25.3 C
Bistrița
vineri, august 19, 2022

Perdele „verzi” pe DN 17 în Unirea și Viișoara, cu bănci inteligente și spații de joacă

Odată cu proiectul linia verde, Unirea și Viișoara vor avea mai mult spațiu verde, dar și perdele din gard viu, care au menirea de a mai reduce din zgomotul și praful cauzate de DN17. De asemenea, vor fi amenajate zone de odihnă, inclusiv cu bănci inteligente cu Internet și prize de încărcare și un loc nou de joacă în Unirea.

Primăria Bistrița a depus la Agenția pentru Protecția Mediului un memoriu pentru amenajarea spațiului verde în Unirea și Viișoara. Este vorba despre vecinătatea drumului național 17 și de Linia Verde, un alt proiect de anvergură.

În cadrul proiectului, în Viișoara vor fi plantați 15 arbori, 97 de pomi fructiferi și 466 de arbori Carpinus Betulus, care vor compune gardul viu. În Unirea vor fi plantați peste 150 de copaci, la care se adaugă 127 de pomi fructiferi, dar și 453 de Carpinus Betulus, ce vor compune gardul viu.

 „Documentația a urmărit găsirea celei mai bune soluții pentru spațiul public studiat. În primul rând se vor reabilita spațiile existente și se va introduce în categoria spațiilor verzi suprafața neutilizată. Proiectul a prevăzut protecția vegetației viabile existente în sit. (…) În cazul acestei amenajări se propun specii de arbori foioși care oferă un colorit spectaculos în special toamna, cu necesități scăzute/minime pentru întreținere, adaptate condițiilor climatice”, se arată în memoriu.

Bănci inteligente, cu Internet și prize

Odată cu pomii și gardul viu, va apărea și un sistem de iluminat arhitectural, cu spoturi încastrate în sol sau pavaj, dar și bănci cu suporturi pentru biciclete și bănci inteligente, cu panouri solare, cu acces la internet și priză pentru încărcatul telefoanelor. Va fi amenajat și un loc nou de joacă pentru copii, în Unirea.

 „Spațiile verzi sunt degradate, nu asigură protecție acustică sau de praf necesară unor zone cu circulație intensă, motiv pentru care se prompune crearea de perdele verzi, care să ducă la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din zonele de intrare în municipiul Bistrița din Unirea și Viișoara, creând o barieră naturală împotriva zgomotului și prafului rezultate în urma traficului de pe Viișoara, creând o barieră naturală împotriva zgomotului și prafului de pe DN1, precum și îmbunătățirea aspectului zonelor menționate, prin amenajarea spațiului verde”, se mai arată în memoriu.

Zonele vor avea și un sistem de irigare și coșuri de gunoi cu colectare selectivă. Acestea ar trebui să se transforme în realitate în cel târziu 12 luni.

Foto: Agrointel.ro

 

Bianca SARA GAVRILĂ
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Da asa este , spatiile verzi, arborii si arbustii creaza protectie acustica , stopeaza praful si regleaza temperatura la sol.
    Insa cine lucreaza acuma la Spatii Verzi la primaria B-ta, DORELII de acolo daca nu sunt instruiti vor barberi totul inainte sa creasca gardul viu.
    Asa fac in prezent pe strazi ca Nicolae Balcescu unde au toaletat ca dracu TEII plantati anul trecut de numai doi metri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Sfaturi de siguranță pentru Hoverboard

Hoverboard-urile sunt la modă în acest moment, dar merită cu adevărat să fie atât de populare? Iată câteva sfaturi de siguranță de care să țineți cont dacă trebuie neapărat să aveți această jucărie la modă.

La Maison du Claire te trimite la relaxare! Cum poți câștiga un weekend „zen” la Therme București

La Maison du Claire își propune să-i trimită la relaxare pe cei mai fideli clienți ai...