3.7 C
Bistrița
luni, decembrie 5, 2022

Pesta porcină nu a afectat încă porcii domestici. Câți mistreți vor fi omorâți:

Județul nostru nu are înregistrat niciun caz de pestă porcină la porcii domestici. Nici la mistreți nu s-au mai înregistrat cazuri. Totuși, din zona de risc vor fi omorâți toți porcii mistreți, în încercarea de a stopa răspândirea virusului.

Începutul de an a adus vești nedorite. În județul nostru s-au înregistrat două cazuri de pestă porcină. Acestea s-au manifestat la un porc mistreț și la un cuplu mamă-pui.

Pesta porcină a ajuns și în Bistrița – Năsăud! Unde s-au înregistrat cele DOUĂ cazuri:

Dată fiind această situație, nouă localități au intrat în carantină și s-au impus măsuri și în alte localități tampon.

Pesta porcină pune în carantină nouă localități din județ. 20 de echipe au fost astăzi acolo pentru a-i instrui pe locuitori

Astăzi, șeful DSVSA BN a anunțat că nu s-au mai înregistrat alte cazuri de pestă porcină.

Nu mai avem alte cazuri de pestă porcină înregistrate în județ. Au fost doar cele două cazuri. Două, și nu trei cum se spunea la nivel național. Pentru că un cuplu mamă-pui e considerat UN caz. Deci am avut două cazuri de pestă porcină”, a explicat Ioan Bogolin, șeful DSVDA BN.

Acesta a spus că porcii domestici încă nu sunt în riscul de a fi infestați cu acest virus. Mai mult, județul nostru este sub grad doi, ceea ce înseamnă că nu e voie să se facă comerț cu animale din zona infestată, dar se pot comercializa produse pe bază de carne de porc, din afara zonei aflate în carantină.

Totuși, în încercarea de a stopa răspândirea virusului, porcii mistreți din zona infestată vor fi omorâți.

„Anul trecut s-au ucis vreo 1.000 de porci mistreți din județul nostru și Maramureș. Am cerut acum o situație cu numărul de mistreți din zona infestată. Sunt 20 de porci mistreți ce trebuie vânați. Am reușit până acum să omorâm doar trei, din cauză că în zonele respective zăpada este foarte mare și nu s-a putut vâna. Cei trei mistreți uciși au fost analizați și niciunul nu prezenta infestare cu pesta porcină”, a conchis Bogolin.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

BETAK angajează agent vânzări și gestionar, Cibela are nevoie de personal pentru curățenie

Se fac angajări la Cibela, Betak și Italtextil Sărata, care are nevoie de secretar administrativ, dar...

Dă personalitate casei tale, cu perdelele ArYaS. Cel mai nou showroom din oraș asigură inclusiv măsurătorile și montarea

Dacă ochii sunt oglinda sufletului, cu siguranță ferestrele sunt oglinda casei. Un motiv în plus ca...

MATEROM Automotive Bistrița: Treci prin iarnă fără griji!

Venirea iernii este o certitudine, așa că asigură-te că autoturismul tău este pregătit. Verifică-i frânele, farurile...