25.9 C
Bistrița
duminică, iunie 26, 2022

Peste trei sute de bistrițeni așteaptă locuințe ANL

Bistrițenii care vor să primească o locuință ANL în 2018 au avut timp să depună dosarele la Primăria Bistrița până la finalul anului 2017, mai exact în perioada 5.10.2017 – 29.12.2017.

 

În Bistrița sunt, în total, 773 de locuințe construite prin ANL, dintre care 130 au  fost vândute în favoarea titularilor contractelor de închiriere. 643 de apartamente au rămas în administrarea Consiliului municipal.

 

În perioada 5.10-2017 – 29.12.2017 au fost depuse 326 de cereri, dintre care au fost respinse 9, din diverse motive – cum ar fi depășirea limitei de vârstă sau locul de muncă în altă parte, nu în municipiu. Astfel, 317 dosare rămân eligibile pentru ca cei care le-au depus să primească locuințe în limita fondului disponibil.

 

În acest moment sunt disponibile 115 locuințe, acestea fiind valabile pentru tot parcursul anului 2018. Astfel, cei care nu primesc acum locuințe, rămân pe lista de așteptare, urmând să obțină un apartament pe măsură ce acestea se eliberează.

 

Repartizarea locuinţelor se va aproba în Consiliul Local al municipiului Bistriţa, în baza listei de priorităţi aprobată, la propunerea comisiei.

 

În ceea ce privește cuantumul chiriilor, acestea se calculează anual cu valoarea de înlocuire pe metru pătrat, aprobată anual prin Ordinul Ministrului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Valoarea de înlocuire pe metru pătrat pentru perioada 01.08.2017-31.07.2018 este de 1.600,20 lei/mp, inclusiv T.V.A.

 

„De asemenea, cuantumul chiriilor se actualizează anual cu rata inflaţiei comunicată de către Institutul Naţional de Statistică pentru anul anterior şi, dacă este cazul, şi în baza coeficientului de venit urmând a se comunica Agenției Naționale pentru Locuințe în termen de 10 zile lucrătoare de la aprobare. Rata inflației pentru anul 2017 este de 1,34%, indicele prețurilor de consum fiind de 101,34 care se va aplica la chiria netă anuală calculată conform Anexei 16 la  normele metodologice.

 

Valorile chiriillor actualizate au fost calculate la nivelul maxim al coeficientului de venit, respectiv 1,00 și vor putea fi modificate ulterior, doar după depunerea documentelor justificative privind venitul mediu net pe membru de familie realizat în ultimele 12 luni de către chiriașii locuințelor ANL, cu aprobarea Primarului municipiului Bistrița, începând cu luna următoare, este explicat în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.

 

Atât proiectul de hotărâre privind repartiția locuințelor, cât și cel legat de cuantumul chiriilor, vor fi votate în ședința ordinară a Consiliului Local Bistrița din 22 februarie 2018.

 

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

FILEXPO oferă spații de expoziție de închiriat în curtea interioară! Au și spații generoase interioare pentru închiriat

Firmele care vor să-și facă produsele mai vizibile și să aibă parte totodată de un spațiu...

Ce să faceți dacă aspiratorul nu mai trage praful și murdăria cum o făcea odată

Dacă aspiratorul dvs. și-a pierdut aspirația, nu mai ridică murdăria sau a încetat complet să mai...

Avantajele garajelor prefabricate

Când se gândesc la un garaj, majoritatea oamenilor își imaginează o structură veche, amplasată în spatele...