Rostul de dimineață: Mai grav decât ai pierde 1000 de lei sau un prieten…

Rostul de dimineață:  Mai grav decât ai pierde 1000 de lei sau un prieten…

Mai grav decât ai pierde acte, hârtii, facturi, diplome sau oameni dragi, mai grav decât ai pierde 1000 de lei – mai răscolitor decât ai rătăci calea de întoarcere este să te trezești într-o bună dimineață fără…

…fără visul de demult. Care poate fi un vis colorat, un vis mărunt, un vis nebunesc sau imposibil pentru toți restul, dar atât de important pentru tine, încât la un moment dat respirația de dimineață începea cu el, ziua făcea primii pași în preajma lui, noaptea se încheia îmbrățișându-l… Atât de important și vital pentru tine, iar tu să-l pierzi… Dar să ai totuși șansa să ceri ajutorul unor prieteni ca să-l găsești…

La Scenica, s-a încropit (nu demult) o poveste despre vise, căutare, timp, spațiu și… cea mai mare iubire: a mamei… Despre noaptea care vine din trecut și care, pe un licăr de lumină, dă naștere unei flori-regină… Iar ea, stăpâna florilor de noapte, veghează peste miile de șoapte și are un vis – încropit din gânduri de copil care devine ușor și tiptil un fel de poveste de viață, rapid legată cu ață – ca să nu aibă scăpare din memoria scurtă de floare… Visul se plimbă printre crengi, până când un vânt scăpat din abis îl răpește într-un moment de cumpănă sau dichis…

Voi pieri curând, căci zbor sunt pe pământ – așa cum te-ai desprins și tu și ai primit cuvânt… Tu care zbori printre șoapte, trebuie să știi: eu am avut un vis ce s-a pierdut azi-noapte… Dacă poți tu să-l cauți, să mi-l dai înapoi… am să-ți spun și secretul ce zace între noi… Și mare răsplată am să-ți pregătesc…!

Regina mea, crăiasă… aș vrea să-ți caut visul… Însă… mi-e greu să plec de-acasă… Sunt mică… Dacă mă rătăcesc…?

Prietenul meu, timpul, o să-ți arate drumul… El știe multe, multe, îmi știe și parfumul…!

Au mers așa o vreme pe drumul pietruit, dar nici un vis – se pare – nu se lăsa găsit… Prin nori și prin ruine călătoreau mereu, iar vântul rece al nopții le stingherea nițel…

Din pâlpâit de soare și  nor încununat – venise primăvara și lumea s-a schimbat… „Frumoasă primăvară, noi căutăm un vis… Nu poți să știi tu oare pe unde s-a pitit?

Ei, visul vostru umblă teleleu prin ceața dimineții… Vedeți la curcubeu – e optimismul vieții !

O scară colorată ne-ar ajuta din plin… nu e plictisitoare și-aduce iar senin…

Mă sperie însă graba, sunt alte vremi de-acuma, iar lumea s-a schimbat… iar visele de asemeni, se-ndreaptă spre păcat…

Cu gândurile vrac și la comoara care promisă se arată la capătul de arc – se îndreaptă împreună, având același scop spre-a cerului cunună – subtil caleidoscop… Un cer senin de-a gata, cu promisiuni deschise. Se-nvârte iarăși roata… Și iarăși vine vara… E cald și în cuvânt, fermecătoare-i seara ce dănțuie visând… „Vară, vară, chip cu mac, căutăm un vis de-o vreme, ce s-a rătăcit buimac… Și nu știm pe unde vântul a ascuns visul reginei, iar noi ne-am promis cuvântul și purtăm povara vinei…

Îl găsiți la miază-noapte, numai ascultând de șoapte… Oricum v-ați conduce gândul – vinovatul este vântul…

L-am găsit, l-am găsit…!” Căutarea s-a sfârșit…

Preluat de vânturi rele, visul a călătorit, s-a ascuns încă-n viață peste-a râurilor ceață… Înghețat, dar nu de tot… Va rodi luat din loc și înapoiat reginei… Iubirea îl ține-n viață…

*****

Cam așa s-a prelins lin și învăluitor ca o poveste, zilele trecute, la Centrul Cultural „Dacia”, un spectacol coregrafic de balet și dans contemporan cu totul special încropit la clubul de dans Scenica. O poveste dedicată mămicilor de pretutindeni și mai ales celor din sufletul nostru.

Costumele și decorurile i-au aparținut Dorei Baba, care coordonează activitatea Scenica, în timp ce coregrafia a fost semnată de Mihaela Culda – care împreună au reușit să ne convingă cât de greu este să fii copil cu picioarele pe pământ… cât de răscolitor poate fi să auzi într-o noapte vocea mamei – străbătând cerul precum o rugăciune sau cum dincolo de orice genune, indiferent cum soarele apune, să se-mplinească firea: Tu ești iubirea, tu ești fericirea…

PETIȚIE privind modul dezastruos în care se regularizează râurile din Bistrița-Năsăud noiembrie 12, 2019 - Partidul Verde Bistrița și trei ONG-uri au trimis o petiție către 8 instituții ale statului. Aceștia atrag atenția asupra modului dezastruos în care se fac lucrările de regularizare a râurilor din Bistrița-Năsăud.
La Holistic îți poţi face rapid testul de gripă! noiembrie 12, 2019 - Poate că nu știai, dar între gripă și răceală este o mare și periculoasă diferență! Gripa poate conduce la complicații severe, chiar mortale, precum pneumonie și encefalopatie, în rândul persoanelor vulnerabile, nevaccinate.
Aquabis: Se sistează apa potabilă, azi, în Sângeorz-Băi noiembrie 12, 2019 - Astăzi, 12 noiembrie 2019, se va sista TOTAL furnizarea apei potabile în localitatea Sângeorz-Băi. Cât durează remedierea defecţiunii:
A împușcat și ucis cu sânge rece un câine! Acum riscă ani buni după gratii noiembrie 12, 2019 - Un bistrițean riscă să petreacă următorii ani după gratii, după ce în vara anului trecut a împușcat și ucis un câine. Este vorba despre un câine cu stăpân.
MINORĂ dispărută dintr-o casă de tip familial! noiembrie 12, 2019 - Oamenii legii caută o minoră ce a plecat ieri dintr-o casă de tip familial din Teaca. Cei care o văd sunt rugați să anunțe imediat poliția.
Rostul de dimineaţă: Să nu ne uităm tradițiile…! Şi nici bicicleta… noiembrie 12, 2019 - Degeaba ne asaltează globalizarea din toate părţile şi unghiurile posibile... Degeaba încearcă unii să ne servească modernizare la pachet, cu linguriţa sau cu forţa... Bistriţenii fac ce fac şi nu îşi lasă baltă tradiţiile. O demonstrează o fotografie delicioasă – surprinsă de prietenul nostru, Dorin Cîrcu.
FOTO – La un pas de moarte! Un tânăr de 18 ani a fost înjunghiat în zona inimii noiembrie 12, 2019 - În această dimineață un tânăr de 18 ani a fost înjunghiat în zona inimii. Incidentul s-a petrecut în localitatea Bichigiu.
SURPRIZĂ: Vine Iohannis la Bistrița! noiembrie 11, 2019 - Nici nu și-au revenit bine din bucuria rezultatului de ieri, când au colorat județul în albastru, că liberalii bistrițeni sunt iar în culmea extazului. Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat vizita la Bistrița, pentru această săptămână. AFLĂ care e ziua în care președintele României va veni la Bistrița:
VIDEO. Dr. Cristian Răchitan, la Bistriţa, despre greşeala „enorm de mare” a oamenilor de azi: Aşa apar insatisfacţiile noiembrie 11, 2019 - Unul dintre cei mai buni diagnosticieni din lume - dr. Cristian Răchitan - a fost prezent ieri la Bistriţa, la Sinagogă. A vorbit bistriţenilor despre sindronul neurodepresiv, sentimentul împlinirii, dar şi despre greşeala „enorm de mare” a oamenilor de azi care degenerează în boli, insatisfacţii şi nemulţumiri...
FOTO: Acoperit de noroi din cap până-n picioare, dar campion european…! noiembrie 11, 2019 - După zeci de kilometri prin noroaie şi ploi, după ce au străbătut din nou traseele pline de dificultăţi, s-au întors acasă victorioşi! Bogdan Berende, de la Clubul Sportiv Sleddog Bistrița-Năsăud a cucerit încă o medalie de aur! 
Și-a lovit fiul cu securea! Acum e reținut! noiembrie 11, 2019 - Un bărbat din Budac risccă să ajungă după gratii. Asta după ce și-a rănit băiatul...cu securea! Acum e reținut și azi va ajunge în fața instanței.
EXTRA. Sclipirici: spectacol interactiv la Dacia, cu zâne și tărâmuri magice! noiembrie 11, 2019 - Trupa Sclipirici te invită la un spectacol interactiv pentru copii și părinti! Aici ne vom aminti cu toții cum e să fii copil, să te bucuri de zâne și tărâmuri magice! Vi se aşterne la picioare un tărâm magic, unde imaginația nu are limite...!
Peste 100 de buletine eliberate în weekend. Unii n-au mai venit să le ridice: noiembrie 11, 2019 - Datorită alegerilor prezidențiale, la Serviciul de Evidență al Populației s-a lucrat intens. Peste 100 de acte de identitate au fost eliberate. Unii au cerut eliberarea de noi acte, dar n-au mai mers după ele.
Se fac angajări la Amicii Building, IMP România şi Transcarpatica! NOI locuri de muncă, în Bistriţa noiembrie 11, 2019 - Dacă îți place să conduci, eşti responsabil, organizat şi comunicativ, ai toate şansele să-ţi găseşti un loc de muncă la Amicii Building! Se caută şofer categoria B, agent de vânzări, dar şi operatori CNC, ingineri sau bucătari! Vezi ce slujbă ţi se potriveşte:
FOTO: Lecția de ecologie de la Jeica! Și-au scos copiii de 2 ani pentru a-i învăța să iubească natura noiembrie 11, 2019 - 80 de persoane din Jeica au participat la o acțiune de ecologizare a unei porțiuni din deja celebrul drum Via Transilvanica. Printre ei s-au numărat și copii de doi ani, pe care părinții vor să-i învețe să iubească natura încă de mici.