9.9 C
Bistrița
sâmbătă, decembrie 2, 2023

Perdele „verzi” pe DN 17 în Unirea și Viișoara, cu bănci inteligente și spații de joacă

Odată cu proiectul linia verde, Unirea și Viișoara vor avea mai mult spațiu verde, dar și perdele din gard viu, care au menirea de a mai reduce din zgomotul și praful cauzate de DN17. De asemenea, vor fi amenajate zone de odihnă, inclusiv cu bănci inteligente cu Internet și prize de încărcare și un loc nou de joacă în Unirea.

Primăria Bistrița a depus la Agenția pentru Protecția Mediului un memoriu pentru amenajarea spațiului verde în Unirea și Viișoara. Este vorba despre vecinătatea drumului național 17 și de Linia Verde, un alt proiect de anvergură.

În cadrul proiectului, în Viișoara vor fi plantați 15 arbori, 97 de pomi fructiferi și 466 de arbori Carpinus Betulus, care vor compune gardul viu. În Unirea vor fi plantați peste 150 de copaci, la care se adaugă 127 de pomi fructiferi, dar și 453 de Carpinus Betulus, ce vor compune gardul viu.

 „Documentația a urmărit găsirea celei mai bune soluții pentru spațiul public studiat. În primul rând se vor reabilita spațiile existente și se va introduce în categoria spațiilor verzi suprafața neutilizată. Proiectul a prevăzut protecția vegetației viabile existente în sit. (…) În cazul acestei amenajări se propun specii de arbori foioși care oferă un colorit spectaculos în special toamna, cu necesități scăzute/minime pentru întreținere, adaptate condițiilor climatice”, se arată în memoriu.

Bănci inteligente, cu Internet și prize

Odată cu pomii și gardul viu, va apărea și un sistem de iluminat arhitectural, cu spoturi încastrate în sol sau pavaj, dar și bănci cu suporturi pentru biciclete și bănci inteligente, cu panouri solare, cu acces la internet și priză pentru încărcatul telefoanelor. Va fi amenajat și un loc nou de joacă pentru copii, în Unirea.

 „Spațiile verzi sunt degradate, nu asigură protecție acustică sau de praf necesară unor zone cu circulație intensă, motiv pentru care se prompune crearea de perdele verzi, care să ducă la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din zonele de intrare în municipiul Bistrița din Unirea și Viișoara, creând o barieră naturală împotriva zgomotului și prafului rezultate în urma traficului de pe Viișoara, creând o barieră naturală împotriva zgomotului și prafului de pe DN1, precum și îmbunătățirea aspectului zonelor menționate, prin amenajarea spațiului verde”, se mai arată în memoriu.

Zonele vor avea și un sistem de irigare și coșuri de gunoi cu colectare selectivă. Acestea ar trebui să se transforme în realitate în cel târziu 12 luni.

Foto: Agrointel.ro

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Da asa este , spatiile verzi, arborii si arbustii creaza protectie acustica , stopeaza praful si regleaza temperatura la sol.
    Insa cine lucreaza acuma la Spatii Verzi la primaria B-ta, DORELII de acolo daca nu sunt instruiti vor barberi totul inainte sa creasca gardul viu.
    Asa fac in prezent pe strazi ca Nicolae Balcescu unde au toaletat ca dracu TEII plantati anul trecut de numai doi metri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

LEONI Bistrița: Anunț solicitare Autorizație mediu

SC LEONI WIRING SYSTEMS RO SRL anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de obținere a Autorizației de mediu pentru funcționarea FABRICĂ DE PRODUCȚIE DE ECHIPAMENTE ELECTRICE ȘI ELECTRONICE...

Se fac angajări la Masterfoam, Arena by Casa EMA și Clinica Sanovil

Masterfoam angajează operatori producție, tehnicieni mentenanță și magazineri. Restaurantul Arena by Casa EMA caută ospătar, barman și ajutor bucătar. Clinica Sanovil are nevoie de farmacist, specialist marketing & comunicare, infirmieră part-time. Oferta completă – mai jos:

IANA OPTIC: De Crăciun fă-ți cadou o pereche de ochelari cu cristale Swarovski ! Sau fă-i cadou cuiva drag un voucher

La Iana Optic vă așteaptă deja surprize de sărbătoare pentru cei dragi. Ai acum ocazia să-ți faci cadou o pereche nouă de ochelari (cu cristale Swarovski, ca să fie răsfățul complet) sau poți să faci cuiva drag un cadou prețios.