11 C
Bistrița
luni, martie 27, 2023

PETIȚIE: Ce nume își doresc bistrițenii pentru Parcul municipal

Primăria Municipiului Bistrița va decide, în ședința de săptămâna viitoare, ce nume să poarte Parcul Municipal. Locuitorii orașului sunt invitați să-și exprime părerea în cadrul unei petiții online inițiată de reprezentanții Asociației România Eco.

Fără o consultare preliminară, primarul Ioan Turc propunea zilele trecute ca parcul municipal să poarte numele Regelui Mihai I. 

Turc vrea un nou nume pentru Parcul Municipal. Cum va fi „botezat”:

Asociația România ECO, filiala Bistrița, coordonată de Ion Lucian Petraș, a luat  atitudine și îi invită pe bistrițeni să-și spună părerea.

Petiția online poate fi semnată AICI.

Până acum petiția a fost semnată de 37 de bistrițeni. Cei care au inițiat acest demers susțin că cel mai potrivit nume pentru parcul municipal este „George Coșbuc”.

Între altele, pentru că statuia lui Coșbuc a devenit, în timp, simbolul parcului. 

În apropiere funcționează și Centrul Cultural Municipal George Coșbuc, reinventat pompos „Palatul Culturii”, argumentează inițiatorii petiției.  

Singurul motiv pentru care municipalitatea a ales numele „Regele Mihai I” ar fi că în 25 octombrie se împlinesc 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I, susține Ion Lucian Petraș.

Consiliul Local Bistrița se întrunește în ședință extraordinară miercuri 20 octombrie, de la ora 16.30, în sistem online. Unul dintre punctele de pe ordinea de zi este atribuirea unui nume Parcului Municipal.

Figura regală care are o legătură cu Bistrița este Carol II, un personaj cu care nici România și nici Casa Regală nu este mândră. De altfel acesta a fost surghiunit la Bistrița pentru escapadele lui amoroase care nu făceau cinste familiei regale. (…)

Chiar dacă administrația locală nu vă consultă pentru astfel de inițiative, voi, în calitate de cetățeni ai municipiului, aveți dreptul să vă spuneți părerea. Iar acest lucru contează!

Într-o societate democratică, administrațiile se consultă cu cetățenii. Mai ales în astfel de chestiuni sensibile. Primăria Bistrița are la dispoziție un site nou cu o secțiune dedicată sondajelor publice, dar a ales să nu îl folosească în acest sens.  

Inițiem această petiție pentru a vă cere sprijinul pentru modificarea numelui Parcului Municipal! Vrem ca parcul central din Bistrița să se numească George Coșbuc!

Bistrițenii au dreptul să își spună cuvântul!

Vă invităm să solicitați pe adresa de e-mail [email protected] accesul online la ședința extraordinară de Consiliu Local din 20 octombrie 2021. Tot aici puteți trimite punctul vostru de vedere argumentat. Aveți acest drept și puteți să le transmiteți direct consilierilor locali și administrației mesajul nostru comun: Vrem ca Parcul Municipal să se numească George Coșbuc”, subliniază inițiatorii petiției.

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

  1. Aici nu-i vorba despre necesitatea ca Parcul Municipal să poarte neapărat un nume. Adevaratul motiv este că în 25 octombrie, 2021 se împlinesc 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României, iar administratia locală doreste să marcheze această aniversare.
    Totusi, pentru corectitudine, trebuie stiut că până la cel de-al doilea război mondial o serie de străzi si piete din Bistrita purtau numele unor personalităţi regale, inclusiv al Regelui Mihai. Astfel, Piata Centrală de astăzi se numea „Regele Ferdinand”, Bulevardul Republicii se numea „Regina Maria”, iar Bulevardul Independentei purta numele „Regele Mihai”. După instalarea comunismului in România, mai exact după proclamarea republicii din 30 decembrie 1947, Piaţa Regele Ferdinand a devenit Piaţa Stalin, Bulevardul Regina Maria a fost denumit Bulevadul Republicii iar Bulevardul Regele Mihai se numea Gheorghe Gheorghiu- Dej, De aceea, ar fi cel mai corect să se revină la denumirile din perioada interbelică pentru aceste străzi si piete.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Mâine se deschide AmaZone Bistrița, primul magazin cu produse resigilate sau lichidări de stoc Amazon, din județ!

Peste 1.000 de produse, cu reduceri de 50 %, îi așteaptă mâine pe bistrițeni la AmaZone...

Un nou magazin ZOO Hobby, în Ștefan cel Mare, lângă Cotidian

Bistrițenii  din partea de sus a orașului au de acum un magazin destinat animăluțelor lor de...

Easy Solution Bistrița – servicii profesionale de curățenie pentru firme și instituții

Lasă grija curățeniei biroului, firmei sau halei pe mâna celor de la Easy Solution: Specializați în...