11 C
Bistrița
miercuri, octombrie 4, 2023

VIDEO Ce facem dacă cineva din preajma noastră se îneacă? Acordarea primului ajutor, pas cu pas:

Câți dintre voi știți să acordați primul ajutor în caz de înec? Câteva acțiuni simple, realizate la timp, pot face diferența între viață și moarte. Ne explică ce avem de făcut medicul Justin Dodane, de la Secția ATI a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița.

Temperaturile tot mai ridicate din ultima perioadă ne îndeamnă să ne răcorim la piscină, în lacuri sau râuri. O bălăceală poate să fie periculoasă și chiar fatală pentru cei care nu știu înota. Cum acordăm primul ajutor în caz de înec?

Ne-a explicat la „Medicină pe Limba ta”, medicul Justin Dodane, de la Secția Anestezie-Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița:

  1. Scoatem persoana respectivă din apă, cu capul deasupra apei. Așezăm persoana respectivă pe o suprafață uscată.
  2. Verificăm starea de conștiență: îl strigăm și încercăm să îl scuturăm foarte ușor pentru a vedea dacă obținem o reacție.
  3. Dacă obținem o reacție, îl punem în poziție de siguranță, pe o parte, să se poată scurge apa și eventuale secreții
  4. Dacă persoana e inconștientă, verificăm dacă respiră
  5. Dacă nu respiră, începem manevrele de resuscitare

Dr. Justin Dodane ne recomandă să nu intrăm în apă dacă nu ne simțim bine, dacă suntem în stare de ebrietate sau am mâncat foarte mult.

Mai multe despre cum acordăm primul ajutor în caz de înec puteți urmări în emisiunea de mai jos:

Emisiunea „Medicina pe limba ta” este un proiect de educație pentru sănătate inițiat de Bistriteanul.ro și susținut de Policlinica MED TOTAL – Str. 1 Decembrie, Nr 30.

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Rombat caută analist cumpărări, electrician, gestionar și operatori. Locuri de muncă, disponibile și la Kreativ Metal, Fan Courier, Transmixt, Sanovil

Rombat are nevoie de Analist cumpărări, gestionar și operatori producție. Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Leoni, Kreativ Metal, Clinica Sanovil, Stewo Năsăud, Electroplast, Fan Courier sau MasterFoam. Oferta completă - mai jos:

Woooww! Deserturi de toamnă, cu puțin zahăr, surpriza toamnei de la Gelateria Aniela

Gelateria Aniela surprinde, din nou, cu un meniu delicios, de toamnă, numai bun de împărțit cu cineva drag și perfect pentru cei care țin la dietă! Vă așteaptă așadar deserturi de toamnă, inedite și, important, cu puțin zahăr. Pot fi servite pe loc sau la pachet. Dar puteți face și comandă.

REDUCERE 20 la sută, astăzi și mâine, în magazinele MARECOM! Sunt Zilele MARECOM, împlinesc 18 ani de activitate

Producătorul Marecom a ajuns la 18 ani de activitate și sărbătorește alături de clienți, cu oferte...