FOTO/VIDEO – Haos în sănătate, Haos în educație… Dar soluțiile?!

FOTO/VIDEO – Haos în sănătate, Haos în educație… Dar soluțiile?!

Haos la spital, haos la școală, haos peste tot – cam aceasta a fost tema incitantă pusă în discuție ieri, într-o locație cu ștaif, la Hotel Metropolis din Bistrița. Am răspuns astfel invitației lansată de profesoara Cristina Ionela Iurișniți, deputat USR din partea județului nostru în Parlamentul țării.

M-am dus, mai mult pentru dumneavoastră, cititorii, din respectul ce vi-l port. Aveți întotdeauna dreptul la o corectă și cât mai exacta informare!

Am intrat în eleganta sală de conferințe „Londra” – amenajată precis dinainte de Brexit, atât de bine arată! –  cu inima strânsă. Vă spun adevărul. Nu mai suport discursurile politice sterile… Ori furioase, ori dulci ca o caramea de lapte, cu surogat de miez sau, de cele mai multe ori, fără… Vorbe, vorbe goale „ce din coadă au să sune” – constata amar poetul.

Dar nu, nu a fost așa. Sala s-a umplut. Invitați speciali au fost deputatul USR Emanuel Ungureanu de la Cluj, vicepreședinte al Comisiei de sănătate din Camera Deputaților, alături de conjudețeana noastră, Cristina Iurișniți, deputat USR de Bistrița-Năsăud, președinte al comisiei pentru egalitate de șanse și membru foarte activ al Comisiei de învățământ, știință, tineret și sport al Camerei Deputaților și, fiind un excepțional profesor de Limba și literatura franceză, membru în delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei de la Paris. De la București au mai venit 3 eminenți dascăli de la Școala privată Postliceală „Carol Davilla” (peste 1600 de cursanți!) – Anca Grecu, director adjunct, Cristina Costache și Gelu Costache. Au fost reprezentate în sală aproape toate insituțiile descentralizate: de la Instituția Prefectului Județului Bistrița-Năsăud, Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, Direcția generală de asistență socială și protecția copilului, DGASPC – Bistrița-Năsăud, Colegiul Medicilor stomatologi și al celor de familie, Colegiul farmaciștilor, Școala postliceală sanitară Bistrița, mai multe ONG-uri, notăm, „Inocenții” și reprezentanții sindicatelor din cele două domenii, cadre medicale, cadre didactice, cetățeni.

Nu am avut parte de discursuri politicianiste. Ștacheta valorică a prezentărilor și a conținuturilor de idei a fost una de calitate, de bun simț și la obiect. Mi-au plăcut sinceritatea și angajamentul ferm al deputatului USR clujean,  Emanuel Ungureanu, de a lucra pentru cetățeni, de a nu face din actuală funcție politică o permanență, o sinecură pentru vreun deceniu, dacă se poate chiar mai mult! – cum au făcut atâția alți „aleși”.

E limpede pentru toată lumea că plutim în haos de când nespecialiștii și-au pus tichia de mărgăritar și zic că sunt cei mai buni „în tot și în toate cele ce sunt”, vorba altui poet. Dar soluțiile? Doamnele profesoare Anca Grecu, director adjunct și Cristina Costache de la cea mai mare Școală postliceală privată „Carol Davilla” din București, au lăsat de-o parte cauzele – ce sens are să mai învârți cuțitul în rană? – și au schițat în câteva fraze cum se poate face educația pentru sănătate în învățământ, plecând de la cea mai mică vârstă…

Au mai vorbit, fără notițe savante, prealabile, dar cu idei interesante, bazate pe studii, observări științifice, sau experimente judicios efectuate: domnul prof. Gelu Costache, doamna Claudia Ladar, profesor de biologie, de la DSP doamna dr. Corina Ernst, doamna sociolog Mirela Parker. Domnul lector dr. Virgil Rus de la Facultatea de Educație fizică a UBB – Cluj, filiala Bistrița a inclus în paradigmă, pe bună dreptate, și profesorii de educație fizică întrucât aceștia fac atât la ore cât și la antrenamente „educație zilnică pentru sănătate”…„mens sana in corpore sano”!, nu-i așa ?  Domnul Marin Mic de la „Inocenți” a vorbit de puterea exemplului și de o educație făcută, plecând de la universul interior al copilului, pe un ton oarecum defetist, justificat dacă te lași furat de valul de haos din jur.

Avem nevoie de repere corecte. Avem nevoie de unitate de acțiune. Impostura și veleitarismul trebuie extirpate ca orice plagă cu puroi. „Nu trebuie să așteptăm să ajungă la stadiul de gangrenă”! „Trebuie să ne trezim din beția minciunii” – cum bine spunea unul din liderii de sindicat din Sănătate, referindu-se la salariile făcute „harakiri” ale asistenților, infirmierelor, personalului mediu medical, al chimiștilor și biologilor, fără de care nu ar mai exista analize de laborator… Au mai fost și alte mici  interpelări, nesemnificative în conținut. Nu le mai pun la socoteală. Discuțiile, repet, libere, deschise, directe, căutând soluții, au fost foarte bine conduse de doamna deputat Cristina Iurișniți.

Am plecat de la întâlnire cu dezamăgirea că starea de „haos” din filmele lui Costa Gavras e una reală. Este chiar dureros de înțepătoare, din păcate, direct proporțională cu incapacitatea și incompetența ce au dobândit statut cotidian, ce au devenit blazon ministerial permanent, „pamblică” de pus la butonieră! În compensație, mi-au plăcut oamenii din sală… Gândesc, știu ce vor, sunt în stare să găsească până la urmă soluții valabile și viabile la ceea ce ni se întâmplă. Cu cât mai repede, cu atât mai bine!

TULBURĂTOR: Povestea emoționantă a unui stâlp de pe Via Transilvanica, dedicat unei voluntare care a plecat la cer noiembrie 14, 2019 - Fiecare dintre stâlpii care îi călăuzesc pe drumeții care iau la pas Via Transilvanica are povestea sa. Una insă este tulburătoare, fiind dedicat de un neamț soției sale care s-a stins după o luptă cu o boală cruntă.
INEDIT: Ies la lumină fascinante poveşti despre aviatori şi avioane de acum 75 de ani noiembrie 14, 2019 - Bistriţenii pasionaţi de istorie vor putea descoperi detalii captivante despre destinele unor aviatori, dar şi poveşti fascinante despre locurile în care s-au prăbuşit avioane pe aceste meleaguri, acum 75 de ani.
Prins drogat, la volan, pe străzile din Bistrița! noiembrie 14, 2019 - Polițiștii au oprit aseară în trafic un autoturism. Șoferul s-a dovedit a fi drogat. Mai mult, pasagerul din dreapta avea și un pliculeț cu substanțe vegetale. 
Mâine începe Bistriţa Folk: Întâlnire de suflet la Biblioteca „George Coșbuc”, concerte la „Dacia” noiembrie 14, 2019 - Ediția 2019 a Festivalului Național Bistrița Folk va debuta mâine, la prânz, la Biblioteca Judeţeană „George Coșbuc” din Bistriţa, cu o întâlnire de suflet. Vineri și sâmbătă, începând cu ora 18.00, la Centrul Cultural Dacia se vor derula concertele folk şi concursul dedicat tinerilor iubitori ai acestui gen muzical. 
OFICIAL! Alocațiile copiilor vor crește din 2020. Legea a fost promulgată noiembrie 14, 2019 - Vești bune pentru părinți și copii! Acum totul e oficial! Valoarea alocației de stat va crește în fiecare an, din anul 2020! Legea a fost promulgată de președintele României.
Big Brother și-n Sîngeorz! Câte camere vor urmări orice mișcare din orașul stațiune: noiembrie 14, 2019 - În tot mai multe localități se instalează camere de supraveghere. O astfel de decizie a luat și primarul orașului stațiune. Zeci de camere vor fi montate în perioada următoare.
TRAFIC DE MINORI: Mamă și fiică reținute! noiembrie 14, 2019 - Ieri au avut loc trei percheziții domicilare pe raza județului nostru. S-ar părea că patru bistrițeni ar fi racolat, transportat și obligat minore să se prostitueze. Două fe,mei au fost reținute.
Hyundai dezvăluie primele detalii despre revoluţionarul concept SUV plug-in hybrid noiembrie 14, 2019 - Hyundai dezvăluie imagini şi un material video despre conceptul inovator de clasa SUV cu sistem de propulsie plug-in hybrid. Acesta va fi prezentat în cadrul Salonului Auto de la Los Angeles.
FOTO „Pepinieră” de handbaliste de performanță. Cum au fost convinse aproape 300 de fete să facă sport noiembrie 14, 2019 - După ce decenii sportul simbol al județului a fost fotbalul, autoritățile județene au schimbat macazul în ultimii ani și s-au concentrat asupra handbalului. Județul nu a ajuns doar să aibă o echipă în cele mai bune 5 din țară, ci își face propria pepinieră de handbaliste de performanță.
Bunicul agresor pus sub control judiciar. DE la ce a pornit totul: noiembrie 14, 2019 - Un incident mai puțin obișnuit a avut loc ieri la Căminul de bătrâni din municipiu. Un bunic a fost înjunghiat de un altul, cu doi ani mai tânăr. Victima a ajuns la Cluj. DE la ce a pornit totul:
GRAV şi ILEGAL, în Ilişua! Autorităţile îşi bat joc de un monument de importanţă naţională noiembrie 14, 2019 - Autorităţile din Uriu, care ar trebui să vegheze ca legea să fie respectată şi în Ilişua, îşi bat joc de unul dintre monumentele de importanţă naţională.
ÎNGRIJORĂTOR: Bistrițenii continuă să-și radieze firmele! noiembrie 14, 2019 - Numărul firmelor bistrițene radiate în primele 9 luni e mai bine de dublu față de aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, Bistrița Năsăud se clasează pe locul III la nivel național în ce privește creșterea semnificativă a radierilor. Numai în luna septembrie, zeci de bistrițeni au pus lacătul pe firme.
Aquabis: Două străzi din Bistriţa, fără apă potabilă astăzi noiembrie 14, 2019 - Două străzi din Bistriţa rămân astăzi fără apă. Cei de la Aquabis au de montat  un reductor de presiune pe conducta de distribuție a apei potabile.
REVOLTĂ a primarilor pe firma care adună gunoaiele: „Am ajuns să fim exploatați de Supercom!” noiembrie 14, 2019 - Prețurile practicate de SRL-ul care colectează gunoaiele, care cresc precum Făt Frumos, încep să revolte inclusiv primarii din mediul rural, care spun că au ajuns să fie exploatați de Supercom, iar cetățenii îi arată cu degetul din cauza dărilor mari la gunoi.
GRATUIT! Astăzi și mâine, testări ale glicemiei, la Policlinică: noiembrie 14, 2019 - Cu ocazia ZIlei Mondiale a diabetului, unitățile medicale oferă testări gratuite. Două zile la rând, la Policlinia Bistrița puteți să vă testați glicemia. Fii înțelept și rămâi sănătos: