POVEȘTI DIN SAT: Mănăstirea din vis

POVEȘTI DIN SAT: Mănăstirea din vis

Într-una din zile, primesc un telefon de la o prietenă bună.

– Nadia, știi de ce te-am sunat? Ca să te întreb dacă nu vrei să scrii o poveste, așa cum te pricepi tu, despre un vis foarte interesant… Eu ți-l spun și tu îl scrii. Ce zici? Eu scriu câteodată poezii pentru mine, dar nu le public. Te rog, scrie tu, căci aceasta este o poveste adevărată. Vrei?

– Da, de ce nu? Te ascult! M-ai făcut curioasă!

– Rareori mi se întâmplă să mă trezesc în plină noapte și să îmi amintesc exact ce am visat. De vreo două nopți, am visat cum un călugăr necunoscut a venit în casa în care eram musafir, a stat de vorbă cu doamna – care mă invitase (necunoscută și ea). Iar la ieșire, dând cu ochii de mine, m-a îndemnat să trasez pe dușumea o linie. Am tras-o dreptă până la un loc, apoi linia s-a frânt, înspre dânsul.

A privit-o îndelung, n-a zis nimic o vreme, apoi s-a întors înspre mine și mi-a spus:

– Până aici ai scris pentru tine, de aici vei scrie pentru Domnul! Cu degetul îmi arăta locul de unde voi începe să scriu. De la punctul în care s-a frânt linia. 

L-am ascultat și am început să plâng. Gândul mi-a fugit spre moarte. Acolo mi-a fugit gândul. Călugărul s-a uitat la mine mirat și m-a întrebat:

– De ce plângi? Nu-ți place să scrii pentru Domnul?

M-am trezit amintindu-mi fiecare cuvânt al lui. Ca și cum aș fi fost trează.

A doua zi am tot întrebat când pe unul, când pe altul, ce înseamnă visul meu. Cei mai mulți au zis ca este un semn și că ar trebui să încep sa scriu pentru Domnul. Da, așa este! Dar, ce? Eu scriu poezii, doar.

Atunci, una dintre prietenele mele, plecată în străinătate, mi-a amintit și de visul din toamnă. Despre acesta vreau să-ți povestesc, să scrii. De visul cu Mănăstirea. Atunci l-am urmat.

– De ce nu scrii despre visul din toamnă? m-a întrebat Maria.

– Foarte bine spui, dar cum să fac asta? Lumea o să creadă ca sunt dusă cu pluta… Și-apoi, eu nu scriu decât versuri…

– Nuuuu, draga mea, nuuuu… Scrie, te rog! Așa cum simți! Lumea trebuie să creadă în puterea lui Dumnezeu. De aici, de unde scriu eu, morții sunt duși cu camionul și incinerați, nu se știe unde și nici cenușa nu le-o poți lua. Ieri a murit un doctor, un vecin de-al meu. De șase zile n-a venit acasă. Vaaaai! Te rog, scrie, nu zăbovi! Pune pe hârtie! Doar Dumnezeu ne poate salva! Trebuie să pui! Acum! O să vezi!…

Încerc să fac asta acum. Nu știu de ce am visat, nici ce…Totul se poate interpreta. Eu nu vreau, căci nu mă pricep.

Spun doar că sunt momente în care nu poți decât să te cutremuri când realizezi că ceea ce visezi noaptea, în somn, este real, ziua. Și că, mai presus de noi mai există cineva, cu putere inegalabilă.

Oricât de mari și puternici suntem, în fața morții suntem neputincioși… Și cine stă în genunchi în fața lui Dumnezeu, rămâne în picioare în orice situație! Îți spun visul:

Visul

În casa bunicii, plecată și ea în lumea de dincolo, de multă vreme, pe peretele gol, un singur tablou. Iar casa era transformată în muzeu. Lumea privea la puținele lucruri expuse acolo. Eu, îndemnată de o doamnă din spatele meu, mă uitam la tabloul așezat pe peretele cu hornul casei.

– Dumneavoastră știti ce vă transmite bunica, prin acest tablou?

– Nu!

– Păi zice să mergeți și să vă rugați la mănăstirea…X

N-am reținut numele mănăstirii decât în momentul când repetam cuvântul – șoptit din spate de o persoană – explicând cuiva din familie.

– La ce mănăstire?

– La Mănăstirea Izvoarelor.

În clipa aceea m-am trezit. Așa am reușit să țin minte visul și numele mănăstirii. Am deschis ochii și mi-am dat seama că nu cunosc nicio astfel de mănăstire și nici nu am auzit de ea.

Dimineața m-am ridicat din pat, am luat un telefon și am căutat locul din vis. Am întrebat Google-ul. Mănăstirea Izvoarelor era Biserica celor 7 Izvoare de leac, în județul Argeș, cu povestea scrisă ca atunci când te duci să iei apă de la izvoare, să-ți pui în gând dorințe, să te rogi, pacurgând drumul dintre izvoare, în tăcere.

Am citit și legenda legată de puterea pe care au primit-o oștenii lui Mircea cel Bătrân, Vlad Țepeș și Mihnea Turcitul, care în drumul lor de la Mănăstirea Cotmeana, spre Mănăstirea Tutana, Curtea de Argeș și mai departe, se opreau aici pentru rugăciune, meditație și pentru a bea din apa izvoarelor. Înante de lupta de la Rovine, Mircea cel Bătrân a otrăvit apele și s-a retras la aceste izvoare unde apele i-au întărit pe oștenii săi, care ulterior au biruit oastea numeroasă a sultanului Baiazid.

În toamna târzie, fără să estimez distanța sau timpul, fiind plecată la Brașov, la rude, mi-am pus în gând să ajung la Mănăstirea din Vis. Din Brașov, până în Argeș unde era aceasta, călătoream patru ore și jumătate, asta în condiții bune, fără incidente.

Așa că, primind încuviințarea și sprijinul șoferului care nu se declara ateu, dar nu afișa prea mult credință, am plecat. A fost momentul în care mi- am dat seama ce mult crede în puterea Lui! Nu, nu voia doar să nu mă refuze. Drumul în sine a fost un efort pentru el și-i mulțumesc! Împreună cu soțul și șoferul, am pornit spre Argeș, la o adresă luată de pe Google.

Știam doar că vreau să ajung acolo. Atât!

La ieșirea din Predeal, spre Sinaia, mașinile circulau bară la bară. Minute, jumătăți de ceas. Uuuuf! Clipele treceau greu și timpul se scurgea în defavoarea noastră, căci toamna târziu, întunericul se lasă repede. Gata, ne întoarcem… Nu, n-are rost, că ne apucă noaptea – zicea Cel cu codiță. Nuuuu, mergem înainte, mă încăpățânam eu… Înainte… La mănăstirea din vis! Trebuia să ajung! Șoferul era calm, iar soțul mă susținea. Înțelegea dorința mea!

Au urmat devieri de la traseu, indicatoare citite greșit sau urmate greșit, pierderi de timp… Cineva nu te lăsa parcă, să ajungi. Foame nu, nici sete. N-a fost îndeajuns. Au urmat defecțiuni zgomotoase la mașină, care niciodată până atunci nu au apărut. Mașina era de curând cumpărată. Telefoane de confirmare, traseu greu, întunericul se lăsa curând, noi călătoream de la ora 15. Dacă se strica mașina, pe cine sunăm? Este atâta cale!

În jur, doar păduri, drumuri în păduri dese, cu copaci înalți și drepți ca lumânările. Erau de o altă dimensiune decât văzusem vreodată. Mari, viguroși, puternici, drepți! Covor de frunze uscate și drumul îngust, asfaltat, ce te ducea într-o direcție. Un loc de rugăciune. Mai…mergem.

Daaaaa! Iată, bisericuțaaa! Ce frumoasăăă! O bijuterie între copaci, frunze și alei asfaltate. De vis!

Pe drum, mașini cu oameni veniți din apropiere, să-și ducă apă de la izvoare. Auzindu-mă vorbind, m-au întrebat.

– De unde sunteți? Nu vorbiți ca pe la noi..

– De la Bistrița.

– Cum de ați venit până aici?

– Eu am visat să vin aici. În vis am fost îndemnată…

– Vaaai, doamnăăă, mi se face pielea de găină!

Bisericuța nu era mare. Cu tinduța ei, era cât 2-3 camere de casă. Modestă. Atât am estimat. Era atât cât a putut să fie ridicată de acea doamnă ce visase și ea că trebuie să ridice acolo o bisericuță. Am citit asta pe panoul de la intrare.

Am urcat cele câteva trepte. Nu-mi venea să cred! Am ajuns. Acolo unde visul m-a trimis, cu nume, cu adresă, cu tot. O bucurie fără seamăn mi s-a așternut în suflet. O împăcare. Îmi venea să-i îmbrățișez cu drag pe toți pe cei care-i întâlneam aici. Ei veniseră după apă, iar eu, de bucurie mare că plec, am uitat să-mi iau sticle. Am venit doar cu două , de doi litri. Ei veneau după apă. Eu mai căutam ceva…

Șoferul era liniștit, soțul meu se bucura de bucuria mea și făcea poze. În curând, întunericul nu te mai lăsa, iar doamna cu iconițele și lumânări ar fi adunat totul, pregătindu-se să plece. Era pădure, nimeni nu locuia aici, decât bisericuța. Un loc de rugăciune, departe de vâltorile lumii… Parcă ne-au așteptat pe noi. Eram ultimii veniți.

M-a întâmpinat preotul tânăr, cu fața luminată și cu un zâmbet larg, pe față.

– Părinte, Doamne ajută! V-am găsit, părinte! Eu am venit aici căci am visat să vin. Vin de departe. Am călătorit patru ore, de la Brașov. Nu am auzit niciodată de acest loc, dar în vis am aflat de el. Sunt atât de fericită!

– Bine ați venit! Vedeți, doamnă, Dumnezeu este lângă noi și ne trimite îndemnuri. Nu înțelegem multe, dar el știe de ce ni le dă!

Haideți, să vă fac o rugăciune și mergeți apoi să luați apă, căci se înnopteză.

Așa am făcut. Bisericuța era cât o cameră, plină de icoane pictate și răspândea căldura primirii. Foc nu era, nici sobă.

– Părinte, vă rog să vă rugați pentru toți cei de pe lista aceasta, vii sau morți, pentru toți.

Am umplut lista cu toți ai mei, iar celor ce mă așteptau, le am cumpărat suveniruri. De toți banii pe care îi aveam în geantă atunci. Bucuria era atât de mare! Am ajuns la locul din vis!

Am pornit apoi spre cele trei locuri amenajate, să luăm apă. Erau parcă trei mici bisericuțe prin padure, amenajate și îngrijite, cu apă ce ieșea din pământ, cu robinete și căni. Fiecare era pictată cu icoane și sfinți, iar apa avea efect tămăduitor. Așa cum am citit, mergând spre fiecare, pe aleea îngustă, mi-am spus câte o rugăciune, în gând. Cea mai mare rugăciune era Doamne ajută! și Doamne,ȚIE îți mulțumesc!

Eram fericită! Nu mă consideram o merituoasă pentru vis, dar vedeam… Mi se împlinea o dorință! Mi se dovedea că CEVA, mai sus de noi, EXISTĂ! Vedem oare, asta?

Ne-am întors. După noi, părintele a plecat, însoțit de doamna în vârstă care vindea lumânări. Am aprins și eu pentru toți ai mei. Aici, la MĂNĂSTIREA DIN VIS. Am urcat cu toții în mașină și am pornit spre casă, prin întuneric. Oare, cum vom călători, încă patru ore? Nu ne va lăsa mașina în drum? Vom ajunge cu bine acasa?

NUUU! Nici o problemă! Drumul părea mai ușor, zburai, parcă. Am pornit, după ce părintele ne-a urat ,,Doamne ajută! Să ajungeți cu bine!”

Am ajuns, i-am mulțumit lui Dumnezeu în gând, în fiecare clipă, pe drum. După patru ore de mers, am ajuns cu bine la destinație. Împăcarea din sufletul meu nu o pot descrie! Ca și mulțumirea spre Cel care m-a trimis acolo, dându-mi alături oameni care să mă ajute și… o armată de îngeri păzitori.

Mi-am așezat capul pe pernă, mulțumind lui Dumnezeu și rugându-l să-mi mai trimită semne, ca eu să pot spune și altora, că EL EXISTĂ! În tot și în toate!

Iar eu sunt poate, cea mai neînsemnată persoană, care merită un astfel de dar!

De aceea am îndrăznit să ți-l spun, ca să-l așterni pe hârtie!

PS.  Copiii m-au întrebat ce cadou îmi doresc, de ziua mea.

-Vreți să știți? Vreau să mai ajung încă o dată la Mănăstirea din Vis! Să rostesc o rugăciune pentru toți, în acel loc pe care Dumnezeu mi l-a arătat!

Te rog, Nadia, să scrii! Uite, îți trimit și poze! Postează-le! Fă cunoscut visul, că este real! Mulțumesc!

ȘOCANT: Un bărbat a fost găsit spânzurat în Ilva Mică de un culegător de ciuperci iulie 4, 2020 - Un culegător de ciuperci din Ilva Mică a făcut o descoperire șocantă. Acesta a găsit în apropierea Primăriei un bărbat spânzurat. Victima și-a pus capăt zilelor în urmă cu câteva zile și nu a putut fi identificată.
FOTO: O invitație / provocare pentru orășeni, cosași pricepuți, energici sau firavi… iulie 4, 2020 - „Indiferent dacă esți țăran sau orășean, cosaș obișnuit sau începător absolut, o bestie de putere sau mai degrabă firav, plin de energie sau ușor de obosit – hai să facem fân…! La o clacă de vară...!” Cam așa sună provocarea lansată de belgienii de la ferma Ermitaj Malin.
S-au ținut de cuvânt! A ajuns TIR-ul cu alimente de la Supercom, pentru sinistrații din Rodna iulie 4, 2020 - Prezent în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro, primarul comunei Rodna a anunțat că se așteaptă un TIR cu alimente. Cei de la Supercom s-au ținut de promisiune și sinistrații din comună au primit pachete generoase.
Bistrița-Năsăud: Șapte cazuri pozitive și cinci vindecați. Nici o persoană nu se mai află în carantină instituționalizată iulie 4, 2020 - Avem 561 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore șapte bistrițeni au fost infectați cu coronavirus, iar cinci persoane au fost declarate vindecate și externate. Începând de astăzi nici o persoană nu se mai află în carantină instituționalizată. La nivel național, în același interval de timp, au fost raportate 416 de cazuri noi de infecție.
Sorin Pop, din nou pe circuit! Ca să-l motiveze să ajungă pe podium, îl are alături pe cel mai înfocat fan iulie 4, 2020 - Că nu e concurs la care să nu participe și că nu se teme de competiție, nu e lucru nou! Sorin Pop e din nou pe circuit, la Adâncata! Și țintește din nou spre podium. Iar pentru a fi și mai motivat, și-a luat cu el pe cel mai înflăcărat fan: fetița lui.
Aquabis: Asigurați-vă stocurile necesare de apă. Se sistează apa în tot Becleanul, de duminică seară iulie 4, 2020 - Asigurați-vă stocurile necesare de apă: Se sistează apa în tot Becleanul, începând de duminică, 5 iulie 2020, orele 23.55 - anunță Aquabis.
Rostul de dimineață. Câteva impresii. Despre o minune care iese din tomberon… iulie 4, 2020 - O minune, ieșind din tomberon: Departe de lumea noastră, undeva prin Ilva Mare… Dar nu poate fi vorba decât despre câteva impresii, câteva senzații. Câteva atingeri de blană mătăsoasă: 
VIDEO: DN17C, blocat în Coșbuc și Romuli de aluviuni iulie 4, 2020 - Drumul Național 17 C este blocat pe raza a două localități: Coșbuc și Romuli, din cauza unei alunecări de teren și respectiv a aluviunilor care au ajuns pe carosabil. Intervin pompierii voluntari pende degajarea șoselei.
Aquabis: Două localități fără apă potabilă, astăzi iulie 4, 2020 - Două localități fără apă potabilă, astăzi, 4 iulie 2020 - anunță Aquabis.
BACALAUREAT 2020: Topuri și statistici. Ne mândrim cu elevii de 10, dar să nu-i ignorăm totuși pe ceilalți… iulie 3, 2020 - Ne mândrim cu elevii de 10, dar nu avem voie să-i ignorăm totuși pe ceilalți, care au depus și ei eforturi, au muncit și au obținut rezultate excelente la Bacalaureat. Este cazul unor licee cu performanțe remarcabile din Bistrița-Năsăud: „Este o generație de elevi extrem de buni. Sunt copii care muncesc mult peste program...”
VIDEO: Top 3 provocări cu care se confruntă Betak. Cum a supraviețuit compania din Bistrița în pandemie iulie 3, 2020 - Caius Bulea, directorul general Betak Bistrița, a participat la dezbaterea găzduită de Ziarul Financiar, despre evoluția investițiilor în infrastructură, în România, dar și despre exportul de componente de siguranță rutieră. „Suntem singurii producători din România care avem atestate aceste produse și încercate cu institute de specialitate”, a subliniat Caius Bulea.
TOP 4 cele mai inovatoare produse cosmetice L’Oreal Paris iulie 3, 2020 - Machiajul este cel care pune în valoare frumusețea și feminitatea, cel care desăvârșește întreaga ținută, accentuează atuurile și ascunde imperfecțiunile. Astfel, renumitul brand francez L'Oreal Paris a conceput diverse mijloace cosmetice decorative, datorită cărora a reușit să ajungă unul dintre cele mai îndrăgite branduri și care te vor ajuta să obții cel mai superb și rezistent machiaj.
Polițiștii vor să-i dea ”cadou„ de majorat, o lună de ”concediu” după gratii iulie 3, 2020 - Un tânăr de 18 ani riscă să ajungă o lună de zile după gratii. Acesta e cadoul de majorat pe care polițiștii vor să i-l facă în urma ilegalităților constatate. Decizia finală aparține însă instanței de judecată.
Planificați o escapadă de weekend, în munți? S-a reparat drumul de la Valea Mare spre Lacul Lala! iulie 3, 2020 - Ploile din ultima perioadă și viiturile au distrus și drumul ce duce spre Lacul Lala, pe la Valea Mare. Din fericire, acesta a fost reparat. Așa că cei ce doresc să facă o escapadă de weekend, spre Vârful Ineu, pot folosi și DN 17 D.
BN: 10 cazuri noi de Covid 19, în ultimele 24 de ore! Și patru vindecări iulie 3, 2020 - Județul nostru are încă 10 persoane infectate cu COVID 19. Acestea au fost depistate în ultimele 24 de ore. La nivel național, într-o zi, s-au infectat 420.
Controale la balastiere! Amenzi de aproape o jumătate de milion de lei! iulie 3, 2020 - ABA Someș Tisa a făcut controale la balastiere, în mai multe județe, printre care și Bistrița Năsăud. S-a lăsat cu amenzi de aproape un jumătate de milion de lei. Și s-au întocmit și dosare penale.
BIASICOM: Friteuză cu aer cald XXL la doar 269,99 lei iulie 3, 2020 - Pofta de cartofi prăjiți ți-o poți satisface oricând, într-un mod sănătos. Cu Friteuza cu aer cald, nu ai nevoie de ulei, așa că mâncarea e mult mai sănătoasă. Iar acum, la BIASICOM, găsești friteuză XXL, ca să poți face cartofii prăjiți dintr-o dată, pentru TOATĂ familia, la un super preț. Oferta e de 269,99 lei, economisind 100 de lei din prețul inițial!
Un SRL de apartament „născut” anul trecut bagă în buzunar peste un milion de euro pentru celula 2 de la Tărpiu iulie 3, 2020 - S-a produs minunea: începe construcția celei de-a doua celule de la Tărpiu. Problema e că pe potul de 1,3 milioane de euro a pus mâna  o firmă de apartament din București, care și-a început activitatea abia anul trecut.
Secția de Neurologie funcționează cu 2 medici, ceilalți fiind puși pe dreapta de Covid iulie 3, 2020 - Gabriel Lazany, managerul SJU Bistrița a dezvăluit faptul că Secția de Neurologie funcționează doar cu doi medici, după ce trei au fost depistați pozitiv cu Covid-19. În total, la Neurologie își desfășoară activitatea 5 medici.
Aquabis: Se cuplează rețeaua nouă de distribuție a apei, în Năsăud. Câteva străzi, fără apă iulie 3, 2020 - Se cuplează rețeaua nouă de distribuție a apei, în Năsăud - anunță Aquabis. Câteva străzi din oraș vor rămâne astăzi, 3 iulie 2020, fără apă:
FOTO: Dorel, mai cu grijă! I-au făcut mașina praf, după ce au tuns iarba! iulie 2, 2020 - S-a întâmplat azi, pe o străduță din municipiu. Mai mulți angajați ai unei firme au tuns iarba. Doar că nu le-a păsat că au făcut praf și o mașină. Nu doar că a fost acoperită de firele tăiate, dar a fost și zgâriată. Acum proprietarul umblă de la o instituție la alta să-și facă dreptate.
Accesul interzis! Ce se-ntâmplă la stadion: iulie 2, 2020 - Stadionul Gloria a fost scos la licitație. La doar trei zile de la data când ar fi trebuit să aibă loc licitația, s-a pus lacătul! Pe poarta închisă a apărut mesajul ”Accesul interzis în tribune”. CE se întâmplă:
VIDEO: Aproape 19 milioane de euro, investiți în ultimii patru ani, la Lunca Ilvei. Ce regretă primarul Flaviu Lupșan iulie 2, 2020 - Invitat la emisiunea Direct în Problemă, moderată de Iulia Stupinean la Bistrițeanul Live, primarul Flaviu Lupșan, din Lunca Ilvei, a vorbit despre proiectele care s-au derulat în localitate, în ultimii ani. Ce regretă primarul Flaviu Lupșan:
Doar 12 bistrițeni vindecați de COVID 19 au donat plasmă. Iar numărul donatorilor va mai scădea! AFLĂ motivul: iulie 2, 2020 - Județul nostru se laudă cu aparat de plasmafereză pentru recoltarea de la pacienții vindecați de COVID 19. Totuși, până acum, doar 12 persoane au donat. Iar numărul donatorilor va mai scădea. AFLĂ motivul:
BN: NOUĂ cazuri noi de COVID 19 și CINCI vindecări în ultimele 24 de ore iulie 2, 2020 - Numărul cazurilor noi de COVID 19 la nivelul județului, e oscilant, de la o raportare la alta. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 9 cazuri noi. Totodată, 5 bistrițeni s-au vindecat. La nivel național, 450 de cazuri noi depistate de la ultima raportare.
VIDEO: Femeie lovită din plin, pe trecerea de pietoni, în Tiha Bârgăului iulie 2, 2020 - O femeie care traversa strada pe trecerea de pietoni a fost lovită, din plin, de un autoturism. Și o fetiță care se afla în mașină a ajuns la spital. Evenimentul rutier a avut loc în Tiha Bârgăului.
EXCELENT! Confort sporit pentru pacienții de la spital: Toate paturile din unitatea medicală au fost înlocuite iulie 2, 2020 - Spitalul Județean de Urgență Bistrița a reușit înlocuirea paturilor din întreaga unitatea medicală. Ultimele paturi au sosit la spital în urma sponsorizării din partea Nuclearelectrica și a unei alocări din partea Ministerului Sănătății.
VIDEO: Ce se întâmplă cu drumurile recent modernizate în Rodna, distruse de inundațiile săptămânii trecute iulie 2, 2020 - Ce se întâmplă cu drumurile recent modernizate în Rodna, distruse de inundațiile săptămânii trecute. Cine plătește pagubele? Este vorba de bani pierduți? Primarul Valentin Grapini a explicat situația: „Este foarte greu, în asemenea situații. Lucrăm contra cronometru…”
EXPLOZIE de creativitate și culoare, de mâine, la Târgul Breslelor Moderne iulie 2, 2020 - Inima cetății Bistrița va fi plină în acest weekend de creativitate, frumusețe și culoare. Meșteșugari din Bistrița-Năsăud vă vor aștepta cu drag la Târgul Breslelor Moderne. Iar rodul talentelor lor vă va merge, cu siguranță, direct în inimă.
Aquabis: Fără apă potabilă astăzi, în Sângeorz-Băi și Rebrișoara iulie 2, 2020 - Se sistează apa potabilă astăzi, 2 iulie 2020, pe câteva străzi din Sângeorz-Băi și Rebrișoara - anunță Aquabis.