12.4 C
Bistrița
duminică, iunie 16, 2024

PARADOXAL: În 2020, mai multe accidente de muncă decât în 2019

În an pandemic, cu două luni de stare de urgență și mii de locuri de muncă tăiate, ITM BN a înregistrat mai multe accidente de muncă decât în 2019. „Cele mai multe cazuri le avem iarna”, a explicat inspectorul Gavrilă Rodilă.

Prefectul județului a chemat reprezentanții mai multor instituții din județ la raport, privind activitatea și viziunea de gestionare a diferitelor situații, pe viitor.

Din partea ITM BN a participat inspectorul Gavrilă Rodilă. Acesta a explicat că în anul 2020, paradoxal, un an cu două luni de stare de urgență și atâția bistrițeni rămași fără loc de muncă, s-au înregistrat mai multe acidente de muncă decât în  2019.

Am avut 10 cazuri de accidente de muncă în plus, față de anul 2019. În total, în 2020, am avut 147 de sesizări. În acest sens au fost cercetate de către comisiile numite de angajatori şi avizate de ITM-BN, un număr 128 evenimente din care:

  •  91 evenimente au fost încadrate ca accidente cu incapacitate temporară de muncă (unităţi cu sediul social în jud. BN);
  • 14 evenimente au fost încadrate ca accidente cu incapacitate temporară de muncă (unităţi cu sediul social în alte județe);
  • 3 evenimente care au fost încadrate ca şi accidente în afara muncii;
  • 20 evenimente care au fost încadrate ca și accidente uşoare;

Au fost, totodată, 19 evenimente cercetate conform prevederilor legale de către  Inspectoratul Teritorial de Muncă Bistriţa-Năsăud şi avizate de Inspecţia Muncii din care:

  • 5 evenimente mortale încadrate ca şi accidente în afara muncii;
  •  7 evenimente mortale încadrate ca şi accidente de muncă;
  •  4 eveniment recercetate de către ITM-BN ca urmare a invalidităţii confirmate prin decizie de invaliditate;
  • 1 accident colectiv fără persoane decedate;
  • 1 accident colectiv cu persoane decedate;
  • 1 eveniment nefinalizat până în 31.12.2020”, a explicat Gavrilă Rodilă.

Dintre aceste 147 de sesizări, s-au confirmat a fi accidente de muncă 93, din care 6 au fost mortale. Cei mai mulți acidentați lucrau în domeniul fabricării de mașini, utilaje, etc.

Întrebat CE anume face ITM pentru a preveni acest număr mare de accidente, inspectorul a explicat că sunt și aspecte pe care NU le poate gestiona.

Noi facem informări și verificări. Dar sunt situații pe care nu le pot controla. De exemplu, cele mai multe accidente de muncă se înregistrează pe timp de iarnă. Ca dacă un angajat alunecă, își luxează o mână sau un picior pe gheață, în curtea instituției, e catalogat ca și accident de muncă. Ori aceste aspecte NU le poți controla. NU ai cum să le previi. Dar noi trebuie să facem verificările aferente Și e un accident de muncă, pentru că e la locul de muncă. De asemenea, se împiedică pe scări și se lovește, tot la locul de muncă. E accident de muncă. Astfel de lucruri, fără supărare, NU avem cum să le prevenim”, a explicat inspectorul ITM BN, Gavrilă Rodilă.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

STEWO PLASTIC din Năsăud angajează asistent producție. NOI locuri de muncă, la Bistrița

STEWO  PLASTIC Prod din Năsăud caută asistent de producție, iar RCB ELECTRO 97 Bistrița are nevoie de Manipulant mărfuri și Derulatorist. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Smarty Kids Bistrița, Aquabis, Restaurant Arena by Casa EMA sau TeraSteel:

TeraSteel angajează operatori producție, Sanovil caută biolog/biochimist. NOI locuri de muncă, la Restaurant Arena by Casa EMA

Clinica Sanovil Bistrița angajează Biolog / Biochimist. Cunoștințele de microbiologie constituie un avantaj. TeraSteel caută operatori producție. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, RCB Electro, Restaurant Arena by Casa EMA:

RCB Electro caută inginer electronist și electrician întreținere, Patiseria Sweet IRIS are nevoie de vânzătoare

RCB ELECTRO 97 Bistrița, producător de cabluri electrice, angajează pe perioadă nedeterminată inginer electronist și electrician întreținere. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, Fan Courier și Clinica Sanovil: