Program de weekend: Concerte extraordinare, conferință cu Teodor Baconschi, folclor și focuri de artificii…!

Program de weekend: Concerte extraordinare, conferință cu Teodor Baconschi, folclor și focuri de artificii…!

Nu e rost de plictiseală, în acest weekend la Bistrița și prin împrejurimi! Se anunță o mulțime de evenimente și concerte de muzică populară, rock, clasică, dar și o conferință cu Teodor Baconschi sau focuri de artificii în Leșu…! Aveți de unde alege, slavă Domnului…

Sâmbătă, 15 septembrie, de la ora 16:00, la Căminul Cultural din Maieru, sunteți invitați la conferința susținută de Teodor Baconschi și intitulată „Românii de pretutindeni, așa cum i-am cunoscut ca diplomat”.

La evenimentul organizat de primăria comunei, parohia ortodoxă Maieru și Consiliul Local va participa și ÎPS Andrei Andreicuț.

Tot în acest weekend, sâmbătă, de la ora 16:30, Festivalul Interjudețean de folclor „Rapsodia trișcașilor” debutează cu întâlnirea Cenaclului literar „Anton Coșbuc” și lansări de carte la care sunt invitate Veronica Oșorheian, Elisabeta Lușcan, Ioana Precup și Antonia Olimpia Perseca.

Ora 17:00 – 100=50+50

Premierea a 50 de cupluri cu 50 de ani petrecuți împreună

Ora 18:00 – Spectacol Folcloric cu Ansamblul folcloric „Rapsodia Trișcașilor” – Leșu, Ansamblul folcloric „Oltețul” – Polovragi, Gorj, Ansamblul folcloric „Plai de Romanați” – Dobrosloveni, Olt, Ansamblul folcloric „Învârtita Dorului” – Vaideeni, județul Vâlcea, Ansamblul folcloric „Flori dumitrene” – Dumitra și Ansamblul folcloric „Opincuța” Glodeni, Republica Moldova.

Ora 20:30 – Discoteca cu DJ Paul

Duminica, 16 septembrie, de la ora 13:30 este programat  Ceremonialul militar și religios de comemorare a eroilor, iar de la ora 14:15 – Spectacol Folcloric extraordinar cu formații de fluierași din Leșu, Poiana Ilvei, Sîngeorz-Băi, Prundu Bîrgaului, Cătina – Buzău, Jina și Sadu- Sibiu, Polovragi – Gorj, Vaideeni – Vâlcea, Hodac – Mureș, Glodeni – Republica Moldova, Tulnicăresele din Avram Iancu – Alba, Grupul folcloric „Șezatoarea Clujului”, Ansamblul folcloric „Plai de Romanați” – Olt, Ansamblul folcloric „Arcanul” – Suceava și Ansamblul profesionist „DOR ROMÂNESC”.

Soliști instrumentiști: Alin Fodorca, Marian Bora, Ilie Cristea Soliști vocali: Ionela Dragotă, Ioana Leonte, Victoria Suciu, Anton Todică, Mărioara Dragotă, Mărioara Precup, Elisabeta Guzu, Călin Brătianu, Leontina Pop, Ovidiu Homorodean și Vlăduța Lupău.

Spectacolul extraordinar de folclor se va încheia cu un spectaculos foc de artificii, evenimentul fiind organizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Primaria și Consiliul Local Leșu.

*****

Duminică, 16 septembrie ora 18:00, pe terasa Brikada de pe Pietonalul Liviu Rebreanu nr. 24 – concert extraordinar cu Eyedrops și Iarba Fiarelor!

Prețul unui bilet este de 25 RON. Cei care achiziționează bilet vor beneficia de loc pe terasă și de o reducere de 15% la nota de plată. Biletele se pot achiziționa exclusiv de la bar, iar locurile sunt extrem de limitate!

Tot în acest weekend, celebra vioară a lui Enescu ajunge din nou la Bistrița, la Sinagogă, de la ora 19:00, unde alături de violonistul Gabriel Croitoru, avem onoarea să-l ascultăm și pe pianistul Horia Mihail. Programul recitalurilor este, și de această dată, unul plin de plăcute surprize, din care nu lipsesc acele piese de mare popularitate pe care cu toții le-am auzit cândva.

A trecut peste un secol de când Enescu străbătea țara în timpul primului război mondial alături de vioara sa, pentru a-și duce muzica mai aproape de cei bolnavi, răniți ai războiului, oameni aflați în necazuri și nevoi, în orașe lipsite de orice viață muzicală – reușind să stimuleze setea de frumos în sufletele ascultătorilor și să-i transpună într-o lume îndepărtată de toate urâțeniile vieții…

Din anul 2012, același instrument, grație altruismului lui Gabriel Croitoru – violonistul care a câștigat prin concurs dreptul de a cânta la „Catedrala”, cum este denumită celebra vioară construită de marele Guarneri del Gesu – continuă nobila misiune de a duce muzica, prin sunetul clocotitor al acestui instrument unic, acolo unde este mai mare nevoie de ea.

 

Tot în acest weekend, duminică, de la ora 13:00, la Căminul Cultural Șendroaia are loc ediția a V-a a evenimentului Fiii Satului la Șendroaia.

În cadrul acestui eveniment este programată o dezbatere pe tema „Jocul duminical – readucerea lui în actualitate”, moderată de Menuț Maximinian, dar și un spectacol folcloric cu rapsozii originari ai comunei: Lenuța Purja, Teodora Purja, Marinela Dâncu Monda, Viorel Rus, Florentina Bârlea, Arghil Horț, Lenuța Rus, Simion Pop, Dorin Rus, Dănuț Rus (vioară), Andrei Rus (orgă) și George Burzo (fluier). Spectacolul va fi urmat de un joc tradițional, evenimentul fiind organizat de Primăria și Consiliul Local din Târlișua, Casa de cultură a Sindicatelor Bistrița și Căminul cultural din Șendroaia.

Foto deschidere @ BRKD Bistrita

ȘOCANT: Un bărbat a fost găsit spânzurat în Ilva Mică de un culegător de ciuperci iulie 4, 2020 - Un culegător de ciuperci din Ilva Mică a făcut o descoperire șocantă. Acesta a găsit în apropierea Primăriei un bărbat spânzurat. Victima și-a pus capăt zilelor în urmă cu câteva zile și nu a putut fi identificată.
FOTO: O invitație / provocare pentru orășeni, cosași pricepuți, energici sau firavi… iulie 4, 2020 - „Indiferent dacă esți țăran sau orășean, cosaș obișnuit sau începător absolut, o bestie de putere sau mai degrabă firav, plin de energie sau ușor de obosit – hai să facem fân…! La o clacă de vară...!” Cam așa sună provocarea lansată de belgienii de la ferma Ermitaj Malin.
S-au ținut de cuvânt! A ajuns TIR-ul cu alimente de la Supercom, pentru sinistrații din Rodna iulie 4, 2020 - Prezent în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro, primarul comunei Rodna a anunțat că se așteaptă un TIR cu alimente. Cei de la Supercom s-au ținut de promisiune și sinistrații din comună au primit pachete generoase.
Bistrița-Năsăud: Șapte cazuri pozitive și cinci vindecați. Nici o persoană nu se mai află în carantină instituționalizată iulie 4, 2020 - Avem 561 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore șapte bistrițeni au fost infectați cu coronavirus, iar cinci persoane au fost declarate vindecate și externate. Începând de astăzi nici o persoană nu se mai află în carantină instituționalizată. La nivel național, în același interval de timp, au fost raportate 416 de cazuri noi de infecție.
Sorin Pop, din nou pe circuit! Ca să-l motiveze să ajungă pe podium, îl are alături pe cel mai înfocat fan iulie 4, 2020 - Că nu e concurs la care să nu participe și că nu se teme de competiție, nu e lucru nou! Sorin Pop e din nou pe circuit, la Adâncata! Și țintește din nou spre podium. Iar pentru a fi și mai motivat, și-a luat cu el pe cel mai înflăcărat fan: fetița lui.
Aquabis: Asigurați-vă stocurile necesare de apă. Se sistează apa în tot Becleanul, de duminică seară iulie 4, 2020 - Asigurați-vă stocurile necesare de apă: Se sistează apa în tot Becleanul, începând de duminică, 5 iulie 2020, orele 23.55 - anunță Aquabis.
Rostul de dimineață. Câteva impresii. Despre o minune care iese din tomberon… iulie 4, 2020 - O minune, ieșind din tomberon: Departe de lumea noastră, undeva prin Ilva Mare… Dar nu poate fi vorba decât despre câteva impresii, câteva senzații. Câteva atingeri de blană mătăsoasă: 
VIDEO: DN17C, blocat în Coșbuc și Romuli de aluviuni iulie 4, 2020 - Drumul Național 17 C este blocat pe raza a două localități: Coșbuc și Romuli, din cauza unei alunecări de teren și respectiv a aluviunilor care au ajuns pe carosabil. Intervin pompierii voluntari pende degajarea șoselei.
Aquabis: Două localități fără apă potabilă, astăzi iulie 4, 2020 - Două localități fără apă potabilă, astăzi, 4 iulie 2020 - anunță Aquabis.
BACALAUREAT 2020: Topuri și statistici. Ne mândrim cu elevii de 10, dar să nu-i ignorăm totuși pe ceilalți… iulie 3, 2020 - Ne mândrim cu elevii de 10, dar nu avem voie să-i ignorăm totuși pe ceilalți, care au depus și ei eforturi, au muncit și au obținut rezultate excelente la Bacalaureat. Este cazul unor licee cu performanțe remarcabile din Bistrița-Năsăud: „Este o generație de elevi extrem de buni. Sunt copii care muncesc mult peste program...”
VIDEO: Top 3 provocări cu care se confruntă Betak. Cum a supraviețuit compania din Bistrița în pandemie iulie 3, 2020 - Caius Bulea, directorul general Betak Bistrița, a participat la dezbaterea găzduită de Ziarul Financiar, despre evoluția investițiilor în infrastructură, în România, dar și despre exportul de componente de siguranță rutieră. „Suntem singurii producători din România care avem atestate aceste produse și încercate cu institute de specialitate”, a subliniat Caius Bulea.
TOP 4 cele mai inovatoare produse cosmetice L’Oreal Paris iulie 3, 2020 - Machiajul este cel care pune în valoare frumusețea și feminitatea, cel care desăvârșește întreaga ținută, accentuează atuurile și ascunde imperfecțiunile. Astfel, renumitul brand francez L'Oreal Paris a conceput diverse mijloace cosmetice decorative, datorită cărora a reușit să ajungă unul dintre cele mai îndrăgite branduri și care te vor ajuta să obții cel mai superb și rezistent machiaj.
Polițiștii vor să-i dea ”cadou„ de majorat, o lună de ”concediu” după gratii iulie 3, 2020 - Un tânăr de 18 ani riscă să ajungă o lună de zile după gratii. Acesta e cadoul de majorat pe care polițiștii vor să i-l facă în urma ilegalităților constatate. Decizia finală aparține însă instanței de judecată.
Planificați o escapadă de weekend, în munți? S-a reparat drumul de la Valea Mare spre Lacul Lala! iulie 3, 2020 - Ploile din ultima perioadă și viiturile au distrus și drumul ce duce spre Lacul Lala, pe la Valea Mare. Din fericire, acesta a fost reparat. Așa că cei ce doresc să facă o escapadă de weekend, spre Vârful Ineu, pot folosi și DN 17 D.
BN: 10 cazuri noi de Covid 19, în ultimele 24 de ore! Și patru vindecări iulie 3, 2020 - Județul nostru are încă 10 persoane infectate cu COVID 19. Acestea au fost depistate în ultimele 24 de ore. La nivel național, într-o zi, s-au infectat 420.
Controale la balastiere! Amenzi de aproape o jumătate de milion de lei! iulie 3, 2020 - ABA Someș Tisa a făcut controale la balastiere, în mai multe județe, printre care și Bistrița Năsăud. S-a lăsat cu amenzi de aproape un jumătate de milion de lei. Și s-au întocmit și dosare penale.
BIASICOM: Friteuză cu aer cald XXL la doar 269,99 lei iulie 3, 2020 - Pofta de cartofi prăjiți ți-o poți satisface oricând, într-un mod sănătos. Cu Friteuza cu aer cald, nu ai nevoie de ulei, așa că mâncarea e mult mai sănătoasă. Iar acum, la BIASICOM, găsești friteuză XXL, ca să poți face cartofii prăjiți dintr-o dată, pentru TOATĂ familia, la un super preț. Oferta e de 269,99 lei, economisind 100 de lei din prețul inițial!
Un SRL de apartament „născut” anul trecut bagă în buzunar peste un milion de euro pentru celula 2 de la Tărpiu iulie 3, 2020 - S-a produs minunea: începe construcția celei de-a doua celule de la Tărpiu. Problema e că pe potul de 1,3 milioane de euro a pus mâna  o firmă de apartament din București, care și-a început activitatea abia anul trecut.
Secția de Neurologie funcționează cu 2 medici, ceilalți fiind puși pe dreapta de Covid iulie 3, 2020 - Gabriel Lazany, managerul SJU Bistrița a dezvăluit faptul că Secția de Neurologie funcționează doar cu doi medici, după ce trei au fost depistați pozitiv cu Covid-19. În total, la Neurologie își desfășoară activitatea 5 medici.
Aquabis: Se cuplează rețeaua nouă de distribuție a apei, în Năsăud. Câteva străzi, fără apă iulie 3, 2020 - Se cuplează rețeaua nouă de distribuție a apei, în Năsăud - anunță Aquabis. Câteva străzi din oraș vor rămâne astăzi, 3 iulie 2020, fără apă:
FOTO: Dorel, mai cu grijă! I-au făcut mașina praf, după ce au tuns iarba! iulie 2, 2020 - S-a întâmplat azi, pe o străduță din municipiu. Mai mulți angajați ai unei firme au tuns iarba. Doar că nu le-a păsat că au făcut praf și o mașină. Nu doar că a fost acoperită de firele tăiate, dar a fost și zgâriată. Acum proprietarul umblă de la o instituție la alta să-și facă dreptate.
Accesul interzis! Ce se-ntâmplă la stadion: iulie 2, 2020 - Stadionul Gloria a fost scos la licitație. La doar trei zile de la data când ar fi trebuit să aibă loc licitația, s-a pus lacătul! Pe poarta închisă a apărut mesajul ”Accesul interzis în tribune”. CE se întâmplă:
VIDEO: Aproape 19 milioane de euro, investiți în ultimii patru ani, la Lunca Ilvei. Ce regretă primarul Flaviu Lupșan iulie 2, 2020 - Invitat la emisiunea Direct în Problemă, moderată de Iulia Stupinean la Bistrițeanul Live, primarul Flaviu Lupșan, din Lunca Ilvei, a vorbit despre proiectele care s-au derulat în localitate, în ultimii ani. Ce regretă primarul Flaviu Lupșan:
Doar 12 bistrițeni vindecați de COVID 19 au donat plasmă. Iar numărul donatorilor va mai scădea! AFLĂ motivul: iulie 2, 2020 - Județul nostru se laudă cu aparat de plasmafereză pentru recoltarea de la pacienții vindecați de COVID 19. Totuși, până acum, doar 12 persoane au donat. Iar numărul donatorilor va mai scădea. AFLĂ motivul:
BN: NOUĂ cazuri noi de COVID 19 și CINCI vindecări în ultimele 24 de ore iulie 2, 2020 - Numărul cazurilor noi de COVID 19 la nivelul județului, e oscilant, de la o raportare la alta. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 9 cazuri noi. Totodată, 5 bistrițeni s-au vindecat. La nivel național, 450 de cazuri noi depistate de la ultima raportare.
VIDEO: Femeie lovită din plin, pe trecerea de pietoni, în Tiha Bârgăului iulie 2, 2020 - O femeie care traversa strada pe trecerea de pietoni a fost lovită, din plin, de un autoturism. Și o fetiță care se afla în mașină a ajuns la spital. Evenimentul rutier a avut loc în Tiha Bârgăului.
EXCELENT! Confort sporit pentru pacienții de la spital: Toate paturile din unitatea medicală au fost înlocuite iulie 2, 2020 - Spitalul Județean de Urgență Bistrița a reușit înlocuirea paturilor din întreaga unitatea medicală. Ultimele paturi au sosit la spital în urma sponsorizării din partea Nuclearelectrica și a unei alocări din partea Ministerului Sănătății.
VIDEO: Ce se întâmplă cu drumurile recent modernizate în Rodna, distruse de inundațiile săptămânii trecute iulie 2, 2020 - Ce se întâmplă cu drumurile recent modernizate în Rodna, distruse de inundațiile săptămânii trecute. Cine plătește pagubele? Este vorba de bani pierduți? Primarul Valentin Grapini a explicat situația: „Este foarte greu, în asemenea situații. Lucrăm contra cronometru…”
EXPLOZIE de creativitate și culoare, de mâine, la Târgul Breslelor Moderne iulie 2, 2020 - Inima cetății Bistrița va fi plină în acest weekend de creativitate, frumusețe și culoare. Meșteșugari din Bistrița-Năsăud vă vor aștepta cu drag la Târgul Breslelor Moderne. Iar rodul talentelor lor vă va merge, cu siguranță, direct în inimă.
Aquabis: Fără apă potabilă astăzi, în Sângeorz-Băi și Rebrișoara iulie 2, 2020 - Se sistează apa potabilă astăzi, 2 iulie 2020, pe câteva străzi din Sângeorz-Băi și Rebrișoara - anunță Aquabis.