13.3 C
Bistrița
luni, mai 29, 2023

FOTO/VIDEO – Haos în sănătate, Haos în educație… Dar soluțiile?!

Haos la spital, haos la școală, haos peste tot – cam aceasta a fost tema incitantă pusă în discuție ieri, într-o locație cu ștaif, la Hotel Metropolis din Bistrița. Am răspuns astfel invitației lansată de profesoara Cristina Ionela Iurișniți, deputat USR din partea județului nostru în Parlamentul țării.

M-am dus, mai mult pentru dumneavoastră, cititorii, din respectul ce vi-l port. Aveți întotdeauna dreptul la o corectă și cât mai exacta informare!

Am intrat în eleganta sală de conferințe „Londra” – amenajată precis dinainte de Brexit, atât de bine arată! –  cu inima strânsă. Vă spun adevărul. Nu mai suport discursurile politice sterile… Ori furioase, ori dulci ca o caramea de lapte, cu surogat de miez sau, de cele mai multe ori, fără… Vorbe, vorbe goale „ce din coadă au să sune” – constata amar poetul.

Dar nu, nu a fost așa. Sala s-a umplut. Invitați speciali au fost deputatul USR Emanuel Ungureanu de la Cluj, vicepreședinte al Comisiei de sănătate din Camera Deputaților, alături de conjudețeana noastră, Cristina Iurișniți, deputat USR de Bistrița-Năsăud, președinte al comisiei pentru egalitate de șanse și membru foarte activ al Comisiei de învățământ, știință, tineret și sport al Camerei Deputaților și, fiind un excepțional profesor de Limba și literatura franceză, membru în delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei de la Paris. De la București au mai venit 3 eminenți dascăli de la Școala privată Postliceală „Carol Davilla” (peste 1600 de cursanți!) – Anca Grecu, director adjunct, Cristina Costache și Gelu Costache. Au fost reprezentate în sală aproape toate insituțiile descentralizate: de la Instituția Prefectului Județului Bistrița-Năsăud, Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, Direcția generală de asistență socială și protecția copilului, DGASPC – Bistrița-Năsăud, Colegiul Medicilor stomatologi și al celor de familie, Colegiul farmaciștilor, Școala postliceală sanitară Bistrița, mai multe ONG-uri, notăm, „Inocenții” și reprezentanții sindicatelor din cele două domenii, cadre medicale, cadre didactice, cetățeni.

Nu am avut parte de discursuri politicianiste. Ștacheta valorică a prezentărilor și a conținuturilor de idei a fost una de calitate, de bun simț și la obiect. Mi-au plăcut sinceritatea și angajamentul ferm al deputatului USR clujean,  Emanuel Ungureanu, de a lucra pentru cetățeni, de a nu face din actuală funcție politică o permanență, o sinecură pentru vreun deceniu, dacă se poate chiar mai mult! – cum au făcut atâția alți „aleși”.

[arve url=”https://youtu.be/tZM9gRfxmuA” /]

E limpede pentru toată lumea că plutim în haos de când nespecialiștii și-au pus tichia de mărgăritar și zic că sunt cei mai buni „în tot și în toate cele ce sunt”, vorba altui poet. Dar soluțiile? Doamnele profesoare Anca Grecu, director adjunct și Cristina Costache de la cea mai mare Școală postliceală privată „Carol Davilla” din București, au lăsat de-o parte cauzele – ce sens are să mai învârți cuțitul în rană? – și au schițat în câteva fraze cum se poate face educația pentru sănătate în învățământ, plecând de la cea mai mică vârstă…

[arve url=”https://youtu.be/fn-XFX9NyCM” /]

Au mai vorbit, fără notițe savante, prealabile, dar cu idei interesante, bazate pe studii, observări științifice, sau experimente judicios efectuate: domnul prof. Gelu Costache, doamna Claudia Ladar, profesor de biologie, de la DSP doamna dr. Corina Ernst, doamna sociolog Mirela Parker. Domnul lector dr. Virgil Rus de la Facultatea de Educație fizică a UBB – Cluj, filiala Bistrița a inclus în paradigmă, pe bună dreptate, și profesorii de educație fizică întrucât aceștia fac atât la ore cât și la antrenamente „educație zilnică pentru sănătate”…„mens sana in corpore sano”!, nu-i așa ?  Domnul Marin Mic de la „Inocenți” a vorbit de puterea exemplului și de o educație făcută, plecând de la universul interior al copilului, pe un ton oarecum defetist, justificat dacă te lași furat de valul de haos din jur.

Avem nevoie de repere corecte. Avem nevoie de unitate de acțiune. Impostura și veleitarismul trebuie extirpate ca orice plagă cu puroi. „Nu trebuie să așteptăm să ajungă la stadiul de gangrenă”! „Trebuie să ne trezim din beția minciunii” – cum bine spunea unul din liderii de sindicat din Sănătate, referindu-se la salariile făcute „harakiri” ale asistenților, infirmierelor, personalului mediu medical, al chimiștilor și biologilor, fără de care nu ar mai exista analize de laborator… Au mai fost și alte mici  interpelări, nesemnificative în conținut. Nu le mai pun la socoteală. Discuțiile, repet, libere, deschise, directe, căutând soluții, au fost foarte bine conduse de doamna deputat Cristina Iurișniți.

Am plecat de la întâlnire cu dezamăgirea că starea de „haos” din filmele lui Costa Gavras e una reală. Este chiar dureros de înțepătoare, din păcate, direct proporțională cu incapacitatea și incompetența ce au dobândit statut cotidian, ce au devenit blazon ministerial permanent, „pamblică” de pus la butonieră! În compensație, mi-au plăcut oamenii din sală… Gândesc, știu ce vor, sunt în stare să găsească până la urmă soluții valabile și viabile la ceea ce ni se întâmplă. Cu cât mai repede, cu atât mai bine!

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Balkan International Wine Competition, pentru prima dată în România! Cină de gală, alături de cei mai buni maeștri ai vinului din Europa

La început de iunie, spectaculosul castel Teleki de la Posmuș devine „capitala” europeană a vinului. Balkan...

Noi locuri de muncă, la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building și Iproeb. Ofertă Marea Britanie

Se caută personal pentru construcția rețelelor de fibră optică în Marea Britanie. Este nevoie de supervizor șantier, jonctor fibră optică, șofer profesionist, asfaltator, excavatorist, muncitor. Noi locuri de muncă, disponibile și la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building sau IPROEB.

Organizatorii Transylvania Green Energy Forum au anunțat speakerii din cadrul evenimentului

Transylvania Green Energy Forum are loc în curând la Cluj-Napoca. Tranziția înspre energia verde devine o...