0.8 C
Bistrița
duminică, decembrie 10, 2023

Piste de biciclete în Bistrița, până în 2020!

Pistele de biciclete ar putea deveni realitate în Bistrița până în anul 2020. Municipalitatea are în plan să amenajeze piste, în speranța că bistrițenii vor contribui la un oraș mai puțin poluat.

28 de străzi din Bistrița au fost prinse într-un proiect pentru amenajarea pistelor pentru cicliști în municipiul Bistrița.

„Planificarea reţelei de ciclism face parte din planificarea generală a reţelei de transport locală şi din planificarea generală națională de transport. Scopul este de a dezvolta sistemul de transport integrat, astfel încât o dezvoltare coordonată a sistemelor de transport individuale şi o utilizare eficientă a întregului sistem să fie posibilă. Pentru a avea o dezvoltare urbanistică armonioasă şi modernă, sistematizarea oraşului trebuie regândită. O componentă esenţială în reformarea circulaţiei la nivel local este bicicleta”, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre dezbătut astăzi în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local Bistrița.

În total, administrația vrea să amenajeze aproximativ 27 kilometri de piste de biciclete pe un singur sens.

„Doresc să subliniez faptul că nu vom avea doar niște linii trasate pe suprafața de carosabil sau pe trotuare, ci va exista o diferență de nivel de circa 5-6 cm între pistele de biciclete și între piste și carosabil. Între carosabil și piste, dar și între piste și trotuare vor fi elemente de separare, stâlpișori, să protejăm pe de o parte cicliștii de mașini și pe de altă parte pietonii de cicliști”, a explicat primarul Ovidiu Crețu.

Străzile de pe traseul pistelor de cicliști sunt cele aprobate prin studiul de fezabilitate menţionat anterior şi anume: 1 Decembrie, Avram Iancu, Grănicerilor, Ghinzii, C.R. Vivu, Vasile Lupu, Tudor Vladimirescu, Cimitirului, Crinilor, Ioan Slavici, Subcetate, Drumul Cetăţii, Drumul Dumitrei Vechi, Dimitrie Cantemir, Eroilor, Împăratul Traian, Valeriu Branişte, Aleea Sălciilor, Petru Maior, Al. Odobescu, Ioan Raţiu, Codrişor/Victor Onişor, Alba Iulia, Aleea Şieu, Panait Cerna, Gheorghe Pop de Băseşti, Axente Sever, Garoafei, având o lungime totală în ax de 17,649 km și fac parte din rețeaua stradală a municipiului Bistrița.

Prin documentaţia de actualizare s-au suplimentat staţiile de închiriere faţă de cele propuse prin proiectul pilot Free Cycle – elaborat în 2014, rezultând un numar de 7 stații, după cum urmează: zona Pădurii Schuleward; zona-Piaţa Mihai Eminescu; str. Parcului; str.Calea Moldovei-zona Han, str.Calea Moldovei-zona Piață ;zona str. Cuza Vodă, b-dul Independeței-zona Big. Închirierea bicicletelor se va face în sistem free cycle. Fiecare stație va fi dotată cu 25 de biciclete,  o parte din acestea vor fi electrice. Doua stații vor fi prevăzute și cu dispozitive pentru încarcarea bicicletelor electrice.

Valoarea totală a proiectului este estimată la 4,7 milioane de euro, iar municipalitatea dorește să fie finanțat prin fonduri europene nerambursabile, respectiv

POR 2014-2020, respectiv Axa prioritară 4 obiectivul specific 4.1 „Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reşedinţă de judeţ prin investiţii bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă”.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 15 voturi «pentru».

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

FOTO: S-a deschis Pizzeria Restaurant Allegria, la Pagu! Pe lângă pizza care i-a făcut cunoscuți, au acum în meniu și delicii din bucătăria libaneză

Povestea Pizzeria Allegria începe în urmă cu câțiva ani, la Năsăud. După ce i-a cucerit pe...

Doar TREI apartamente disponibile la prețul promoțional de 999 Euro/mp plus TVA în complexul Best Luxury Residence, de pe Libertății

Best Luxury Residence propune celor care se află în căutarea unui apartament un proiect imobiliar modern, care se ridică deja pe str. Libertății din Bistrița. Primul bloc va fi dat în folosință anul viitor. În această perioadă, dezvoltatorul imobiliar are o ofertă: 5 apartamente la un preț promoțional de doar 999 Euro/mp plus TVA. Două dintre apartamente s-au dat, mai sunt trei disponibile la acest preț.

Anunț începere proiect de investiții pentru retehnologizarea societății

SC FLORĂRIILE PĂPĂDIE S.R.L anunță începerea activităților proiectului „PROIECT DE INVESTITII PENTRU RETEHNOLOGIZAREA SOCIETATII”, Cod SMIS 161978, finanțat în cadru POC - Programul Operațional Competitivitate 2014-2020...