FOTO/VIDEO – Haos în sănătate, Haos în educație… Dar soluțiile?!

FOTO/VIDEO – Haos în sănătate, Haos în educație… Dar soluțiile?!

Haos la spital, haos la școală, haos peste tot – cam aceasta a fost tema incitantă pusă în discuție ieri, într-o locație cu ștaif, la Hotel Metropolis din Bistrița. Am răspuns astfel invitației lansată de profesoara Cristina Ionela Iurișniți, deputat USR din partea județului nostru în Parlamentul țării.

M-am dus, mai mult pentru dumneavoastră, cititorii, din respectul ce vi-l port. Aveți întotdeauna dreptul la o corectă și cât mai exacta informare!

Am intrat în eleganta sală de conferințe „Londra” – amenajată precis dinainte de Brexit, atât de bine arată! –  cu inima strânsă. Vă spun adevărul. Nu mai suport discursurile politice sterile… Ori furioase, ori dulci ca o caramea de lapte, cu surogat de miez sau, de cele mai multe ori, fără… Vorbe, vorbe goale „ce din coadă au să sune” – constata amar poetul.

Dar nu, nu a fost așa. Sala s-a umplut. Invitați speciali au fost deputatul USR Emanuel Ungureanu de la Cluj, vicepreședinte al Comisiei de sănătate din Camera Deputaților, alături de conjudețeana noastră, Cristina Iurișniți, deputat USR de Bistrița-Năsăud, președinte al comisiei pentru egalitate de șanse și membru foarte activ al Comisiei de învățământ, știință, tineret și sport al Camerei Deputaților și, fiind un excepțional profesor de Limba și literatura franceză, membru în delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei de la Paris. De la București au mai venit 3 eminenți dascăli de la Școala privată Postliceală „Carol Davilla” (peste 1600 de cursanți!) – Anca Grecu, director adjunct, Cristina Costache și Gelu Costache. Au fost reprezentate în sală aproape toate insituțiile descentralizate: de la Instituția Prefectului Județului Bistrița-Năsăud, Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, Direcția generală de asistență socială și protecția copilului, DGASPC – Bistrița-Năsăud, Colegiul Medicilor stomatologi și al celor de familie, Colegiul farmaciștilor, Școala postliceală sanitară Bistrița, mai multe ONG-uri, notăm, „Inocenții” și reprezentanții sindicatelor din cele două domenii, cadre medicale, cadre didactice, cetățeni.

Nu am avut parte de discursuri politicianiste. Ștacheta valorică a prezentărilor și a conținuturilor de idei a fost una de calitate, de bun simț și la obiect. Mi-au plăcut sinceritatea și angajamentul ferm al deputatului USR clujean,  Emanuel Ungureanu, de a lucra pentru cetățeni, de a nu face din actuală funcție politică o permanență, o sinecură pentru vreun deceniu, dacă se poate chiar mai mult! – cum au făcut atâția alți „aleși”.

E limpede pentru toată lumea că plutim în haos de când nespecialiștii și-au pus tichia de mărgăritar și zic că sunt cei mai buni „în tot și în toate cele ce sunt”, vorba altui poet. Dar soluțiile? Doamnele profesoare Anca Grecu, director adjunct și Cristina Costache de la cea mai mare Școală postliceală privată „Carol Davilla” din București, au lăsat de-o parte cauzele – ce sens are să mai învârți cuțitul în rană? – și au schițat în câteva fraze cum se poate face educația pentru sănătate în învățământ, plecând de la cea mai mică vârstă…

Au mai vorbit, fără notițe savante, prealabile, dar cu idei interesante, bazate pe studii, observări științifice, sau experimente judicios efectuate: domnul prof. Gelu Costache, doamna Claudia Ladar, profesor de biologie, de la DSP doamna dr. Corina Ernst, doamna sociolog Mirela Parker. Domnul lector dr. Virgil Rus de la Facultatea de Educație fizică a UBB – Cluj, filiala Bistrița a inclus în paradigmă, pe bună dreptate, și profesorii de educație fizică întrucât aceștia fac atât la ore cât și la antrenamente „educație zilnică pentru sănătate”…„mens sana in corpore sano”!, nu-i așa ?  Domnul Marin Mic de la „Inocenți” a vorbit de puterea exemplului și de o educație făcută, plecând de la universul interior al copilului, pe un ton oarecum defetist, justificat dacă te lași furat de valul de haos din jur.

Avem nevoie de repere corecte. Avem nevoie de unitate de acțiune. Impostura și veleitarismul trebuie extirpate ca orice plagă cu puroi. „Nu trebuie să așteptăm să ajungă la stadiul de gangrenă”! „Trebuie să ne trezim din beția minciunii” – cum bine spunea unul din liderii de sindicat din Sănătate, referindu-se la salariile făcute „harakiri” ale asistenților, infirmierelor, personalului mediu medical, al chimiștilor și biologilor, fără de care nu ar mai exista analize de laborator… Au mai fost și alte mici  interpelări, nesemnificative în conținut. Nu le mai pun la socoteală. Discuțiile, repet, libere, deschise, directe, căutând soluții, au fost foarte bine conduse de doamna deputat Cristina Iurișniți.

Am plecat de la întâlnire cu dezamăgirea că starea de „haos” din filmele lui Costa Gavras e una reală. Este chiar dureros de înțepătoare, din păcate, direct proporțională cu incapacitatea și incompetența ce au dobândit statut cotidian, ce au devenit blazon ministerial permanent, „pamblică” de pus la butonieră! În compensație, mi-au plăcut oamenii din sală… Gândesc, știu ce vor, sunt în stare să găsească până la urmă soluții valabile și viabile la ceea ce ni se întâmplă. Cu cât mai repede, cu atât mai bine!

Bistrița-Năsăud: 13 cazuri pozitive în ultimele 24 de ore! La nivel național, 19.907 persoane infectate iunie 4, 2020 - Avem 356 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 13 cazuri noi de infecție cu coronavirus. La nivel național, în același interval de timp au fost raportate 238 de cazuri noi de infecție.
Bistrițeni implicați în trafic de migranți. Oamenii plăteau și 2.500 de euro să ajungă în Austria iunie 4, 2020 - Polițiștii au destructurat o rețea de trafic de migranți, extinsă în mai multe județe ale țării. Printre cei implicați se numără și bistrițeni, dar și un tunisian stabilit în România. Oamenii plăteau și 2.500 de euro să ajungă din Serbia în Austria.
Bărbatul decedat ieri într-un centru de carantină ar fi făcut stop cardiac iunie 4, 2020 - Aceasta este prima concluzie a legiștilor care l-au preluat ieri pe bărbatul de 51 de ani care a murit într-un centru de carantină de la Colibița. Bărbatul revenise din străinătate și întrucât nu a respectat izolarea la domiciliu a fost carantinat forțat.
COVID 19 închide iar Taxele și Impozitele! Doi angajați ai Primăriei Bistrița, depistați POZITIV iunie 4, 2020 - Acum două săptămâni, la Taxe și Impozite, o persoană era depistată cu COVID 19. Azi, instituția s-a închis din nou, pentru dezinfecție, după ce încă un angajat a fost depistat pozitiv.
Copilul de 5 ani înecat la Rodna, cea de-a doua mare încercare a cuplului: au mai pierdut un copil acum 7 ani iunie 4, 2020 - Un cuplu din Rodna și-a pierdut ieri copilul de 5 ani, după ce cel mic a căzut cu bicicleta în râul care traversează localitatea. Acesta este al doilea copil al cuplului care se prăpădește, după ce în 2013 un micuț de doar doi ani a murit în somn lângă mama sa.
Bistrița Năsăud a depășit procentajul național și global la decese de COVID 19 iunie 4, 2020 - De la o zi la alta, noi persoane sunt depistate pozitiv cu COVID 19. De asemenea, se modifică în mod constant numărul celor care se vindecă, sau a celor ce pierd lupta și încetează din viață. CUM stă, procentual, județul nostru la cazuri active, decese și vindecări, comparativ cu România sau global:
Aquabis: Fără apă potabilă, astăzi, la Simionești, Monariu și Năsăud iunie 4, 2020 - Fără apă potabilă, astăzi, la Simionește și Monariu - anunță Aquabis. În zonă s-a produs o defecțiune pe rețeaua de apă. Probleme au apărut și pe câteva străzi din Năsăud:
Copilul înecat într-un râu din Rodna a decedat iunie 3, 2020 - Un copil a căzut cu bicicleta în apa unui râu din localitatea Rodna. Medicii l-au resuscitat preț de câteva ore. Din nefericire, trupul băiețelului a cedat, fiind declarat decesul în această seară.
Bistrița-Năsăud: Încă un deces al unei femei infectate cu COVID-19 iunie 3, 2020 - Grupul de Comunicare Strategică a emis un nou raport privind numărul de decese al românilor depistați cu COVID-19. Printre ultimele decese anunțate în urmă cu puțin timp se numără și o bistrițeancă.
FOTO/VIDEO: Copil înecat în Rodna. Medicii încearcă să îl readucă la viață iunie 3, 2020 - Salvatorii bistrițeni au fost solicitați să intervină de urgență în localiatea Rodna. Un copil s-a înecat. Echipajele medicale aplică protocolul de resuscitare.
Vrei specializare în Inginerie Managerială sau Științele Comunicării? Ești binevenit la Universitatea Ecologică din București, Centrul Bistrița iunie 3, 2020 - Vrei să te specializezi în Inginerie Managerială sau Științele Comunicării? La Universitatea Ecologică din București, Centrul Bistrița au început înscrierile! Care este data limită: 
Un bărbat și-a găsit sfârșitul, în timp ce se afla în carantină iunie 3, 2020 - Un bărbat întors din Germania nu a respectat măsura izolării la domiciliu și a fost plasat în carantină instituționalizată. În cursul zilei de astăzi acesta nu și-a ridicat micul dejun și prânzul. Jandarmii care asigurau paza au verificat dacă sunt nereguli, moment în care l-au găsit pe bărbat în stare de inconștiență. Din păcate bărbatul a decedat.
CRUNT! Și-a lovit cu pumnii și picioarele fetița de doar doi anișori iunie 3, 2020 - La aproape doi ani de la comiterea unor fapte de neimaginat asupra propriului copil, o bistrițeancă este trimisă în judecată. Aceasta va răspunde în fața judecătorilor, după ce și-a lovit fetița de doar doi anișori cu pumnii și picioarele.
Autoritățile locale, nevoite să „se spele pe cap” cu cei carantinați forțat și să recupereze singure banii pe cazare iunie 3, 2020 - Cei care nu respectă măsura izolării la domiciliu și sunt prinși brambura pe străzi sunt obligați să stea în carantină 14 zile și să suporte costurile cu cazarea și masa, adică în jur de 1.000 de euro. Autoritățile locale trebuie să se descurce și să recupereze aceste sume de la cei carantinați forțat, care, se pare, nu prea se grăbesc să achite facturile.
În Los Angeles, în schimbul pașilor de dans a ajuns instructor de fitness, inclusiv pentru persoane cu dizabilități iunie 3, 2020 - Cristian Pavel este un tânăr instructor de fitness din Bistrița. Când era copil visa să ajungă gimnast, apoi fotbalist, dar dansul l-a ajutat să-și descopere adevărata pasiune, în Los Angeles, unde a plecat să trăiască “visul american”. Acolo, dansul sportiv învățat acasă l-a ajutat să supraviețuiască, iar în schimbul pașilor de rumba și merengue a...
Ionuț Simionca (PMP): Datorită unor măsuri imposibil de respectat, proprietarii teraselor riscă amenzi enorme iunie 3, 2020 - Măsurile de relaxare adoptate de la începutul lunii au oferit o gură de aer proaspăt proprietarilor de terase, care au fost lăsați să deschidă pentru public, dar numai în anumite condiții foarte stricte care, în unele cazuri, riscă să se întoarcă împotriva întreprinzătorilor.
Bistrița-Năsăud: Trei cazuri pozitive în ultimele 24 de ore! La nivel național, 19.669 persoane infectate iunie 3, 2020 - Avem 343 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate trei cazuri noi de infecție cu coronavirus. La nivel național, în același interval de timp au fost raportate 152 de cazuri noi de infecție.
FOTO: Lupii fac prăpăd pe Valea Ilvelor! Au omorât zeci de animale iunie 3, 2020 - Gospodarii de pe Valea Ilvelor sunt terorizați de lupi. Atacurile se dau în zona de graniță dintre Leșu Ilvei și Ilva Mare. Deja au omorât zeci de viței și de oi. Cei de la Fondul de Vânătoare le-au transmis sătenilor că nu au voie să vâneze lupii.
FOTO/VIDEO: Investiții de peste 40 milioane euro, la Năsăud. Proiectul la care primarul Mircea Romocea ține foarte mult iunie 3, 2020 - Invitat la emisiunea Direct în Problemă, moderată de Iulia Stupinean la Bistrițeanul.ro, primarul Mircea Romocea, a vorbit despre proiectele aflate în derulare în Năsăud. Sunt investiții de peste 40 de milioane de euro care se vor pune în practică, a subliniat Mircea Romocea. Mircea Romocea, primarul din Năsăud, a precizat că din bugetul local, s-a...
FOTO – Sebiș: „Înarmați” cu găleți, sătenii au ajutat la stingerea unui incendiu, folosind apă din râu iunie 3, 2020 - Un incendiu a izbucnit azi-noapte la o distilerie de țuică din Sebiș. Deși era în toiul nopții, sătenii s-au „înarmat” cu găleți și au ajutat la stingerea incendiului. Au folosit apă din râul care se afla în apropiere.
VIDEO: IMPACT puternic între un autoturism și un tractor în Ilișua iunie 3, 2020 - Un accident rutier a avut loc în Ilișua. Un bărbat care conducea un tractor a virat stânga, fără să se asigure. Autoturismul care era angajat în depășirea sa l-a lovit din plin. VEZI imagini cu momentul impactului:
Aquabis: O avarie accidentală afectează trei localități din județ. Stradă din Bistrița, fără apă iunie 3, 2020 - O avarie accidentală va afecta astăzi, până după-amiază, trei localități din Bistrița-Năsăud, anunță Aquabis.
Raul Gălan despre protestele din SUA: „Rasismul și inegalitatea socială extremă sunt cauzele majore ce provoacă aceste proteste” iunie 2, 2020 - În Statele Unite ale Americii protestele violente şi ciocnirile între manifestanţi şi forţele de ordine continuă după ce un bărbat de culoare a fost călcat pe gât de un polițist. Bistrițeanul Raul Gălan care se află în SUA face o clarificare referitoare la aceste evenimente, văzute de la fața locului. „Rasismul e foarte real atât în viața de zi cu zi, cât și la nivel structural”, spune tânărul.
Bistrița-Năsăud înregistrează încă un deces al unui bistrițean infectat cu COVID-19 iunie 2, 2020 - Grupul de Comunicare Strategică a emis un nou raport privind numărul de decese al românilor depistați cu COVID-19. Printre ultimele decese anunțate în urmă cu puțin timp se numără și un bistrițean.
OAMENI din BN: Eric Stana, absolvent CNAM, despre Romania Skillers. „Cel mai avantajos job în viitor, pentru tineri!” iunie 2, 2020 - Eric Stana a absolvit recent Colegiul „Andrei Mureșanu” din Bistrița și se pregătește pentru examenul de Bacalaureat. Din martie 2014, în timpul liber se ocupă de canalul Romania Skillers, pe Youtube. Se pot câștiga, uneori, sume exorbitante de milioane de euro. Cel mai bun lucru pe care l-a învățat în cei 5-6 ani de Youtube? „Merită să fii tu însuți. În orice situație și indiferent de circumstanțe...”
Vrei să te faci asistentă medicală? Au început înscrierile la Școala Sanitară Postliceală „Carol Davila” iunie 2, 2020 - Școala Sanitară postliceală „Carol Davila” Bistrița organizează sesiune de admitere pentru anul școlar 2020 / 2021.
Bătăușul de la KFC, reținut! Azi instanța va decide luarea unei măsuri preventive: iunie 2, 2020 - Prima zi de libertate ar putea fi ultima, cel puțin pentru o perioadă, pentru un tânăr din Bistrița. Acesta a lovit cu pumnul și accidentat cu mașina pe un alt tânăr. Întreaga scenă a avut loc ieri, la KFC.
S-a decis! CE se întâmplă cu mult așteptatele festivaluri UNTOLD, NEVERSEA și Electric Castle: iunie 2, 2020 - Tinerii, și nu numai, aștepau cu mare drag perioada verii. Festivalurile din sezonul cald adunau mii de persoane și distracția era la maxim. Pandemia de coronavirus a dat însă multe planuri peste cap. CE au decis organizatorii legat de festivalurile UNTOLD, NEVERSEA și Electric Castle:
VIDEO: Doi cai frumoși, noaptea, pe DJ 172 C iunie 2, 2020 - S-a întâmplat azi-noapte, pe drumul care leagă Ilva Mică de Strâmba. Doi cai se plimbau pe carosabil. La un moment dat, erau deja agitați din cauza mașinilor care treceau prin zonă. Frumoși, frumoși, dar periculoși... mai ales la ora respectivă... în trafic.
Bistrița-Năsăud: Patru cazuri pozitive în ultimele 24 de ore! La nivel național, 19.517 persoane infectate iunie 2, 2020 - Avem 340 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate patru cazuri noi de infecție cu coronavirus. La nivel național, în același interval de timp au fost raportate 119 de cazuri noi de infecție.