fotografie umană cu un câine și becurile arse din Parcul Municipal. Scuze, a mai remarcat și pericolul unei borduri de cinci centimetri care înconjoară locul de joacă pentru copii. Desigur, amănunte administrative, dar care corelate cu programul său electoral te duc cu gândul că vom fi ce-am fost și Doamne ferește de mai mult decât atât! Echipa PNL din spatele lui Turc achiesează sistematic la certuri cu presa, dușmanul care-i critică, la conturi false de facebook și un vocabular neaoș, în spiritul mahalalelor. De altfel, în Groapa lui Eugen Barbu se spune că “dacă dreptatea ar fi o sârmă aș îndrepta-o”. De unde patent? De la Gabi Ștefoi, Florin Urâte, Cristian Munthiu, Doina Sigmirean fina, Ștefan Cicioc cumătrul, Ovidiu Florean? N-or fi prea multe scule? Și prea mult tupeu cu bannerele amplasate ilegal? Lasă că vine Orban să ne lămurească de faptul că ăl mai bun liberal ca primar e tot un bugetar. Neapărat Director la Registrul Comerțului. 

3. Ionuț Simionca – PMP. Dacă are, are. Are… de așteptat până învață că la primărie, nu-i ca la deputăție. Nu există redistribuire. Partea bună e că anul ăsta învață și el străzile orașului despre care le va spune nepoților că a vrut să-l păstorească, prin 2020. Nici n-a prea avut timp de Bistrița în ultimii 14 ani, vreo 10 a fost prin America, iar în ultimii 4 mai mult prin București. Da-n rest e ok. Nu înțelegem noi multe din ce zice, dar ne place cum gândește. 

4. Georgeta Rodica Dobraniș, candidat POL, adică Partidul Oamenilor Liberi. Un model de comerț cu amănuntul trebuie promovat temeinic din casă în casă, în cartierele mărginașe ale Bistriței, acolo unde în lipsa magazinelor doamnei, te întâlnești cu… doamna. Proiectele doamnei Dobraniș sunt precum afacerea, luate de  la alții și expuse la un preț mai mare. Principalul este să știi să vinzi imagini, iar doamna candidat știe să vândă gogoși la preț de cozonac electoral. O candidatură de dragul de a candida și un partid al oamenilor liberi care speră să prindă un consilier local. De altfel, un boutique nu se poate transforma în supermarket peste noapte, nu?

5. Dumitru Daniel Ciobănică, candidat al Partidului Verde. O campanie verde, cu un autobuz ce elimină noxe având portretul candidatului ca emblemă. Desigur, prezentarea lui Florin Călinescu a fost de bun augur, dar oare l-a ajutat? Obișnuit să fluiere, DD Ciobănică notează orice fault edilitar, însă prezentarea infracțiunii lasă de dorit. Vrea să facă totul fostul arbitru, inclusiv acel procent de 3% care îți asigură recuperarea banilor folosiți în campanie. Inedită candidatură, onestă, exact ca o autorizație de construcție necesară să-ți deschizi legal o cârciumă. Vârful strategiei de campanie a fost atins odată cu venirea lui Florin Călinescu. După, cobori la bază. 3% realizabil.

6. Sorin Claudiu Roșu Mareș, candidat al Partidului Puterii Umaniste, social liberal. Prin definiția sa, partidul are și social-democrație și liberalism, un fel de USL mai mic, dar mic, mic, mic, prea mic pentru o primărie așa mare.

7. Dumitru Marius Vârtic, candidat al Partidului Național Țărănesc Maniu-Mihalache. Frumoasă titulatură de partid în care sunt amintiți cei doi mari oameni politici țărăniști. Dar e o distanță uriașă de nuanță politică până la candidat despre care putem spune că are șanse precum cei care susțin că pământul este plat sau că Michael Jackson trăiește bine-mersi.

8. Georgică Toderașc, candidat al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR). Medalie de aur, cam greu, dar sigur obține diploma de participare la alegerile locale.

9. Doris Rai, candidat independent. Obișnuită cu păcatele politicii, doamna Rai exprimă concret o viziune administrativă care dă fiori așa-zișilor favoriți. Lucruri simple, care nu sunt deloc simple, dar care pot fi realizabile cu concursul cetățenilor și a unui Consiliu Local responsabil față de cetățeni, nu față de partide. Discurs coerent, prezență. Doamna Rai a spus în direct la bistrițeanul.ro că jură cu mâna pe Biblie că nu face jocurile nimănui și că partidele au jucat perfid jocul de-a interesul cetățeanului. Categorisită ca o mimoză, ca o mușcată de pus la geam, Doris Rai are puterea să răspundă prompt atacurilor venite mai ales din partea PNL și să lămurească pe toată lumea că o femeie nu este doar gospodină, ci poate fi un bun gospodar. Numărul lăudătorilor săi ar trebui însă să dea de gândit oricărui analist politic. Bistrițenii s-au fript cu ciorbă, au suflat și-n iaurt. Dacă au chef să-și gătească singuri?

Bărbatul ce a încălcat ordinul de protecție și a ajuns la spital, va fi prezentat azi în fața instanței octombrie 24, 2020 - Un bărbat din Dorolea ajungea la spital, la începutul lunii octombrie. Acesta încălcase ordinul de protecție emis de Judecătorie, iar vecinii soției sale l-au lovit bine. Bărbatul a ieșit ieri din spital și a fost dus la audieri. Acum e reținut și azi va ajunge în fața instanței de judecată.
Noi măsuri restrictive în Năsăud și trei comune! Scenariu roșu pentru mai mulți elevi de gimnaziu și liceu octombrie 23, 2020 - CJSU a analizat evoluția cazurilor Covid în ultimele două săptămâni. În Năsăud și comunele Șintereag, Chiochiș și Ilva Mare se impun noi restricții. Tototdată, de luni, elevii mai multor clase de gimnaziu și liceu vor învăța online.
VIDEO. Caius Bulea, directorul general Betak: „La început eu eram și directorul, și muncitorul numărul 1” octombrie 23, 2020 - Betak Bistrița are o cifră de afaceri de câteva milioane de euro și un profit de 1,3 milioane de lei înregistrat anul trecut. Puțini știu, însă că totul a început prin 1995, într-un garaj închiriat, în care directorul Caius Bulea a fost, timp de aproape doi ani, și singurul muncitor:
VIDEO. Primarul Paul Știr, despre strategia de dezvoltare a comunei Căianu Mic: „Este un proiect măreț și o provocare” octombrie 23, 2020 - „Oamenii au nevoie de școli, de grădinițe, de iluminat public. Au nevoie de străzi și drumuri. Nu sunt mofturi. Sunt necesități”, a recunoscut primarul Paul Știr din Căianu Mic. 30 din cele 46 de străzi ale comunei au fost deja asfaltate. Ce obiecții au ridicat oamenii:
ADI Deșeuri, fără director plin de jumătate de an! Un interimar „veghează” asupra celor două SRL-uri care gestionează gunoaiele din județ octombrie 23, 2020 - În anul în care firmele care se ocupă de colectarea și respectiv de administrarea depozitului de deșeuri de la Tărpiu trebuie să facă cele mai importante investiții din ultima perioadă, ADI Deșeuri, asociația care trebuie să vegheze la bunul mers al lucrurilor, funcționează doar cu un interimar, după ce la ultimul concurs singurul candidat nu a obținut punctaj minim.
Bistrița-Năsăud: 51 de cazuri pozitive și 2 decese în ultimele 24 de ore! octombrie 23, 2020 - Avem 2.156 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 51 de bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. De asemenea, s-au înregistrat și 2 decese în contextul pandemiei. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 5.028 de cazuri noi de infecție.
Fetița din Rebra, opărită cu apă, a fost transferată la București octombrie 23, 2020 - O fetiță de cinci ani a ajuns aseară la UPU Bistrița, după ce a fost opărită cu apă clocotită. În cele din urmă, micuța a fost transferată la București. Protecția Copilului intră pe fir.
FOTO: Pieton accidentat la Dipșa octombrie 23, 2020 - Un accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp, la Dipșa. Un bătrân a fost lovit de un autoturism. Acesta a fost preluat de un echipaj al Ambulanței.
Pacienții asimptomatici și cei cu forme ușoare de COVID-19, tratați acasă octombrie 23, 2020 - Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență în care este prevăzut faptul că românii infectați cu COVID-19 și vor fi asimptomatici sau au puține simptome, vor putea fi tratați la domiciliu.
În weekend trecem la ora de iarnă! octombrie 23, 2020 - Duminică va fi cea mai lungă zi din anul 2020. Asta pentru ca trecem la ora de iarnă! Astfel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 04.00 devine ora 03.00.
VIDEO: CARE sunt lucrurile URGENTE de care trebuie să se ocupe noul primar, Ioan Turc octombrie 23, 2020 - Ioan Turc a depus ieri jurământul de credință, azi fiind prima zi oficială de muncă, în calitate de primar. Deja a convocat prima ședință de Consiliu Local. Acesta a explicat care sunt chestiunile URGENTE pe care trebuie să le rezolve:
Rostul de dimineață: Pandemie. Panică. Incertitudine… Și un licăr de speranță, la Colegiul „Andrei Mureșanu” octombrie 23, 2020 - Pandemie. Panică. Incertitudine. Îngrijorare. Moarte. Cuvinte care înspăimântă astăzi, au îngrozit și în alte vremuri… Un grup de profesori și elevi de la Colegiul „Andrei Mureșanu” ne reamintesc de cea mai bine documentată cronică a unei mari pandemii:
Aquabis: Fără apă potabilă, astăzi, în Beclean și Sîngeorz Băi octombrie 23, 2020 - Fără apă potabilă, astăzi, 23 octombrie 2020, pe o stradă din Beclean și câteva străzi din Sîngeorz Băi - anunță Aquabis.
Fetiță de 5 ani, opărită cu apă clocotită la Rebra octombrie 22, 2020 - În această după-masă, o fetiță de 5 ani a fost opărită cu apă clocotită. Incidentul s-a produs în localitatea Rebra. Se pare că fetița este conștientă și cooperantă, în ciuda faptului că are arsuri pe 50% din corp.
FOTO/VIDEO: Se deschide REMART BEBE! Primul magazin din Bistrița în care găsești TOT ce ai nevoie pentru îngrijirea bebelușilor și a ta! octombrie 22, 2020 - Un magazin în care să găsești tot ce ai nevoie în îngrijirea bebelușului, de la pamperși și până la periuțele de dinți din primii ani de viață ai copilului, la prețuri mai bune decât în farmacii sau supermarketuri! Pe scurt, aceasta este filosofia din spatele magazinului REMART BEBE, destinat în special îngrijirii bebelușilor, dar cu produse pentru toată familia. Magazinul destinat celor mici și celor mari se deschide mâine și îl găsiți la parterul hotelului Decebal, lângă magazinul Penny! IMPORTANT: Te așteaptă promoții și oferte...ZILNIC!
VIDEO: Crețu n-a vrut să participe la înscăunarea lui Turc octombrie 22, 2020 - Noul primar al Bistriței a depus azi jurământul de credință, într-o ceremonie publică. Din mulțimea prezentă a lipsit fostul primar al municipiului, Ovidiu Teodor Crețu. Acesta chiar a refuzat invitația lui Ioan Turc.
Nici măcar directorul medical al Spitalului, infectat cu Covid, nu a avut loc în unitatea medicală octombrie 22, 2020 - Printre medicii din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bistrița care s-au infectat cu Covid se numără și directorul medical al unității. Culmea, atât de plin e spitalul, încât până și directorul medical a avut de așteptat până a doua zi pentru a fi internat în spital.
Prefectul Dolha: Transformarea spitalului din Năsăud în spital integral COVID e o idee bună! octombrie 22, 2020 - Numărul mare de infectări cu coronavirus, a pus autoritățile în alertă. Managerul SJUB, Gabriel Lazany, i-a propus prefectului Stelian Dolha ca spitalul din Năsăud să fie tranformat în spital INTEGRAL Covid 19. ”E o idee bună. Totuși, cred că ar trebui să o facem treptat!” a susținut prefectul.
L-a lovit până l-a băgat în spital! Acum așteaptă în arestul poliției! octombrie 22, 2020 - Un bărbat din Urmeniș riscă să ajungă după gratii. Acesta a lovit pe un alt bărbat până l-a băgat în spital. Acum se află în arestul poliției și azi instanța de judecată va decide ce măsură preventivă îi va fi aplicată.
VIDEO. Primarul Paul Știr din comuna Căianu Mic, despre necesitățile locuitorilor din comunitate octombrie 22, 2020 - Invitat la emisiunea „Direct în Problemă”, moderată de Iulia Stupinean la Bistrițeanul Live, primarul Paul Știr a vorbit despre necesitățile oamenilor de aici: „Nu sunt mofturi. Sunt necesități. Avem multe persoane din Căianu Mic plecate în străinătate, care au văzut cum se pune problema dincolo... Așa ar trebui să fie și la noi.”
ÎNGRIJORĂTOR! Spitalul Județean, la capacitate maximă. Managerul Lazany propune LOCKDOWN pentru două săptămâni octombrie 22, 2020 - În acest moment, Spitalul Județean este la capacitate maximă când vine vorba despre cazurile de Covid. Atât la Anestezie-Terapie Intensivă unde sunt cazurile grave este plin, cât și secția dedicată cazurilor Covid. Potrivit managerului Gabriel Lazany doar un lockdown, adică o carantină generală a județului, pentru două săptămâni ar menține gestionabilă situația.
FOTO/VIDEO: Primarul Ioan Turc și noii consilieri locali au depus jurământul de credință octombrie 22, 2020 - Ceremonia de constituire a Consiliului Local și de investire în funcție a noului primar a avut loc astăzi în Piața Centrală. Ioan Turc și noii consilieri au depus jurământul de credință în fața autorităților naționale și județene, în fața Înalților Bisericii și a bistrițenilor care au participat la festivitate.
Bătrân rupt de beat la volan, prin Bistrița octombrie 22, 2020 - Doi bărbați au fost prinși ieri băuți la volan. Unul dintre ei, trecut de prima tinerețe, avea rezultatul etilotestului dublu față de celălalt bărbat. Ambii s-au ales cu dosar penal pentru conducere sub influența alcoolului. CE rezultate a indicat etilotestul:
Voluntarii, autoritățile locale și județene și-au dat mâna pentru a-i „netezi” drumul Mocăniței prin Archiud octombrie 22, 2020 - O lucrare frumoasă s-a finalizat zilele acestea. Voluntari, autorități locale și județene, au dat mâna și au modernizat trecerea la nivel cu cale ferată, în Archiud. De acum, Mocănița are ”drum neted”, chiar și la întâlnirea cu traseul autoturismelor.
Bistrița-Năsăud: 51 de cazuri pozitive și 41 de persoane externate la cerere octombrie 22, 2020 - Avem 2.105 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 51 de bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. 41 de persoane au fost externate la cerere din spital, iar 2 bistrițeni au fost declarați vindecați. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 4.902 de cazuri noi de infecție.
CE minuni pot face băieții de la Wrap&Detailing pentru mașina ta octombrie 22, 2020 - Oricât de mult ți-ai îngriji mașina, trecerea anilor și miile de kilometri rulați lasă urme. În interior, la exterior, caroseria, farurile sau stopurile se mătuiesc și își pierd strălucirea. Din fericire, există soluții să-ți faci mașina să arate ca nouă, iar pentru mașinile noi există soluții să o păstrezi ca nouă muuulți ani. În Bistrița, băieții de la Wrap&Detailing au soluțiile, materialele profesionale și priceperea de care e nevoie pentru a reda strălucirea pierdută a mașinii tale. Și pentru că în această perioadă farurile mătuite afectează vizibilitatea pe timp de noapte, Wrap&Detailing ți-a pregătit o ofertă specială: le faci ca noi, cu polish profesional și folie de protecție PPF, cu doar 290 lei!
BISTRIȚA, pe o poziție surprinzătoare, în cel mai mare studiu european referitor la poluarea aerului octombrie 22, 2020 - Au ieșit la lumină rezultatele celui mai mare studiu european pentru impactul poluării aerului asupra costurilor cu sănătatea. Medicul și publicistul român Vlad Mixich a explicat la Europa FM că în cercetarea europeană au fost incluse și 21 de orașe din România. Bistrița se situează pe o poziție surprinzătoare:
Anticariat, în curtea Muzeului Județean, de mâine până duminică! octombrie 22, 2020 - După ce au făcut o figură impresionantă, la începutul lunii, cu prilejul Târgului de Purici, voluntarii juniori ai Clubului Leo și Centrul de Documentare și Informare al Colegiului „Andrei Mureșanu” vin cu o nouă propunere și provocare pentru iubitorii de carte din Bistrița:
Bistrița-Năsăud a pierdut peste 1.000 de angajați doar anul trecut octombrie 22, 2020 - Cu câțiva angajatori care absorb mii de oameni, Bistrița-Năsăud a reușit anul trecut să piardă peste 1.000 de angajați, comparativ cu anul 2018. Județul nostru se numără printre cele care au înregistrat cele mai mari „pierderi”.
SIMULARE: Cine sunt viitorii parlamentari ai județului Bistrița-Năsăud? Ce șanse au candidații independenți? octombrie 22, 2020 - Cine sunt viitorii parlamentari ai județului? Agenția de Rating Politic a realizat o simulare electorală privind alocarea numărului de mandate în viitorul Parlament. Calculele sunt realizate în baza rezultatelor oficiale de la alegerile locale. Dacă votul politic se menține și pe 6 decembrie ca la alegerile locale, atunci PNL ar avea cele mai multe mandate, 159, urmat de PSD cu 144 de mandate și...