28.8 C
Bistrița
marți, iunie 28, 2022

Preoții din Bistrița vor binecuvânta casele credincioșilor, înainte de Bobotează. „Mai puțini și mai grijulii…”

Conform tradiției, preoții din Bistrița vor sfinți și vor binecuvânta casele cerdincioșilor și în acest an, în primele zile din ianuarie 2021. „Lumea ne va deschide pe măsura credinței. Dacă sunt credincioși mai reticenți care nu ne vor deschide – nu e nicio supărare. Dar preoții din oraș vor merge să binecuvânteze casele”, a precizat preotul protopop Alexandru Vidican.

Încă din primele zile ale anului, preoții din Bistrița, ca și cei din întreg județul, de altfel, obișnuiesc să colinde casele credincioșilor pentru a le binecuvânta și a le sfinți.

Este o tradiție ca, înainte de Bobotează, preoții să „meargă cu crucea”, iar creștinii să primească binecuvântarea acestora.

Pandemia din acest an a adus câteva modificări tradiției. Nu s-au impus restricții speciale – a anunțat preotul protopop Alexandru Vidican. „Vom merge cu Sfânta Cruce, vom merge să binecuvântăm casele credincioșilor. Vom fi mai puțini și mai grijulii, vom purta mască și vom respecta distanțarea fizică”, a mai spus preotul Alexandru Vidican. 

„Lumea ne va deschide pe măsura credinței. Dacă sunt credincioși mai reticenți care nu ne vor deschide – nu e nicio supărare. Cine ne primește – bine, cine nu ne primește – să fie sănătos… Dar preoții din oraș vor merge să binecuvânteze casele, așa cum ne cere tradiția…”, a mai spus preotul protopop Alexandru Vidican.

Tradiția ortodoxă și greco-catolică presupune ca în ajunul Bobotezei casele să fie sfințite. Încă din primele zile ale Noului An, prin scările blocurilor din Bistriţa a răsunat cântecul „În Iordan botezându-te Tu, Doamne…”. Sunt cuvintele care vestesc sosirea preoţilor parohi însoţiţi de copii, pe la casele enoriaşilor.

Preotul paroh sfinţeşte apoi fiecare cameră din casă cu busuioc înmuiat în apă sfinţită: „Se sfinţeste casa aceasta, în numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh”. Se cântă, în acest timp, „În Iordan, botezându-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii S-a arătat, că glasul Părintelui a mărturisit Ţie, Fiu iubit pe Tine numindu-Te. Și Duhul în chip de porumb a adeverit întărirea cuvântului. Cel ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule, şi lumea ai luminat, mărire Ţie”.

Foto @ Arhivă – Sfințirea caselor în ajun de bobotează 2019

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Îmbrăcăminte pentru femei – ce oferă designerii pentru primăvară?

Primăvara este anotimpul în care natura renaște. Totul a devenit colorat și temperaturile deja ne fac...

Ferestre și uși la preț de producător, exclusiv pentru bistrițeni, de la TeraGlass

TeraGlass, producător de ferestre și uși din PVC și aluminiu cu experiență de peste 15 ani...

Se fac angajări la Ocolul Silvic Dealul Negru, Dianova Instal, Leoni și Electroplast

Noi locuri de muncă sunt disponibile la Ocolul Silvic Dealul Negru și IMP România (fosta fabrică...