19.1 C
Bistrița
miercuri, iulie 24, 2024

VIDEO Ce facem dacă cineva din preajma noastră se îneacă? Acordarea primului ajutor, pas cu pas:

Câți dintre voi știți să acordați primul ajutor în caz de înec? Câteva acțiuni simple, realizate la timp, pot face diferența între viață și moarte. Ne explică ce avem de făcut medicul Justin Dodane, de la Secția ATI a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița.

Temperaturile tot mai ridicate din ultima perioadă ne îndeamnă să ne răcorim la piscină, în lacuri sau râuri. O bălăceală poate să fie periculoasă și chiar fatală pentru cei care nu știu înota. Cum acordăm primul ajutor în caz de înec?

Ne-a explicat la „Medicină pe Limba ta”, medicul Justin Dodane, de la Secția Anestezie-Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița:

  1. Scoatem persoana respectivă din apă, cu capul deasupra apei. Așezăm persoana respectivă pe o suprafață uscată.
  2. Verificăm starea de conștiență: îl strigăm și încercăm să îl scuturăm foarte ușor pentru a vedea dacă obținem o reacție.
  3. Dacă obținem o reacție, îl punem în poziție de siguranță, pe o parte, să se poată scurge apa și eventuale secreții
  4. Dacă persoana e inconștientă, verificăm dacă respiră
  5. Dacă nu respiră, începem manevrele de resuscitare

Dr. Justin Dodane ne recomandă să nu intrăm în apă dacă nu ne simțim bine, dacă suntem în stare de ebrietate sau am mâncat foarte mult.

Mai multe despre cum acordăm primul ajutor în caz de înec puteți urmări în emisiunea de mai jos:

Emisiunea „Medicina pe limba ta” este un proiect de educație pentru sănătate inițiat de Bistriteanul.ro și susținut de Policlinica MED TOTAL – Str. 1 Decembrie, Nr 30.

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la MasterFoam Șieu Măgheruș, Crama Veche și Restaurant Arena by Casa EMA

MASTERFOAM Șieu Măgheruș angajează operatori producție și stivuitoriști! Crama Veche are nevoie de administrator, ajutor bucătar și ospătari. Arena by Casa EMA caută elevi dispuși să lucreze în vacanța de vară. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Clinica Sanovil, RCB Electro, Delice Pan sau Coroana Grand Hotel. Oferta completă - mai jos: 

FOTO – RESELLUX Bistrița: Piscine de la 199 lei și sute de electrocasnice și SMART TV la SUPER PREȚURI!

La mare căutare sunt piscinele în aceste zile și s-au cam epuizat toate stocurile în Bistrița. Din fericire, RESELLUX Bistrița, din incinta OK Shopping Center, are un stoc generos și prețuri absolut decente.

SUPER PREȚ la noul SUV urban MG ZS, la RUBIN Bistrița: 16.950 Euro – TVA inclus

Ofertă specială, la reprezentanța Rubin Bistrița! Aici ai la dispoziție noul SUV urban MG ZS la un preț fără concurență: 16.950 Euro, TVA inclus.