13.2 C
Bistrița
marți, aprilie 16, 2024

VIDEO – Flaviu Lupșan, primar în Lunca Ilvei: „Un moment de rușine cum n-am trăit în viața vieții mele”

Flaviu Lupșan, primarul din Lunca Ilvei, a povestit în studioul Bistrițeanul Live despre cel mai crunt moment de rușine pe care l-a trăit de când ocupă funcția de primar. „Să nu treacă nimeni prin ce am trecut eu în acele momente…”

Invitat în studioul Bistrițeanul Live, primarul Flaviu Lupșan din Lunca Ilvei a vorbit despre problemele pe care administrația le are cu cei care aruncă gunoaie aiurea.

Din păcate, mai sunt și asemenea elemente, pentru că nu pot să le spun altfel. Nu se aruncă gunoaie doar pe apă, ci și pe drumurile rutiere. O situație specială avem pe drumul de acces care vine din DN17, cu intrare prin Lunca Ilvei. Acolo avem o problemă chiar pe zona fondului forestier. Specific românului: deschide geamul mașinii și aruncă la întâmplare peturi, pahare de cafea…”, a remarcat primarul Flaviu Lupșan.

Edilul din Lunca Ilvei a recunoscut că aproape la fiecare două săptămâni, zona respectivă trebuie ecologizată. Se intervine acolo cu personalul silvic și alte persoane de bună credință.

Referitor la gunoaiele aruncate în preajma râurilor, primarul Flaviu Lupșan a subliniat că Lunca Ilvei se bucură de un mic avantaj, fiind prima comună de la izvoare.

Avem probleme minore, spre deosebire de alții. Lumea a fost conștientizată la noi cu mult timp în urmă. Suntem una dintre puținele comune care au înființat serviciul de salubrizare, încă din 2006. Am adus atunci pubele din Germania, am dat fiecărui cetățean, i-am obligat să-și scoată gunoiul la poartă după un anumit program…”, a explicat Flaviu Lupșan.

Autoritățile din Lunca Ilvei au amenajat și o groapă de gunoi la 2 kilometri de zona locuibilă. Mai mult, au avut grijă să-i informeze și pe localnici.

Lumea era deja pregătită. Am făcut adunări populare, am făcut pliante, pe cei mai mulți i-am convins să precedeze corect… Au fost și oameni care având o cantitate mai mare de deșeuri s-au gândit să le arunce în alte părți… În linii mari, însă, lucrurile sunt puse la punct. Au fost și cei de la Garda de Mediu săptămâna trecută. Cu aparatele în mână s-au plimbat ore în șir, căutând gunoaie. În final, au recunoscut: din nefericire, chiar nu avem ce fotografia…”, a mai povestit primarul Flaviu Lupșan.

Cea mai bună soluție – educația, nu amenzile…

Cea mai bună soluție pentru ca gunoaiele să nu mai fie aruncate aiurea este educația, consideră primarul Flaviu Lupșan. Părinții trebuie educați, pentru ca, la rândul lor, să-și educe și copiii. Grădinița, școala, biserica – toate instituțiile statului trebuie să se implice. Din iulie, primarul Flaviu Lupșan speră ca în Lunca ilvei să se facă și sortare selectivă cu adevărat. Flaviu Lupșan are în plan și o soluție de a motiva pe cei care adună deșeurile de plastic.

Amenzile nu sunt o soluție – consideră Flaviu Lupșan. Primarul a recunoscut că i-a descoperit de fiecare dată pe cei care au aruncat gunoaie aiurea. Dar a discutat personal cu oamenii respectivi, mustrându-i și demonstrându-le că au greșit. A preferat să nu facă tam-tam – ci să-i facă să se simtă rușinați.

Un moment de rușine cum n-am trăit în viața vieții mele până atunci…

Primarul din Lunca Ilvei a mărturisit că a trecut și el printr-o situație de maximă rușine. Cu vreo doi ani în urmă, a fost organizată aici o aplicație cu ISU la nivel național. Lunca Ilvei a fost aleasă ca punct de reper. Un elicopter trebuia să survoleze localitatea, pentru identificarea unor puncte cheie în caz de catastrofe.

Spre nefericirea mea, am trăit atunci un moment de rușine cum n-am trăit în viața vieții mele până atunci… Am survolat pe deasupra unui fost depozit pe care eu l-am închis atunci când am venit la primărie. Erau straturi de rumeguș de nu știu câți metri. Dar ceva s-a întâmplat în partea dinspre fondul forestier. Iar în decursul anilor, au dat pe-afară o grămadă de peturi și plasticuri… Elicea fiind foarte mare, s-au împrăștiat toate. Mi-am pus mâinile în cap, comandantul și reprezentanții ISU s-au uitat lung la mine. Eu am roșit, m-am albăstrit de rușine…

Până la ora respectivă avusesem parte numai de laude și impresii pozitive. După momentul acela nu mi-a mai trebuit nimic… Nu vă imaginați cu câtă rușine am coborât din aeronavă și cum m-am simțit… Să nu treacă nimeni prin ce am trecut eu în acele momente… Sigur că a doua zi ne-am și apucat de lucru. Am strâns, am adunat tot. Era o zonă pe care pur și simplu n-am văzut-o. Nu ne-am gândit că ar mai putea ieși gunoiul de-acolo…”, a mai povestit Flaviu Lupșan.

Alte detalii despre proiectele și investițiile care se derulează în Lunca Ilvei – mai jos:

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Primarul recunoaște cu nonșalanță ca a ascuns gunoaie sub rumeguș, este ilegal ce a făcut. Aviz comisiei care tocmai i-a dat nota de trecere, poate îl vizitează iar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis. 

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați. 

Mobilă nouă, fără defecte! Calitate germană, prețuri excelente! Mobilă Outlet Gherla oferă un discount de 10% cititorilor noștri la toate piesele de mobilier! Oferta...

Mobilă Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, sigilată și de cea mai înaltă calitate, de la furnizori consacrați din Germania. Aici găsiți o gamă variată de mobilier pentru toate încăperile locuinței, la prețuri mult mai mici față de prețul de catalog al furnizorilor.