18.7 C
Bistrița
luni, mai 27, 2024

Reducerea vârstei de pensionare pentru mame, iniţiativă parlamentară promovată de Robert Sighiartău

Deputatul Robert Sighiartău, candidatul PNL la președinția Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, a depus luni în Parlament o inițiativă legislativă de modificare a Legii nr.360/2023 privind sistemul public de pensii, care vizează reducerea vârstei standard de pensionare cu minim 1 an și maxim 3,6 ani pentru femeile care au realizat stagiul minim de cotizare (de 15 ani) și care au născut şi crescut copii până la vârsta de 16 ani.

Concret, Robert Sighiartău propune ca femeile care au realizat stagiul minim de cotizare contributiv (15 ani) şi care au născut şi crescut copii până la vârsta de 16 ani să beneficieze de reducerea vârstei standard de pensionare astfel:

  • pentru un copil vârsta de pensionare să fie redusă cu un an,
  • pentru 2 copii – 1 an și 6 luni,
  • pentru 3 copii – 2 ani,
  • pentru 4 copii – 2 ani și 6 luni,
  • pentru 5 copii – 3 ani,
  • iar pentru 6 copii sau mai mulți – 3 ani și 6 luni.

Potrivit expunerii de motive a inițiativei legislative promovate de Robert Sighiartău, declinul demografic continuă să se agraveze, ca urmare a migrației tinerilor și a inconsistenței politicilor de susținere a natalității din țara noastră.

Rezultatele provizorii ale Recensământului Populației și Locuințelor runda 2021 arată o populație rezidentă a României de 19.053,8 mii persoane (19.053.815 persoane), în scădere cu 1,1 milioane locuitori (1067,8 mii persoane) față de recensământul precedent (octombrie 2011). Din păcate, declinul demografic continuă să se agraveze, ca urmare a migrației tinerilor și a inconsistenței politicilor pro-nataliste din țara noastră.

România nu este primul stat al Uniunii Europene care se confruntă cu o scădere puternică a natalității și cu fenomenul îmbătrânirii populației. Cu toate acestea, statele europene mai dezvoltate au generat politici stimulative pentru natalitate, protective pentru familiile cu 1 sau mai mulți copii și pentru mamele active”, se arată în document.

Deși, legiuitorul român a prevăzut, la art.51 din Legea nr. 360/2023 o facilitate pentru mame, constând în faptul că femeile care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv (35 ani) şi care au născut şi crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu un anumit număr de ani/luni, în funcție de numărul de copii, Robert Sighiartău arată că „norma nu este suficient de stimulativă pentru stimularea natalității în România pe termen lung”.

Astfel, deputatul Robert Sighiartău propune „reducerea vârstei de pensionare cu un anumit număr de ani/luni să beneficieze femeile care au realizat stagiul minim de cotizare, deoarece acesta reprezintă perioada minimă de timp prevăzută de prezenta lege în care asiguraţii au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă”.

De asemenea, aritmetic vorbind, pentru o mamă cu 3-4 sau mai mulți copii, este dificil de realizat stagiul complet contributiv! Practic, pentru mamele cu mulți copii, norma nu este aplicabilă. Suplimentar, propunem modificarea numărului de ani/luni pentru reducerea vârstei standard de pensionare, acestea fiind majorate cu 6 luni. Măsura nu are impact bugetar pe termen scurt, dar are impact pozitiv asupra dinamicii demografice a României”, subliniază Robert Sighiartău, în expunerea de motive a propunerii legislative.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

BISTRIȚA: S-a deschis We Fit Club, pe str. Alba Iulia! 1100 mp cu aparate performante de fitness, clase de kangoo jumps sau bodypump

Cea mai nouă, probabil cea mai modernă sală de fitness, singura desfășurată pe 1100 mp s-a...

Descoperă Mercedes me Service

Știai că: Aplicația Mercedes me Service îți oferă asistență digitală în toate problemele legate de service?

Materom: Ofertă de primăvară pentru călătorii confortabile și mult mai sigure

A venit în sfârșit primăvara și este momentul potrivit pentru începuturi proaspete și noi aventuri. Descoperă frumusețea naturii care ne trezește la viață, din spatele volanului modelului tău Mercedes-Benz preferat – un companion excelent pentru călătorii pline de experiențe incitante!