27.3 C
Bistrița
miercuri, august 17, 2022

FOTO – Poraimos, genocidul uitat al rromilor: „Un semnal de alarmă, pentru ca asemenea atrocități să nu se mai repete”

Poraimos este cuvântul pe care rromii îl folosesc când evocă o amintire dureroasă pentru etnia lor: genocidul nazist prin care au trecut în cel de-al Doilea Război Mondial. Este important să ne amintim de aceste lucruri. Vrem ca întâlnirea noastră să fie un semnal de alarmă, pentru ca asemenea atrocități să nu se mai repete”, a precizat Alexandru Pugna, managerul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

Ieri, la sediul Centrului Județean pentru Cultură a fost comemorată ziua de 2 august – desemnată Ziua Memorială a Holocaustului Rromilor.

În noaptea de 2 august 1944, în lagărul de concentrare de la Auschwitz II-Birkenau, cei 2.897 de membri de etnie rromă rămași în viață – femei, bătrâni și copii din așa-numitul „lagăr al țiganilor” au fost exterminați în camerele de gazare.

Nu au existat supraviețuitori romi în lagărele de la Auschwitz.

Centrul Județean pentru Cultură BN a organizat cu acest prilej o conferință susținută de Cleopatra Lorințiu, cetățean de onoare al orașului, scriitor, diplomat și realizator al unor emisiuni TV.

În deschidere, Alexandru Pugna a remarcat că, în acest moment, rromii sunt cea mai mare minoritate etnică în Uniunea Europeană. Dar sunt, totodată, și cea mai oprimată comunitate, așa cum reiese din statisticile oficiale.

Cred că educația este cea mai bună metodă de combatere a discriminării în lupta pentru drepturile omului. Am dori ca lumea să-și amintească suferința rromilor, să le înțeleagă mai bine situația…”, a mai spus Alexandru Pugna.

Ziua de 2 august, Holocaustul rromilor, numit și Holocaustul uitat, este pentru noi este o zi tristă.

S-a discutat prea puțin despre el. În ultimul timp abia s-a încercat să se pună în evidență și să se dicute despre acest fenomen”, a remarcat Romulus Pop, președinte interimar al Partidei Romilor „Pro-Europa” Bistrița-Năsăud.

Romulus Pop s-a referit și la deportările rromilor în Transnistria, subliniind că „ete important să marcăm acest eveniment, iar tinerii noștri să știe prin ce au trecut strămoșii lor…”.

Este o temă care ne privește absolut pe toți. E adevărat că Holocaustul evreilor a devenit o temă universală, pe care ei au reușit s-o aducă în permanență în atenția publică. Ei au știut să lupte pentru recunoașterea tuturor crimelor. Problema este că mult au suferit și rromii. Târziu am început să recunoaștem acest lucru. Iar acum trebuie să spălăm acest păcat”, a mărturisit Cleopatra Lorințiu.

Scriitoarea a recunoscut a început să afle detalii despre acest subiect în 2002, la Paris. Atunci lucra la Ambasada României, și acolo l-a cunoscut pe Marcel Courthiade – o referință în acest subiect. „Atunci mi-am dat seama de adevăruri și vinovății. Numărul de victime se plasează între 200.000 și 2 milioane. e

Întreaga conferință Poraimos – Genocidul Rromilor poate fi urmărită AICI

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud și Partida Romilor „Pro-Europa” Bistrița-Năsăud.

ARTICOLE SIMILARE

3 COMENTARII

  1. Și ar fi bine să nu uităm că prin anii 40 în timpul ocupației naziste, sașii din Bistrița au înființat un batalion SS cu care păzeau 2 lagăre de muncă, unul în dealul Târgului și unul la Livezile, în aceste lagăre erau adunați evrei țigani și români. Iar noi acum îi pupăm în dos pe sași și îi ridicăm în slăvi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Sfaturi de siguranță pentru Hoverboard

Hoverboard-urile sunt la modă în acest moment, dar merită cu adevărat să fie atât de populare? Iată câteva sfaturi de siguranță de care să țineți cont dacă trebuie neapărat să aveți această jucărie la modă.

La Maison du Claire te trimite la relaxare! Cum poți câștiga un weekend „zen” la Therme București

La Maison du Claire își propune să-i trimită la relaxare pe cei mai fideli clienți ai...