18.7 C
Bistrița
luni, august 8, 2022

Program de weekend: Concerte extraordinare, conferință cu Teodor Baconschi, folclor și focuri de artificii…!

Nu e rost de plictiseală, în acest weekend la Bistrița și prin împrejurimi! Se anunță o mulțime de evenimente și concerte de muzică populară, rock, clasică, dar și o conferință cu Teodor Baconschi sau focuri de artificii în Leșu…! Aveți de unde alege, slavă Domnului…

Sâmbătă, 15 septembrie, de la ora 16:00, la Căminul Cultural din Maieru, sunteți invitați la conferința susținută de Teodor Baconschi și intitulată „Românii de pretutindeni, așa cum i-am cunoscut ca diplomat”.

La evenimentul organizat de primăria comunei, parohia ortodoxă Maieru și Consiliul Local va participa și ÎPS Andrei Andreicuț.

Tot în acest weekend, sâmbătă, de la ora 16:30, Festivalul Interjudețean de folclor „Rapsodia trișcașilor” debutează cu întâlnirea Cenaclului literar „Anton Coșbuc” și lansări de carte la care sunt invitate Veronica Oșorheian, Elisabeta Lușcan, Ioana Precup și Antonia Olimpia Perseca.

Ora 17:00 – 100=50+50

Premierea a 50 de cupluri cu 50 de ani petrecuți împreună

Ora 18:00 – Spectacol Folcloric cu Ansamblul folcloric „Rapsodia Trișcașilor” – Leșu, Ansamblul folcloric „Oltețul” – Polovragi, Gorj, Ansamblul folcloric „Plai de Romanați” – Dobrosloveni, Olt, Ansamblul folcloric „Învârtita Dorului” – Vaideeni, județul Vâlcea, Ansamblul folcloric „Flori dumitrene” – Dumitra și Ansamblul folcloric „Opincuța” Glodeni, Republica Moldova.

Ora 20:30 – Discoteca cu DJ Paul

Duminica, 16 septembrie, de la ora 13:30 este programat  Ceremonialul militar și religios de comemorare a eroilor, iar de la ora 14:15 – Spectacol Folcloric extraordinar cu formații de fluierași din Leșu, Poiana Ilvei, Sîngeorz-Băi, Prundu Bîrgaului, Cătina – Buzău, Jina și Sadu- Sibiu, Polovragi – Gorj, Vaideeni – Vâlcea, Hodac – Mureș, Glodeni – Republica Moldova, Tulnicăresele din Avram Iancu – Alba, Grupul folcloric „Șezatoarea Clujului”, Ansamblul folcloric „Plai de Romanați” – Olt, Ansamblul folcloric „Arcanul” – Suceava și Ansamblul profesionist „DOR ROMÂNESC”.

Soliști instrumentiști: Alin Fodorca, Marian Bora, Ilie Cristea Soliști vocali: Ionela Dragotă, Ioana Leonte, Victoria Suciu, Anton Todică, Mărioara Dragotă, Mărioara Precup, Elisabeta Guzu, Călin Brătianu, Leontina Pop, Ovidiu Homorodean și Vlăduța Lupău.

Spectacolul extraordinar de folclor se va încheia cu un spectaculos foc de artificii, evenimentul fiind organizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Primaria și Consiliul Local Leșu.

*****

Duminică, 16 septembrie ora 18:00, pe terasa Brikada de pe Pietonalul Liviu Rebreanu nr. 24 – concert extraordinar cu Eyedrops și Iarba Fiarelor!

Prețul unui bilet este de 25 RON. Cei care achiziționează bilet vor beneficia de loc pe terasă și de o reducere de 15% la nota de plată. Biletele se pot achiziționa exclusiv de la bar, iar locurile sunt extrem de limitate!

Tot în acest weekend, celebra vioară a lui Enescu ajunge din nou la Bistrița, la Sinagogă, de la ora 19:00, unde alături de violonistul Gabriel Croitoru, avem onoarea să-l ascultăm și pe pianistul Horia Mihail. Programul recitalurilor este, și de această dată, unul plin de plăcute surprize, din care nu lipsesc acele piese de mare popularitate pe care cu toții le-am auzit cândva.

A trecut peste un secol de când Enescu străbătea țara în timpul primului război mondial alături de vioara sa, pentru a-și duce muzica mai aproape de cei bolnavi, răniți ai războiului, oameni aflați în necazuri și nevoi, în orașe lipsite de orice viață muzicală – reușind să stimuleze setea de frumos în sufletele ascultătorilor și să-i transpună într-o lume îndepărtată de toate urâțeniile vieții…

Din anul 2012, același instrument, grație altruismului lui Gabriel Croitoru – violonistul care a câștigat prin concurs dreptul de a cânta la „Catedrala”, cum este denumită celebra vioară construită de marele Guarneri del Gesu – continuă nobila misiune de a duce muzica, prin sunetul clocotitor al acestui instrument unic, acolo unde este mai mare nevoie de ea.

 

Tot în acest weekend, duminică, de la ora 13:00, la Căminul Cultural Șendroaia are loc ediția a V-a a evenimentului Fiii Satului la Șendroaia.

În cadrul acestui eveniment este programată o dezbatere pe tema „Jocul duminical – readucerea lui în actualitate”, moderată de Menuț Maximinian, dar și un spectacol folcloric cu rapsozii originari ai comunei: Lenuța Purja, Teodora Purja, Marinela Dâncu Monda, Viorel Rus, Florentina Bârlea, Arghil Horț, Lenuța Rus, Simion Pop, Dorin Rus, Dănuț Rus (vioară), Andrei Rus (orgă) și George Burzo (fluier). Spectacolul va fi urmat de un joc tradițional, evenimentul fiind organizat de Primăria și Consiliul Local din Târlișua, Casa de cultură a Sindicatelor Bistrița și Căminul cultural din Șendroaia.

Foto deschidere @ BRKD Bistrita

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Cum să faci profit cu bonusurile tale la pariuri

Bonusurile la pariurile online sunt folosite strategic pentru a încuraja noi jucători să se alăture caselor...

Cum să renovezi baia simplu și rapid

Baia este un spațiu important în orice locuință. Având în vedere că petrecem destul de mult...

Se fac angajări la Gelateria ANIELA! Casa EMA caută instructori fitness, Sanovil are nevoie de un asistent farmacie

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Gelateria ANIELA! Casa EMA caută instructori fitness,...