16.3 C
Bistrița
miercuri, iunie 16, 2021

PARADOXAL: În 2020, mai multe accidente de muncă decât în 2019

În an pandemic, cu două luni de stare de urgență și mii de locuri de muncă tăiate, ITM BN a înregistrat mai multe accidente de muncă decât în 2019. „Cele mai multe cazuri le avem iarna”, a explicat inspectorul Gavrilă Rodilă.

Prefectul județului a chemat reprezentanții mai multor instituții din județ la raport, privind activitatea și viziunea de gestionare a diferitelor situații, pe viitor.

Din partea ITM BN a participat inspectorul Gavrilă Rodilă. Acesta a explicat că în anul 2020, paradoxal, un an cu două luni de stare de urgență și atâția bistrițeni rămași fără loc de muncă, s-au înregistrat mai multe acidente de muncă decât în  2019.

Am avut 10 cazuri de accidente de muncă în plus, față de anul 2019. În total, în 2020, am avut 147 de sesizări. În acest sens au fost cercetate de către comisiile numite de angajatori şi avizate de ITM-BN, un număr 128 evenimente din care:

  •  91 evenimente au fost încadrate ca accidente cu incapacitate temporară de muncă (unităţi cu sediul social în jud. BN);
  • 14 evenimente au fost încadrate ca accidente cu incapacitate temporară de muncă (unităţi cu sediul social în alte județe);
  • 3 evenimente care au fost încadrate ca şi accidente în afara muncii;
  • 20 evenimente care au fost încadrate ca și accidente uşoare;

Au fost, totodată, 19 evenimente cercetate conform prevederilor legale de către  Inspectoratul Teritorial de Muncă Bistriţa-Năsăud şi avizate de Inspecţia Muncii din care:

  • 5 evenimente mortale încadrate ca şi accidente în afara muncii;
  •  7 evenimente mortale încadrate ca şi accidente de muncă;
  •  4 eveniment recercetate de către ITM-BN ca urmare a invalidităţii confirmate prin decizie de invaliditate;
  • 1 accident colectiv fără persoane decedate;
  • 1 accident colectiv cu persoane decedate;
  • 1 eveniment nefinalizat până în 31.12.2020”, a explicat Gavrilă Rodilă.

Dintre aceste 147 de sesizări, s-au confirmat a fi accidente de muncă 93, din care 6 au fost mortale. Cei mai mulți acidentați lucrau în domeniul fabricării de mașini, utilaje, etc.

Întrebat CE anume face ITM pentru a preveni acest număr mare de accidente, inspectorul a explicat că sunt și aspecte pe care NU le poate gestiona.

Noi facem informări și verificări. Dar sunt situații pe care nu le pot controla. De exemplu, cele mai multe accidente de muncă se înregistrează pe timp de iarnă. Ca dacă un angajat alunecă, își luxează o mână sau un picior pe gheață, în curtea instituției, e catalogat ca și accident de muncă. Ori aceste aspecte NU le poți controla. NU ai cum să le previi. Dar noi trebuie să facem verificările aferente Și e un accident de muncă, pentru că e la locul de muncă. De asemenea, se împiedică pe scări și se lovește, tot la locul de muncă. E accident de muncă. Astfel de lucruri, fără supărare, NU avem cum să le prevenim”, a explicat inspectorul ITM BN, Gavrilă Rodilă.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

VIDEO: Terase din sticlă pe sistem Valedo retractabil – propunerea POP&POP Glass Solutions pentru cei mai pretențioși clienți

Există probabil zeci de moduri de a închide o terasă, dar pentru cei pretențioși, care vor...

BistriVet angajează contabil, Filadelfia Group caută șoferi profesioniști și însoțitor de grup Grecia / Bulgaria

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița: BistriVet angajează contabil. Filadelfia Group caută șoferi profesioniști,...

CASA RUSU Bistrița: TOMBOLĂ și un TOP 10 super piese de mobilier pentru casa ta 

Dormitoare, sufragerii, fotolii sau colțare în stil clasic sau modern, pe toate le găsești în oferta...