24.1 C
Bistrița
vineri, aprilie 25, 2025

Primul fotograf român al Bistriței – celebrat la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie din Baia Mare

Primul fotograf român al Bistriței, considerat „cel mai mare şi mai talentat fotograf român al epocii”, va fi prezentat vineri, în cadrul expoziției „Mari fotografi din Transilvania”, la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș din Baia Mare.

O nouă prezență a Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud în plan expozițional se întâmplă vineri, 27 aprilie, de la ora 12:00, la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș din Baia Mare. Sub genericul Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX, publicul larg va putea admira panourile realizate de muzeograful Elena Pleniceanu care va prezenta publicului o scurtă istorie a fotografiei locale și vieții artistului fotograf Alexandru Roșu (1854-1913).

Expoziția este realizată de Muzeul Județean Maramureș în colaborare cu alte 5 muzee, iar Muzeul din Bistrița participă cu fotograful român Alexandru Roșu. Am realizat pentru expoziție 6 panouri de mari dimensiuni cu imagini ale acestuia pe lângă care, vor mai fi expuse albumul Societății Bistrițeana, dar și câteva fotografii originale. Exponatele vor putea fi admirate până în 24 iunie, după care vor ajunge și la Bistrița…”, a precizat muzeograful Elena Pleniceanu pentru Bistrițeanul.ro.

Alexandru Roșu a fost fotograful desemnat să realizeze albumul de prezentare al Bistriţei, la „Expoziția națională” deschisă în 1906 la București. Nicolae Iorga, după ce a văzut o parte din lucrările sale, l-a numit cel mai mare şi mai talentat fotograf român al epocii. Este totodată primul fotograf român al orașului – născut pe 9 ianuarie 1854 și trecut la cele veșnice pe 10 februarie 1913 – vorbitor fluent de germană și asimilat rapid de societatea bună a Bistriței, devenind un cetățean respectat și un foarte apreciat artist. Lui Alexandru Roșu îi datorăm câteva fotografii extraordinare realizate de artistul bistrițean memorandiștilor – liderii românilor transilvăneni care au trimis în 1892 o petiție împaratului austro-ungar Franz Josef. Mai multe detalii despre artist puteți reciti AICI:

 

De asemenea, 19 fotografii – portrete ale unor avocați, învățători, preoți din Bistrița, Rebrișoara, Feldru, Năsăud sau Sîngeorz provenind din expoziția organizată de Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud în 2010, intitulată Alexandru Roșu – Cronica în imagini, prin grija doamnei Elena Pleniceanu de la secția de istorie a Muzeului Județean – pot fi admirate într-o expoziție virtuală disponibilă la adresa 1850.bistrita.org.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Restaurantul Arena by Casa EMA angajează bucătar, STEWO Năsăud caută asistent manager și inginer calitate

Restaurant Arena by Casa EMA caută bucătar și ajutr de bucătar! Noi locuri de muncă sunt disponibile la STEWO Năsăud, unde este nevoie de magazioner, inginer Calitate și asistent manager. Se fac angajări și la ROMBAT, AMICII Building sau Ideal Print. Oferta completă, mai jos:

Škoda Elroq vine direct la tine: Test Drive la ușa ta, acum în Bistrița!

Bistrițenii au acum ocazia să descopere cel mai nou model electric din familia Škoda – Elroq – într-un mod complet diferit și extrem de comod: direct la ușa lor! Cu inițiativa „Test Drive la ușa ta”, MATEROM AUTOMOTIVE – Dealer & Service Autorizat Škoda, aduce viitorul mobilității acolo unde te afli, fie că ești acasă, la birou sau în oraș.

Se fac angajări la Crama Jelna, Rombat și Fan Courier: Noi locuri de muncă, în Bistrița

Crama JELNA angajează barman, ajutor barman, bucătar și maseur! ROMBAT caută operatori producție. NOI locuri de muncă în Bistrița, la SAN DECO Bistrița-Năsăud,  DIVANI & SOFA, AMICII Building și Ideal Print. Oferta completă, mai jos: