13 C
Bistrița
luni, octombrie 2, 2023

Robert Sighiartău, vicepreședinte PNL: Neputința lui Marcel Ciolacu ne pune în genunchi în fața Comisiei Europene

România nu se poate menține în deficitul de 4,4 % în bugetul votat de Parlament. Asta deși acum 2 luni la Comisia Europeana la inițiativa PPE, România a primit o promisiune de schimbare a țintei de deficit cu un procent, adică 5,4% – a avertizat deputatul Robert Sighiartău.

Robert Sighiartău a comentat ieri în legătură cu situația economică delicată a României.

România nu se poate menține în deficitul de 4,4 % în bugetul votat de Parlament, deși acum 2 luni la Comisia Europeana la inițiativa PPE, România a primit o promisiune de schimbare a țintei de deficit cu un procent, adică 5,4%. Promisiunea era condiționată de îndeplinirea, chiar și cu mare întârziere, a jaloanelor asumate în PNRR.

Din tranșa a doua a PNRR de aprox. 3.2 mld euro, Comisia Europeană în iunie, ne-a aprobat eliberarea tranșei a doua, dar nu a întregii sume, mai puțin cu 140 de milioane de euro (conditionați pentru îndeplinirea a două jaloane în domeniul energiei). Întreaga sumă ar trebui să fie transferată în luna septembrie. Perspectivele sunt destul de sumbre”, a punctat Robert Sighiartău. 

Acesta a mai subliniat că atunci când guvernul și-a asumat ținta de deficit de 4,4% în fața Comisiei Europene era absolut sigur că va trage toata tranșa a doua și tranșa a 3-a PNRR.

Sumele erau însă condiționate de îndeplinirea unor jaloane și reforme. „La asta s-a adăugat și greva profesorilor care a majorat cheltuielile bugetare cu creșterile salariale. Dacă adaugați și creșterea economică care nu a fost cea preconizată de guvern la începutul anului aveți, imaginea unei ținte de deficit depășite. Aici trebuie să fac o mențiune importantă. Din banii pe care i-am primit până acum din PNRR gradul de absorbție este 1,3%.

Din tranșa a 3-a din PNRR (bani care evident ar urma să micșoreze deficitul) aproape 2.5 mld euro sunt granturi. Adică bani gratis. Dar 2 jaloane importante care condiționează a 3-a tranșă din PNRR sunt legea salarizării cu termen 1 septembrie și legea pensiilor generale cu termen 1 ianuarie 2024.

Dar să le luăm pe rând. Legea salarizării ar trebui sa fie adoptată până în 1 septembrie. Suntem în 24 august. Nu a fost convocată nicio sesiune extraordinară pe această lege. Deci e clar ca pe 1 septembrie acest obiectiv nu va fi îndeplinit.

Legea generală a pensiilor, partea cu pensiile speciale, adoptată prin celebra ordonanță a fost respinsă de CCR. Mai sunt 4 luni și ceva până la 1 ianuarie și încă nu avem un proiect public, negociat cu sindicatele, cu patronatele și propus dezbaterii publice.

Mult lăudata inițiativă de către el însuși, de eliminare a pensiilor speciale și picată la CCR în fapt a amânat finalizarea legii pensiilor generale.

Concluzie: Marcel Ciolacu ne prezintă o situație care nu este reală, e clar că din cauza managementului dânsului tranșa a 3-a nu va putea fi aprobată. Acesta este adevăratul motiv al deplasării domnului Ciolacu cu o echipă guvernamentală la Bruxelles. Marcel Ciolacu nu poate face reformele prevăzute în PNRR. Și pur și simplu ne aburește cu așa zisele reforme ale cheltuielilor bugetare și cu prezentarea unor modificări ale codului fiscal.

P.S Domnule Ciolacu, ca să fii om de stat nu e suficient să mergi cu metroul la serviciu și cu avionul la clasa economică!”, a conchis Robert Sighiartău. 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Woooww! Deserturi de toamnă, cu puțin zahăr, surpriza toamnei de la Gelateria Aniela

Gelateria Aniela surprinde, din nou, cu un meniu delicios, de toamnă, numai bun de împărțit cu cineva drag și perfect pentru cei care țin la dietă! Vă așteaptă așadar deserturi de toamnă, inedite și, important, cu puțin zahăr. Pot fi servite pe loc sau la pachet. Dar puteți face și comandă.

REDUCERE 20 la sută, astăzi și mâine, în magazinele MARECOM! Sunt Zilele MARECOM, împlinesc 18 ani de activitate

Producătorul Marecom a ajuns la 18 ani de activitate și sărbătorește alături de clienți, cu oferte...

Caravana Škoda vine la Bistrița

Te așteptăm în 21 și 22 Octombrie 2023, în parcare la Bistrița Retail Park (lângă Selgros), între orele 10:00 și 18:00, pentru două zile pline de surprize, concursuri și premii pentru toată familia. Vizitează-ne și profită de ocazia de a testa multe modele îndrăgite Škoda!