10.4 C
Bistrița
joi, aprilie 25, 2024

Revenire spectaculoasă a RAAL Bistrița – Anul trecut luau în calcul renunțarea la 1.000 de angajați, anul acesta pregătesc o nouă fabrică

RAAL produce aproape în totalitate pentru export. Produsele sale deservesc industria utilajelor agricole, utilajelor pentru construcții, industria vehiculelor comerciale și auto,etc. Cum le-a mers anul trecut și ce planuri pentru viitor au? Ne spune chiar directorul general al companiei:

RAAL Bistrița  este una din firmele importante și strategice  pentru clienții de talie mondială. Așadar, pentru a afla mai multe, am stat de vorbă cu directorul general al companiei, Adrian Paul Ilieș. Într-un interviu acordat ziarului Bistrițeanul.ro, acesta ne povestește despre ce a însemnat anul 2020, dar și perspectivele anul 2021 și nu numai.

R : Care e retrospectiva anului 2020? A fost un an dificil per total?

Paul Ilieș : Anul trecut, în această perioadă, discutam despre disponibilizarea a peste 1000 de oameni, angajați. Ulterior, am realizat potențialul impact și ca atare am revenit asupra deciziei, disponibilizând doar 300 de angajați. În acest număr se includ și persoanele care au ieșit la pensie în acea perioadă. Pierderea suferită anul trecut a fost, intr-adevăr, considerabilă.

Cifra de afaceri a scăzut cu aproximativ 45%. Asta s-a întâmplat datorită faptului ca majoritatea clienților provin din țări în care a fost lockdown. Evident, nu au mai emis comenzi. Dar treptat situația s-a stabilizat, astfel că din luna noiembrie a anului 2020, am început să facem profit. Sigur, un aport îl are și faptul că am beneficiat de toate ajutoarele guvernanților, eșalonarea datoriilor, etc.

R : Există planuri pentru 2021? Sunt planuri pentru investiții noi?

P.I. : Anul acesta intenționăm să obținem o cifră de afaceri de 70 milioane de euro.Pentru anul 2021 avem o serie de planuri. În momentul de față, comenzile sunt uriașe. Relațiile cu clienții sunt foarte bune. Marii clienți la fel, și-au revenit. John Deere, spre exemplu, un imens producător de mașini agricole, și client RAAL, își propune o creștere a numărului de comenzi cu peste 50%.

Vom livra cuburi de răcire, schimbătoare de căldură pe combine. Momentan livrăm pentru o singură combină, din Zweibrucken Germania. Însă, John Deere solicită să livrăm la fabricile sale din Statele Unite, Brazilia și Mexic. La capitolul reclamații nu avem probleme, suntem la nivel normal. Sigur, probleme de calitate mai există, dar este ceva firesc, deloc îngrijorător, chiar dacă vorbim de produse minuțioase.

Acest aspect al calității este urmărit sever și nu reprezintă o problemă în costurile firmei. Aspectul ușor deranjant momentan este capacitatea de producție care nu mai face față, motiv pentru care am decis să mai deschidem o nouă fabrică. Am investit anul acesta peste 1 milion în tehnologie, mașini cu comandă numerică, etc.

Fabrică de 25 de milioane de euro din fonduri europene

R : În decursul anului 2020, sau chiar în prima parte a lui 2021 ați întâmpinat dificultăți în achiziții?

P.I : Nu am întâmpinat probleme în achiziții. Magaziile au fost și sunt pline de marfă. Am avut grijă să ne menținem relațiile cu furnizorii. La materia primă de aluminiu, care urmează să fie prelucrată, au existat o serie de creșteri, însă nesemnificative. Creșterile mari au fost la cupru, și la mase plastice.Furnizorii sunt creativi, scot mereu materiale noi, inovează constant. Cu transportul de asemenea, nu am avut probleme pe durata pandemiei. Am putut să exportăm in mod firesc.

R : În ce constă investițiile următoare? Care sunt beneficiile în urma acestora?

P.I.:În momentul de față lucrăm la un proiect nou. Pregătim o investiție de aproximativ 25 milioane de euro. Este vorba de o nouă fabrică de producție, în Bistrița. În cea mai mare măsură, investiția va fi realizată prin fonduri europene. Am ales ca locație Bistrița, deoarece cea mai bună investiție este cea locală. Avem deja un teren în proprietate de 1 ha.

Tineretul din împrejurimi vrea să muncească în oraș. După această investiție, ar trebui să avem o cifră de afaceri de peste 200 de milioane de euro. Este un salt mare dar și perspectivele sunt uriașe. Plănuim ca noua fabrică să ne aduca in jur de 10 milioane de euro pe an. În 2023, cumulat cu noua fabrică, vom avea aproximativ 3.500 de angajați.

R : Cum ați descrie acum relațiile cu investitorii?

P.I : Relațiile cu băncile sunt foarte bune, consolidate. Am avut și greutăți, ca orice companie, însă le-am depășit. Chiar în această perioadă suntem în discuții cu unele de ele, referitor la potențiale parteneriate în ceea ce privește noua investiție.

R : Sesizați probleme în găsirea forței de muncă? Cum își convinge RAAL angajații să îi rămână fideli?

P.I : Mână de lucru există. Însă nu toți sunt dornici să învețe. Noi le oferim tuturor un mediu de muncă plăcut. Ca și confort, suntem cu mult peste nivelul județului. Salariile sunt aproape de nivelul pieței, deci bune. Oferim tichete de masă și acces gratuit la cabinetul medical al firmei.

Ne specializăm angajații, investim în instruirea lor, însă mai ales tineretul are o lipsă de interes față de muncă în general. Noi am mărit recent salariile și intenționăm sa le păstrăm la acel nivel, pentru ca angajații să aibă siguranță și stabilitate. Prioritatea noastră este să ne ajutăm angajații și să avem grijă de ei.

Suntem singurii din județ care au continuat cu programul de practică

R : În ce măsură ajutați liceenii sau absolvenții? Există programe dedicate lor?

P.I : Suntem singurul angajator din județ care nu a oprit nici o școală să meargă pe programul de practică. Majoritatea elevilor din școlile de profil, sunt la noi. Noi angajăm toți elevii doritori să muncească și să învețe. Am avut și un număr considerabil de elevi care ulterior, după terminarea studiilor au continuat să muncească la noi. Mulți dintre ei, de asemenea, aleg drumul străinătății.

R : Care este numărul de clienți existenți în portofoliul RAAL?

P.I : Clienții noștri ne apreciază din mai multe motive. Exportăm în proporție de 99%. Avem un portofoliu de 300 de clienți. Constant căutăm să inovăm și să ne orientăm spre piețe noi. În permanență dezvoltăm produse noi. Pe lună, în fabricație, cel puțin 50% din produsele fabricate sunt noi. Fie pentru clienți existenți, fie pentru cei noi. Activitatea de cercetare este continuă, O muncă zilnică.

FOTO: Bistrița News

 

 

ARTICOLE SIMILARE

3 COMENTARII

  1. Amagirea si aroganta il caracterizeaza. Facem aeroporturi , cumparam echipamente peste echipamente, si asteptam ca intr-o buna zi sa aterizeze niste extraterestri, si la noi in halele de productie. Sau, numai la noi, de ce nu?. Acestia se vor numi imediat ‘clienti’ veniti din spatiu. Bancile vor pune botul asa cum le sta in fire. Spatiul cosmic este rece, dar el va trebui racit si mai mult cu un fel de cuburi. In acel moment, fabrica va bubui de munca, oameni batrani si harnici (‘tinerilor nu le place munca’) vor pune umerele betege pt propasirea …bla bla bla.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud.